Deze hartige bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta is heerlijk als maaltijd met een groene salade erbij, of als lunch, zowel warm als afgekoeld. In plaats van gegrilde aubergine kun je ook (een combinatie van) andere gegrilde groenten gebruiken, zoals courgette, (punt)paprika, wortel of pompoen. En als je de bladerdeeg taart in kleinere stukjes snijd heb je heerlijke hapjes voor bij de borrel!
- Voor de plaattaart
- 2 aubergines
- 40 ml olijfolie
- 1-2 tenen knoflook, fijngehakt
- ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg
- 125 gr ricotta
- 1 ei
- 8-10 takjes tijm, gerist
- 200 gr feta
- peper en zout
- Verder nodig
- bloem, voor het uitrollen
Bladerdeeg plaattaart met aubergine, feta en ricotta
Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter dik. Bestrooi deze met wat zout en laat de plakken een half uur ‘zweten’ in een vergiet. Dep de aubergine droog met keukenpapier. Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook en bestrijk de aubergine ermee. Verhit een grillpan of contactgrill en grill de aubergine aan beide zijden.
Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.
Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat. Leg het deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en prik er om de paar centimeter gaatjes in met een vork. Meng de ricotta met het ei en de tijm en breng het op smaak met peper en zout. Strijk het ricottamengsel op het bladerdeeg. Let er daarbij op dat je de randjes van het deeg vrijhoudt. Verdeel de gegrilde aubergine over het deeg en verkruimel daar de feta over.
Bak de plaattaart in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de plaattaart (lauw)warm of afgekoeld. Je kunt de plaattaart voor het serveren nog garneren met grof gehakte walnoten.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Beste Rutger,
Wordt de aubergine op deze taart niet te donker? Hij is al gegrild en dan nog een half uur in een hete oven... ik zou bang zijn dat het verbrandt.
Hij is super gelukt! Wij hadden het inderdaad met een combinatie gemaakt van aubergine, courgette en paprika. Het was echt lekker en zag er ook mooi uit. Bedankt!
BeantwoordenVraagje: kan ik deze plaattaart een dag voor ik deze wil gebruiken al bakken ? Of kan ik deze eventueel invriezen?
BeantwoordenJe kunt 'm eerder maken en dan nog even oppiepen in de oven. Of inderdaad invriezen. Maar versgebakken is altijd het lekkerste!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.