Ingrediëntenlijst
  • Voor het quichedeeg
  • 250 gr bloem
  • ¾ tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 3 el water, ijskoud

Er gaat maar weinig boven een versgebakken quiche. En het lekkerste is dat met zelfgemaakt quichedeeg. Gelukkig is dat supermakkelijk om zelf te maken. Met dit basisrecept en de stap-voor-stap uitleg bak je binnen no-time zelf de lekkerste quiches. Dit recepten komt uit Het hartige bakboek, dat helemaal vol staat met alleen maar hartige bakrecepten.

Dit quichedeeg is perfect als basis voor een zelfgebakken quiche. Door snel en koud te werken, blijven er kleine ‘kruimels’ boter in het deeg zitten. Deze geven tijdens het bakken een mooie, knapperige structuur aan het deeg. Je kunt het deeg met de hand maken, zoals in deze how-to, of in een keukenmachine met messen. De keukenmachine mengt de boter en de bloem snel tot een kruimelig geheel en voorkomt dat de boter tijdens het mengen te warm wordt. Vervolgens doe je het ei en het ijswater erbij en laat je de keukenmachine kort draaien.

Lekkere recepten voor quichevullingen komen binnenkort online. Check om te voorkomen dat de bodem van je quiche niet gaar is dit artikel over blindbakken en lees hier alles over hoe je deeg het beste uit kunt rollen.

Stap 1

Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Stap 2

Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Stap 3

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Quichedeeg zelf maken – stap-voor-stap recept

Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen