De hazelnootschuimtaart, ook wel de progrestaart genoemd, is voor veel banketbakkers één van hun specialiteiten. Dit volle, romige, krokante en iets taaie gebak is echt heerlijk en staat ook bij mij op mijn favorietenlijstje. Met dit recept maak je zelf de klassieke hazelnootschuimtaart, die minstens net zo lekker is als die van de bakker. Hoe groot de verleiding ook is, probeer de hazelnootschuimtaart een dag te laten staan – daarna is hij nóg lekkerder! Geniet van dit heerlijke hazelnoot schuimtaart recept!

Klassieke hazelnootschuimtaart
Ingrediëntenlijst
  • Voor het schuim
  • 125 gr blanke hazelnoten
  • 4 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 200 gr fijne suiker
  • 100 gr poedersuiker
  • 15 gr maïzena
  • Voor de vulling
  • 30 gr hete espresso
  • 30 gr bruine basterdsuiker
  • 2 tl oplos-espresso
  • ½ recept banketbakkersroom
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 30 gr poedersuiker
  • eventueel een scheutje crème de cacao
  • Voor de decoratie
  • nougatine, fijngehakt
  • 325 ml slagroom
  • 40 gr suiker
  • handje hazelnoten, geroosterd
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Klassieke hazelnootschuimtaart maken

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnoten daarover. Rooster de hazelnoten in ongeveer 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de noten afkoelen en hak ze fijn in de keukenmachine. Verlaag de oventemperatuur naar 135 °C.

Doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom en klop dit op. Voeg als het mengsel schuimig begint te worden, eetlepel voor eetlepel de fijne suiker toe. Klop de eiwitten door tot een stijf glanzend eiwitschuim. Spatel vervolgens voorzichtig het poedersuiker, de gemalen hazelnoten en maïzena door het eiwitschuim. Maak van het schuim, op een met bakpapier beklede bakplaat, twee cirkels van ongeveer 20 centimeter doorsnede. Bak het schuim 1 uur, zet de oven uit en laat het in de oven afkoelen (het liefst een hele nacht).

De hazelnoot schuimtaart decoreren

Meng de hete espresso met de bruine basterdsuiker en de oplos-espresso en roer tot alles opgelost is. Klop de boter met het poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daar aan toe en klop het geheel door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud, zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Voeg tot slot het koffie mengsel en indien gewenst de crème de cacao toe aan de botercrème en mix dit erdoor.

Klop de slagroom met de suiker op en doe deze in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1-1½ centimeter. Bestrijk een plak schuim met mokkabotercrème en leg daar de andere plak op. Bestrijk de taart aan de boven- en zijkant met de resterende botercrème. Duw de zijkant van de taart in de fijngehakte nougatine.  Spuit in het midden bovenop de taart banen slagroom en spuit daaromheen toeven slagroom. Decoreer tot slot met de geroosterde hazelnoten.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (61)
Chantal 2017-02-23 07:04:20

Wat een heerlijk recept is dit! Gisteren gelijk gemaakt en kon meniet inhouden om gelijk al te proeven! Hij is echt heel lekker!

Beantwoorden
CH
Nicky 2017-02-23 19:26:25

Ik vind het heel leuk om taarten met schuim te maken, maar we krijgen hem nooit in één dag op en de volgende dag is het schuim dan helemaal zacht. Kan ik dat voorkomen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-02-25 23:23:25

Je kan het schuim met een dun laagje witte of pure chocolade bestrijken, zo neemt het minder vocht op waardoor het langer knapperig blijft.

Beantwoorden
SterkInDeKeuken.nl 2017-02-25 15:41:50

Oh heerlijk!!

Beantwoorden
ST
Lotte 2017-03-20 22:05:34

Hoi Rutger, waarom moet de espresso heet zijn? Gaat de botercreme niet schiften als je hete espresso toevoegt?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-03-23 13:15:55

Hoi! De creme gaat juist schitfen als de ingredienten te koud zijn. Omdat je de basterdsuiker en oplos-espresoo op wil lossen in de espresso is het beter dat die dan warm is, dan lost alles makkelijker op.

