Ingrediëntenlijst
  • Voor de spekkoek
  • 500 g zachte roomboter
  • 10 eieren, gesplitst
  • 500 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 275 g patentbloem, gezeefd
  • 5 tl kaneel
  • 2½ tl kruidnagelpoeder
  • 1½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1½ tl kardemonpoeder
  • 1 tl anijspoeder (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

Spekkoek is een lekkernij die bij velen op de to-bake lijst staat, maar waar het simpelweg nooit van komt. Het duurde bij mij ook even voordat ik aan de slag ging met deze cake-achtige koek, maar het was alle tijd en moeite uiteindelijk meer dan waard. Spekkoek maken kan heel ingewikkeld lijken, maar dat valt reuze mee. Het belangrijkste is dat je een goed recept gebruikt én er voldoende tijd voor neemt.

Dit spekkoek recept is afkomstig uit het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. In dit zeer complete kookboek vind je 130 Indonesische recepten, allen voorzien van foto’s en een zeer duidelijke stap-voor-stap uitleg. Van verschillende soorten saté en babi pangang tot loempia’s en verschillende soorten sambal. Er staat heel veel lekkers in! Mijn favoriete hoofdstuk is dat met zoete recepten. Daar ga ik zeker nog meer uit maken naast deze spekkoek!

Wat is spekkoek?

Spekkoek is een traditionele Indische cake. Indische spekkoek is licht zoet en kruidig, dankzij kruiden uit Indonesië zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom. In Indonesië is deze lekkernij bekend onder verschillende namen, zoals spekuk of lapis legit. De koek is ontstaan tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië, maar de exacte oorsprong van de spekkoek is niet helemaal duidelijk en er doen veel verschillende verhalen de ronde. 

Kenmerkend aan de spekkoek is de opbouw: dunne laagjes cake in twee verschillende kleuren wisselen elkaar af. Spekkoek zet je niet even snel op tafel, de koek wordt namelijk laagje voor laagje gebakken. In het traditionele spekkoek recept wordt de cake opgebouwd met een bruin en licht beslag. 

Vandaag de dag is spekkoek in Indonesië te vinden in allerlei smaken en varianten. In Nederland zijn we vooral bekend met de naturel variant die we in dit spekkoek recept maken, maar ook de groene pandan spekkoek groeit aan populariteit.

Waar komt de Nederlandse naam spekkoek vandaan?

De naam spekkoek is te danken aan de afwisselende laagjes van cake, die doen denken aan spek. Leuk weetje: vroeger bedoelde men iets heel anders als er gesproken werd over spekkoek. In Nederland werd hier vroeger namelijk een pannenkoek gebakken in varkensvet mee bedoeld. Tegenwoordig denken de meeste mensen bij spekkoek toch direct aan deze Indische laagjescake.

Spekkoek bakken – recept

Waar is spekkoek van gemaakt?

Spekkoek is niet gemaakt van spek, maar van boter, eieren, suiker en bloem gecombineerd met diverse kruiden. Voor het maken van spekkoek heb je wel wat ingrediënten nodig, maar je kunt alles wat je nodig hebt gewoon vinden in de supermarkt. Voor authentieke kruiden kun je ook een bezoekje brengen aan de toko. 

Zelf gebruik ik geen anijs in dit spekkoek recept. Ben je hier juist dol op? Dan kun je dit uiteraard gewoon toevoegen. Ik heb het daarom wel in de ingrediëntenlijst opgenomen als optioneel ingrediënt.

5 tips voor een heerlijke spekkoek 

Nog 5 handige tips van Francis: 

  • Hoe meer lagen je bakt, hoe hoger de cake in de springvorm komt. Het is dus nodig om de plaats van de cake in de oven aan te passen om verbranding te voorkomen.
  • Hoe dunner, hoe lekkerder. Dit geldt voor de laagjes tijdens het bakken (max. ½ cm hoogte) én voor de plakjes tijdens het serveren (max. 1 cm dikte).
  • Je kunt spekkoek heel goed bewaren in de vriezer. Snijd de cake in kleinere porties en wikkel iedere portie in een dubbele laag aluminiumfolie. Makkelijk en lekker, want zo heb je altijd een heerlijk stuk spekkoek bij de hand.
  • In koudere klimaten kan de spekkoek hard zijn. Denk bijvoorbeeld aan alle boter in de cake, die wordt hard bij kou. Zorg er daarom in ieder geval voor dat de spekkoek op kamertemperatuur is als je hem serveert.
  • Sneller een lekkere smeuïge en zachte spekkoek serveren? Je kunt ervoor kiezen om de oven voor te verwarmen tot 100-150°C als de kamertemperatuur te laag is. Draai de oven uit en verwarm de cake 15 tot 20 minuten in de oven of tot de spekkoek zacht en smeuïg is. Zelf leg ik de verpakte porties cake op de verwarming.

