Deze quiche met spekjes, prei en kerrie zit boordevol smaak en is prima van tevoren klaar te maken. Handig als je weinig tijd hebt om avondeten te maken of op zoek bent naar een hartige lekkernij voor een verjaardag. Ik deelde al vele recepten voor quiches, maar deze quiche is met de combinatie van kerrie, zoute spekjes en prei één van mijn favorieten.

Quiche met spekjes, prei en kerrie

Voor een andere lekkere variant met prei kun je ook mijn quiche met ham, prei en paddenstoelen of quiche met oude-boerenkaas, prei en doperwten proberen. Bekijk al mijn quiche en hartige taart recepten voor meer inspiratie.

Uit deze quiche met prei en spek haal je 8-10 punten. Serveer de quiche met een salade en je hebt een heerlijke maaltijd voor 4 gemiddelde eters. 

Bodem voor quiche met spek, prei en kerrie

Voor de bodem van deze prei-spek quiche gebruik ik zelfgemaakt quichedeeg. In plaats daarvan kun je ook bladerdeeg gebruiken voor de bodem. Je kunt dan zelf bladerdeeg maken op de traditionele manier, of kiezen voor snel bladerdeeg als je minder tijd hebt. Een andere optie is een rol koelvers bladerdeeg of 6-8 plakjes diepvriesbladerdeeg. 

Gebruik je de losse plakjes bladerdeeg? Laat deze dan iets overlappen in de vorm, totdat deze helemaal bedekt is. Ook als je bladerdeeg gebruikt als bodem voor deze prei-spek quiche is het wel nodig om de bodem eerst blind te bakken, zodat deze goed gaar wordt. 

Quiche met spekjes, prei en kerrie

Hoe kan je deze prei-spek quiche bewaren?

Deze quiche met prei en spek kun je in de koelkast 2-3 dagen bewaren. Je kunt de quiche ook 2-3 maanden invriezen. Wil je de prei-spek quiche serveren? Piep hem dan 10-15 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 250 gr gerookte spekblokjes
  • 2-3 preien, schoongemaakt en in ringen
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraîche
  • 1 flinke el mosterd
  • 1½-2 tl kerriepoeder
  • peper en zout
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf prei quiche met spek maken 

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde quichevorm met een doorsnede van 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. 

Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 5-15 minuten, tot deze goudbruin is. Laat de quichebodem afkoelen in de vorm. Bekijk ook mijn artikel over blindbakken voor een stap-voor-stap uitleg.

Bak de spekjes 5-10 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur. De spekjes hoeven niet helemaal uitgebakken te worden. Voeg de prei toe en bak deze 4-5 minuten mee. Haal de pan van het vuur en laat de vulling iets afkoelen. 

Doe de eieren met de crème fraîche, de mosterd en het kerriepoeder in een kom en meng alles  met een garde door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en zout, maar let op dat je niet te veel zout toevoegt; de spekjes zijn ook al behoorlijk zout. 

Schep het spekjes-prei mengsel op de quichebodem en schenk daar het eimengsel overheen. Bestrooi alles met de geraspte kaas en bak de quiche 40-50 minuten. Serveer de spek-prei-kerrie quiche (lauw)warm of afgekoeld. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (5)
Hermien 2023-11-13 11:06:38

Dag Rutger, kun je de vulling ook gebruiken voor een cupcake vorm ( met bakpapier) als hartige(koolhydraten arme)cupcake?
Hartelijke groeten Hermien

Beantwoorden
HE
Rutger 2023-11-14 10:06:04

Hoi Hermien, dat denk ik wel, maar heb het zelf nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Jenny 2023-11-23 10:35:59

Als je kant en klaar bladerdeeg gebruikt, bak je die dan ook eerst? Of doe je dit alleen bij zelfgemaakt quichedeeg?

Beantwoorden
JE
Rutger 2023-11-27 09:37:29

Het lekkerste resultaat krijg je ook met kant en klaar bladerdeeg als je dat eerst blindbakt, dan weet je zeker dat de bodem goed gaar wordt.

Beantwoorden
Sonja 2023-11-23 11:04:29

Hoi Rutger, allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je dik verdiende prijs!!!

Vraag aan je: zou heel graag dit deeg willen maken, maar ik moet glutenvrije meel gebruiken.
Kan ik voor dit recept het gv meel dan ook gebruiken? Ben benieuwd naar je antwoord.

Alvast bedankt.
Groetjes, Sonja

Beantwoorden
SO
Rutger 2023-11-27 09:36:58

Hoi Sonja. Dankjewel! Ik denk dat je hier prima een glutenvrije bloemmix voor kunt gebruiken.

Beantwoorden
Boy 2023-12-10 13:53:06

Hoi Rutger,

Ik heb een quiche bodem klaar gemaakt zoals beschreven en is mooi en droog precies goed eigenlijk maar wel behoorlijk gekrompen. Enig idee waarom??

Gr. Boy

Beantwoorden
BO
Rutger 2023-12-11 09:34:36

Hi. De bodem van een quiche krimpt altijd. Hoe langer je het deeg na het uitrollen en in de vorm nog laat rusten in de koelkast, des te minder zal het krimpen. Maar helemaal voorkomen kan je het niet.

Beantwoorden
jw helmer 2024-03-04 14:59:03

Jan willem
Goedemiddag rutger ik heb je wel eens gehoord over een garde die de boter klein snijd in bv quichedeeg. Bestaat die ook voor de kitchenaid en zoja, waar is die dan verkrijgbaar

Beantwoorden
JW
Rutger 2024-03-11 09:57:47

Hoi. Er is wel en platte menghaak voor de KitchenAid, die voor dit soort degen geschikte is. Echt snijden doet ie niet, maar het deeg blijft wel wat kruimeliger. Dat is deze: https://www.coolblue.nl/product/894699/kitchenaid-5ksmpb5w-platte-menghaak-aluminium.html

Beantwoorden