Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 70 ml water, koud
  • 2 tl azijn
  • Voor de vulling
  • 280 gr pulled young jackfruit, uitgelekt (= blik van 550 gram)
  • 100 gr Mexicaanse rode salsa
  • 1½ tl gemalen korianderzaad
  • 70 gr maïs, uit blik, uitgelekt
  • ½-1 el tomatenpuree
  • 5-10 gr verse koriander, fijngehakt
  • rasp van ½ limoen
  • peper en zout
  • 2 hardgekookte eieren, in stukjes
  • Verder nodig
  • olie, om in te bakken
  • 1 ei, losgeklopt
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Ben je op zoek naar een lekker recept voor vegetarische empanada’s? Empanada’s hebben hun naam te danken aan ‘empanar’, wat inwikkelen of inpakken in brood betekent. De vulling van deze deeghapjes bepaal je helemaal zelf. In dit vegetarische empanada’s recept gebruik ik pulled jackfruit en met dit recept maak je ongeveer 12 tot 14 empanada’s. 

Vegetarische empanada's

Wil je jouw gasten verschillende vegetarische empanada’s voorschotelen? Empanada’s met vegetarisch gehakt zijn dan ook een aanrader! Je kunt hiervoor mijn recept voor empanada’s met gehakt gebruiken en het gehakt vervangen door een vegetarische variant.

Vegetarische empanada’s met jackfruit

Als basis voor de vulling van de vegetarische empanada’s in dit recept gebruik ik pulled jackfruit. Het vruchtvlees van deze Thaise vrucht heeft een vleesachtige structuur en neemt heel makkelijk smaken op. Ideaal in vegetarische of vegan recepten!

Om de vegetarische vulling lekker op smaak te brengen heb ik ook een Mexicaanse salsa gebruikt. Dat vind ik een makkelijke manier om snel veel smaak toe te voegen. Je vindt deze salsa’s bij de Mexicaanse producten in de supermarkt. 

Zelf vegetarische empanada’s maken

Empanada’s zijn heel leuk en makkelijk om zelf te maken, of je nu vegetarische empanada’s maakt of een andere vulling gebruikt. Aan de hand van de volgende stappen zet je in een handomdraai de lekkerste vega empanada’s op tafel!

Deeg maken

Doe de bloem met het zout in een kom en meng de boter erdoorheen. Je kunt hier uiteraard ook een keukenmachine met messen voor gebruiken. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel en voeg het ei, water en de azijn toe. Meng dit kort tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. 

Let op dat je niet te lang kneedt, zo houd je het deeg lekker knapperig! Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.

Vulling maken

Meng de jackfruit met het korianderzaad. Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de jackfruit 3-5 minuten. Voeg de Mexicaanse salsa toe en bak deze 2-3 minuten mee. Voeg de mais en tomatenpuree toe en bak opnieuw 2-3 minuten. Tot slot breng je alles op smaak met de gehakte koriander, limoenrasp en peper en zout. Laat de vulling vervolgens afkoelen.

Vegetarische empanada’s bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd cirkels uit van ongeveer 12 cm doorsnede en leg deze op een bakplaat. Verdeel de vegetarische vulling over de deegrondjes en leg ook overal wat stukjes hardgekookt ei op. 

Bevochtig de randjes van het deeg met wat water. Vouw het deeg over de vulling en druk de randjes goed aan met een vork. Vouw ze eventueel iets om, zodat ze goed dicht blijven zitten. Bestrijk het halvemaanvormige deeg met losgeklopt ei en bak de empanada’s in 20-30 minuten goudbruin en gaar. 

Je kunt deze vegetarische empanada’s zowel koud als (lauw)warm serveren.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Will Kool 2022-05-01 10:17:05

Het zou handig zijn te weten hoe hoog de oven moet staan.

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-05-02 08:17:09

Excuus, de temperatuur was inderdaad weggevallen. De oven mag op 200 °C voorverwarmd worden.

Beantwoorden
Eli 2022-05-03 08:13:29

Hallo, kan ik deze empanadas ook glutenvrij maken? Welk mee?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-05-08 19:49:06

Hoi. Je kunt een glutenvrije bloemmix gebruiken die ook geschikt is voor bijvoorbeeld koekjes en taarten.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.