Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs
  • 1 blikje dulce de leche, twee uur gekookt volgens dit recept (397 ml)
  • 450 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • Voor de geglaceerde pecannoten
  • 75 gr pecannoten
  • 3 el honing

Voor dit makkelijke dulce de leche ijs heb je geen ijsmachine nodig. Door de ingrediënten en de verhoudingen daarvan verandert het ijsmengsel tijdens het invriezen in een perfect schepbaar karamelijs. Supermakkelijk! De dulce de leche die ik heb gebruikt liet ik iets minder lang koken dan normaal, waardoor het net wat minder stevig is en zich makkelijker laat mengen met de slagroom. Het recept voor dulce de leche vindt je hier, maar houd 2 uur kooktijd in plaats van 3 uur aan.  Dit ijs heeft een fijne karamelsmaak en is lekker romig. Om het nog lekkerder te maken heb ik pecannoten geglaceerd met honing. Dat maakt dit makkelijke karamelijs helemaal af!

Bereiding: Makkelijk dulce de leche ijs

Doe de dulce de leche, slagroom, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een lobbig mengsel. Hoe steviger de dulce de leche is, des te minder makkelijk het zich op laat lossen in de room. Het is niet erg als er nog wat kleine stukjes dulce de leche in het mengsel zitten, dat is juist erg lekker. Het is wel belangrijk dat het mengsel goed luchtig is. Doe het in een diepvriesdoos en zet het ijs minimaal 1 nacht in de vriezer.

Door voor de geglaceerde pecannoten de noten in een droge koekenpan en rooster deze zo’n 3-5 minuten. Voeg de honing toe en roer dit door de noten. Blijf roeren tot de honing als een glazuurlaagje om de pecannoten zit. Schep de noten op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.

Serveer het dulce de leche ijs met de geglaceerde pecannoten.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Dirk 2018-12-05 18:49:37

Toch maar gemaakt met mijn blikje. Na 2 uur koken was de inhoud nog behoorlijk vloeibaar. Alles geklopt en in de vriezer. Volgende dag gegeten maar de slagroom komt sterk naar boven en bijna geen caramel smaak. Het ijs bevat veel ijskristallen en was zelfs na een half uur buiten de vriezer niet schepbaar.
Viel me dus wat tegen.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-12-11 11:48:05

Het klinkt alsof de dulce de leche nog niet lang genoeg gekookt had.

Beantwoorden
Dirk Roosendaal 2018-12-03 17:08:48

Rutger, ik wilde het gaan maken maar ik mis in het recept de hoeveelheid gecondenseerde melk. De blikken komen nl.in verschillende inhoudsmaten.
Bij de verkeerde verhouding zal er ongetwijfeld iets mis gaan met de consistentie.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-12-11 11:50:12

Het gaat om blikjes met een inhoud van 397 ml.

Beantwoorden
Ina 2018-11-07 07:56:08

Zo lekker Rutger. Ik heb er vanillepoeder extra bij gedaan en oploskoffie, gewoon een flinke schep. Beetje doorgeroerd. Nadien zag je donkere spikkels in het ijs. Volgens mijn man en mij is dit het allerlekkerste ijs dat we ooit hebben gegeten.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-11-11 13:44:45

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Marja 2018-10-24 16:07:03

Hoi Rutger,
Wat een heerlijk recept dat ik zeer zeker ga maken! Ik ben namelijk dol op alles wat karamel heet! Het liefst licht gezouten karamel, maar ik eet alle soorten, smaken en texturen van karamel. Ik zou er wel een bad in willen nemen zo lekker vind ik het. Dus je begrijpt....dit ijs MOET ik maken en wel heel snel! Morgen slagroom meenemen bij Appie en weer een blikje gecondenseerde melk voor in mijn voorraad. Dan ligt het morgen nog in mijn vriezer te bevriezen! Dat ik er zelf nou nooit opgekomen ben, dat verbaast me nog het meest. Want ik weet dat je het blikje zachtjes moet koken voor een x aantal uren en dat je dan karamel oftewel dulce de leche hebt! Bedankt voor de tip!
Een hartelijke groet en tot de volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:42:04

Geniet er van!

Beantwoorden