Ingrediëntenlijst
  • Voor de spekkoek
  • 500 g zachte roomboter
  • 10 eieren, gesplitst
  • 500 g fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker
  • 275 g patentbloem, gezeefd
  • 5 tl kaneel
  • 2½ tl kruidnagelpoeder
  • 1½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1½ tl kardemonpoeder
  • 1 tl anijspoeder (optioneel)
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Spekkoek bakken stond al een tijd op mijn to-bake lijst, maar het was er nog nooit van gekomen. Vorige maand plofte het nieuwe boek van Francis Kuijk op mijn deurmat met daarin, je raadt het al, een recept voor spekkoek. Datzelfde weekend stond ik al in de keuken om deze heerlijke spekkoek te maken. Je bent er even zoet mee, maar het is alle moeite meer dan waard!

Dit spekkoek recept is afkomstig uit het Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. In dit zeer complete kookboek vind je 130 Indonesische recepten, allen voorzien van foto’s en zeer duidelijke stap-voor-stap uitleg. Van verschillende soorten saté en babi pangang tot loempia’s en verschillende soorten sambal. Er staat heel veel lekkers in! Mijn favoriete hoofdstuk is dat met zoete recepten Daar ga ik zeker nog meer uit maken naast deze spekkoek!

Spekkoek bakken – recept

Bereiding: Spekkoek

Verwarm de oven tot 180 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 centimeter met bakpapier.

Klop de boter glad en luchtig in een keukenmachine. Klop vervolgens de eidooiers samen met de boter. Voeg de suiker in gedeelten, 2 eetlepels per keer, toe. Mix goed na iedere toevoeging. Het totale mixen duurt minstens 10 minuten.

Klop in een schone kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel de eiwitten voorzichtig door het botermengsel. Spatel vervolgens geleidelijk, 3 eetlepels per keer, de bloem door het beslag. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Zeef de specerijen boven de kom en spatel ze door het beslag.

De spekkoek bakken

Schep een deel van het naturel beslag op de bodem van de springvorm en verdeel die gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (dit kun je goed doen met de achterkant van een lepel of met een paletmes). Kijk hoeveel lepels beslag je hiervoor nodig hebt, het laagje mag niet dikker dan ½ cm zijn. Bak deze cakelaag 4 tot 6 minuten (of meer) tot hij goudbruin en gaar is.

Haal de cake uit de oven en zet het bovenste grill-element aan. Schep dezelfde hoeveelheid gekruid beslag voorzichtig en zorgvuldig op de gebakken naturellaag van de cake. Als het cakebeslag te dik lijkt te zijn, om goed te kunnen uitsmeren zonder de cakelaag eronder de beschadigen, verdeel je de hoeveelheid beslag in kleinere delen over de eerste laag en laat je dit een halve minuut staan zodat het beslag door de warmte een beetje smelt. Het beslag is dan makkelijker te verspreiden. Denk er aan: net zo veel opscheplepels als het naturel beslag. Zet de springvorm in de oven en bak de tweede laag 4 minuten onder de grill of tot die goudbruin en gaar is.

Herhaal dit steeds en wissel af tussen het naturelbeslag en het gekruide beslag tot het beslag op is.

Verander de stand van de oven van de bovenste grill naar boven- en onderwarmte op 150 °C. Zet de cake in de oven en bak hem in 10 tot 15 minuten af. Dek, tijdens het afbakken, de bovenkant van de cake af met aluminiumfolie als je niet wilt dat die nog verder kleurt.

Laat de cake helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijdert en de cake aansnijdt.

Tips van Francis bij het bakken van spekkoek

  • Iets om op te letten tijdens het bakken: hoe meer lagen van de cake gebakken worden, des te hoger komt de cake in de springvorm te staan. Dus het is nodig om de plaats van de cake in de oven aan te passen om verbranding te voorkomen.
  • Deze cake is goed in te vriezen. Snijd de cake in kleinere porties (bijvoorbeeld in vieren) en wikkel de porties afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie.
  • Je zult ontdekken dat in koudere klimaten de cake hard kan zijn. (Denk maar aan alle boter die de cake bevat en die hard wordt bij koud weer.) Zorg ervoor dat de cake in ieder geval op kamertemperatuur is als je hem serveert. Verwarm de oven voor tot 100 à 150 °C, als de kamertemperatuur te laag is. Draai de oven uit en verwarm de cake 15 tot 20 minuten in de oven of tot de cake zacht en smeuïg is. Zelf leg ik de verpakte porties cake op de centrale verwarming.
  • En denk er aan: plakjes van 1 cm dik, geen taartpunten snijden!
  • Tot slot, ik gebruik zelf geen anijs in mijn spekkoek, maar veel mensen zijn er dol op. Ik heb daarom de aanbevolen hoeveelheid als optioneel ingrediënt opgenomen in de lijst.

Nieuwsgierig geworden naar Basiskookboek Indonesisch? Kijk hier voor meer informatie!

Basisboek indonesisch

Foto: Eriks Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Lucienne 2019-05-22 12:26:47

Hallo Rutger, bedankt weer voor je recept! Als ik mijn oven op de bovengrill zet, wordt hij 275 C°, is dat bij jou ook zo of verlaag je de temperatuur?

Beantwoorden
LU
Rutger 2019-05-27 12:19:26

Bij mijn grillfunctie kan ik geen aparte temperatuur instellen. Ik weet dus niet hoe hoog mijn oven dan wordt.

Beantwoorden
Lucienne 2019-05-29 21:41:13

Dank je wel, de temperaturen zullen wel ongeveer hetzelfde zijn denk ik. Ik ga het snel eens proberen, ben gek op spekkoek!

Beantwoorden
LU
J.Robinson 2019-05-22 06:21:26

Bij deze koek wordt bij indische mensen vaak boter tussen de laagjes gedaan bij het bakken , en inderdaad met de bovengrill is het zeer goed te doen, anders ben je er een dag mee bezig .

Beantwoorden
J.