Beantwoorden
Lotte 2017-03-23 16:57:30

Moet je het mengsel dan daarna nog even laten afkoelen? Of kun je het espresso mengsel heet toevoegen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-03-27 09:51:12

Iets afkoelen kan geen kwaad, maar het hoeft niet ijskoud te zijn.

Beantwoorden
Joos Bakery 2017-03-23 20:28:39

Ben hem nu aan het maken voor mijn man zijn verjaardag morgen.. en zoals verwacht weer ruzie met de botercreme haha.. Krijg ik nooit voor elkaar

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-27 09:49:55

Wat ging er mis? Ik zal binnenkort een artikel plaatsen met botercrème problemen (en natuurlijk de oplossingen!).

Beantwoorden
Joos Bakery 2017-03-27 10:57:12

Daar zou ik heel blij mee zijn Rutger! er gaat bij mij van alles mis. Bij deze ging hij in de schift bij het toevoegen van het koffiemengsel. Gelukkig stond er ook een goede tip bij en is het alsnog goed gekomen. Maar botercrème en ik zijn geen goede combi haha

Beantwoorden
JO
Joos Bakery 2017-03-26 20:18:42

Samen met een vriendin hebben wij het project Baking Apart Together. We bakken dan allebei in ons eigen keuken hetzelfde recept. Elke maand kiezen we om de beurt een recept. Deze maand gekozen voor de hazelnootschuimtaart. Hij viel bij beide gezinnen er in de smaak. Op onze blog heb ik ook een verwijzing geplaatst naar het recept.
https://bakingaparttogether.blogspot.nl/

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-03-27 09:44:52

Wat leuk om te zien! En fijn dat ze goed in de smaak vielen!

Beantwoorden
Lotte 2017-04-02 22:44:58

Moet de banketbakkersroom helemaal afgekoeld zijn voor je hem toevoegt of kan dat ook als hij nog warm is?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-04-03 20:49:10

Hij moet wel helemaal afgekoeld zijn, anders wordt de boter te warm en dus zacht, waardoor je geen mooie crème krijgt.

Beantwoorden
Irene 2017-05-06 11:42:22

Voor de hete espresso gebruik je dan ook oplos-espresso? Of maak je een echte espresso?

Beantwoorden
IR
Rutger 2017-05-09 01:29:34

Daar gebruik ik echte espresso voor, maar je zou het ook met oplos-espresso kunnen doen.

Beantwoorden
Simone 2017-05-10 13:33:42

Op een Hazelnootgebakje zit altijd zo'n lekker nootje. Wat zit er om dat nootje en kan ik die ook zelf maken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-05-19 10:17:22

Die nootjes lijken een beetje op gebrande amandelen. Hier zie je hoe je ze kan maken: http://www.rutgerbakt.nl/recept-gebrande-amandelen/

Beantwoorden
petra booister 2017-05-13 21:05:19

Hoi Rutger,
Gebruik jij licht of donker bruine basterd suiker? Het schuim ligt al af te koelen in de oven ben zo benieuwd!
Groetjes Petra

Beantwoorden
PE
Rutger 2017-05-19 10:01:20

Voor de vulling gebruik ik donkere basterdsuiker.

Beantwoorden
petra booister 2017-05-21 10:38:19

Hij was geweldig lekker! Dank je wel

Beantwoorden
PE
Margriet 2017-05-25 15:29:31

Wat een fantastische taart! Leuk om te maken en super om te presenteren.

Beantwoorden
MA
Leonneke 2017-06-07 11:52:37

Hoi Rutger! In het recept staat dat hij nog lekkerder is als je de taart een dag laat staan voor het serveren. Bedoel je dan alleen het schuim (een nacht laten afkoelen in de oven) of de gehele opgemaakte taart? En kan de taart dan het beste in de koelkast? Groetjes, Leonneke

Beantwoorden
LE
Rutger 2017-06-11 22:11:58

Hoi! Ik bedoel de hele taart. Het schuim wordt dan iets vochtig door de vulling en dat maakt hem lekker taai. De taart moet bewaard worden in de koelkast.

