Ingrediëntenlijst
  • Voor de spekkoek
  • 500 g zachte roomboter
  • 10 eieren, gesplitst
  • 500 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 275 g patentbloem, gezeefd
  • 5 tl kaneel
  • 2½ tl kruidnagelpoeder
  • 1½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1½ tl kardemonpoeder
  • 1 tl anijspoeder (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Spekkoek bakken stond al een tijd op mijn to-bake lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Vorige maand plofte het nieuwe boek van Francis Kuijk op mijn deurmat met daarin, je raadt het al, een recept voor spekkoek. Datzelfde weekend stond ik al in de keuken om deze heerlijke spekkoek te maken. Je bent er even zoet mee, maar het is alle moeite meer dan waard!

Dit spekkoek recept is afkomstig uit het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. In dit zeer complete kookboek vind je 130 Indonesische recepten, allen voorzien van foto’s en zeer duidelijke stap-voor-stap uitleg. Van verschillende soorten saté en babi pangang tot loempia’s en verschillende soorten sambal. Er staat heel veel lekkers in! Mijn favoriete hoofdstuk is dat met zoete recepten Daar ga ik zeker nog meer uit maken naast deze spekkoek!

Spekkoek bakken – recept

Bereiding: Spekkoek

Verwarm de oven tot 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 centimeter met bakpapier.

Klop de boter glad en luchtig in een keukenmachine. Klop vervolgens de eidooiers samen met de boter. Voeg de suiker in gedeelten, 2 eetlepels per keer, toe. Mix goed na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten.

Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens geleidelijk, 3 eetlepels per keer, de bloem door het beslag. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Zeef de specerijen boven de kom en spatel ze door het beslag.

De spekkoek bakken

Schep een deel van het naturel beslag op de bodem van de springvorm en verdeel die gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Kijk hoeveel lepels beslag je hiervoor nodig hebt, het laagje mag niet dikker dan ½ cm zijn. Bak deze cakelaag 4 tot 6 minuten (of meer) tot hij goudbruin en gaar is.

Haal de cake uit de oven en zet het bovenste grill-element aan. Schep dezelfde hoeveelheid gekruid beslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken naturellaag van de cake. Als het cakebeslag te dik lijkt te zijn, om goed te kunnen uitsmeren zonder de cakelaag eronder de beschadigen, verdeel je de hoeveelheid beslag in kleinere delen over de eerste laag en laat je dit een halve minuut staan zodat het beslag door de warmte een beetje smelt. Het beslag is dan makkelijker te verspreiden. Denk er aan: net zo veel opscheplepels als het naturel beslag. Zet de springvorm in de oven en bak de tweede laag 4 minuten onder de grill of tot die goudbruin en gaar is.

Herhaal dit steeds en wissel af tussen het naturelbeslag en het gekruide beslag tot het beslag op is.

Verander de stand van de oven van de bovenste grill naar boven- en onderwarmte op 150 °C. Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat die nog verder kleurt.

Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de cake aansnijdt.

Tips van Francis bij het bakken van spekkoek

  • Iets om op te letten tijdens het bakken: hoe meer lagen van de cake gebakken worden, des te hoger komt de cake in de springvorm te staan. Dus het is nodig om de plaats van de cake in de oven aan te passen om verbranding te voorkomen.
  • Deze cake is goed in te vriezen. Snijd de cake in kleinere porties (bijvoorbeeld in vieren) en wikkel de porties afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie.
  • Je zult ontdekken dat in koudere klimaten de cake hard kan zijn. (Denk maar aan alle boter die de cake bevat en die hard wordt bij koud weer.) Zorg ervoor dat de cake in ieder geval op kamertemperatuur is als je hem serveert. Verwarm de oven voor tot 100 à 150 °C, als de kamertemperatuur te laag is. Draai de oven uit en verwarm de cake 15 tot 20 minuten in de oven of tot de cake zacht en smeuïg is. Zelf leg ik de verpakte porties cake op de centrale verwarming.
  • En denk er aan: plakjes van 1 cm dik, geen taartpunten snijden!
  • Tot slot, ik gebruik zelf geen anijs in mijn spekkoek, maar veel mensen zijn er dol op. Ik heb daarom de aanbevolen hoeveelheid als optioneel ingrediënt opgenomen in de lijst.

