Tijdens onze vakantie in Zwitserland vorig jaar hebben we een paar keer gegeten bij vrienden in Bern. Zij verrasten ons met heerlijke Zwitserse gerechten, die zij daar graag eten. We begonnen gelijk goed met deze kaastaart als voorafje. Hij smaakt heerlijk met een frisse groene salade erbij. Deze versie van de Zwitserse kaastaart wordt in en rond Bern vaak gegeten. Soms worden er ook nog gerookte spekjes toegevoegd aan de vulling. Met dank aan het recept van François en Remi kunnen jullie nu ook genieten van deze Zwitserse taart!
Met de Zwisterse kaas in deze kaastaart kun je variëren. Ik gebruikte voor deze kaas quiche de helft gruyère en voor de helft appenzeller, maar je kunt daar dus ook gerust andere kazen voor gebruiken. Houd bij het op smaak brengen van de vulling rekening met de zoutheid van de kaas; voeg bij het gebruik van zoutere kazen minder zout toe.
- Voor de bodem
- 250 bloem
- ¾ tl zout
- 100 boter, koud en in stukjes
- 100 ml koud water
- Voor de vulling
- 2 grote uien, gepeld en in halve ringen
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 ml melk
- 150 gr gruyère, geraspt
- 150 gr appenzeller, geraspt
- nootmuskaat, geraspt
- paprikapoeder
- peper & zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- blindbakvulling
Bereiding: Zwitserse kaastaart
Doe de bloem, het zout en de blokjes boter in een foodprocessor met messen en mix alles tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg het koude water door en mix alles nog kort door, tot je van het deeg een bal kunt vormen. Je kunt dit ook zonder foodprocessor doen, verkruimel dan eerst de boter door de bloem en voeg dan het water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage (quiche)bakvorm van ongeveer 28 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg en druk het overal goed aan. Laat het deeg nog wel overhangen. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd de overhangende zijkanten van het deeg recht af. Bak de bodem nog 5-15 minuten, tot deze goudbruin is. Laat de quichebodem afkoelen in de vorm. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over blindbakken.
Verhoog de oventemperatuur naar 210 °C.
Verdeel de uienringen over de gebakken bodem. Doe de eieren, slagroom en melk in een kom en meng deze door elkaar. Voeg beide soorten kaas toe en breng het mengsel op smaak met nootmuskaat, paprikapoeder, peper & zout. Doe voorzichtig met het zout, aangezien de kaas ook zout is. Schenk het mengsel in de taartvorm en bak de Zwitserse kaastaart in ongeveer 30 minuten gaar. Tijdens het bakken komt de vulling iets omhoog en dit zakt na het bakken weer in. Dat is heel normaal! Serveer de quiche met Zwitserse kazen (lauw)warm of afgekoeld.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Net gemaakt en heel erg lekker. Dank is groot, recept klopt weer helemaal. Zo fijn, met al jouw recepten is dit t geval.
BeantwoordenMoet je de uien eerst bakken voordat ze op de bodem gaan?
Ik ben altijd zo bang dat ze niet echt goed gaar worden met alleen in de oven.
Ik denk dat dat vooral afhangt van jouw voorkeur voor de graad van karamelisatie van de ui.
BeantwoordenVoor deze kaastaart worden ze niet eerst gebakken, maar je kunt het altijd doen, dan zullen ze nog iets zachter worden.
BeantwoordenKan ik deze taart ook invriezen?
En zo ja, hoe kan ik hem dan het beste daarna bereiden?
Volgens mij kan dat prima. Ik zou 'm helemaal bakken en dan pas invriezen. Voor het serveren kun je de taart dan nog even oppiepen in de oven.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.