Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 125 gr boter, koud
  • 1 ei
  • 70 ml water, koud
  • 2 tl azijn
  • Voor de vulling
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1½ tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ¼-½ tl chilipoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 250 gr half-om-halfgehakt
  • 2 hardgekookte eieren, in stukjes
  • 50 gr ontpitte groene olijven, uitgelekt en grof gehakt
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad

Empanada’s zijn gevulde deeghapjes in de vorm van een halve maan. Ze worden veel gegeten in Zuid-Amerika, maar ze zijn ook in Spanje en Portugal populair. De naam komt van empanar, wat inwikkelen of inpakken in brood betekent. Met de empanada vulling kun je alle kanten op, maar deze empanada’s met gehakt zijn mijn favoriet.

Deze empanada’s met gehakt bak ik in de oven. Vaak kom je gefrituurde empanada’s tegen, maar empanada’s uit de oven zijn minder vet en minder bewerkelijk om te maken. Het deeg voor dit empanada’s recept bevat azijn. Dit remt de glutenvorming van de bloem, waardoor een lekker knapperig en ‘kort’ deeg ontstaat. Kneed het deeg vooral niet te lang door!

Met dit empanada’s recept kun je 12-16 empanada’s maken. 

Variatie recept: empanada’s met pittig gehakt

Wil je voor de vulling van de empanada’s pittig gehakt maken? Voeg dan wat extra chilipeper of sambal oelek naar smaak toe. 

Nog meer hartige bakrecepten? Check dan Het hartige bakboek!

Het hartige bakboek

Zelf empanada’s maken

Het empanada’s recept bestaat in principe uit drie delen: het deeg maken, de vulling maken en de empanada’s vullen en afbakken.

Deeg voor empanada’s maken

Voor het empanada’s deeg doe je de bloem met het zout in een kom (of in een keukenmachine met messen) en meng de boter erdoorheen. Wrijf alles met je vingers tot een korrelig geheel. Voeg vervolgens het ei, water en de azijn eraan toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt vormen. Kneed vooral niet te lang! Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vulling voor gehakt empanada’s maken

Fruit voor de empanada’s vulling de ui en de knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg het paprikapoeder, komijnpoeder, de oregano en het chilipoeder toe en bak kort mee. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg vervolgens het gehakt toe. Bak dit al roerend in ongeveer 5 minuten gaar. Breng de vulling op smaak met zout en peper en laat volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Empanada’s vullen en afbakken

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 2-3 millimeter. Steek of snijd er cirkels uit van ongeveer 12 centimeter doorsnede en leg die op de bakplaat. Verdeel wat van de gehaktvulling over een kant van de deegrondjes en houd daarbij de randjes vrij. Leg op de gehaktvulling wat stukjes hardgekookt ei en groene olijven. Maak de randjes van het deeg licht vochtig met wat water en vouw het deeg over de vulling. Druk de randjes goed aan met een vork en vouw ze eventueel wat om, zodat ze goed dicht blijven.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de empanada’s in 20-30 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de empanada’s zowel koud als (lauw)warm serveren.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Toos 2021-09-06 12:02:32

Kan je ze ook invriezen. Dat zou heel goed uitkomen bij ons

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-09-13 08:09:33

Dat kan prima! En dan na het ontdooien nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Tanja Snouck 2021-08-27 22:36:17

Dank je wel Rutger, ik maak met heel veel plezier jouw recepten en ik dacht nu, ik schrijf eens hoe blij ik met je bent. Je brownies recept is ook heerlijk.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-09-13 08:52:42

Wat leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Peter Emile 2021-08-22 21:22:20

Deze empanadas zien er exact het zelfde uit als de Indonesische / Chinese pasteitjes die mijn partner altijd maakt, gevuld met gekruide kip & groenten. Heerlijk, heerlijk. Dus ga ik zodra ik tijd heb, hem eens verrassen met deze empanadas!

Beantwoorden
PE
Jolanda 2021-09-05 12:33:49

De Indonesische is dat met kip ??

Beantwoorden
JO
Lenny van der Leer 2021-08-22 13:54:13

zijn ze ook in te vriezen? ik neem aan als ze nog niet zijn gebakken misschien. Ik ben geen keuken prinses :D

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-09-13 10:11:25

Je kunt ze invriezen, maar dat zou ik wel doen na het bakken. Je kunt ze dan ontdooid nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden