Vier een Mexicaans feestje aan tafel met deze knapperige empanada’s met kip, bonen en een heerlijke, pittige saus met chipotle pepers. Deze kip empanada’s zijn een gegarandeerd succes en ook helemaal niet zo ingewikkeld om te maken.
In dit recept gebruik ik de oven om de empanada’s met kip te bakken. Je komt ook wel gefrituurde empanada’s tegen, maar ik geef de voorkeur aan de oven. De kip empanada’s zijn dan minder vet en ook nog eens makkelijker om te maken.
Met dit kip empanada’s recept kun je zo’n 12-14 empanada’s maken.
Tip: wil je ook eens andere empanada’s proberen of verschillende soorten empanada’s maken? Probeer dan ook mijn empanada’s met gehakt of deze vegetarische empanada’s met jackfruit.
Extra smaakvolle Mexicaanse kip empanada’s
Om de vulling van deze Mexicaanse kip empanada’s op smaak te brengen, heb ik adobo saus met chipotle pepers gebruikt. Dit is een smaakvolle en pittige saus uit Mexico die zijn naam dankt aan het woord adobar, wat marinade betekent in het Spaans. Deze heerlijke saus maakt de vulling nog lekkerder. Adobo saus met chipotle pepers vind je in de (grotere) supermarkten, bij de Mexicaanse producten.
- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 1 tl zout
- 125 gr boter, koud
- 1 ei
- 70 ml water, koud
- 2 tl azijn
- Voor de vulling
- 300 g kipdijfilet in blokjes, in blokjes van 1½ cm
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 2-3 tl adobo saus met chipotle peper (of meer naar smaak, als je van pittig houdt)
- 125 gr uitgelekt rode kidneybonen, uit blik
- 1-3 el crème fraîche
- rasp van ½ limoen
- peper en zout
- Verder nodig
- olie, om in te bakken
- 1 ei, losgeklopt
- bloem, voor het werkblad
Zelf Mexicaanse empanada’s met kip maken
Ik heb dit empanada’s met kip recept opgesplitst in verschillende stappen. Volg de stappen en je zet heerlijke een heerlijke Mexicaanse maaltijd op tafel.
Deeg voor empanada’s maken
Begin met het deeg voor de empanada’s. Doe de bloem en het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen) en voeg hier de boter aan toe. Gebruik je vingers en wrijf alles tot een korrelig geheel. Voeg het ei, water en de azijn toe en meng dit kort door totdat je een samenhangende bal kunt vormen van het deeg. Kneed vooral niet te lang!
Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Vulling maken
Voor de kipvulling meng je de blokjes kipdijfilet met het gemalen korianderzaad en komijnzaad. Verwarm een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur en bak daarin de kip rondom goudbruin.
Voeg de kidneybonen en de adobo saus toe en bak alles op middelhoog vuur nog 5-10 minuten, tot de kip gaar is. Voeg zoveel crème fraîche toe tot het een smeuïg – maar niet te nat – mengsel is en breng alles op smaak met peper en zout. Meng als laatste de limoenrasp door het kipmengsel en laat de vulling vervolgens afkoelen.
Empanada’s vullen
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van 2-3 millimeter.
Steek of snijd cirkels van ongeveer 12 centimeter doorsnede uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Verdeel vervolgens het kipmengsel over de deegplakjes. Bevochtig de randjes met wat water en vouw het deeg over de vulling. Druk de randjes goed aan, je kunt hier een vork voor gebruiken. Vouw de randjes eventueel wat om, zodat de empanada’s goed dicht blijven.
Kip empanada’s bakken
Bestrijk de met kip gevulde empanada’s met losgeklopt ei en bak ze in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de kip empanada’s zowel koud als (lauw)warm serveren.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zou je ook het deeg in twaalf bolletjes van gelijk gewicht kunnen verdelen en dan elk bolletje uitrollen tot een cirkel ?
Ik vind zo’n grote lap uitrollen altijd lastig …
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.