Een hartige taart met spinazie en feta: een gouden combinatie. Samen met het knapperige deeg vormen ze een geweldige hartige en mediterrane taart. Deze hartige taart met spinazie en feta is heerlijk als diner met een groene salade erbij of perfect om de volgende dag mee te nemen als lunch! Wil je meer hartige bakrecepten? Check dan ook Het hartige bakboek! Daar staan nog veel meer hartige baksels en quiches in.

- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 1 tl zout
- 125 gr boter, koud
- 1 ei
- 70 ml water, koud
- 2 tl azijn
- Voor de vulling
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 600 gr verse bladspinazie
- 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 300 gr feta, verkruimeld
- 2 eieren
- Verder nodig
- 4 el paneermeel
- 1 ei, losgeklopt
- olijfolie, om in te bakken
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
Zelf hartige taart met spinazie en feta maken
Meng de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen). Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het ei, water en de azijn toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Fruit de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de spinazie in gedeelten toe en bak deze mee tot het geslonken is. Doe het spinaziemengsel in een zeef en laat het uitlekken en afkoelen. Meng dit vervolgens met de Provençaalse kruiden, de feta, de eieren en wat peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een taartvorm van 20-24 centimeter doorsnede en 4-5 centimeter hoog in met boter.
Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed de vorm daarmee. Laat het deeg iets overhangen. Strooi het paneermeel over de bodem en schep daar de spinazie-fetavulling op. Druk de vulling voorzichtig aan. Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van 3 tot 4 millimeter en bedekt daar de taart mee. Druk de zijkanten goed aan met een vork en snijd de randjes netjes bij. Steek of snijd een paar rondjes uit het deeg en bestrijk het deeg vervolgens met het losgeklopte ei.
Bak hem in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar en serveer de hartige taart met spinazie en feta (lauw)warm.
Tip: je kunt met de hartige taart met spinazie en feta uitstekend variëren. Spinazie in een hartige taart gaat ook goed samen met gehakt, paprika of zongedroogde tomaten.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er weer super uit, leuk die gaatjes bovenin in een patroontje. En ik hou van de combi spinazie & feta dus dat word bakken :D
BeantwoordenWat een heerlijke taart, die MOET ik een keer maken! Lekker de combinatie van spinazie en feta.
BeantwoordenHoi Ruger,
Ik hou niet van schapen- en geitenkaas en dus niet van feta. Heb je een tip voor een andere kaassoort wat hier goed bij past? Spinazie vind ik heerlijk in alle mogelijke varianten, maar ja...ik zit met die feta hè. Hopelijk heb je een tip voor me. Er gaat heel vaak feta in hartige taarten is me opgevallen en dan vallen ze voor mij af. Jammer wel, vandaar ook mijn vraag want dat kan ik dan mogelijk vaker gebruiken als er feta in een recept staat!
Hoi. Een belegen kaas zal ook heel lekker zijn. Ook heb je saladekaas in de supermarkt, een witte kaas die qua structuur op feta lijkt maar gewoon van koemelk is.
Beantwoorden
How Rutger,
Bedankt voor het beantwoorden. Dat van die witte kaas wist ik niet, dat zou inderdaad een vervanger van feta kunnen zijn voor mij. In heel veel recepten voor hartige taart oid gaat feta, dus dit is een super oplossing. Heel erg bedankt voor de tip. Nu ga ik deze taart zeker maken!
Een dankbare groet van een blij mens,
Marja.
Hoi Rutger,
Voor hoeveel personen heb jij deze taart bedacht? En weet jij dan zo de voedingswaarden per persoon of hou je je daar (nog) niet mee bezig? Ik zou dat persoonlijk heel fijn vinden bij jouw recepten :)
Groetjes!
BeantwoordenHoi! Het is ruim voldoende voor 4 personen, maar 6 personen kan ook. Met de voedingswaarden houd ik mij niet bezig en dat ga ik (voorlopig) ook niet doen.
Beantwoorden

Hoi Rutger, Ik heb hem net gemaakt en hij is heerlijk, volgens mij klopt 25 cm vorm niet, want ik heb 23 cm vorm gebruikt en denk dat het beter is om 20 cm te gebruiken want bij mij was hij niet zo mooi hoog als bij jou op de foto ;-))
BeantwoordenHoi! Mijn vorm was aan de bovenkant 25 centimeter en liep iets taps toe. Twintig centimeter kan natuurlijk ook.
Beantwoorden
Hi Rutger,
Heb gisteren de taart gemaakt als onderdeel voor brunchbuffet vanmorgen. Was een groot succes! Ik had geen feta en heb een stuk blauwe kaas (Danablu) gebruikt. Bedankt, deze gaan we vaker maken!
Groetjes,
Petra
Hoi Rutger,
Ik heb de taart gemaakt met snijbiet uit eigen tuin ipv spinazie. Heerlijk gegeten . Zeker voor herhaling vatbaar
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.