Ben je op zoek naar een lekker prei quiche recept? Deze quiche met prei, ham en paddenstoelen is heerlijk! Voor deze quiche kan je uiteraard hamreepjes gebruiken die je kant en klaar in de supermarkt koopt. Maar zelf haal ik de ham liever bij de slager, dit vind ik veel lekkerder. Vraag je slager dan om een dikke plak ham van 150-200 gram en snijd daar zelf hamreepjes van. 

Van deze ham-prei quiche met paddenstoelen geniet je met 4-5 personen!

Quiche met prei, ham en paddenstoelen

5 tips voor de lekkerste quiche met prei en ham

  • In de koelkast kun je deze quiche 2-3 dagen bewaren, in de vriezer 2-3 maanden. In beide gevallen is het lekker om de (ontdooide) quiche voor het serveren op te piepen in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  • Onderaan dit artikel vind je ook 2 variaties op dit prei quiche recept: een vegetarische prei quiche en een quiche met spekjes in plaats van ham.
  • De prei quiche heeft bladerdeeg als basis. Je kunt dit zelf maken of kant-en-klaar kopen. Kies je voor zelfgemaakt bladerdeeg? Gebruik dan de helft van dit bladerdeeg recept of de helft van dit snelle bladerdeeg recept.
  • Liever bladerdeeg kopen? Dan kun je 1 rol koelvers bladerdeeg of 8 plakjes diepvries bladerdeeg gebruiken. Met de losse plakjes bladerdeeg bekleed je de hele vorm door de plakjes steeds iets te overlappen.
  • Wil je eens wat anders dan bladerdeeg? Dan kun je ook zelf quichedeeg maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • bladerdeeg, zie uitleg in de inleiding
  • Voor de vulling
  • 1-2 el olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 300 gr gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en in plakjes
  • 2 grote preien (of 3 kleinere), schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 150-200 gr hamreepjes
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraîche
  • 1-2 tl kerriepoeder
  • peper en zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 150 gr belegen of oude kaas, geraspt
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Quiche recept met prei, ham en paddenstoelen 

Prei quiche blind bakken

Om er zeker van te zijn dat de bodem van je quiche goed gaar wordt, kun je verschillende dingen doen. Je kunt een ovensteen in de oven leggen en deze minimaal een half uur voorverwarmen in de oven. Zet de quiche op de ovensteen, zodat deze veel warmte van onderen krijgt, met een gaardere bodem als resultaat. Daarnaast is het altijd goed om het rooster met de quiche iets lager in de oven te plaatsen, zodat de bodem meer warmte krijgt. 

Wil je helemaal zeker zijn van een gare quiche bodem, bak dan het deeg eerst blind. 

Verwarm voor het blindbakken de oven voor op 180 °C en vet een ronde quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm en de zijkanten te bedekken. Leg het deeg in de vorm en laat het aan de zijkanten over de vorm hangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het deeg tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 5-15 minuten, tot deze goudbruin is. Laat de quiche bodem afkoelen in de vorm. Meer weten over blind bakken? Bekijk dan mijn stappenplan voor blind bakken.

Let op: Je kunt deze preiquiche dus ook maken zonder blind te bakken, maar de bodem zal dan heel lastig goed gaar worden door het vocht uit de vulling. 

Vulling quiche maken

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook kort aan in de olijfolie. Voeg de paddenstoelen toe en bak die enkele minuten. Voeg de prei toe en bak die zo’n 5 minuten mee. Haal de pan van het vuur en laat de groenten iets afkoelen. Meng er vervolgens de hamreepjes door.

Klop de eieren los en meng er de crème fraîche en de kerrie door. Breng het eimengsel op smaak met peper en zout. Schep het preimengsel in de vorm en schenk daar het eimengsel over. Bestrooi alles met de geraspte kaas en bak de prei quiche op 180 °C in 40 tot 50 minuten gaar. Serveer de quiche (lauw)warm of afgekoeld.

Variant 1: prei quiche met spekjes

Een simpele variatie op de preiquiche met ham en paddenstoelen: vervang de ham door gebakken spekjes. Bak dan eerst de spekjes uit voordat je de knoflook, paddenstoelen en prei toevoegt.

Variant 2: vegetarische prei quiche

Wil je de preiquiche vegetarisch maken? Laat de hamreepjes en de geraspte kaas dan achterwege en gebruik 200-250 gram verkruimelde feta. Meng de helft van de feta door het groentemengsel en strooi de rest bovenop de quiche vulling. 

Foto: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Manon Waanders 2021-02-19 07:55:44

Hoi Rutger,
Als ik quiche eerst blindbak, blijft de “eindbaktijd” hetzelfde of moet deze dan verkort worden? Ben bang dat de randen zullen verbranden als ik eerst blindbak en daarna de volledige oventijd er achteraan doe.

Groetjes,
Manon.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-21 09:18:45

Hoi Manon. De baktijd blijft hetzelfde. De quiche op de foto heb ik ook eerst blindgebakken en dat gaat prima met de randjes. Mochten ze echt te donker dreigen te worden, dan kun je de bovenkant van de quiche tegen het einde van de baktijd afdekken met aluminiumfolie.

Beantwoorden
Theresia 2021-02-19 09:47:57

Een prima oplossing voor een niet natte bodem is om de gebakken groente voor de toevoeging van de eieren en creme fraiche even uit te laten lekken in een vergiet, dan ben je het meeste overtollige vocht kwijt. Daarna wat paneermeel op de bladerdeeg bodem strooien en de vulling erop. Ik.prik ook nog wat gaatjes in de bladerdeeg bodem met een vork.

Beantwoorden
TH
Rutger 2021-02-21 09:17:49

Dat werkt zeker ook goed! Dank voor je tip!

Beantwoorden
Ans 2021-02-20 11:16:57

Dag Rutger, er is me toch iets niet helemaal duidelijk. Stel dat ik de bodem van de quiche blind bak, wanneer en hoe lang bak ik hem dan met de vulling erin?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-02-21 09:13:12

De baktijd met de vulling erin blijft hetzelfde, dus 40-50 minuten.

Beantwoorden
Lisa 2022-02-20 13:47:12

Hoi Rutger. Ik ben heel benieuwd naar je keuze van creme fraiche tegenover gewone room (of wat ik soms zelfs zie, room en melk). Kun je toelichten wat wanneer beter te gebruiken is, of welke invloed het heeft op de smaak en of stevigheid?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-02-22 09:32:47

Het kan beide. Met crème fraiche vind ik zelf de smaak wat dieper worden, maar je kunt ook prima gewone room gebruiken.

Beantwoorden
Jacqueline 2022-07-22 08:43:26

Voor de bodem heb ik kant en klaar deeg voor hartige taart gebruikt en verder half ham half baconreepjes.
Veel lof van mijn lunchgasten.

Beantwoorden
JA

U kunt niet meer reageren.