Ingrediëntenlijst
  • Voor het hartige taartdeeg
  • 250 gr bloem
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • 125 ml water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Met dit basisrecept voor gistdeeg voor hartige taart bak je de lekkerste quiches en hartige taarten. In tegenstelling tot mijn basisrecept voor quichedeeg bevat dit hartige taartdeeg minder boter. Daardoor is het minder knapperig, het gaat qua textuur meer richting vlaaideeg. Voordeel hiervan is dat het minder gevoelig is voor het vocht uit de quichevulling. Bij het klassieke quichedeeg kun je de taartbodem beter eerst blindbakken, om er zeker van te zijn dat de bodem goed gaar wordt. Met dit deeg voor quiches en hartige taarten is dat niet nodig; je kunt het gebruiken voor je hartige taart zonder het deeg eerst blind te bakken.

Hartige taart met kippendij, courgette & paprika

Het recept voor deze lekkere hartige taart op basis van dit hartige taartdeeg vind je hier!

Bereiding: Hartige taartdeeg op basis van gist

Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed een spring- of quichevorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Schep de vulling in de vorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C, net onder het midden van de oven, in 40-50 minuten gaar.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Willem 2020-08-01 15:32:00

Kun je dit deeg in de koelkast of vriezer bewaren?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-08-02 10:02:35

Dat kan prima. Wil je het langer dan 1-2 dagen bewaren, dan zou ik het inderdaad invriezen.

Beantwoorden
Bep 2019-10-01 22:27:47

Wat een lekkere recepten
Fantastisch dank jullie wel allemaal
Hier voor groetjes van Bep

Beantwoorden
BE