Als wij in Oostenrijk zijn, staat er altijd minstens één keer Apfelstrudel op het menu. Dat hoort er voor mij gewoon bij in Oostenrijk, of het nu met een bolletje ijs, slagroom of vanillesaus is. Gelukkig weet ik ondertussen ook hoe je thuis de lekkerste Apfelstrudel maakt. Dit apfelstrudel recept is goed voor 8-10 stukken. Serveer de apfelstrudel met een toef slagroom, bol vanille-roomijs of deze heerlijke zelfgemaakte vanillesaus.

Apfelstrudel

Dit Apfelstrudel recept vind je ook in De Bakatlas, hét bakboek voor een culinaire wereldreis. In deze Bakatlas neem ik je in 150 recepten mee in een reis over de wereld. 

Bakatlas

Veelgestelde vragen over apfelstrudel

Wat zit er in apfelstrudel?

Wat is apfelstrudel precies? Apfelstrudel is een klassieke Oostenrijkse lekkernij, oorspronkelijk afkomstig uit het voormalige Oostenrijk-Hongarije. Apfelstrudel bestaat uit een dunne laag deeg, appel en rozijnen. In Oostenijk is vooral de apfelstrudel met vanillesaus erg populair.

Er zijn vele apfelstrudel recepten te vinden, met verschillende soorten deeg. Zo kan je apfelstrudel met bladerdeeg maken of bijvoorbeeld filodeeg gebruiken. Maar voor de originele versie maak je zelf strudeldeeg. Strudeldeeg heeft de prachtige Duitse naam ‘ziehteig’, wat letterlijk ‘trekdeeg’ betekent. Deze naam verklapt direct hoe je apfelstrudeldeeg (of deeg voor iedere andere strudel) maakt: door het voorzichtig uit te trekken. 

In dit apfelstrudel recept gebruik ik deze klassieke combinatie van appels en rozijnen, maar je kunt bijvoorbeeld ook grof gehakte amandelen, hazelnoten of walnoten door de appelvulling mengen. Het is ook lekker om de rozijnen eerst te laten wellen in wat rum.

Waar komt apfelstrudel vandaan?

Wat weinig mensen weten is dat apfelstrudel afstamt van de Turkse baklava? Deze baklava vond in de tijd van het Ottomaanse Rijk zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Daar werd het recept wat aangepast en zo ontstond apfelstrudel.

Hoe lang kun je apfelstrudel bewaren?

Apfelstrudel bewaar je ongeveer drie dagen in de koelkast, zolang je het goed afdekt. Wil je de apfelstrudel langer bewaren? Je kunt apfelstrudel invriezen in een luchtdichte verpakking. In de vriezer kun je het ongeveer drie maanden bewaren. Het is erg lekker om de apfelstrudel voor het serveren nog 10 minuten te verwarmen in een oven van 180 °C.

Apfelstrudel
Ingrediëntenlijst
  • Voor het strudeldeeg
  • 150 gr patentbloem
  • 1 el zonnebloemolie
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • 65 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 30 gr boter
  • 60 gr paneermeel
  • 6-7 appels, zoals jonagold, elstar of golden delicious
  • 1-1½ tl kaneelpoeder
  • 60 gr suiker
  • 80 gr donkere rozijnen
  • sap van ¼-½ citroen
  • Verder nodig
  • zonnebloemolie, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen
  • 60 gr boter, gesmolten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf apfelstrudel maken

Strudeldeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze in minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Het is belangrijk dat het deeg echt goed gekneed wordt en er veel glutenontwikkeling in het deeg is, zodat het later heel dun uitgetrokken kan worden. Maak een bolletje van het deeg en vet dit in met de extra zonnebloemolie. Leg het deeg op een bord, dek het losjes af met plasticfolie en laat het een ½ uur rusten op kamertemperatuur.

Vulling voor apfelstrudel maken

Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak daar het paneermeel in tot het goudbruin is. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes van zo’n ½ centimeter dik. Meng de appelpartjes met de helft van het paneermeel, de kaneel, suiker, rozijnen en het citroensap.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Apfelstrudel rollen

Leg een laken of een grote theedoek op het werkblad en bestuif deze met bloem. Leg het deeg erop en bestuif ook dit met wat bloem. Druk het deeg plat en rol het vervolgens voorzichtig uit, zodat het steeds iets groter wordt. Op een gegeven moment lukt het niet om het deeg uit te rollen met de deegroller, dan moet je het verder met de hand voorzichtig uittrekken. Doe dit door je hand voorzichtig onder het deeg te steken en het deeg daarmee wat uit te trekken. Zorg dat het deeg uiteindelijk 55×55 centimeter groot wordt.

Strudeldeeg vullen met appelvulling

Bestrijk het deeg met ⅔ van de gesmolten boter. Bestrooi de onderste ⅔ van het deeg met het overige paneermeel. Verdeel de appelvulling in een strook over het midden van het stuk met paneermeel. Klap het deeg aan de onder- en zijkant over de appelvulling en rol de strudel vervolgens met behulp van het laken of de theedoek verder op. Leg de strudel voorzichtig met de sluiting naar beneden op de bakplaat. 

Bestrijk het deeg met de overige gesmolten boter en plaats de bakplaat net iets onder het midden van de oven. Bak de apfelstrudel in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de apfelstrudel voor het serveren met poedersuiker.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Wim 2022-03-03 10:41:41

Het zou leuk zijn als er ook regelmatig, voor de ruim een miljoen diabetes 2 patiënten, lowcarb recepten langs komen.

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-03-07 15:24:37

Dat begrijp ik, alleen is low carb bakken minder mijn expertise.

Beantwoorden
Rianne 2022-09-05 16:17:19

Zou dit ook met filodeeg gemaakt kunnen worden?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-09-14 19:55:40

Dat kan ook, alleen wordt de textuur dan net anders.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.