Beantwoorden
Lotte 2017-06-13 20:02:15

Blijft de slagroom dan stevig?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-06-19 10:00:23

Ja hoor! Je kunt wat slagroomversteviger gebruiken om er nog zekerder van te zijn.

Beantwoorden
Dilek 2017-09-03 15:49:53

Hoi

Ik wil hazelnootschuimtaart maken voor de verjaardag van mijn man. Ik heb kristalsuiker van Van Gilse.. geen fijne suiker.. is dat ook goed?

Graag hoor ik het.

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-09-10 15:21:37

Je zal dan iets langer moeten kloppen, tot de suiker opgelost is in het eiwitschuim.

Beantwoorden
Denise 2017-09-14 09:10:33

Hoi Rutger,

Ik wil deze taart voor mijn verjaardag gaan bakken. Moeten de eiwitten voor het schuim van medium of large eieren zijn?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-09-18 15:12:22

Alle recepten gaan uit van medium eieren, zo'n 30 gram eiwit per ei.

Beantwoorden
Ingrid 2017-10-05 17:12:07

Hoi Rutger, is 'fijne' suiker hetzelfde als basterdsuiker, zo niet kan je die dan wel gebruiken wanneer dat bij jouw recepten staat?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-10-11 12:14:31

Hoi. Fijne suiker is anders dan basterdsuiker. Zeker voor meringue zou ik geen basterdsuiker gebruiken. Kijk voor een uitleg over de verschillende soorten suikers hier: https://www.rutgerbakt.nl/welke-verschillende-soorten-suiker-er-bakhulp/

Beantwoorden
Liliane 2017-11-25 12:15:18

Hoi rutger, ik ben bezig met de taart voor morgen! Ik twijfel alleen of de nootjes er op de zijkant al op moeten? Slagroom en decoratie doe ik morgen last minute. Dank!

Beantwoorden
LI
Amrita 2017-11-26 18:29:09

Gisteren de taart gemaakt. Erg in de smaak gevallen bij anderen, maar wat mij betreft te zoet. In welk deel van de taart kan ik minder suiker toevoegen?

Beantwoorden
AM
Anita 2018-02-05 13:33:49

Waarom moeten blanke hazelnoten gebruikt worden?
Ik heb met bruin vliesje erom heen. Kan ik die ook gebruiken? Of mislukt hij dan.
Hoor het graag
Groetjes

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-02-11 17:55:14

Het is wel het lekkerste zonder vliesje inderdaad. Ik zie dat je het zelf al opgelost hebt.

Beantwoorden
Anita 2018-02-06 15:49:40

Heb het inmiddels ontdekt.
Hazelnoten roosteren in oven
190°C 8- 10 minuten.
Dan in theedoek doen en je kan de vliesjes er zo afwrijven.

Beantwoorden
AN
Alida 2018-03-02 16:12:09

Ik kan geen twee rondjes van 20 cm op de bakplaat kwijt, kan ik ze een voor een bakken en dan terug zetten de oven in (warm maar uit)?

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-03-04 21:26:24

Als je een heteluchtfunctie op je oven hebt kun je ook twee platen boven elkaar bakken. Anders is jouw optie ook prima.

Beantwoorden
Alida 2018-03-02 19:10:55

Kan er misschien ook kleine gebakjes van maken...en wat betreft de geroosterde hazelnoten, hoe krijg ik die fijn zonder een keukenmachine, las ergens dat als er teveel vetten vrijkomen dit niet goed is voor de eiwitten, klopt dat ??? Normaliter doe ik het in een zak en dan de hamer erop..

Beantwoorden
AL
Rutger 2018-03-04 21:24:47

Je kunt er zeker kleinere gebakjes van maken. Als je de noten te lang maalt komt er vet vrij ja, maar in een zak met hamer zal dat niet gebeuren.

Beantwoorden
Ilona 2018-04-26 12:37:55

Hoi Rutger, ik heb de taart vorig jaar een keer gemaakt en hij viel goed in de smaak. Nu wil ik hem dit jaar weer maken, maar er ging toen best veel tijd in zitten. Kan ik het schuim ook eerder maken en zo ja hoelang kan ik dit dan bewaren voordat ik het verder als taart ga klaarmaken?

