Deze empanadas met gehakt zijn erg leuk om te maken en nog leuker om op te eten. Deze typische Zuid-Amerikaanse lekkernij is veel makkelijker te maken dan mensen vaak denken. Deze gehakt empanadas zijn mijn favoriet, maar je kunt ook variëren met de vulling. Bekijk bijvoorbeeld mijn vegetarische empanadas recept of dit empanadas met kip recept.

Met dit empanadas recept kun je 12-16 empanadas maken. 

Empanada's

Wat is een empanada?

Een empanada is een gevuld deeghapje in de vorm van een halve maan. De naam empanada komt van het Spaanse en Portugese werkwoord empanar, wat inwikkelen of inpakken in brood betekent.

Deze deegpakketjes zijn afkomstig uit Spanje (Galicië) en Portugal. Door de eeuwen heen werd deze lekkernij ook geïntroduceerd in Zuid-Amerika, waar het tot op de dag van vandaag ontzettend populair is. Het exacte recept kan per land of zelfs per regio variëren, net als de naam.

Met de empanada vulling kun je alle kanten op. In dit recept maak ik empanadas met gehakt, maar je kunt ook kiezen voor andere varianten zoals vegetarische empanadas of empanadas met kip

Gehakt empanadas uit de oven

Bij dit empanada recept bak ik de empanadas met gehakt in de oven. Vaak kom je gefrituurde empanadas tegen, maar empanadas uit de oven zijn minder vet en minder bewerkelijk om te maken. Het deeg voor dit empanadas recept bevat azijn. Dit remt de glutenvorming van de bloem, waardoor een lekker knapperig en ‘kort’ deeg ontstaat. Kneed het deeg vooral niet te lang door!

Hoe eet je empanadas?

Empanadas eet je meestal met de hand, als hartig tussendoortje of snack. Ze zijn het lekkerst als je ze warm eet, maar je kunt ze ook koud eten. Dit maakt empanadas perfect om mee te nemen voor een picknick of snelle maar lekkere lunch onderweg. Je kunt ze ook als hoofdgerecht serveren, bijvoorbeeld samen met een frisse salade.

Wat is het geheim van een goede empanada?

Hoe maak je de lekkerste empanada? Het geheim van een goede empanada zit in het deeg en in de vulling:

  • Je wilt een soepel deeg hebben, dat stevig genoeg is om de vulling te verpakken, maar ook niet te dik is. Een te dik deeg wordt namelijk minder knapperig.
  • De vulling moet niet te droog zijn, maar ook niet te nat (dan wordt het deeg lastiger gaar). Het is ook belangrijk dat de vulling goed gekruid is.
  • Zorg tot slot dat het deeg goed dichtgevouwen is, zodat de vulling tijdens het bakken niet uit de empanada loopt. 

Empanadas bewaren

Heb je op het moment zelf weinig tijd, dan kun je zowel het deeg als de vulling al van tevoren klaarmaken. Je hoeft dan alleen nog het deeg uit te rollen, te vullen en de empanadas te bakken.

Gebakken empanadas kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Piep de empanadas kort op in de oven voordat je ze gaat serveren, zo wordt het deeg weer knapperig.

Zowel gebakken als ongebakken empanadas kun je ook heel goed invriezen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 70 ml water, koud
  • 2 tl azijn
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ¼-½ tl chilipoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 gr half-om-halfgehakt
  • 2 hardgekookte eieren, in stukjes
  • 50 gr ontpitte groene olijven, uitgelekt en grof gehakt
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner mobiel

Empanada recept – Zelf empanadas met gehakt maken

Deeg voor empanadas maken

Voor het deeg doe je de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen) en meng de boter erdoorheen. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg vervolgens het ei, water en de azijn eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt vormen. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling voor gehakt empanadas maken

Fruit voor de vulling de ui en de knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg het paprikapoeder, komijnpoeder, de oregano en het chilipoeder toe en bak kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg vervolgens het gehakt toe. Bak dit al roerend in ongeveer 5 minuten gaar en breng op smaak met zout en peper. Laat vervolgens de vulling afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Empanadas vullen en afbakken