Spekkoek recept: zelf Indische spekkoek maken

Met dit recept zet je zelf de lekkerste spekkoek op tafel. Dit spekkoek recept bestaat uit twee delen: eerst leg ik je uit hoe je het beslag maakt. Vervolgens lees je stap voor stap hoe het bakken in zijn werk gaat.

Beslag maken

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 centimeter met bakpapier.

Klop de boter glad en luchtig in een keukenmachine. Klop vervolgens de eidooiers samen met de boter. Voeg de suiker beetje bij beetje toe, 2 eetlepels per keer. Mix alles goed door na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten.

Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens geleidelijk, 3 eetlepels per keer, de bloem door het beslag. 

Verdeel het beslag in twee gelijke delen over twee kommen. Meng de specerijen door het beslag in een van deze kommen. Zeef de specerijen boven de kom en spatel alles voorzichtig door het beslag. Het resultaat is een kom met een licht beslag en een gekruid, andere kleur beslag. Het beslag met de kruiden is wat donkerder van kleur.

Spekkoek bakken

Eerste laag op bodem van de springvorm bakken

Schep een deel van het lichte beslag op de bodem van de springvorm en verdeel dit gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dun laagje (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Kijk hoeveel lepels beslag je hiervoor nodig hebt, het laagje mag niet dikker dan ½ cm zijn. Bak deze laag 4 tot 6 minuten (of meer) tot hij goudbruin en gaar is.

Laagje voor laagje bakken

Haal de springvorm met dit dunne laagje cake uit de oven en zet het bovenste grill-element aan. Vervolgens voeg je een laagje van het gekruide, bruine beslag toe. Schep dezelfde hoeveelheid gekruid beslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken naturellaag. 

Is het beslag te dik om goed uit te smeren zonder de cakelaag eronder te beschadigen? Verdeel het beslag dan in kleinere delen over de eerste laag. Laat dit een halve minuut staan zodat het beslag een beetje smelt door de warmte. Hierna kan je het makkelijker verspreiden. Denk eraan: houd bij iedere laag net zoveel opscheplepels / dezelfde hoeveelheid beslag aan als bij de eerste laag!

Zet de springvorm in de oven en bak de tweede laag 4 minuten onder de grill of tot die goudbruin en gaar is. Herhaal dit steeds en wissel af tussen het naturelbeslag en het gekruide beslag tot het beslag op is.

Spekkoek afbakken

Verander de stand van de oven van de bovenste grill naar boven- en onderwarmte op 150 °C. Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat die nog verder kleurt.

Laat de spekkoek helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Snijd en serveer de koek in dunne plakjes.

Nieuwsgierig geworden naar Basiskookboek Indonesisch? Kijk hier voor meer informatie!

Basisboek indonesisch

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (33)
Kim 2022-06-11 16:28:21

Hoi!
Ik heb hem vanmiddag gemaakt, maar toen ik hem door midden sneed leek hij nog niet echt gaar. Hopelijk volgende keer beter.
Misschien komt het door het gebruik van een hetelucht oven. We hebben er ook een met onder en bovenwarmte. Probeer ik die de volgende keer.

Beantwoorden
KI
Dennis 2022-03-11 10:50:09

Ha Rutger! Fantastisch recept, heerlijk! Hij is bij mij krokant van boven geworden (wel heel lekker hoor) in plaats van smeuïg. Waar zou dat aan kunnen liggen? Ik heb wel steeds 8 a 9 minuten aan baktijd gebruikt, omdat hij niet mooi bruin en gaar werd in 6 min. Zou het daaraan kunnen liggen?
Nu ben ik zelf wel fan van het krokante korstje, dus helemaal niet erg :-)

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-03-13 12:36:33

Dat krokante korstje zal na een dag niet meer krokant zijn. Net na het bakken kan dat het geval zijn, maar door het vocht in de spekkoek zal het krokante minder worden.