Nieuwsgierig geworden naar Basiskookboek Indonesisch? Kijk hier voor meer informatie!

Basisboek indonesisch

Foto: Eriks Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (19)
Dionne 2021-06-14 19:54:18

Ik maakte vandaag mijn eerste spekkoek. Met uw recept. Ik gebruik vaker uw recepten en ben altijd zeer onder de indruk; zo ook nu!
Helaas kan ik geen foto plaatsen, maar waaw!
Goed gelukt qua uitzien en qua smaak.
Dank u!

Beantwoorden
DI
Lotte 2021-03-19 17:35:40

Mislukt! Ik haalde de cake uit de oven en was nog helemaal niet door gebakken nog net water! Hoe kan dit komen? Ik heb alle stappen precies gevolgd!?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-03-21 13:15:45

Wat jammer. Het klinkt toch alsof de laagjes tussendoor niet goed genoeg gegaard zijn geweest.

Beantwoorden
Elmer 2021-01-21 16:40:00

Bedankt voor het recept. De koek is goed gelukt en smaakt lekker. Ik heb 2/3e van de hoeveelheden genomen en had daarmee genoeg beslag voor een cakeblik van 25 cm. Nu nog even oefenen op nette laagjes. Bij het aansnijden bleken ze toch niet zo strak als ik dacht tijdens het bakken.

Beantwoorden
EL
Richard Nap 2021-01-17 16:19:02

Ik vertrouwde de hoeveelheid suiker niet, (commentaar nog niet gelezen..)
Ik deed het met 250 gram witte basterdsuiker.
Zeker nog zoet genoeg. Hij komt wat droog over,
Ik weet niet of dubbel suiker dat zou verhelpen.
De geur was sterk, het leek er op dat ik kruidkoek aan het bakken was, maar dat valt mee.
Ik heb een zakje vanille suiker door het witte beslag gedaan.
Afgekoeld tot lauwwarm is hij nog droog. De laagjes laten los, zonder extra boter. Hij is wel superlekker!

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-01-18 08:57:00

Dank voor het delen van je ervaring. De suiker zit er wel echt in met een reden, die zorgt ook voor de fijne spekkerige structuur, samen met de boter. Het droge wat je beschrijft komt dus waarschijnlijk wel door het verminderen van de suiker.

Beantwoorden
Raaz 2021-01-07 20:19:12

Ik was ook benieuwd als er minder suiker in kan? En zo ja, hoeveel minder?

Beantwoorden
RA
Maud 2021-01-05 15:58:07

Moet er zoveel suiker in? Dat lijkt mij ontzettend zoet !

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 10:48:33

Dit is wel hoe het in het originele recept hoort. Je kunt altijd experimenteren met minder natuurlijk, maar het eindresultaat zal wel anders worden.

Beantwoorden
Suus 2021-01-01 23:10:20

Heel blij met dit recept! Ik vond m wel wat te zoet. Hoeveel suiker zou ik weg kunnen later om het iets minder zoet te krijgen, maar niet gelijk het recept verpest?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-01-11 11:05:12

Dat is echt een kwestie van proberen. De suiker draagt ook bij aan de structuur, dus hoe meer suiker je weglaat, des te anders zal de structuur ook worden.

Beantwoorden
jan 2020-12-17 18:27:16

hoe krijg je felle kleuren in de koek?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-20 09:04:57

Door een eetbare kleurstof toe te voegen aan het beslag. Of bijvoorbeeld pandanextract.