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd er cirkels uit van ongeveer 12 centimeter doorsnede en leg die op de bakplaat. Verdeel wat van de gehaktvulling over een kant van de deegrondjes en houd daarbij de randjes vrij. Leg op de gehaktvulling wat stukjes hardgekookt ei en groene olijven. Maak de randjes van het deeg licht vochtig met wat water en vouw het deeg dubbel over de vulling. Druk de randjes goed aan met een vork en vouw ze eventueel wat om, zodat ze goed dicht blijven.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de empanadas in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de empanadas zowel koud als (lauw)warm serveren.

Variatie recept: empanada’s met pittig gehakt

Wil je voor de vulling van de empanada’s pittig gehakt maken? Voeg dan wat extra chilipeper of sambal oelek naar smaak toe. 

Nog meer hartige bakrecepten? Check dan mijn Hartige bakboek!

Veelgestelde vragen

Wat zit er in een empanada?

Een empanada bestaat uit een deeg dat wordt gevuld met een vulling en vervolgens wordt gebakken of gefrituurd. De vulling kan sterk variëren: klassiek is vaak een mengsel van onder andere gekruid gehakt, maar er bestaan vele varianten. Je kunt empanadas bijvoorbeeld ook vullen met kip, tonijn of kaas, maar ook met groenten, bonen of linzen. Er bestaan zelfs zoete varianten met bijvoorbeeld appel of pompoen.

Waar komt de empanada vandaan?

Empanadas komen oorspronkelijk uit het Spaanse Galicië, een regio die grenst aan Portugal. Deze gevulde deegpakketjes zijn al eeuwenoud; er zijn recepten terug te vinden in een kookboek uit de 16e eeuw.

Het concept van gevuld deeg is natuurlijk nog veel ouder, maar de empanada lijkt zijn oorsprong te vinden in Spanje, of beter gezegd in de regio Galicië. Spaanse kolonisten introduceerden de empanada in Zuid-Amerika en het groeide uit tot een populair gerecht. Colombiaanse empanadas, Mexicaanse empanadas, Argentijnse empanadas; elk land (en soms ook elke regio) kent zijn eigen versie.

Kan ik empanadas van tevoren maken?

Empanadas kun je prima van tevoren maken. Je kunt het deeg en de vulling alvast voorbereiden en de empanadas op een later moment vullen en bakken.

Wil je de empanadas ook al bakken? Gebakken empanadas kun je 2-3 dagen bewaren en eventueel opwarmen in de oven voor je ze serveert. Ook handig: maak een voorraadje (ongebakken of gebakken) empanadas en vries ze in. Zo heb je altijd een lekkere snack of makkelijke maaltijd bij de hand.

Kan ik empanadas opnieuw opwarmen?

Empanadas zijn een goede lekkernij om opnieuw op te warmen. Bewaar je de empanadas in de koelkast of vriezer, dan is het heel lekker om ze weer op te piepen in de oven. Zo worden ze weer knapperig. Laat de ingevroren empanadas wel eerst ontdooien.

Verwarm de oven voor op 180 °C en piep de empanadas in zo’n 8-13 minuten op. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron, maar daar wordt het deeg niet knapperig van. 

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Lenny van der Leer 2021-08-22 13:54:13

zijn ze ook in te vriezen? ik neem aan als ze nog niet zijn gebakken misschien. Ik ben geen keuken prinses :D

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 10:11:25

Je kunt ze invriezen, maar dat zou ik wel doen na het bakken. Je kunt ze dan ontdooid nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Peter Emile 2021-08-22 21:22:20

Deze empanadas zien er exact het zelfde uit als de Indonesische / Chinese pasteitjes die mijn partner altijd maakt, gevuld met gekruide kip & groenten. Heerlijk, heerlijk. Dus ga ik zodra ik tijd heb, hem eens verrassen met deze empanadas!

