Ben je op zoek naar een vegan quiche recept? Deze vegan hartige taart is een smakelijke variant op een standaard quiche. Gemaakt van vegan quiche deeg en met een romige, hartige groentevulling.

Dit heerlijke vegan quiche recept is gebaseerd op mijn standaard quichedeeg recept, maar voor deze vegan variant gebruik ik plantaardige margarine en geen ei. Je kunt ook vegan koelvers bladerdeeg uit de supermarkt gebruiken. Ook dat deeg moet je eerst blindbakken. Wil je je deeg niet eerst blindbakken? Dan is dit quichedeeg op basis van gist een optie. Vervang in dat recept dan alleen de boter door plantaardige margarine. 

Vegan quiche

Vegan quiche maken? Quiche zonder room en ei

Normaal gebruik ik in mijn quiche recepten een mengsel van room en eieren om de vulling te binden. Dit wordt ook wel een liaison genoemd. Een vegan quiche is zonder ei en room, en voor dit vegan quiche recept heb ik een mengsel van silken tofu (zijden tofu) en havermelk gebruikt. Silken tofu vind je bij de meeste biologische winkels en in de toko. 

Voor de hartige smaak heb ik een mengsel gemaakt van gemalen cashewnoten en edelgistvlokken. Dat smaakt eigenlijk bijna net zo als fijn geraspte Parmezaanse kaas. Edelgistvlokken kun je vinden bij de natuurwinkel en in sommige supermarkten.

Liever een recept voor vegetarische quiche?

Zoek je een quiche recept waarin wel boter, room en eieren worden gebruikt, maar geen vlees in de vulling zit? Naast dit vegan quiche recept heb ik ook een aantal lekkere vegetarische quiche recepten online staan:

Ook op zoek naar andere vegan recepten? Doe meer inspiratie op door al mijn vegan recepten te bekijken en kies een recept om mee aan de bak te gaan.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • ¾ tl zout
  • 125 gr vegan margarine, koud
  • 75 ml ijskoud water
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • 200 gr bladspinazie, gewassen en grof gesneden
  • 2 preien, in dunne halve ringen, gewassen
  • 240 gr artisjokharten uit blik, uitgelekt en in vieren gesneden
  • 45 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten
  • 1½ tl edelgistvlokken
  • 175 gr silken tofu
  • 175 ml havermelk
  • ½-1 tl chilivlokken
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • Verder nodig
  • olie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad.
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf veganistische quiche maken 

Ga je een vegan quiche maken? Het recept is op te delen in een aantal stappen: het maken van de bodem, de vulling en vervolgens het bakken van de quiche. 

Vegan quiche deeg maken

Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude margarine in blokjes van ongeveer 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het koude water toe en meng alles kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30-60 minuten rusten in de koelkast. 

Vulling maken voor veganistische quiche

Verwarm voor de vulling een hapjespan met wat olie op middelhoog vuur en fruit daarin de ui en knoflook, totdat ze glazig zijn. Voeg de spinazie toe en bak totdat deze geslonken is. Voeg de prei toe en laat deze op laag vuur ongeveer 10 minuten stoven, tot de prei zacht is. Voeg halverwege het stoven van de prei de artisjokharten toe. Haal de pan van het vuur en laat de groentenvulling iets afkoelen.

Doe de cashewnoten, de edelgistvlokken en een snuf zout in een hakmolentje of in een foodprocessor met messen en maal dit tot poeder. Doe de silken tofu en de havermelk in een blender of mengbeker voor een staafmixer en meng dit met de staafmixer of blender tot een gladde massa. Voeg vervolgens de chilivlokken en het paprikapoeder toe en meng goed door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en meng tot slot het cashew mengsel erdoor. 

Vegan quiche deeg blindbakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde quichevorm met een doorsnede van 24-26 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 10-15 minuten, tot deze goudbruin is. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over blindbakken.

Vegan quiche bakken

Laat de oven op 180 °C staan. Verdeel het groentemengsel over de voorgebakken quiche bodem en giet daar het vloeibare mengsel over. Bak de vegan quiche 40-45 minuten en serveer ‘m (lauw)warm.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Gwen 2022-04-12 17:10:47

Zou ik de tofu met iets anders kunnen vervangen?

Beantwoorden
GW
Rutger 2022-04-13 14:20:45

Voor dit recept weet ik er geen andere goede vegan alternatieven voor.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.