Beantwoorden
Kaya 2022-02-21 02:00:50

Kun je ipv de verschillende kruiden ook gewoon speculaaskruiden uit een potje gebruiken? Daar zitten namelijk alle genoemde kruiden in behalve anijs (maar dat kun je er evt apart bij doen). Zo ja, hoeveel theelepels speculaaskruiden kun je dan het beste gebruiken?

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-02-22 09:30:35

De verhouding in speculaaskruiden is wel anders dan deze, je krijgt dan meer een speculaassmaak in plaats van de specifieke spekkoeksmaak.

Beantwoorden
Ayesta 2022-02-19 14:03:28

Gister dit recept gemaakt! Zeker niet moeilijk.
Alleen is mijn resultaat niet zo als gewenst.
Qua structuur lijkt het wel boterkoek, heel vast!

Ik heb geen oven met grill functie. Dus had elke laag 5 min gebakken.
Ik heb eventueel wel een salamander, zou dat beter gaan?

Beantwoorden
AY
Rutger 2022-02-22 09:37:10

Heb je de eieren wel echt goed en lang luchtig geklopt? Ik denk dat het met een salamander ook wel gaat, al heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Roger Patelski 2021-12-17 15:03:43

3 weken geleden jouw recept van de spekkoek gemaakt. Wilde het al jaren een keer doen maar durfde het niet omdat ik dacht dat dit supermoeilijk was. Maar dat viel reuze mee. Iedereen heeft enorm genoten van mijn spekkoek. Mijn dank hiervoor.

Groetjes en fijne feestdagen gewenst,

Roger Patelski

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-21 08:13:34

Wat leuk! Graag gedaan. Fijne dagen!

Beantwoorden
Carolina 2021-11-26 10:07:41

Ik hoorde je bij Radio Mangiare ook over deze spekkoek. Leuk interview!

Zelf (mijn vader is Indisch) maak ik het al jaren.

En nu ik in Spanje woon en geen gemalen kardemom en anijs kan krijgen, maal ik de kardemom pitten (haal de harde stukjes eruit) en de ster anijs. Ook kwast ik boter 🧈 tussen elk laagje. Maakt het lekker smeuïg.

Dankjewel voor het delen!

Beantwoorden
CA
Mila 2021-11-25 16:59:17

Ik heb inmiddels al tientallen keren spekkoek gebakken en heb het qua textuur (naar mijn persoonlijke mening natuurlijk) geperfectioneerd. In verhouding gebruik ik minder bloem dan in dit recept, minder kruidnagel, meer kaneel en geen anijspoeder.Ik krijg dan een luchtiger geheel dat bijna als een crème op je tong smelt.
Boter tussen de laagjes maakt de spekkoek wellicht traditioneel, maar erg vet van structuur en dus nog machtiger dan de koek al is. Ik vind het persoonlijk lekkerder als het deeg wat luchtiger is :)
Ik raad daarom ook iedereen aan om af en toe de verhoudingen wat te veranderen als je deze spekkoek maakt, altijd leuk om er je eigen draai aan te geven. Probeer voor een leuke twist bijvoorbeeld cacao door het bruine beslag te roeren voor een choco-smaakje.

Voor degenen die pandan willen gebruiken: voor de ingrediënten die Rutger noemt, zou ik 1/2 tot 3/4 eetlepel pandan toevoegen aan het lichte beslag.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-11-30 13:59:47

Leuke tips! Dankjewel voor het delen!

Beantwoorden
Mirjam 2021-11-12 11:54:43

Bij het proeven van het beslag was het heel erg pittig door de kruidnagel 😝. Hopelijk smaakt het straks wel. Wordt vervolgd...

Beantwoorden
MI
Ontzettend veel werk maar is gelukt en een heerlijk recept 👍 2021-10-23 01:07:19

Ontzettend veel werk maar gelukt 👍goed recept dankjewel

Beantwoorden
ON
Paul 2021-10-12 09:45:47

Mijn indische tantes, die inmiddels al jaren geleden zijn overleden, maakten vroeger een cake met spekkoek ingrediënten en deden dit 'één één vierde' uur in de wonderpan. De wonderpan was in de jaren 70 (?) een pan met dubbele wand en deksel waarin bijvoorbeeld cake werd gebakken op het gas ( dus niet in de oven). Ik heb het nooit durven maken, omdat ik het zonde vind van de ingrediënten als het mislukt. Over het kruidenmengels wat in de spekkoek gaat heerst ook veel geheimzinnigheid. Ieder geval kaneel en kruidnagel, sommigen doen nootmuskaat en foelie er in en cardamom en of gemberpoeder. Anijs heb ik nog nooit gelezen dat het in gaat.