Beantwoorden
PE
Jolanda 2021-09-05 12:33:49

De Indonesische is dat met kip ??

Beantwoorden
JO
Tanja Snouck 2021-08-27 22:36:17

Dank je wel Rutger, ik maak met heel veel plezier jouw recepten en ik dacht nu, ik schrijf eens hoe blij ik met je bent. Je brownies recept is ook heerlijk.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-09-13 08:52:42

Wat leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Toos 2021-09-06 12:02:32

Kan je ze ook invriezen. Dat zou heel goed uitkomen bij ons

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-09-13 08:09:33

Dat kan prima! En dan na het ontdooien nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Henriette 2021-12-01 22:21:02

Hoe lang kan ik de empanada's van te voren maken?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-08 22:45:58

Je kunt ze 2-3 dagen bewaren in de koelkast of enkele maanden in de vriezer. Voor het serveren kun je ze nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
A. Van Kempen 2022-01-06 21:18:25

Is het misschien mogelijk dat jullie er bij kunnen benoemen of iets kan worden ingevroren of hoe lang het in de koelkast houdbaar is? Dit om eventuele voedselverspilling te voorkomen.

Beantwoorden
A.
Rutger 2022-01-11 09:40:21

Dank voor je feedback. Ik neem het mee!

Beantwoorden
dunya 2022-02-11 11:55:19

voor hoeveel personen is dit?

Beantwoorden
DU
Rutger 2022-02-15 08:39:35

je kunt er 12-16 empanada's mee maken.

Beantwoorden
Marleen 2022-03-19 16:39:17

Ik wil ze graag maken. Ik vind alleen de bak instructies niet zo helder. Is het 20-30 minuten in de oven ? Zo ja op hoeveel graden? Bedankt voor de hulp!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-20 12:37:37

Hi. De oventemperatuur staat gewoon in het recept. En de baktijd is inderdaad 20-30 minuten.

Beantwoorden
Jacqueline 2022-03-26 03:37:03

Empanadas kan je ook prima ongebakken invriezen doe ze bevroren afbakken is de baktijd met eventueeleen paar minuten extra.Gaat ook prima in de airfryer!

Beantwoorden
JA
Erik Alsem 2022-03-29 14:58:53

Verhouding deeg klopt niet dus aangepast veel te droog, ik heb 400 gr bloem 150 ml koud water gebruik en nu een elastisch deeg wel de andere ingrediënten gebruikt. heb 37 jaar in de horeca gewerkt.

Beantwoorden
ER
Rutger 2022-03-31 10:45:39

Hi. Dank voor je feedback. Dit is echt hoe ik ze altijd maak, dus het klopt zeker wel.

Beantwoorden
Christa 2022-04-21 00:31:02

Er staat nergens waar de gekookte eieren voor nodig zijn. Wanneer voegen we deze toe?

Beantwoorden
CH
Natalie 2022-10-18 11:31:57

Staat er echt bij hihi, bij het vul gedeelte staat het;)

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-04-21 09:37:03

Hi. Het staat er toch echt in het recept :)

Beantwoorden
Jolanda 2022-05-01 17:02:17

Heerlijk! Een echte aanrader 😍

Beantwoorden
JO
Angelique 2022-09-28 13:38:03

Hoi Rutger,Even een prep vraagje ;). Ik wil de empanadas een dag van te voren maken, zodat ik op een werkdag er minder werk van heb. Bak ik ze dan ook een dag van te voren af of bewaar ik ze ongebakken in de koelkast? Wat is jouw ervaring hiermee?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-28 15:54:16

Hi. Ik zou ze wel gelijk afbakken en dan voor het serveren nog kort opwarmen in de oven.

Beantwoorden
Patricia 2022-11-28 10:27:26

Misschien een gekke vraag maar wat eet je hierbij?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-12-01 15:10:26

Je zou er bijvoorbeeld een groene salade bij kunnen serveren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.