Beantwoorden
Sasja 2021-06-24 23:24:10

Gaat de pandan door het naturel beslag?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-06-27 12:45:16

In dit recept wordt geen pandan gebruikt. Maar je kunt zeker pandan aan net naturel beslag toevoegen hoor.

Beantwoorden
Liduin 2020-12-13 14:35:26

Hallo Rutger,
Ik wil je recept voor spekkoek gaan proberen om een indonesisch getint etentje mee te eindigen. Hoe lang vantevoren kan ik het maken, want kost best wel even tijd zie ik

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-20 09:33:40

Je kunt het zeker een week van tevoren al maken en spekkoek kun je ook heel goed invriezen!

Beantwoorden
Kim 2020-11-11 17:37:50

Heerlijk en ook al vaak gemaakt. Maar sinds onze verhuizing heb ik alleen maar een oven met hetelucht. Is er dan ook een mogelijkheid om spekkoek te maken?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-11-16 08:47:24

Ik ben bang dat het dan wel lastiger wordt, het risico dat de koek uitdroogt door de hete lucht is wel aanwezig.

Beantwoorden
Angela Bravenboer 2020-12-23 15:37:11

Ik ben hem nu aan het maken in een heteluchtoven. Ben erg benieuwd. Ik zal laten weten of hij gelukt is.

Beantwoorden
AN
AS 2020-12-28 23:29:33

Gelukt?

Beantwoorden
AS
Hendrikus 2020-10-10 16:27:19

Lekker hoor die spekkoek

Beantwoorden
HE
Lasse 2020-10-03 18:55:05

duidelijk recept en lekkere spekkoek. hij is goed gelukt! {IK.BEN 11}

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-10-04 11:28:33

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Don 2020-05-31 19:16:24

De beste Spekkoek recept die ik heb gevonden en met ‘n springvorm van 24cm was het beslag precies genoeg. Ik deed 3 minuten per laag in de oven met alleen de grill functie

Beantwoorden
DO
Suzanne 2020-05-25 21:37:14

Hele lekkere spekkoek! Met het overgebleven beslag heb ik cupcakes gemaakt. Een klein beetje naturel beslag en veel gekruid beslag en afgebakken tot ze bruin en gaar waren! Erg lekker!

Beantwoorden
SU
Florine 2020-05-13 21:17:47

Super makkelijk om te maken. Het kost je alleen wat tijd. Hij is erg goed gelukt!!

Beantwoorden
FL
Natascha 2020-04-28 13:11:47

Heerlijke spekkoek!!

Beantwoorden
NA
Christel Brouwer 2020-03-29 18:38:27

Wat is het diameter springvorm wat je gebruikt hiervoor?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-03-30 10:28:56

Zoals in het recept beschreven staat: 22-24 centimeter.

Beantwoorden
Lucienne 2019-05-22 12:26:47

Hallo Rutger, bedankt weer voor je recept! Als ik mijn oven op de bovengrill zet, wordt hij 275 C°, is dat bij jou ook zo of verlaag je de temperatuur?

Beantwoorden
LU
Rutger 2019-05-27 12:19:26

Bij mijn grillfunctie kan ik geen aparte temperatuur instellen. Ik weet dus niet hoe hoog mijn oven dan wordt.

Beantwoorden
Lucienne 2019-05-29 21:41:13

Dank je wel, de temperaturen zullen wel ongeveer hetzelfde zijn denk ik. Ik ga het snel eens proberen, ben gek op spekkoek!

Beantwoorden
LU
J.Robinson 2019-05-22 06:21:26

Bij deze koek wordt bij indische mensen vaak boter tussen de laagjes gedaan bij het bakken , en inderdaad met de bovengrill is het zeer goed te doen, anders ben je er een dag mee bezig .

Beantwoorden
J.
kay 2020-12-21 13:03:37

Dit klopt! mijn Oma deed ook tussen elke laag met een kwast wat gesmolten boter. dan komen de laagjes ook lekker los van elkaar tijdens het eten!

Beantwoorden
KA