Ken jij de Zuid-Amerikaanse lekkernij alfajores al? Deze alfajores zijn de lievelingskoekjes van Koningin Maxima! In 2020 deelde ze haar favoriete alfajores recept ter ere van haar verjaardag. Ter ere van haar 50e verjaardag bak ik graag mijn eigen versie die afkomstig is uit Koekjesbijbel!
Wat zijn alfajores?
De alfajor is een traditioneel Latijns-Amerikaanse lekkernij. Alfajores zijn het meest populair in Argentinië, maar hebben ook allang de rest van Zuid-Amerika veroverd. En niet voor niets, deze alfajores zijn ontzettend lekker.
Een alfajor bestaat uit twee brosse maïzena koekjes met een heerlijke dulce de leche vulling ertussen. Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta en ook erg populair in Zuid-Amerika. Je kunt eenvoudig zelf dulce de leche maken, al moet je wel een beetje geduld hebben. Gebruik mijn dulce de leche basisrecept voor de vulling van de alfajores. Met dit recept kun je 30-40 alfajores bakken.
Tip: in plaats van limoenrasp kan je ook de rasp van een citroen gebruiken. Of voeg 1-2 eetlepels rum toe aan het deeg.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr fijne suiker
- rasp van 1 limoen
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 2 eidooiers, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 150 gr maïzena
- 1½ tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 blikje dulce de leche
- geraspte kokos, om de koekjes doorheen te rollen
- poedersuiker, om te bestuiven
Zelf alfajores maken
Doe de boter, suiker, limoenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Klop de eidooiers erdoor. Voeg tot slot de bloem, maïzena en het bakpoeder toe en kneed alles door tot een samenhangend deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 millimeter. De maïzena maakt het deeg erg kort van structuur, waardoor het tijdens het uitrollen snel scheurt. Werk voorzichtig: zet niet in een keer veel druk maar rol geleidelijk uit. Steek of snijd rondjes van 4-5 centimeter uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de koekjes in 9-14 minuten gaar en licht goudbruin aan de randjes. Laat ze afkoelen op een rooster.
Roer de dulce de leche los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Spuit op de helft van de koekjes een toef vulling en druk daar de andere koekjes voorzichtig op. Rol de alfajores met de zijkant door de kokosrasp en bestuif ze voor het serveren met behulp van een theezeefje licht met poedersuiker.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heb ze vandaag gemaakt. De koekjes zijn goed gelukt. Helaas is de dulce de lech te vloeibaar geworden waardoor het er tussenuit loopt. De smaak is gelukkig wel goed maar had ik het blik gecondenseerde melk dan langer moeten koken zodat het steviger wordt?
BeantwoordenZo te horen moest de gecondenseerde melk inderdaad langer koken. En heb je het blikje wel eerst helemaal af laten koelen?
BeantwoordenHet deeg maken, rollen, steken en bakken ging goed. Ze zagen er goed uit maar zijn zacht geworden, nog voordat de dulce de leche ertussen zat. Wat kan de oorzaak zijn?
BeantwoordenHebben ze lang genoeg gebakken? Heb je ze af laten koelen op een rooster en daarna luchtdicht bewaard?
BeantwoordenZe waren gaar en heel licht gekleurd, afgekoeld op een rooster. Daar heb ik ze wel 1 nacht op laten liggen. Zou dat het kunnen zijn?
BeantwoordenDat is inderdaad de reden ja. Zodra ze afgekoeld zijn moeten ze luchtdicht verpakt worden, anders worden ze net als gewone koekjes snel zacht.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.