Deze empanada’s met gehakt zijn erg leuk om te maken en nog leuker om op te eten. Deze typische Zuid-Amerikaanse lekkernij is veel makkelijker te maken dan mensen vaak denken. Met de vulling kun je erg goed variëren, maar deze empanada’s met gehakt zijn mijn favoriet!

Met dit empanada’s recept kun je 12-16 empanada’s maken. 

Andere lekkere empanada recepten:

Empanada's

Wat zijn empanada’s?

Empanada’s zijn gevulde deeghapjes in de vorm van een halve maan. Ze worden veel gegeten in Zuid-Amerika, maar ze zijn ook in Spanje en Portugal populair. De naam empanada komt van empanar, wat inwikkelen of inpakken in brood betekent. Met de empanada vulling kun je alle kanten op. Naast deze empanada’s met gehakt kun je bijvoorbeeld ook vegetarische empanada’s maken of empanada’s met kip

Gehakt empanada’s uit de oven

Bij dit empanada recept bak ik de empanada’s met gehakt in de oven. Vaak kom je gefrituurde empanada’s tegen, maar empanada’s uit de oven zijn minder vet en minder bewerkelijk om te maken. Het deeg voor dit empanada’s recept bevat azijn. Dit remt de gluten vorming van de bloem, waardoor een lekker knapperig en ‘kort’ deeg ontstaat. Kneed het deeg vooral niet te lang door!

Variatie recept: empanada’s met pittig gehakt

Wil je voor de vulling van de empanada’s pittig gehakt maken? Voeg dan wat extra chilipeper of sambal oelek naar smaak toe. 

Nog meer hartige bakrecepten? Check dan mijn Hartige bakboek!

Het hartige bakboek
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 70 ml water, koud
  • 2 tl azijn
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ¼-½ tl chilipoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 gr half-om-halfgehakt
  • 2 hardgekookte eieren, in stukjes
  • 50 gr ontpitte groene olijven, uitgelekt en grof gehakt
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf gehakt empanada’s maken

Dit empanada recept bestaat in principe uit drie delen: het deeg maken, de vulling maken en de empanada’s vullen en afbakken.

Deeg voor empanada’s maken

Voor het empanada’s deeg doe je de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen) en meng de boter erdoorheen. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg vervolgens het ei, water en de azijn eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt vormen. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling voor gehakt empanada’s maken

Fruit voor de empanada’s vulling de ui en de knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg het paprikapoeder, komijnpoeder, de oregano en het chilipoeder toe en bak kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg vervolgens het gehakt toe. Bak dit al roerend in ongeveer 5 minuten gaar. Breng de vulling op smaak met zout en peper en laat volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Empanada’s vullen en afbakken

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd er cirkels uit van ongeveer 12 centimeter doorsnede en leg die op de bakplaat. Verdeel wat van de gehaktvulling over een kant van de deegrondjes en houd daarbij de randjes vrij. Leg op de gehaktvulling wat stukjes hardgekookt ei en groene olijven. Maak de randjes van het deeg licht vochtig met wat water en vouw het deeg over de vulling. Druk de randjes goed aan met een vork en vouw ze eventueel wat om, zodat ze goed dicht blijven.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de empanada’s in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de empanada’s zowel koud als (lauw)warm serveren.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Lenny van der Leer 2021-08-22 13:54:13

zijn ze ook in te vriezen? ik neem aan als ze nog niet zijn gebakken misschien. Ik ben geen keuken prinses :D

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 10:11:25

Je kunt ze invriezen, maar dat zou ik wel doen na het bakken. Je kunt ze dan ontdooid nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Peter Emile 2021-08-22 21:22:20

Deze empanadas zien er exact het zelfde uit als de Indonesische / Chinese pasteitjes die mijn partner altijd maakt, gevuld met gekruide kip & groenten. Heerlijk, heerlijk. Dus ga ik zodra ik tijd heb, hem eens verrassen met deze empanadas!

