Ingrediëntenlijst
  • Voor het hartige taartdeeg
  • 250 gr bloem
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • 4 gr gedroogde gist
  • 5 gr zout
  • 125 ml water
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
tartelettes cursus desktop banner
Broodbakbol banner mobiel

Met dit basisrecept voor gistdeeg voor hartige taart bak je de lekkerste quiches en hartige taarten. In tegenstelling tot mijn basisrecept voor quichedeeg bevat dit hartige taartdeeg minder boter. Daardoor is het minder knapperig, het gaat qua textuur meer richting vlaaideeg. Voordeel hiervan is dat het minder gevoelig is voor het vocht uit de quichevulling.

Hartige taartdeeg op basis van gist

Bij het klassieke quichedeeg kun je de taartbodem beter eerst blindbakken, om er zeker van te zijn dat de bodem goed gaar wordt. Met dit deeg voor quiches en hartige taarten is dat niet nodig; je kunt het gebruiken voor je hartige taart zonder het deeg eerst blind te bakken.

Hartige taart met kippendij, courgette & paprika

Het recept voor deze lekkere hartige taart op basis van dit hartige taartdeeg vind je hier!

Hartige taartdeeg op basis van gist

Hartige taartdeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het taartdeeg in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dik. Bekleed een spring- of quichevorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Schep de vulling in de vorm. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C, net onder het midden van de oven, in 40-50 minuten gaar.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (8)
Bep 2019-10-01 22:27:47

Wat een lekkere recepten
Fantastisch dank jullie wel allemaal
Hier voor groetjes van Bep

Beantwoorden
BE
Willem 2020-08-01 15:32:00

Kun je dit deeg in de koelkast of vriezer bewaren?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-08-02 10:02:35

Dat kan prima. Wil je het langer dan 1-2 dagen bewaren, dan zou ik het inderdaad invriezen.

Beantwoorden
Linda 2021-07-27 19:22:12

Wat een fijn en lekker recept dit! Beetje oregano toegevoegd voor nog meer smaak. Mooi gaar geworden, eindelijk geen zompige bodem zonder blindbakken. Een blijvertje!

Beantwoorden
LI
IG 2021-09-23 13:10:52

Heel goed deegrecept. Ik heb dit recept gebruikt voor lunchhapjes. Ik maakte rondjes van het deeg waarmee ik de bakjes in een muffin-vorm (12st) bekleedde. Daarna een mix van kleine stukjes geblancheerde groenten, ui, stukjes spek, ei, geraspte kaas en wat kruiden erin. Even in de oven en de meiden hebben heerlijke gezonde taartjes mee naar school. Gaat prima in de vriezer, en opwarmen in de air fryer. Het deeg heeft uitstekend gehouden.

Beantwoorden
IG
Liese Metselaar 2021-09-28 10:27:55

Kan ik het voorbereiden van en de volgende dag afbakken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-10-03 17:55:36

Je kunt het deeg wel laten rusten in de koelkast. Het uitrollen en vullen van de vorm zou ik pas de volgende dag doen.

Beantwoorden
Tamara 2021-10-26 09:27:35

Kan je het deeg ook bakken zonder vulling erin? En op hoeveel graden moet deze dan en hoe lang?

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-11-01 09:41:58

Dat heb ik bij dit deeg nog nooit gedaan.

Beantwoorden
Aniek 2022-05-02 12:26:03

Hoi, wat is de maat van de quichevorm die je hierbij gebruikt?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-05-08 19:51:37

Zo'n 25 centimeter doorsnede.

Beantwoorden
Janneke van Eeuwijk 2022-11-19 16:01:02

Het recept van het basis deeg vraagt om 7,5 gr zout
Kan je ook minder gebruiken?
Verder be ik heel blij met dit recept en hebben we deze week nog weer een perfecte broccoli taart gegeten

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-12-01 15:55:10

Je kunt naar wens zeker minder gebruiken.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.