Ingrediëntenlijst
  • Voor de nougatine
  • 150 gr blanke hazelnoten
  • 40 ml water
  • 125 gr suiker

Met behulp van deze how-to maak je zelf heerlijke nougatine. Deze kan je gebruiken om taarten mee te decoreren (bijvoorbeeld deze hazelnoot schuimtaart), om over je ijs te strooien of om bijvoorbeeld door koekjesdeeg te kneden. Voor mij is deze nougatine ook onmisbaar bij de klassieke hazelnootschuimtaart. Het recept daarvoor plaats ik binnenkort. In plaats van hazelnoten kun je trouwens elke nootsoort gebruiken die je wilt. Het is ook erg lekker met blanke amandelen, pistachenootjes of walnoten. Aan de slag!

Stap 1

Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de noten in 8 tot 10 minuten goudbruin.

How-to nougatine

Stap 2

Doe het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

How-to nougatine

Stap 3

Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel. Karamel maken is een nauwkeurig klusje en vergt de nodige aandacht en oefening. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en dat je erbij kunt blijven, want voor je het weet is de karamel te ver en onbruikbaar.

How-to nougatine

Stap 4

Voeg de nog warme hazelnoten toe aan de hete karamel en roer deze erdoorheen.

How-to nougatine

Stap 5

Stort de warme massa op bakpapier of op een siliconenmatje en laat de nougatine afkoelen.

How-to nougatine

Stap 6

Breek de gekaramel liseerde noten in stukken en maal of hak deze in de keukenmachine, met het hakmolentje van een staafmixer of gewoon met een mes tot nougatine. Hoe grof of fijn is aan jou.

How-to nougatine

Foto’s: Michiel Wichman

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Nina 2018-10-15 13:28:36

Als je de nougatine tussen de taart doet bij de vulling voor een krokante, is hij dan nog krokant bij serveren? B.v. 1 dag later?

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-10-22 11:14:42

Ik zou de taart dan zo kort mogelijk van tevoren opbouwen, om er zeker van te zijn dat het nog knapperig is. Hoe langer de nougatine in de taart zit, hoe zachter het wordt.

Beantwoorden
Nina 2018-10-22 15:20:27

Oké, super bedankt voor het meedenken.

Beantwoorden
NI
Dirk 2017-08-07 10:41:05

Rutger, dank je wel voor dit recept. Ik heb het gemaakt en gebruikt voor een hazelnootschuimtaart. Maar ik heb nog best veel over! Hoe kan ik dat bewaren?

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-08-16 09:05:47

Luchtdicht verpakt kun je het goed bewaren op kamertemperatuur.

Beantwoorden
Henk 2017-07-20 21:28:34

Probeer i.p.v. 1-2-3 en een ei eens ;
1-1.5-2 en een ei !
Gebruik koude boter !

Beantwoorden
HE
coby 2017-02-20 16:45:06

Hier ben ik ook weer heel blij mee.
fijn om eens anders te garneren,
Maar ik heb een vraagje wat doe ik fout als mijn Harde Wenerdeeg weer wat te hard is.
ik gebruik 100 suiker 200 boter 300 patentbloem en een ei.
bak 20 min.ong.op 180 graden.

.

Beantwoorden
CO
Merel 2017-02-18 19:47:47

Wat een leuk idee om dat zelf te maken! Dit gaat op mijn to-bake lijstje!

Beantwoorden
ME