- Voor het quichedeeg
- 250 gr bloem
- ¾ tl zout
- 125 gr boter, koud
- 1 ei
- 3 el water, ijskoud
Er gaat maar weinig boven een versgebakken quiche. En het lekkerste is dat met zelfgemaakt quichedeeg. Gelukkig is dat supermakkelijk om zelf te maken. Met dit basisrecept en de stap-voor-stap uitleg bak je binnen no-time zelf de lekkerste quiches. Dit recept komt uit Het hartige bakboek, dat helemaal vol staat met alleen maar hartige bakrecepten.
Dit quichedeeg is perfect als basis voor een zelfgebakken quiche. Door snel en koud te werken, blijven er kleine ‘kruimels’ boter in het deeg zitten. Deze geven tijdens het bakken een mooie, knapperige structuur aan het deeg. Je kunt het deeg met de hand maken, zoals in deze how-to, of in een keukenmachine met messen. De keukenmachine mengt de boter en de bloem snel tot een kruimelig geheel en voorkomt dat de boter tijdens het mengen te warm wordt. Vervolgens doe je het ei en het ijswater erbij en laat je de keukenmachine kort draaien.
Lekkere recepten voor quichevullingen komen binnenkort online. Check om te voorkomen dat de bodem van je quiche niet gaar is dit artikel over blindbakken en lees hier alles over hoe je deeg het beste uit kunt rollen.
Stap 1
Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
Stap 2
Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!
Stap 3
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.
Nieuwsgierig geworden naar Het hartige bakboek? Kijk hier voor meer informatie!
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Beste Rutger, bedankt voor het recept! Kan je het deeg ook invriezen en daarna gebruiken? Groeten, Elsbeth
Beantwoorden
Goed recept! Voor welke maat vorm is deze hoeveelheid deeg?
BeantwoordenHet is ruim genoeg voor een lage quichevorm van zo'n 28 centimeter. Doordat ik het deeg tijdens het bindbakken iets laat overhangen zou je er ook nog een iets grotere vorm mee kunnen bekleden.
Beantwoorden
Er staat dat ik het in plasticfolie móet verpakken, dan 30 min. in de koelkast, alvorens ik het verder ga verwerken. Maar hoe verwerk ik dit verder?
BeantwoordenJe kunt het recept voor verschillende quicherecepten gebruiken, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/quiche-met-gegrilde-groenten-recept/
Beantwoorden
De bodem wordt daardoor wel het lekkerste. Het hoeft niet, maar dan is de kans groot dat de bodem niet helemaal gaar is.
Beantwoorden
Dat ligt aan het recept waarvoor je het gebruikt, zoals bijvoorbeeld deze quiche met gegrilde groenten: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/quiche-met-gegrilde-groenten-recept/
Beantwoorden
Ik gebruik geen ander deeg meer voor quiche dan deze. Gewoon super lekker!
BeantwoordenWelk deel mis je Jacob? Dit is echt het hele recept voor quichedeeg en verder op mijn blog staan verschillende quicherecepten waarin ik het deeg gebruik.
Beantwoorden
Hi Rutger,
Zalig, dit recept! Ik gebruik het regelmatig, thanks!
Gisteren wilde ik quiche eten. Ik heb dus overdag dit deeg gemaakt, maar het niet gebakken. De dag liep anders en we aten toch geen quiche, haha.
Vandaag wilde ik het alsnog maken, maar het deeg was niet meer te verwerken (het was wel keurig ingepakt in folie en bewaard in de koelkast). Het was niet goed uitrolbaar.
Heb jij enig idee hoe dit kan? Met taart- of koekjesdeeg is dit geen probleem.
Bedankt voor je reactie alvast en groet,
Femke
Hoi. Als je het deeg even goed en stevig doorkneed kun je het weer prima uitrollen.
Beantwoorden
Hi, Ik wil dit recept graag gebruiken, maar ik mis voor mijn gevoel het halve recept? Hoelang moet het in de oven?
BeantwoordenDit deeg is enkel de basis. In mijn quicherecepten lees je hoe lang het moet bakken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/hartig-taart-recepten/
Beantwoorden
Hallo Rutger, heel fijn alle recepten en jouw kennis. Vraagje: ik wil in dit deeg bieten verwerken. Kan ik daarmee bv een deel van de boter vervangen? Groet, Ellen
BeantwoordenHi. Daar heb ik geen ervaring mee, dus dat zou je zelf moeten proberen.
Beantwoorden
Dag Rutger, vandaag de quiche met prei, erwtjes en oude kaas gemaakt. De bodem gemaakt volgens jouw recept. Hij was heerlijk! Alleen, ik vond de bodem wat droog. Hoort dat of het ik bijvoorbeeld wat water moeten toevoegen?
Groet, Gonny
BeantwoordenHi. Droog is een lastige term, ik kan heel moeilijk zeggen of dat zo hoort of niet. Het hoor knapperig en gaar te zijn, maar dan kun je ook als droog ervaren.
Beantwoorden