Beantwoorden
PA
je moeder 2021-09-20 11:46:41

alle stappen gevolgd maar toch is de cake ingezakt.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-09-26 21:42:02

Dan was het beslag waarschijnlijk niet lang genoeg gegaard.

Beantwoorden
M 2021-08-01 11:02:00

Heerlijk recept!

Beantwoorden
M
Fan 2021-07-31 20:21:21

Heerlijk! Duidelijk en makkelijk om te maken!

Beantwoorden
FA
Mo 2021-07-31 20:19:51

Super lekker! Heb dit recept nu voor de 2e keer gebruikt. Echt genieten! Duidelijk beschreven! Bedankt!

Beantwoorden
MO
Dionne 2021-06-14 19:54:18

Ik maakte vandaag mijn eerste spekkoek. Met uw recept. Ik gebruik vaker uw recepten en ben altijd zeer onder de indruk; zo ook nu!
Helaas kan ik geen foto plaatsen, maar waaw!
Goed gelukt qua uitzien en qua smaak.
Dank u!

Beantwoorden
DI
Lotte 2021-03-19 17:35:40

Mislukt! Ik haalde de cake uit de oven en was nog helemaal niet door gebakken nog net water! Hoe kan dit komen? Ik heb alle stappen precies gevolgd!?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-03-21 13:15:45

Wat jammer. Het klinkt toch alsof de laagjes tussendoor niet goed genoeg gegaard zijn geweest.

Beantwoorden
Elmer 2021-01-21 16:40:00

Bedankt voor het recept. De koek is goed gelukt en smaakt lekker. Ik heb 2/3e van de hoeveelheden genomen en had daarmee genoeg beslag voor een cakeblik van 25 cm. Nu nog even oefenen op nette laagjes. Bij het aansnijden bleken ze toch niet zo strak als ik dacht tijdens het bakken.

Beantwoorden
EL
Richard Nap 2021-01-17 16:19:02

Ik vertrouwde de hoeveelheid suiker niet, (commentaar nog niet gelezen..)
Ik deed het met 250 gram witte basterdsuiker.
Zeker nog zoet genoeg. Hij komt wat droog over,
Ik weet niet of dubbel suiker dat zou verhelpen.
De geur was sterk, het leek er op dat ik kruidkoek aan het bakken was, maar dat valt mee.
Ik heb een zakje vanille suiker door het witte beslag gedaan.
Afgekoeld tot lauwwarm is hij nog droog. De laagjes laten los, zonder extra boter. Hij is wel superlekker!

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-01-18 08:57:00

Dank voor het delen van je ervaring. De suiker zit er wel echt in met een reden, die zorgt ook voor de fijne spekkerige structuur, samen met de boter. Het droge wat je beschrijft komt dus waarschijnlijk wel door het verminderen van de suiker.

Beantwoorden
Raaz 2021-01-07 20:19:12

Ik was ook benieuwd als er minder suiker in kan? En zo ja, hoeveel minder?

Beantwoorden
RA
Maud 2021-01-05 15:58:07

Moet er zoveel suiker in? Dat lijkt mij ontzettend zoet !

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 10:48:33

Dit is wel hoe het in het originele recept hoort. Je kunt altijd experimenteren met minder natuurlijk, maar het eindresultaat zal wel anders worden.

Beantwoorden
Suus 2021-01-01 23:10:20

Heel blij met dit recept! Ik vond m wel wat te zoet. Hoeveel suiker zou ik weg kunnen later om het iets minder zoet te krijgen, maar niet gelijk het recept verpest?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-01-11 11:05:12

Dat is echt een kwestie van proberen. De suiker draagt ook bij aan de structuur, dus hoe meer suiker je weglaat, des te anders zal de structuur ook worden.

Beantwoorden
jan 2020-12-17 18:27:16

hoe krijg je felle kleuren in de koek?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-12-20 09:04:57

Door een eetbare kleurstof toe te voegen aan het beslag. Of bijvoorbeeld pandanextract.