Beantwoorden
IL
Rutger 2018-04-29 17:33:53

Het schuim kun je prima en kleine week van tevoren maken. Als je het na het bakken luchtdicht bewaard blijft het lekker.

Beantwoorden
Linda 2018-06-28 09:14:58

Hi Rutger,
Ik wil deze taart graag combineren met bokkepootjes voor een vriendinnetje die gek is op hazelnootschuim maar ook op bokkepootjes.
Wat is jou advies? Ik dacht zelf aan gemalen bokkepootjes door de botercreme en wat bokkepootjes aan de buitenkant.
Ik ben benieuwd. Alvast bedankt. :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-06-28 18:09:20

Beide opties klinken heerlijk! Lijkt mij echt een fijne combinatie!

Beantwoorden
Marit 2018-10-09 11:42:06

Ik wil graag de mokkataart maken uit de bakbijbel. Nu vraag ik me af.. is hete espresso gewoon koffie? Wij hebben alleen een filterkoffieapparaat dus kan ik dat gewoon zetten en dan gebruiken? Alvast bedankt :)

Beantwoorden
MA
Jon 2018-10-29 07:51:41

Hoe krijg ik de mokkataart mooi rond? Heb deze taart nu twee keer gemaakt en tot twee keer toe was hij ovaal. Alvast bedankt.

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-11-04 16:02:12

Door goede cirkels op het bakpapier te tekenen (bijvoorbeeld door het omtrekken van een bord) en daar binnen te blijven met het opspuiten van de meringue.

Beantwoorden
Renate 2018-12-17 21:00:07

Hoi Rutger! Ik wil graag kleine gebakjes maken, maar is de baktijd dan even lang?

Beantwoorden
RE
Rutger 2018-12-19 09:28:46

Voor kleine gebakjes kun je bij dit recept dezelfde baktijd aanhouden.

Beantwoorden
Dorianne 2020-02-05 14:59:43

Hallo rutger.
Kan ik ipv de espresso en de oplosespresso ook wat anders gebruiken? Geen koffie liefhebber😊

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-02-11 12:54:59

Je kunt het ook weglaten, dan krijgt de taart geen mokkasmaak.

Beantwoorden
Gesille Huijgen 2020-03-30 18:24:38

Hoi Rutger, in jouw Bakbijbel staat dat de taart het lekkerst is als je ‘m een dag van tevoren maakt. Hierboven lees ik dat je ‘m dan moet bewaren in de koelkast. Wordt het schuim dan niet juist heel zacht?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-04-03 11:28:48

Het schuim wordt wel iets zachter, maar ook lekker taai. De taart is gemaakt met een crème waarvoor zuivel is gebruikt, dit moet je altijd in de koelkast bewaren. Het is wel lekker om de taart een half uur voor het serveren uit de koelkast te halen, zodat de taart iets op kamertemperatuur kan komen.

Beantwoorden
Iris 2020-04-02 20:21:56

Kun je de taart invriezen?

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-04-03 11:19:04

Dat kan wel, zonder de slagroom bovenop. Maar versgemaakt ie 'ie altijd het lekkerste natuurlijk.

Beantwoorden
Heidi 2020-04-03 10:12:15

De smaak is goed. Alleen de mokka botercreme met banketbakkersroom oogt erg nat en de taart loopt uit is niet stevig. Hoe kan ik dit voorkomem?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-04-03 11:18:08

Heb je de banketbakkersroom lang genoeg laten koken? En was de crème niet geschift? In dit artikel lees je meer over problemen met botercrème: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Debby tollenaar boskaljon 2020-04-10 21:08:37

Bedankt Rutger voor je recept. Super duidelijk! 😊

Beantwoorden
DE
kim 2020-04-22 14:13:23

top receptuur !

Beantwoorden
KI
Debbie Carlier 2020-07-29 12:21:19

ik heb 1 vraagje, hoe fijn moeten de hazelnoten gehakt worden? Tot meel,of poeder of mag het groffer?

