Een nonnevot is een typisch Limburgse lekkernij die vooral populair is met carnaval. Dit gebak heeft iets weg van een donut; het is een rijk brooddeeg in de vorm van een lus of strik, die in de olie wordt gebakken. Na het bakken worden de nonnevotten direct door de (kaneel)suiker gerold, wat ze nog lekkerder maakt. Zelf ben ik niet opgegroeid met carnaval, maar ik was direct verkocht toen ik voor het eerst nonnevotten proefde. In Limburg wordt een nonnevot traditioneel alleen gebakken en gegeten in de carnavalsperiode, maar in je eigen keuken kan je deze lekkernij het hele jaar door maken.

Nonnevotten

Dit nonnevotten recept is goed voor 14 zelfgemaakte Limburgse nonnevotten.

Benieuwd naar ander gefrituurd gebak? Bekijk dan eens mijn donuts recept of mijn berlinerbollen recept.

Waar komen Nonnevotten vandaan?

De nonnevot is een typisch Limburgse lekkernij. Waar het gebak vandaan komt, is niet precies bekend en er gaan verschillende verhalen rond. De een zegt dat de oorsprong van de Limburgse nonnevotten oorspronkelijk in Duitsland ligt en dat het gebakje is afgeleid van de Duitse nonnifutte. 

Een andere verklaring is dat de nonnevot is ontstaan in een klooster in Sittard. De nonnen uit het klooster maakten gebakjes voor het goede doel om de armen te helpen. De nonnen droegen tijdens het bakken van de nonnevotten een schort om hun kleding te beschermen tegen de hete olie. Dit schort droegen ze met een strik achterop hun rug of kont. Omdat de nonnevot ook de vorm van een lus of strik heeft kreeg het gebakje ook wel de naam ‘nonnevot’, wat ‘vot’ (achterwerk) van een non betekent. Hoe nonnevotten ook ontstaan zijn, deze superlekkere gebakjes zijn heerlijk om te eten en ook ontzettend leuk om te maken.

Nonnevotten

Nonnevotten bewaren 

Hoelang zijn nonnevotten houdbaar? Nonnevotten zijn vers gebakken het allerlekkerst, maar je kunt ze ook een paar dagen bewaren. Luchtdicht verpakt blijven ze 2-3 dagen lekker. Invriezen kan ook. Je kunt de nonnevotten dan 2-3 maanden bewaren in de vriezer.

Nonnevotten
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 8 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½-¾ citroen
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • Voor de kaneelsuiker
  • 300 gr fijne suiker
  • 2½ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
kinderbakboek banner mob

Zelf nonnevotten maken in 4 stappen

Met dit Limburgse nonnevotten recept verras je je familie en vrienden met een superlekker gebakje. Nonnevotten maken is helemaal niet lastig, vooral als je eenmaal doorhebt hoe je het deeg in de kenmerkende vorm legt. 

Deeg maken voor nonnevotten

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel brooddeeg en kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Nonnevotten maken en laten rijzen

Verdeel het deeg in porties van 65 gram. Maak daar bolletjes van en laat die – afgedekt onder plasticfolie – 10-15 minuten rusten. Rol elk deegbolletje tot een sliert van 35-40 centimeter lang. Vorm een krans van de deegsliert, waarbij je de uiteinden over elkaar heen legt. Zorg ervoor dat één uiteinde iets langer is en haal die nogmaals onder de deegsliert door, zodat de kenmerkende vorm van een nonnevot ontstaat. (zie ook de foto). 

Leg de nonnevotten op een met bakpapapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze zo’n 45 minuten rijzen. 

Nonnevotten

Nonnevotten bakken

Verwarm de olie voor op 175 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Laat de gerezen nonnevotten voorzichtig in de olie glijden. Bak ze in 4-6 minuten goudbruin en gaar, waarbij je ze halverwege een keer omdraait. Haal de nonnevotten met behulp van een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Nonnevotten afmaken met kaneelsuiker

Meng de fijne suiker met de kaneel en wentel de nog warme nonnevotten daar doorheen, zodat ze aan alle kanten zijn bedekt met een dun laagje kaneelsuiker. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Dionne 2023-02-17 13:54:44

Supergoed recept. Heerlijk deeg. Ik heb kleinere nonnevotte gemaakt en in goed ingevette (met nog wat extra olie) muffinbakjes. 200 graden oven, 20/25 minuten en halverwege gedraaid. Meteen daarna door de fijne suiker gewenteld (zonder kaneel want dat zit niet in Mestreechse nonnevotte :):) ). Bedankt weer Rutger!!

Beantwoorden
DI
Rutger 2023-02-20 07:43:25

Leuke variatie! Geniet er van!

Beantwoorden
Eef 2023-02-18 21:22:53

Ik kom uit het zuiden maar woon in Rotterdam waar geen nonnevot te krijgen is, dus jouw recept geprobeert en ze zijn perfect! Dank je en alaaf!

Beantwoorden
EE
Rutger 2023-02-20 07:43:10

Geniet er van!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.