Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne suiker
  • rasp van 1 limoen
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 150 gr maïzena
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 blikje dulce de leche
  • geraspte kokos, om de koekjes doorheen te rollen
  • poedersuiker, om te bestuiven

Ken jij de Zuid-Amerikaanse lekkernij alfajores al? Deze alfajores zijn de lievelingskoekjes van Koningin Maxima! In 2020 deelde ze haar favoriete alfajores recept ter ere van haar verjaardag. Ter ere van haar 50e verjaardag bak ik graag mijn eigen versie die afkomstig is uit Koekjesbijbel!

Wat zijn alfajores?

De alfajor is een traditioneel Latijns-Amerikaanse lekkernij. Alfajores zijn het meest populair in Argentinië, maar hebben ook allang de rest van Zuid-Amerika veroverd. En niet voor niets, deze alfajores zijn ontzettend lekker. 

Een alfajor bestaat uit twee brosse maïzena koekjes met een heerlijke dulce de leche vulling ertussen. Dulce de leche is een zijdezachte karamelpasta en ook erg populair in Zuid-Amerika. Je kunt eenvoudig zelf dulce de leche maken, al moet je wel een beetje geduld hebben. Gebruik mijn dulce de leche basisrecept voor de vulling van de alfajores. Met dit recept kun je 30-40 alfajores bakken.

Tip: in plaats van limoenrasp kan je ook de rasp van een citroen gebruiken. Of voeg 1-2 eetlepels rum toe aan het deeg.

Zelf alfajores maken 

Doe de boter, suiker, limoenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Klop de eidooiers erdoor. Voeg tot slot de bloem, maïzena en het bakpoeder toe en kneed alles door tot een samenhangend deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 millimeter. De maïzena maakt het deeg erg kort van structuur, waardoor het tijdens het uitrollen snel scheurt. Werk voorzichtig: zet niet in een keer veel druk maar rol geleidelijk uit. Steek of snijd rondjes van 4-5 centimeter uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bak de koekjes in 9-14 minuten gaar en licht goudbruin aan de randjes. Laat ze afkoelen op een rooster.

Roer de dulce de leche los en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Spuit op de helft van de koekjes een toef vulling en druk daar de andere koekjes voorzichtig op. Rol de alfajores met de zijkant door de kokosrasp en bestuif ze voor het serveren met behulp van een theezeefje licht met poedersuiker.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Chantal 2021-05-17 08:38:48

Ga ze straks proberen, hoe bewaar jeze het best?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-05-17 09:18:12

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Houd er wel rekening mee dat als ze gevuld zijn de koekjes iets sneller zacht zullen worden.

Beantwoorden