Beantwoorden
DE
Rutger 2020-08-02 10:07:55

Het kan beide, het is maar net wat je lekker vind.

Beantwoorden
ria 2020-08-08 11:24:42

hoe en is het mogelijk om het suiker gehalte te verminderen in de taart

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-08-10 12:06:22

De suiker speelt een belangrijke rol voor de structuur van het schuim. Je kunt een klein gedeelte weglaten, maar zeker niet teveel. Hoeveel? Dat is een kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
Annemieke 2022-04-19 21:51:06

Ik heb de suiker in elk onderdeel gehalveerd en gaat goed

Beantwoorden
AN
Hetty 2020-12-26 11:41:30

Ik heb gisteren de taart gemaakt en nu kijk ik in de koelkast en is er heel veel bruin vocht uitgelopen?
Hoe kan dit?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-12-30 09:52:27

Het kan zijn dat de crème niet goed genoeg gemengd/geschift was, een andere reden kan ik eigenlijk niet bedenken.

Beantwoorden
Jessica 2021-01-18 16:43:52

Ik lees in dit recept alleen gehakte hazelnoten, maar nougatine is toch ook met caramel/suiker? Dat wordt nergens omschreven...

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-01-25 09:12:48

Onder de ingredienten bij 'voor de decoratie' staat een link naar hoe je zelf nougatine kunt maken.

Beantwoorden
Vincent 2021-02-07 21:21:02

uitdagend recept! ik ga het proberen uit vele recepten vin ik deze het duidelijkst
groet Vincent de hobbybakker

Beantwoorden
VI
noud 2021-06-17 17:22:55

Begonnen aan het recept. Het schuim gemaakt, in de oven gedaan. Veels te lang moeten wachten voor dat de schijven uit de oven mochten. En ze waren dus hol van binnen. Wat ging er fout ???

Beantwoorden
NO
Rutger 2021-06-22 10:29:13

Dat is lastig om te zeggen.

Beantwoorden
Magda 2021-07-06 20:20:55

Wat een grandioos recept!! Heb de hazelinotaart nu 4 x gemaakt en er wordt volop van genoten!!
Bedankt!!

Beantwoorden
MA
Yoshka 2021-07-11 11:20:19

Beste Rutger,
Ik heb dit recept nu een aantal keer gemaakt en de meeste onderdelen zijn heel lekker. Mijn botercrème schift echter elke keer wanneer ik het koffie-extract toevoeg. Alles is op kamertemperatuur en ik voeg het extract beetje bij beetje toe. Wat doe ik fout?

Beantwoorden
YO
Annemieke 2022-04-19 21:44:44

In t begin lijkt dat zo, door blijven kloppen heeft best tijd nodig

Beantwoorden
AN
Stefanie 2022-02-06 21:02:53

Als je het koffie-extract al in de banketbakkersroom toevoegt heb je dit problem niet. En vooral moet de banketbakkersroom en de boter op kamertemperatur zijn.

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-07-13 09:19:30

Kijk eens bij dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Sacha 2021-08-30 09:17:59

Wat een geweldig recept! Het was echt heerlijk!!!

Beantwoorden
SA
Karin 2021-09-02 22:55:14

Heerlijk en super makkelijk te maken

Beantwoorden
KA
Gerty 2021-09-05 20:23:58

Super lekker recept; maar mijn taart werd erg zacht: komt door doordat de botercrème te dun was?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-13 08:14:54

Het kan door te dunne botercrème komen. Hoe langer je de taart van te voren maakt, hoe zachter het schuim wordt.

Beantwoorden
Harmke 2021-10-02 16:36:23

De smaak is goed.De schuim ringen waren uitgelopen. Dus een harde laag er om heen. Kan het zijn dat de oven iets hoger moet dan 135 graden,of juist lager?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-10-03 17:23:52

Schuim wordt meer gedroogd dan gebakken. Ik zou de temperatuur niet veel hoger zetten. Was het eiwit goed luchtig opgeklopt en heb je de noten er niet te lang doorheen gemengd.