Beantwoorden
PE
Jolanda 2021-09-05 12:33:49

De Indonesische is dat met kip ??

Beantwoorden
JO
Tanja Snouck 2021-08-27 22:36:17

Dank je wel Rutger, ik maak met heel veel plezier jouw recepten en ik dacht nu, ik schrijf eens hoe blij ik met je bent. Je brownies recept is ook heerlijk.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-09-13 08:52:42

Wat leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Toos 2021-09-06 12:02:32

Kan je ze ook invriezen. Dat zou heel goed uitkomen bij ons

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-09-13 08:09:33

Dat kan prima! En dan na het ontdooien nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Henriette 2021-12-01 22:21:02

Hoe lang kan ik de empanada's van te voren maken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-08 22:45:58

Je kunt ze 2-3 dagen bewaren in de koelkast of enkele maanden in de vriezer. Voor het serveren kun je ze nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
A. Van Kempen 2022-01-06 21:18:25

Is het misschien mogelijk dat jullie er bij kunnen benoemen of iets kan worden ingevroren of hoe lang het in de koelkast houdbaar is? Dit om eventuele voedselverspilling te voorkomen.

Beantwoorden
A.
Rutger 2022-01-11 09:40:21

Dank voor je feedback. Ik neem het mee!

Beantwoorden
dunya 2022-02-11 11:55:19

voor hoeveel personen is dit?

Beantwoorden
DU
Rutger 2022-02-15 08:39:35

je kunt er 12-16 empanada's mee maken.

Beantwoorden
Marleen 2022-03-19 16:39:17

Ik wil ze graag maken. Ik vind alleen de bak instructies niet zo helder. Is het 20-30 minuten in de oven ? Zo ja op hoeveel graden? Bedankt voor de hulp!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-20 12:37:37

Hi. De oventemperatuur staat gewoon in het recept. En de baktijd is inderdaad 20-30 minuten.

Beantwoorden
Jacqueline 2022-03-26 03:37:03

Empanadas kan je ook prima ongebakken invriezen doe ze bevroren afbakken is de baktijd met eventueeleen paar minuten extra.Gaat ook prima in de airfryer!

Beantwoorden
JA
Erik Alsem 2022-03-29 14:58:53

Verhouding deeg klopt niet dus aangepast veel te droog, ik heb 400 gr bloem 150 ml koud water gebruik en nu een elastisch deeg wel de andere ingrediënten gebruikt. heb 37 jaar in de horeca gewerkt.

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-03-31 10:45:39

Hi. Dank voor je feedback. Dit is echt hoe ik ze altijd maak, dus het klopt zeker wel.

Beantwoorden
Christa 2022-04-21 00:31:02

Er staat nergens waar de gekookte eieren voor nodig zijn. Wanneer voegen we deze toe?

Beantwoorden
CH
Natalie 2022-10-18 11:31:57

Staat er echt bij hihi, bij het vul gedeelte staat het;)

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-21 09:37:03

Hi. Het staat er toch echt in het recept :)

Beantwoorden
Jolanda 2022-05-01 17:02:17

Heerlijk! Een echte aanrader 😍

Beantwoorden
JO
Angelique 2022-09-28 13:38:03

Hoi Rutger,Even een prep vraagje ;). Ik wil de empanadas een dag van te voren maken, zodat ik op een werkdag er minder werk van heb. Bak ik ze dan ook een dag van te voren af of bewaar ik ze ongebakken in de koelkast? Wat is jouw ervaring hiermee?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 15:54:16

Hi. Ik zou ze wel gelijk afbakken en dan voor het serveren nog kort opwarmen in de oven.

Beantwoorden
Patricia 2022-11-28 10:27:26

Misschien een gekke vraag maar wat eet je hierbij?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-12-01 15:10:26

Je zou er bijvoorbeeld een groene salade bij kunnen serveren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.