Ben je ook zo’n fan van hartige taarten? Je kunt hartig taartdeeg kant-en-klaar kopen in de winkel, maar het is veel leuker én lekkerder om het deeg zelf te maken. Met dit hartige taartdeeg recept op basis van gist bak je de lekkerste hartige taarten vanaf nu helemaal zelf.
Dit hartige taartdeeg is de basis van veel lekkere recepten en je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Een aantal van mijn favoriete hartige taarten met dit gistdeeg? Deze hartige taart met broccoli, deze hartige taart met gehakt of deze hartige taart met kip, courgette en paprika. Voor nog meer inspiratie bekijk je dit overzicht van al mijn hartige taart recepten.

Wat is hartig taartdeeg?
Hartig taartdeeg is deeg op basis van gist. Een verschil met quichedeeg is dat hartig taartdeeg minder boter bevat en zachter blijft. Dit hartige taartdeeg zou je kunnen vergelijken met een vlaaideeg, maar dan de hartige versie. Een voordeel hiervan is dat het minder gevoelig is voor het vocht uit de vulling van de taart.
Het voordeel van dit hartige taartdeeg is dat de bodem van de hartige taart makkelijker gaar wordt, waardoor je dit deeg niet eerst hoeft blind te bakken. Dat is bij het gebruik van quichedeeg wel aan te raden.

Hartig taartdeeg bewaren
Omdat er gist in hartig taartdeeg zit, kun je het niet heel lang bewaren. Het is het beste om het direct te verwerken nadat je het hebt laten rijzen.
Wil je het deeg niet direct verwerken nadat je het hebt gemaakt? Je kunt het deeg ook in de koelkast laten rijzen, in plaats van op kamertemperatuur. Door de kou zal het deeg langzamer rijzen. Het deeg kun je op deze manier maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.

-
Hartige taart met spinazie en feta – recept
-
Empanada’s met kip – Recept
-
Plaattaart met biet en gorgonzola
- Voor het hartige taartdeeg
- 250 gr bloem
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- 4 gr gedroogde gist
- 5 gr zout
- 125 ml water
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Hartige taartdeeg maken
Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed een spring- of quichevorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Schep de vulling in de vorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C, net onder het midden van de oven, in 40-50 minuten gaar.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een lekkere recepten
Fantastisch dank jullie wel allemaal
Hier voor groetjes van Bep
Dat kan prima. Wil je het langer dan 1-2 dagen bewaren, dan zou ik het inderdaad invriezen.
Beantwoorden
Wat een fijn en lekker recept dit! Beetje oregano toegevoegd voor nog meer smaak. Mooi gaar geworden, eindelijk geen zompige bodem zonder blindbakken. Een blijvertje!
BeantwoordenHeel goed deegrecept. Ik heb dit recept gebruikt voor lunchhapjes. Ik maakte rondjes van het deeg waarmee ik de bakjes in een muffin-vorm (12st) bekleedde. Daarna een mix van kleine stukjes geblancheerde groenten, ui, stukjes spek, ei, geraspte kaas en wat kruiden erin. Even in de oven en de meiden hebben heerlijke gezonde taartjes mee naar school. Gaat prima in de vriezer, en opwarmen in de air fryer. Het deeg heeft uitstekend gehouden.
BeantwoordenJe kunt het deeg wel laten rusten in de koelkast. Het uitrollen en vullen van de vorm zou ik pas de volgende dag doen.
Beantwoorden
Kan je het deeg ook bakken zonder vulling erin? En op hoeveel graden moet deze dan en hoe lang?
BeantwoordenHet recept van het basis deeg vraagt om 7,5 gr zout
Kan je ook minder gebruiken?
Verder be ik heel blij met dit recept en hebben we deze week nog weer een perfecte broccoli taart gegeten
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.