Beantwoorden
Sanne 2021-10-03 09:24:06

Super recept. Goed te volgen en met heerlijk resultaat. Ik stond versteld van mijn eigen bakkunsten!

Beantwoorden
SA
Patricia gerrits 2021-10-30 16:04:35

Mmmm hij staat in de koelkast voor morgen voor mijn verjaardag. Heerlijke taart altijd. Misschien een tip voor bakkers met geschifte botercreme. Ik maak de banketbakkersroom altijd een paar uur voordat ik de botercreme maak. Dan kan de bbr mooi afkoelen op de aanrecht en is hij niet te koud als je hem gebruikt voor de botercreme.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-11-01 09:08:41

Goede tip!

Beantwoorden
Gre Krijn-Dieleman 2021-11-13 21:32:30

Is dat niet veel slagroom voor die twaalf toeven bovenop?

Beantwoorden
GR
Rutger 2021-11-16 12:56:05

De taart is in het midden, tussen de toeven, ook helemaal gegarneerd met slagroom.

Beantwoorden
Monique 2022-09-29 06:22:18

Klopt het dat ik dat niet lees in het recept?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-10-11 08:57:32

Het staat er inderdaad niet heel duidelijk. Decoreer de bovenkant van de taart met de slagroom is wat summier opgeschreven. Ik pas het aan!

Beantwoorden
Moniek 2022-01-05 18:00:18

Heel lekker en makkelijker te maken dan ik had verwacht. Ik denk wel dat mijn botercreme iets te zacht was want het is iets uitgezakt.
Het probleem waar ik al vaker tegenaan loop is dat de nougatine lijkt te smelten waardoor er suiker uit druipt. Heb je hier tips voor?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-01-11 09:53:12

Heb je de karamel voor de nougatine donker genoeg gemaakt? Als deze te ligt is kan deze inderdaad sneller gaan smelten. Zelf heb ik daar nooit last van eigenlijk.

Beantwoorden
Moniek 2022-01-16 16:56:51

Ik heb de nougatine niet zelf gemaakt. Ik zal dat volgende keer proberen. Dank je wel.

Beantwoorden
MO
Jason 2022-01-22 18:31:04

Is de schuim te vergelijken met die van maison kelder. Wil zo graag die taart proberen Maa te maken.

Beantwoorden
JA
Simone 2022-10-01 21:58:43

Die gebruiken een hogere temperatuur en kortere baktijd, de kleur van het schuim is ook de zelfde kleur als de creme. Probeer hem ook te evenaren. Is zo end rijden vanuit de kop van noord holland

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-01-24 10:36:40

Iedere bakker heeft natuurlijk zijn eigen geheimen, maar voor mij is dit mijn favoriet!

Beantwoorden
Maria Steentjes 2022-04-03 10:55:25

Ik maak de taart vaak met als extra vulling met wat advocaat en tova caramelsaus en chocolade heerlijk

Beantwoorden
MA
Heidi 2022-10-03 08:47:17

En hoe doe je dat dan? Zeker Lekker lekker, de 3 dingen die ik het liefst heb....😜

Beantwoorden
HE
Veron 2022-03-10 14:48:49

Echt een heeeeerlijke taart. Bij elke verjaardag wordt er aan mij gevraagd of ik deze kan maken.

Beantwoorden
VE
Nienke 2022-04-18 17:08:49

Superlekkere taart! Wel wat punten van aandacht voor de volgende keer dat ik deze maak... botercrème ging inderdaad schiften en kreeg ik niet uit de schift. De smaak was top!
En de nougatine ging smelten over nacht. Ik was blij dat ik de decoratie met slagroom nog moest doen😅

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-04-21 09:42:14

Heb je dit artikel gelezen:
Botercrème kun je altijd weer uit de schift krijgen door 'm te verwarmen. https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden
Annemieke 2022-04-19 21:49:31

Ik ben met dit recept meesterbakker geworden op mijn werk, alleen heb ik de suiker gehalveerd en nougatine gemaakt met honing, en nog steeds fantastische smaak

Beantwoorden
AN
Joke van iersel 2022-04-29 08:19:20

Ik zou graag als tussenvulling een lekker stevige tussenvulling maken.
En waar smaak aan zit.
De taart maak ik altijd met volle tevredenheid!,…
Wat kan je mij aanraden?.

