Een plaataart is supermakkelijk om te maken en valt altijd in de smaak. Eerder deelde ik al onder andere deze plaattaart met courgette en venkelgehakt en deze versie met aubergine, feta en ricotta. Vandaag staat er weer een vegetarische plaattaart op de planning met biet, gorgonzola en tijm. Let er op dat je voorgekookte bieten gebruikt voor de topping, die vind je in elke supermarkt (vaak gevacuümeerd in de koeling). Ben je geen fan van gorgonzola, dan kun je ook verkruimeld feta of schilfers Parmezaanse kaas gebruiken. Ook is het lekker om de bietentaart voor het serveren nog te bestrooien met wat grofgehakte walnoten. Van dit plaattaart recept kun je met 4 personen genieten.

Plaattaart met biet en gorgonzola
Ingrediëntenlijst
  • Voor de plaattaart
  • ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 75 gr crème fraîche
  • 3 gekookte rode bieten
  • 100 gr gorgonzola
  • ½-1 tl verse tijmblaadjes
  • peper
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Plaattaart met biet maken

Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je een rol koelvers bladerdeeg, dan kun je dat zo uit de verpakking met bakpapier en al op de bakplaat leggen. Prik met een vork om de paar centimeter gaatjes in het deeg. Bestrijk het bladerdeeg met de crème fraîche. Let er daarbij op dat je de randjes van het deeg vrijhoudt. Snijd de bieten in dunne plakjes en verdeel die over de crème fraîche. Verbrokkel daar de gorgonzola over en bestrooi het geheel tot slot met de verse tijmblaadjes en wat peper

Bak de plaattaart in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de plaattaart (lauw)warm of afgekoeld. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.