Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 70 ml water, koud
  • 2 tl azijn
  • Voor de vulling
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 600 gr verse bladspinazie
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 300 gr feta, verkruimeld
  • 2 eieren
  • Verder nodig
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie, om in te bakken
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad

De vulling van deze hartige taart bestaat uit spinazie en feta; een gouden combinatie. Samen met het knapperige deeg vormen ze een geweldige hartige pie. Deze hartige taart met spinazie en feta is heerlijk als diner met een groene salade erbij, maar ook perfect om de volgende dag mee te nemen als lunch! Wil je meer hartige bakrecepten? Check dan ook Het hartige bakboek! Daar staan nog veel meer hartige baksels en quiches in.

Bereiding: Hartige taart met spinazie en feta

Meng de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen). Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het ei, water en de azijn toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Fruit de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de spinazie in gedeelten toe en bak deze mee tot het geslonken is. Doe het spinaziemengsel in een zeef en laat het uitlekken en afkoelen. Meng dit vervolgens met de Provençaalse kruiden, de feta, de eieren en wat peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een taartvorm van ongeveer 25 centimeter in met boter.

Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed de vorm daarmee. Laat het deeg iets overhangen. Strooi het paneermeel over de bodem en schep daar de spinazie-fetavulling op. Druk de vulling voorzichtig aan. Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van 3 tot 4 millimeter en bedekt daar de taart mee. Druk de zijkanten goed aan met een vork en snijd de randjes netjes bij. Steek of snijd een paar rondjes uit het deeg en bestrijk het deeg vervolgens met het losgeklopte ei.

Bak hem in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar en serveer de hartige taart met spinazie en feta (lauw)warm.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Petra Driessen 2017-12-01 16:53:43

Hi Rutger,
Heb gisteren de taart gemaakt als onderdeel voor brunchbuffet vanmorgen. Was een groot succes! Ik had geen feta en heb een stuk blauwe kaas (Danablu) gebruikt. Bedankt, deze gaan we vaker maken!
Groetjes,
Petra

Beantwoorden
PE
Margot Kleijn 2017-11-29 19:55:26

Hoi Rutger, Ik heb hem net gemaakt en hij is heerlijk, volgens mij klopt 25 cm vorm niet, want ik heb 23 cm vorm gebruikt en denk dat het beter is om 20 cm te gebruiken want bij mij was hij niet zo mooi hoog als bij jou op de foto ;-))

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-30 10:51:00

Hoi! Mijn vorm was aan de bovenkant 25 centimeter en liep iets taps toe. Twintig centimeter kan natuurlijk ook.

Beantwoorden
Eveline 2017-11-29 18:22:20

Hoi Rutger,

Ik heb teveel deeg gemaakt, zou ik het overige deeg kunnen invriezen?

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-11-30 10:52:16

Dat kan zeker. Goed verpakt in plasticfolie kun je het zo prima bewaren.

Beantwoorden
Elin 2017-11-28 20:19:32

Hoi Rutger,

Voor hoeveel personen heb jij deze taart bedacht? En weet jij dan zo de voedingswaarden per persoon of hou je je daar (nog) niet mee bezig? Ik zou dat persoonlijk heel fijn vinden bij jouw recepten :)

Groetjes!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-30 10:58:24

Hoi! Het is ruim voldoende voor 4 personen, maar 6 personen kan ook. Met de voedingswaarden houd ik mij niet bezig en dat ga ik (voorlopig) ook niet doen.

Beantwoorden
Marja 2017-11-28 18:44:25

Hoi Ruger,
Ik hou niet van schapen- en geitenkaas en dus niet van feta. Heb je een tip voor een andere kaassoort wat hier goed bij past? Spinazie vind ik heerlijk in alle mogelijke varianten, maar ja...ik zit met die feta hè. Hopelijk heb je een tip voor me. Er gaat heel vaak feta in hartige taarten is me opgevallen en dan vallen ze voor mij af. Jammer wel, vandaar ook mijn vraag want dat kan ik dan mogelijk vaker gebruiken als er feta in een recept staat!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-30 10:59:25

Hoi. Een belegen kaas zal ook heel lekker zijn. Ook heb je saladekaas in de supermarkt, een witte kaas die qua structuur op feta lijkt maar gewoon van koemelk is.

Beantwoorden
Marja 2017-11-30 22:49:05

How Rutger,
Bedankt voor het beantwoorden. Dat van die witte kaas wist ik niet, dat zou inderdaad een vervanger van feta kunnen zijn voor mij. In heel veel recepten voor hartige taart oid gaat feta, dus dit is een super oplossing. Heel erg bedankt voor de tip. Nu ga ik deze taart zeker maken!
Een dankbare groet van een blij mens,
Marja.

Beantwoorden
MA
jonna@burgertrutjes 2017-11-28 16:05:30

Wat een heerlijke taart, die MOET ik een keer maken! Lekker de combinatie van spinazie en feta.

Beantwoorden
JO
Anja van der Elst 2017-11-28 15:07:21

Die wil ik morgen maken!
Welke maat springvorm kan ik het beste gebruiken?

Beantwoorden
AN
Susana Antunes 2017-11-30 07:01:39

Hi Anja, zie ongeveer 25 cm in recept

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-11-30 10:48:15

Dat klopt!

Beantwoorden
Charlotte 2017-11-28 09:51:43

Ziet er weer super uit, leuk die gaatjes bovenin in een patroontje. En ik hou van de combi spinazie & feta dus dat word bakken :D

Beantwoorden
CH