Beantwoorden
JO
Melissa 2022-05-07 08:06:04

Hii Rutger, kan ik ook twee bakplaten onder elkaar in de oven zetten om het schuim te bakken, omdat het voornamelijk droogt in de oven?

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-05-08 19:27:02

Hi, dat kan wel, maar gebruik dan wel de heteluchtfunctie van je oven.

Beantwoorden
Suzanne 2022-06-14 15:08:41

Dag Rutger,
Kan ik de schuimlaag evt al eerder maken en invriezen?
Bedankt!

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-06-19 20:16:57

Als je ze goed luchtdicht verpakt kan dat prima. Luchtdicht verpakt kun je ze ook op kamertemperatuur lang bewaren hoor. Zeker een week.

Beantwoorden
Desiree Burgers 2022-07-08 19:22:40

Ik heb vandaag 2x geprobeerd. Maar het schuim wordt niet helemaal droog. Ook krijg ik er gelijk al barstjes in. Wat zou er mis kunnen gaan? Morgen nog maar een poging te doen.

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-07-11 08:04:39

Heb je het lang genoeg gebakken en helemaal laten afkoelen in de oven?

Beantwoorden
Desiree 2022-07-09 07:01:40

Het is nu de volgende dag. Ik heb het de hele nacht in de oven laten staan. Ik krijg het nu helaas ook niet van het bakpapier af. Blijft toch wel erg plakken

Beantwoorden
DE
Jolanda 2022-09-14 10:51:30

In de oven laten staan met geopende of gesloten deur?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-09-14 19:17:09

Met gesloten deur.

Beantwoorden
Rose 2022-09-15 10:42:41

Hi, hazelnootschuimgebak is mijn lievelings. Maar ik wil graag het schuim een beetje chewy houden zodat het dus kleeft aan je tanden. Het is me één keer gelukt en daarna nooit meer. Nu is het óf helemaal droog en bros of hij loopt uit.
Wat is de truc voor de toffee structuur? Alvast zeer bedankt!!

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-09-19 12:17:57

Dat heeft heel erg met de timing te maken. Door het vocht uit de vulling wordt het schuim taaier en zachter, tot het op een gegeven moment iets te zacht wordt.

Beantwoorden
Rose 2022-09-28 17:21:23

He bedankt voor je reactie! Betekent dat dan dat het te lang in de oven is geweest als ie gaat “lopen”?
Verder dus kwestie van trial and error :P

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-10-11 09:02:06

Dat heeft niets te maken met te lang in de oven.

Beantwoorden
Monique 2022-10-20 22:57:11

Hallo!
Ik wil een meringuerol maken met pecannoten. Kan ik een deel van de pecannoten gehakt door de merengue doen zoals bij het schuimgebak of wordt het dan te bros?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-10-26 15:46:02

Het gevaar is wel dat de meringue dan zijn luchtigheid verliest en dat de rol te taai wordt, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Tonny 2022-10-21 16:53:54

Hai . Misschien rare vraag . Maar je hebt het over 30 gr hete espresso. Moet dat geen ml zijn

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-10-26 15:42:44

Hi. Het is exact hetzelfde. Zulke kleine hoeveelheden afmeten gaat het makkelijkst door het af te wegen in plaats van het aantal milliliters te meten.

Beantwoorden
Marieke 2022-11-14 10:19:12

Hoi Rutger,

Ik heb afgelopen weekend voor mijn verjaardag deze taart gemaakt (en een plaatcake met vruchten & kruimels en een appeltaart, allen uit jouw bakboeken). Het was best wat werk, maar het resultaat was echt heerlijk en hij ziet er ook nog eens fantastisch uit!
And guess what? Ik kreeg je nieuwe toetjesbijbel cadeau :). Wat een mooi boek met mooie recepten, dat wordt nog moeilijk kiezen ;).

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 08:46:34

Wat leuk! Geniet van alle toetjes!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.