- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 1 tl zout
- 125 gr boter, koud
- 1 ei
- 70 ml water, koud
- 2 tl azijn
- Voor de vulling
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 600 gr verse bladspinazie
- 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
- 300 gr feta, verkruimeld
- 2 eieren
- Verder nodig
- 4 el paneermeel
- 1 ei, losgeklopt
- olijfolie, om in te bakken
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
Een hartige taart met spinazie en feta: een gouden combinatie. Samen met het knapperige deeg vormen ze een geweldige hartige en mediterrane taart. Deze hartige taart met spinazie en feta is heerlijk als diner met een groene salade erbij of perfect om de volgende dag mee te nemen als lunch! Wil je meer hartige bakrecepten? Check dan ook Het hartige bakboek! Daar staan nog veel meer hartige baksels en quiches in.
Zelf hartige taart met spinazie en feta maken
Meng de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen). Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg het ei, water en de azijn toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Fruit de sjalot en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de spinazie in gedeelten toe en bak deze mee tot het geslonken is. Doe het spinaziemengsel in een zeef en laat het uitlekken en afkoelen. Meng dit vervolgens met de Provençaalse kruiden, de feta, de eieren en wat peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een taartvorm van 20-24 centimeter doorsnede en 4-5 centimeter hoog in met boter.
Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bekleed de vorm daarmee. Laat het deeg iets overhangen. Strooi het paneermeel over de bodem en schep daar de spinazie-fetavulling op. Druk de vulling voorzichtig aan. Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van 3 tot 4 millimeter en bedekt daar de taart mee. Druk de zijkanten goed aan met een vork en snijd de randjes netjes bij. Steek of snijd een paar rondjes uit het deeg en bestrijk het deeg vervolgens met het losgeklopte ei.
Bak hem in 45 tot 55 minuten goudbruin en gaar en serveer de hartige taart met spinazie en feta (lauw)warm.
Tip: je kunt met de hartige taart met spinazie en feta uitstekend variëren. Spinazie in een hartige taart gaat ook goed samen met gehakt, paprika of zongedroogde tomaten.
Foto: Erik Spronk




