- Voor de vulling
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 g shiitake, in stukjes
- 1 prei, in fijne, halve ringen
- 500 g half-om-half gehakt
- 2-3 takjes tijm, gerist
- 1 klein blikje tomatenpuree (à 70 gr)
- 4 eieren
- 200 g crème fraîche
- zout en peper
- 150 g gruyère, geraspt
- Verder nodig
- 1 recept hartige taartdeeg op basis van gist
- bloem, voor het werkblad
Ben je op zoek naar een lekker maar simpel recept voor een doordeweekse avond of wil je jouw gasten iets heerlijks voorschotelen? Deze hartige taart met gehakt zit boordevol smaak en is helemaal niet moeilijk om te maken.
Van deze hartige taart kun je met 4-6 personen genieten.
Welk deeg voor gehakttaart?
Voor deze hartige taart met prei en gehakt gebruik ik quichedeeg op basis van gist, eigenlijk maak je met dit recept dus een quiche met gehakt. Het voordeel van dit type quichedeeg is dat je het niet eerst blind hoeft te bakken.
Wil je deze gehakttaart met bladerdeeg maken? Bak het bladerdeeg dan eerst blind, anders is het erg lastig om de bodem goed gaar te krijgen. Meer hierover vind je in mijn artikel over blindbakken. Als je een hartige taart met bladerdeeg en gehakt maakt, bak je het deeg eerst 15 minuten met blindbakvulling en 10-15 minuten zonder de vulling.
Hartige taart met prei en gehakt maken
Het recept voor deze hartige taart met prei en gehakt is supersimpel en bestaat uit slechts een paar stappen. Het deeg voor de gehakttaart maak je van tevoren, volgens het hartige taartdeeg basisrecept. Laat het vervolgens 1 uur rijzen.
Vulling prei-gehakttaart maken
Verhit de olijfolie in een pan en bak daar de sjalotjes en knoflook enkele minuten in. Voeg de shiitake en de preiringen toe en bak deze op gematigde vuur 5-10 minuten mee. Voeg het gehakt en de tijm toe en bak dit al roerend kort mee, tot het gehakt gebruind is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak alles al roerend nog zo’n 5 minuten minuten. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
Vorm bekleden met deeg
Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats een ovenrooster iets onder het midden van de oven.
Rol het hartige taart deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed een spring- of quichevorm van ongeveer 24 centimeter doorsnede met het deeg en snijd het overhangende deeg af.
Prei-gehakttaart bakken
Schep het gehaktmengsel in de vorm. Meng de eieren met de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout. Schenk dit over de vulling heen en bestrooi het met de gruyère. Bak de prei-gehakttaart in 45-55 minuten gaar.
Foto: Erik Spronk







