Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijs
  • 1 blikje dulce de leche, twee uur gekookt volgens dit recept (397 ml)
  • 450 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • Voor de geglaceerde pecannoten
  • 75 gr pecannoten
  • 3 el honing
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Voor dit makkelijke dulce de leche ijs heb je geen ijsmachine nodig. Door de ingrediënten en de verhoudingen daarvan verandert het ijsmengsel tijdens het invriezen in een perfect schepbaar karamelijs. Supermakkelijk! De dulce de leche die ik heb gebruikt liet ik iets minder lang koken dan normaal, waardoor het net wat minder stevig is en zich makkelijker laat mengen met de slagroom. Het recept voor dulce de leche vindt je hier, maar houd 2 uur kooktijd in plaats van 3 uur aan.  Dit ijs heeft een fijne karamelsmaak en is lekker romig. Om het nog lekkerder te maken heb ik pecannoten geglaceerd met honing. Dat maakt dit makkelijke karamelijs helemaal af!

Makkelijk dulce de leche ijs

Makkelijk dulce de leche ijs

Doe de dulce de leche, slagroom, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een lobbig mengsel. Hoe steviger de dulce de leche is, des te minder makkelijk het zich op laat lossen in de room. Het is niet erg als er nog wat kleine stukjes dulce de leche in het mengsel zitten, dat is juist erg lekker. Het is wel belangrijk dat het mengsel goed luchtig is. Doe het in een diepvriesdoos en zet het ijs minimaal 1 nacht in de vriezer.

Door voor de geglaceerde pecannoten de noten in een droge koekenpan en rooster deze zo’n 3-5 minuten. Voeg de honing toe en roer dit door de noten. Blijf roeren tot de honing als een glazuurlaagje om de pecannoten zit. Schep de noten op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.

Serveer het dulce de leche ijs met de geglaceerde pecannoten.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Marja 2018-10-24 16:07:03

Hoi Rutger,
Wat een heerlijk recept dat ik zeer zeker ga maken! Ik ben namelijk dol op alles wat karamel heet! Het liefst licht gezouten karamel, maar ik eet alle soorten, smaken en texturen van karamel. Ik zou er wel een bad in willen nemen zo lekker vind ik het. Dus je begrijpt....dit ijs MOET ik maken en wel heel snel! Morgen slagroom meenemen bij Appie en weer een blikje gecondenseerde melk voor in mijn voorraad. Dan ligt het morgen nog in mijn vriezer te bevriezen! Dat ik er zelf nou nooit opgekomen ben, dat verbaast me nog het meest. Want ik weet dat je het blikje zachtjes moet koken voor een x aantal uren en dat je dan karamel oftewel dulce de leche hebt! Bedankt voor de tip!
Een hartelijke groet en tot de volgende keer,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:42:04

Geniet er van!

Beantwoorden
Ina 2018-11-07 07:56:08

Zo lekker Rutger. Ik heb er vanillepoeder extra bij gedaan en oploskoffie, gewoon een flinke schep. Beetje doorgeroerd. Nadien zag je donkere spikkels in het ijs. Volgens mijn man en mij is dit het allerlekkerste ijs dat we ooit hebben gegeten.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-11-11 13:44:45

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Dirk Roosendaal 2018-12-03 17:08:48

Rutger, ik wilde het gaan maken maar ik mis in het recept de hoeveelheid gecondenseerde melk. De blikken komen nl.in verschillende inhoudsmaten.
Bij de verkeerde verhouding zal er ongetwijfeld iets mis gaan met de consistentie.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-12-11 11:50:12

Het gaat om blikjes met een inhoud van 397 ml.

Beantwoorden
Dirk 2018-12-05 18:49:37

Toch maar gemaakt met mijn blikje. Na 2 uur koken was de inhoud nog behoorlijk vloeibaar. Alles geklopt en in de vriezer. Volgende dag gegeten maar de slagroom komt sterk naar boven en bijna geen caramel smaak. Het ijs bevat veel ijskristallen en was zelfs na een half uur buiten de vriezer niet schepbaar.
Viel me dus wat tegen.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-12-11 11:48:05

Het klinkt alsof de dulce de leche nog niet lang genoeg gekookt had.

Beantwoorden
Jolanda 2018-12-30 21:37:06

Mislukt...
Ik denk dat ik te hard( stand 3 van de mixer) of te lang heb gemixt..
De slagroom was gaan schiften... volgende keer opnieuw proberen😉

Fijne jaarwisseling, al wat goed is voor 2019 gewenst🍾🥂

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-01-06 16:54:58

Dat is inderdaad niet de bedoeling. Het kan zijn dat je het mengsel te lang geklopt hebt inderdaad. Fijn 2019!

Beantwoorden
Eco 2019-06-10 23:02:40

de melk is vast nog te warm geweest bij het mengen van de slagroom. Laat de melk afkoelen tot beneden de 8 graden en meng het dan pas met de slagroom, dan schift het niet!

Beantwoorden
EC
Martine Scheffer-van Gulik 2019-05-26 18:50:07

Gecondenseerde melk 2 uur gekookt en nog een half uurtje in het water laten liggen voordat ik het blikje eruit heb gehaald. Helemaal laten afkoelen. Het lijkt alsof het is gaan schiften als je het mengt met de slagroom. Dan moet je langer mixen totdat het een heel glad mengsel is. De smaak is nu al verrukkelijk en het mengsel moet nog de vriezer in. Gemaakt voor de spreekbeurt Argentinië van mijn zoontje. Nu nog wachten totdat het ijs geworden is.

Beantwoorden
MA
Hellen 2021-06-07 17:02:26

Nou Ik las verder en maak er meteen dulce de leche ijs want slagroom heb ik en las ik 1 bericht na 2 uur inkoken wou ik er 1 blik uithalen voor af te koelen voor het gebruiken in de slagroom
Maar blijkt dat ik vergeten was te schudden voor het te koken. Alsnog beide geschut. Toen bleek het blikje niet meer vloeibaar te zijn en toch maar weer onder water gezet op het vuur. Ik denk dat als het eenmaal wat langer kookt ik er 1 uit vis

Beantwoorden
HE
Elly 2021-07-04 09:16:11

Hoi Rutger,
Kun je het ijs ook in de ijsmachine maken, denk je?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-07-06 08:51:49

Ja hoor. De werkwijze wordt dan wel anders, de slagroom hoef je dan niet eerst op te kloppen.

Beantwoorden
Marian 2022-06-06 18:17:11

Heel lekker, een absolute aanrader!

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.