Met dit recept kun je zelf de lekkerste quiche lorraine maken! In het originele recept hoort eigenlijk geen kaas, maar dit wordt wel vaak toegevoegd. Zelf vind ik deze quiche het lekkerst met geraspte gruyère, maar dit kun je dus eventueel ook achterwege laten.

Van dit quiche lorraine recept kun je met 4-6 personen genieten.

Wat is een quiche lorraine?

Quiche lorraine is een klassieke quiche en een van de meest populaire hartige taarten om te maken. Het wordt gemaakt van quiche deeg, met een vulling van crème fraîche, spekjes, eieren en kaas. Zoals eerder gezegd hoort er in een traditionele quiche lorraine eigenlijk geen kaas, maar tegenwoordig wordt er in veel gevallen (geraspte) kaas toegevoegd. In dit quiche lorraine recept gebruik ik gruyère kaas.

Het fijne aan een quiche lorraine is dat je het gerecht zowel warm als koud kan serveren, afhankelijk van je eigen voorkeur.

Ontstaan van quiche lorraine

De naam quiche lorraine is te danken aan het gebied waar het gerecht vandaan komt: Lorraine, oftewel Lotharingen. Lotharingen is een gebied in het noordoosten van Frankrijk, dat in het verleden ook afwisselend bij Duitsland hoorde. Tot enkele decennia geleden was de quiche lorraine vooral bekend in Lotharingen, maar vandaag de dag is de lekkernij bekend en geliefd tot ver buiten de regio.

Quiche lorraine recept

Hoe bak je de lekkerste quiche lorraine?

Om te zorgen dat de bodem van de quiche goed gaar wordt, bak ik het deeg eerst blind. Je kunt deze stap overslaan, maar de kans is dan groot dat de bodem niet helemaal gaar wordt. Meer weten over deze stap? Bekijk mijn how-to over blindbakken.

Wil je voor dit quiche lorraine recept bladerdeeg gebruiken in plaats van quichedeeg? Dat kan ook! Gebruik dan ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg. Let op: ook bij een quiche lorraine met bladerdeeg is het verstandig om het deeg eerst blind te bakken.

Quiche lorraine bewaren

Je kunt deze zelfgemaakte quiche lorraine 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook mogelijk, luchtdicht verpakt blijft de quiche dan 2-3 maanden goed.

Wil je de gekoelde of ingevroren quiche serveren? Het is dan lekker om de (ontdooide) quiche nog 10-15 minuten op te piepen in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 2-3 sjalotjes
  • 250 gr gerookte spekjes
  • 75 gr gruyère, geraspt
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraîche
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr gruyère, geraspt
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Recept – quiche lorraine maken

Voor dit recept heb je quiche deeg nodig. Bereid het deeg volgens dit quichedeeg recept.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter.

Bodem van quiche lorraine maken

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden. Bekleed er de ingevette quichevorm mee en laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik met een vork gaatjes in de bodem om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem. Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem 15 minuten.

Haal de quichevorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Snijd het overhangende deeg met een scherp mes aan de bovenkant van de bakvorm af. Zet de vorm nog 10-15 minuten terug in de oven tot het licht goudbruin van kleur is. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over blindbakken, inclusief stap-voor-stap foto’s.

Quiche vulling maken

Snipper voor de vulling de sjalotjes en bak deze samen met de gerookte spekjes zo’n 5 tot 10 minuten. Laat het mengsel iets uitlekken, meng er 75 gram geraspte gruyère door en verdeel het over de deegbodem.

Klop de eieren los en meng er de crème fraîche door. Breng het eimengsel op smaak met zout (niet te veel, de spekjes en kaas zijn ook al zout), peper en een snufje nootmuskaat. Giet het in de vorm en bestrooi dit met de overige geraspte gruyère.

Quiche lorraine bakken

Bak de quiche in 40-50 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk

Quiche lorraine recept van Rutger Bakt

Met dit recept kun je zelf de lekkerste quiche lorraine maken! Zelf vind ik de quiche het lekkerst met gruyère, maar als je wilt kun je die dus ook achterwege laten. Om te zorgen dat de bodem van de quiche goed gaar wordt bak ik het deeg eerst blind. Je kunt deze stap overslaan, maar de kans is dan groot dat de bodem niet helemaal gaar wordt. Wil je voor de quiche lorraine bladerdeeg gebruiken? Doe het dan op dezelfde manier. quiche lorraine recepten. Ga naar de website voor het hele recept.

Bewaren op Pinterest
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Roodkapje 2020-08-12 09:50:53

Leuk recept. Kan je alleen de crème fraîche vervangen door Skyr ?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-08-17 09:07:26

Dat kun je proberen, zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Beantwoorden
Marianne 2021-07-01 16:32:39

Het voorbakken van het quichedeeg lijkt mij te lang. Ik heb 15 minuten met steunvulling gebakken en daarna nog 5 minuten zonder. Je moet niet vergeten dat hij daarna met de vulling nog een half uur de oven ingaat. Dan wordt ie wel heel hard

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 09:12:06

Heb je toevallig hete lucht gebruikt? Dan kan het inderdaad iets korter.

Beantwoorden
Adriana 2021-10-14 20:00:57

Waarom wordt nooit vermeld welke stand van de oven moet worden gebruikt? Ik bedoel hiermee onderwarmte of hete lucht of allebei? Super irritant . Graag reactie

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-10-18 08:37:11

Hoi. Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Adriana 2021-10-14 20:02:23

Onderwarmte, onder- en boven, hetelucht?

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-10-18 08:36:56

Onder en boven. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Tanja 2021-11-16 09:18:27

Top recept en eindelijk ook een lekkere bodem - ga ik vaker gebruiken!

Beantwoorden
TA

U kunt niet meer reageren.