Beantwoorden
Sasja 2021-06-24 23:24:10

Gaat de pandan door het naturel beslag?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-06-27 12:45:16

In dit recept wordt geen pandan gebruikt. Maar je kunt zeker pandan aan net naturel beslag toevoegen hoor.

Beantwoorden
Liduin 2020-12-13 14:35:26

Hallo Rutger,
Ik wil je recept voor spekkoek gaan proberen om een indonesisch getint etentje mee te eindigen. Hoe lang vantevoren kan ik het maken, want kost best wel even tijd zie ik

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-20 09:33:40

Je kunt het zeker een week van tevoren al maken en spekkoek kun je ook heel goed invriezen!

Beantwoorden
Kim 2020-11-11 17:37:50

Heerlijk en ook al vaak gemaakt. Maar sinds onze verhuizing heb ik alleen maar een oven met hetelucht. Is er dan ook een mogelijkheid om spekkoek te maken?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-11-16 08:47:24

Ik ben bang dat het dan wel lastiger wordt, het risico dat de koek uitdroogt door de hete lucht is wel aanwezig.

Beantwoorden
Angela Bravenboer 2020-12-23 15:37:11

Ik ben hem nu aan het maken in een heteluchtoven. Ben erg benieuwd. Ik zal laten weten of hij gelukt is.

Beantwoorden
AN
AS 2020-12-28 23:29:33

Gelukt?

Beantwoorden
AS
Hendrikus 2020-10-10 16:27:19

Lekker hoor die spekkoek

Beantwoorden
HE
Lasse 2020-10-03 18:55:05

duidelijk recept en lekkere spekkoek. hij is goed gelukt! {IK.BEN 11}

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-10-04 11:28:33

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Don 2020-05-31 19:16:24

De beste Spekkoek recept die ik heb gevonden en met ‘n springvorm van 24cm was het beslag precies genoeg. Ik deed 3 minuten per laag in de oven met alleen de grill functie

Beantwoorden
DO
Suzanne 2020-05-25 21:37:14

Hele lekkere spekkoek! Met het overgebleven beslag heb ik cupcakes gemaakt. Een klein beetje naturel beslag en veel gekruid beslag en afgebakken tot ze bruin en gaar waren! Erg lekker!

Beantwoorden
SU
Carolina 2021-11-26 10:29:42

Wat een goed idee! Zo kun je het ook als een cadeautje geven in plaats van een hele of een afgesneden stuk.

Beantwoorden
CA
Florine 2020-05-13 21:17:47

Super makkelijk om te maken. Het kost je alleen wat tijd. Hij is erg goed gelukt!!

Beantwoorden
FL
Natascha 2020-04-28 13:11:47

Heerlijke spekkoek!!

Beantwoorden
NA
Christel Brouwer 2020-03-29 18:38:27

Wat is het diameter springvorm wat je gebruikt hiervoor?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-03-30 10:28:56

Zoals in het recept beschreven staat: 22-24 centimeter.

Beantwoorden
Lucienne 2019-05-22 12:26:47

Hallo Rutger, bedankt weer voor je recept! Als ik mijn oven op de bovengrill zet, wordt hij 275 C°, is dat bij jou ook zo of verlaag je de temperatuur?

Beantwoorden
LU
Rutger 2019-05-27 12:19:26

Bij mijn grillfunctie kan ik geen aparte temperatuur instellen. Ik weet dus niet hoe hoog mijn oven dan wordt.

Beantwoorden
Lucienne 2019-05-29 21:41:13

Dank je wel, de temperaturen zullen wel ongeveer hetzelfde zijn denk ik. Ik ga het snel eens proberen, ben gek op spekkoek!

Beantwoorden
LU
J.Robinson 2019-05-22 06:21:26

Bij deze koek wordt bij indische mensen vaak boter tussen de laagjes gedaan bij het bakken , en inderdaad met de bovengrill is het zeer goed te doen, anders ben je er een dag mee bezig .

Beantwoorden
J.
kay 2020-12-21 13:03:37

Dit klopt! mijn Oma deed ook tussen elke laag met een kwast wat gesmolten boter. dan komen de laagjes ook lekker los van elkaar tijdens het eten!

Beantwoorden
KA
Carolina 2021-11-26 10:25:17

Wat goed van jouw oma. Ik doe het ook en het is het lekkerst!

Beantwoorden
CA