- Voor het deeg
- 180 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr donkerbruine basterdsuiker
- 100 gr fijne suiker
- ¼ tl zout
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 235 gr bloem
- 50 gr cacaopoeder
- ½ tl baking soda
- Voor de vulling
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- 225 gr poedersuiker
- 1-2 el melk, op kamertemperatuur
Ben je ook zo’n fan van de oreo koekjes? Het populaire Oreo koekje werd aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld in een fabriek in New York. De populariteit van de Oreo’s zien we ook daar terug; het blok waarin de fabriek stond, staat vandaag de dag bekend als Oreo Way. Oreo cookies zijn verkrijgbaar in ontzettend veel soorten en smaken, maar de klassieke variant is het meest bekend: twee chocolade koekjes met een zachte, witte vulling (crème) ertussen. Met dit oreo recept maak je de koekjes nu eenvoudig zelf! Dit oreo koekjes recept is mijn eigen versie van deze bekende koekjes.
Met dit recept kun je ongeveer 30 oreo cookies maken.
Zelf oreo koekjes maken: 3 tips
- Voor mooi donkere koekjes gebruik je extra donker cacaopoeder, dat is online verkrijgbaar.
- Vul de koekjes ook eens met dulce de leche of witte-chocoladeganache waar je vanillemerg aan toevoegt.
- Je kunt de oreo’s ook gebruiken in deze oreo brownies, oreo cake of deze oreo cheesecake.
Zelf oreo koekjes bakken
Ga je zelf oreo koekjes maken? Zelfgemaakte oreo’s bestaan uit twee delen: de oreo koek en de vulling. Ik leg je uit hoe je beide onderdelen maakt en samenstelt tot de lekkerste zelfgemaakte koekjes.
Oreo koek maken
Meng in een kom de boter, basterdsuiker, suiker en het zout door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng er vervolgens de eidooier door en voeg als laatst de bloem, het cacaopoeder en de baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Dankzij het bakpapier hoef je geen extra bloem te gebruiken en blijven de koekjes mooi donker van kleur. Steek of snijd rondjes van 4-5 centimeter uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de koekjes in 10-15 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Oreo cookie vulling maken
Klop voor de vulling de boter met het vanille-extract romig. Voeg de poedersuiker en melk toe en klop alles tot een gladde crème. Doe de vanille crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Spuit op de helft van de koekjes een toef vulling en druk daar de andere koekjes voorzichtig op.
Foto: Erik Spronk






