Ben je op zoek naar een lekker vegan appeltaart recept? Appeltaart is echt mijn favoriet en er gaat niets boven een verse, zelfgebakken appeltaart. Vegan bakrecepten zijn soms nog lastig te vinden of de vegan appeltaart smaakt simpelweg niet lekker genoeg. In dit artikel deel ik daarom een heerlijk vegan appeltaart recept. Zo maak je eenvoudig een ouderwets Hollandse appeltaart: vegan en toch ontzettend lekker!

Van deze vegan appeltaart kun je 12 punten snijden. 

Hoe maak je een appeltaart vegan?

Ik deelde hier al eerder mijn lekkerste appeltaart en met hulp van Dosia (auteur van Dosia bakt vegan) heb ik dat recept voor die Hollandse appeltaart vegan gemaakt. Dit klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. In plaats van ei gebruik ik aquafaba en een plantaardige of vegan boter vervangt de normale boter. De vulling heeft wel een flinke twist gekregen, door rumrozijnen en kardemom te gebruiken.

Tip: niet alle custardpoeder is veganistisch. Als je custardpoeder koopt, kijk dan op de verpakking of deze vegan is. 

Vegan appeltaart recept

Appeltaart vegan maken met aquafaba

Voor dit vegan appeltaart recept gebruik ik aquafaba, zowel in het deeg als voor de glans bovenop. Aquafaba is het kookwater van kikkererwten en je kunt het heel goed loskloppen of opkloppen. Schenk een pot of blik kikkererwten in een zeef en vang het vocht op. Let op of er zout is toegevoegd aan de kikkererwten. Je kunt dat vocht prima gebruiken, maar doordat het wat zouter is kun je in je recept iets minder zout gebruiekn. Een potje kikkererwten van ± 350 g levert ± 100 ml vocht op. Of kook zelf kikkererwten en gebruik het kookvocht hiervan. Laat dan de kikkererwten in het vocht afkoelen. 

De consistentie van het vocht moet, als het koud is, iets dunner dan een eiwit zijn. Is de aquafaba heel dun, gebruik dan wat meer en kook dit in tot de juiste dikte. Laat aquafaba eerst helemaal koud worden in de koelkast voor je het gaat gebruiken. Ga je aquafaba gebruiken om luchtig op te kloppen? Zorg er dan voor dat zowel de mengkom als de kloppers van de mixer heel goed vetvrij zijn. Ontvet ze bijvoorbeeld met wat citroensap en een stukje keukenpapier. 

Gooi de kikkererwten niet weg, maar gebruik ze voor een ander gerecht. Maak er bijvoorbeeld hummus van of gebruik het voor soep. Je kunt de aquafaba en kikkererwten ook prima invriezen.

Vegan appeltaart met kardemom en rumrozijnen

Deze vegan appeltaart is onwijs lekker door de toevoeging van een flinke lading rumrozijnen en kardemom als extra smaakmakers in de vulling. Daarnaast gebruik ik in dit recept ongeschilde appels, ik verwijder alleen de klokhuizen. Dat geeft de vulling iets meer bite en het ziet er heel mooi uit! Maar je kunt natuurlijk ook geschilde appels gebruiken.

Je kunt deze vegan appeltaart natuurlijk ook maken met de klassieke appeltaartvulling. Houd in dat geval de ingrediënten voor de vulling aan van dit klassieke appeltaart recept.

Hoe bewaar ik vegan appeltaart?

Bewaar de afgekoelde appeltaart 3-4 dagen in de koelkast. Wil je ‘m langer bewaren, dan kun je de taart ook heel goed invriezen. Het is handig om de taart dan wel eerst in punten te snijden. Je hoeft dan niet de hele taart in een keer te ontdooien, maar gebruikt eenvoudig de hoeveelheid die je op dat moment nodig hebt.

Een stuk vegan appeltaart is erg lekker met geklopte (naar wens gezoete) sojaroom of kokosroom. Let wel op dat je room koopt die geschikt is om op te kloppen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 1½ tl bakpoeder
  • rasp van ½-1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 250 gram ijskoude vegan boter, in kleine blokjes
  • 20 ml aquafaba
  • Voor de vulling
  • 100 ml donkere kruidige rum (spiced rum)
  • 200 gr donkere rozijnen
  • 1¼ kilo stevige, iets zure appels (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 50 gram suiker
  • 2½ el custardpoeder
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 1 el gemalen kardemom
  • sap van ½ - 1 citroen
  • 20 gram paneermeel
  • Verder nodig
  • plantaardige boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad (als je het deeg gaat uitrollen)
  • 20 ml aquafaba
  • 1 el suiker
  • 100 gr abrikozenjam
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Stap voor stap vegan appeltaart maken 

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant in met plantaardige boter. 

Deeg maken

Doe de bloem, basterdsuiker, het bakpoeder, de citroenrasp en het zout in een grote kom en wrijf hier met je vingertoppen de plantaardige boter door, tot er grove kruimels ontstaan. Je kunt dit eventueel ook in een keukenmachine met messen doen, pulseer het mengsel dan tot er grove kruimels ontstaan. Voeg de aquafaba toe en kneed alles kort tot een deeg. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe als dat nodig is om een soepel deeg te krijgen. 

Houd ongeveer 250 gram deeg apart om later de bovenkant mee te maken. Druk de rest van het deeg gelijkmatig tegen de bodem en wand van de vorm. Laat de vorm met het deeg afgedekt in de koelkast ± 1 uur rusten. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg eerst te laten rusten in de koelkast en dan daarna uit te rollen tot een ronde lap, die groot genoeg is om de vorm en zijkanten mee te bedekken. Dit levert een iets gelijkmatiger resultaat op, maar de eerste manier is het makkelijkst! 

Vegan appeltaart vulling maken

Breng voor de vulling intussen in een kleine pan de rum met de rozijnen aan de kook. Neem de pan daarna van het vuur en laat de rozijnen wellen in de rum en afkoelen. Snijd de (ongeschilde) appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in partjes. Schep de appel in een grote kom om met de suiker, het custardpoeder, de kaneel, de kardemom en het citroensap. 

Verwarm de oven met een rooster op de laagste richel erin voor op 180 °C. Bestrooi de bodem van de taart met het paneermeel. 

Giet de rozijnen af en dep ze goed droog met keukenpapier. Meng de rozijnen met het appelmengsel en schep dit in de vorm. Druk de vulling voorzichtig aan, zodat het compact is. Rol van het achtergehouden deeg slangetjes van ± ¾ cm dik van en vorm daarmee een raster op de appelvulling. 

Vegan appeltaart bakken

Meng de extra aquafaba met de eetlepel suiker en bestrijk het het deeg daarmee. Bak de appeltaart in 65-80 minuten goudbruin en gaar. Dek eventueel de bovenkant af als die te bruin dreigt te worden. 

Laat de taart afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Doe de abrikozenjam in een steelpannetje en verwarm deze al roerende. Bestrijk de afgekoelde appeltaart voor een mooie glans met de warme abrikozenjam. 

Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Petra 2022-11-07 20:06:33

Heb je de rum echt nodig? Ik drink verder nauwelijks alocohol, dus dan blijf je met een flinke hoeveelheid rum achter. En als je het kan weglaten - wat is dan een goed alternatief?

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-11-19 09:21:30

Die kun je ook weglaten. Gebruik gewoon water, appelsap of thee.

Beantwoorden
Peter 2022-12-14 11:28:36

De rum aan de kook brengen is onzin. je kunt de rozijnen beter een uurtje koud weken.

Beantwoorden
PE

U kunt niet meer reageren.