Apfelstrudel: als wij in Oostenrijk zijn, staat het altijd minstens één keer op het menu. Dat hoort er voor mij gewoon bij in Oostenrijk, of het nu met een bolletje ijs, slagroom of vanillesaus is. Gelukkig kan ik ondertussen ook thuis zelf de lekkerste apfelstrudel maken. En dat recept deel ik nu met je.

Dit apfelstrudel recept is goed voor 8-10 stukken. Serveer met een toef slagroom, bol vanille-roomijs of deze heerlijke zelfgemaakte vanillesaus.

Apfelstrudel

Dit apfelstrudel recept vind je ook in De Bakatlas, hét bakboek voor een culinaire wereldreis. In deze Bakatlas neem ik je in 150 recepten mee in een reis over de wereld.

Bakatlas

Wat is apfelstrudel?

Veel mensen kennen de term apfelstrudel wel, maar ze weten niet precies wat het is en waar het vandaan komt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende recepten te vinden, maar de traditionele apfelstrudel bestaat uit een dunne laag strudeldeeg en een klassieke vulling van appel en rozijnen.

Geschiedenis van de apfelstrudel

Waar komt apfelstrudel vandaan? Apfelstrudel, of appelstrudel lekker op z’n Nederlands, is een klassieke Oostenrijkse lekkernij, of nog specifieker, het is afkomstig uit het voormalige Oostenrijk-Hongarije.

Maar wat weinig mensen weten is dat het traditionele apfelstrudel recept afstamt van de Turkse baklava. De baklava vond in de tijd van het Ottomaanse Rijk zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Daar werd het recept wat aangepast en zo ontstond apfelstrudel. Vandaag de dag is de apfelstrudel op meer plekken bekend en geliefd, maar vooral onlosmakelijk verbonden met de Oostenrijkse keuken. In Oostenrijk is vooral de apfelstrudel met vanillesaus erg populair.

Zelf apfelstrudel maken: deeg en vulling

Zoals ik eerder al vertelde, zijn er heel veel verschillende soorten apfelstrudel te koop. Ook zijn er vele apfelstrudel recepten te vinden, met verschillende soorten deeg én verschillende soorten vulling.

Voor de klassieke appelstrudel gebruik je strudeldeeg. Strudeldeeg heeft de prachtige Duitse naam ‘ziehteig’, wat letterlijk ‘trekdeeg’ betekent. Deze naam verklapt direct hoe je apfelstrudeldeeg (of deeg voor iedere andere strudel) maakt: door het voorzichtig uit te trekken. In dit appelstrudel recept gebruik je zelfgemaakt strudeldeeg. Naast de klassieke appelstrudel met strudeldeeg zijn er ook variaties mogelijk. Zo kan je apfelstrudel met bladerdeeg maken of bijvoorbeeld filodeeg gebruiken.  

Apfelstrudel

Ook met de vulling kun je verschillende kanten op. In dit apfelstrudel recept gebruik ik de klassieke combinatie van appels en rozijnen, maar je kunt bijvoorbeeld ook grof gehakte amandelen, hazelnoten of walnoten door de appelvulling mengen. En ook lekker: laat de rozijnen eerst wellen in wat rum.

Meer bakken met appel? Voor typisch Nederlands gebak raad ik je mijn klassieke appeltaart recept aan. Voor meer inspiratie kun je ook mijn overzicht van appeltaart recepten bekijken.

Hoe lang kun je apfelstrudel bewaren?

Apfelstrudel bewaar je ongeveer drie dagen in de koelkast, zolang je het goed afdekt. Wil je de apfelstrudel langer bewaren? Je kunt apfelstrudel invriezen in een luchtdichte verpakking. 

In de vriezer kun je het ongeveer drie maanden bewaren. Het is erg lekker om de ontdooide apfelstrudel voor het serveren nog 10 minuten te verwarmen in een oven van 180 °C.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het strudeldeeg
  • 150 gr patentbloem
  • 1 el zonnebloemolie
  • ½ ei, losgeklopt
  • ¼ tl zout
  • 65 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 30 gr boter
  • 60 gr paneermeel
  • 6-7 appels, zoals jonagold, elstar of golden delicious
  • 1-1½ tl kaneelpoeder
  • 60 gr suiker
  • 80 gr donkere rozijnen
  • sap van ¼-½ citroen
  • Verder nodig
  • zonnebloemolie, om in te vetten
  • bloem, voor het uitrollen
  • 60 gr boter, gesmolten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Hoe maak je zelf appelstrudel? Stap voor stap recept

In dit appelstrudel recept leg ik je stap voor stap uit hoe je dit gebak zelf maakt.

Strudeldeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het strudeldeeg in een kom en kneed deze in minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Het is belangrijk dat het deeg echt goed gekneed wordt en er veel glutenontwikkeling in het deeg is, zodat het later heel dun uitgetrokken kan worden.

Maak een bolletje van het deeg en vet dit in met de extra zonnebloemolie. Leg het deeg op een bord, dek het losjes af met plasticfolie en laat het een ½ uur rusten op kamertemperatuur.

Vulling voor apfelstrudel maken

Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak daar het paneermeel in, tot het goudbruin is. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes van zo’n ½ centimeter dik. Meng de appelpartjes met de helft van het paneermeel, de kaneel, suiker, rozijnen en het citroensap.

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Appelstrudel rollen

Leg een laken of een grote theedoek op het werkblad en bestuif deze met bloem. Leg het strudeldeeg erop en bestuif ook dit met wat bloem. Druk het deeg plat en rol het vervolgens voorzichtig uit, zodat het steeds iets groter wordt. Op een gegeven moment lukt het niet om het deeg uit te rollen met de deegroller, dan moet je het verder met de hand voorzichtig uittrekken. Doe dit door je hand voorzichtig onder het deeg te steken en het deeg daarmee wat uit te trekken. Zorg dat het deeg uiteindelijk 55×55 centimeter groot wordt.

Strudeldeeg vullen met appelvulling

Bestrijk het deeg met ⅔ van de gesmolten boter. Bestrooi de onderste ⅔ van het deeg met het overige paneermeel. Verdeel de appelvulling in een strook over het midden van het stuk met paneermeel.

Vouw het deeg aan de onder- en zijkant over de appelvulling en rol de strudel vervolgens met behulp van het laken of de theedoek verder op. Leg de strudel voorzichtig met de sluiting naar beneden op de bakplaat.

Appelstrudel bakken

Bestrijk het deeg met de overige gesmolten boter en plaats de bakplaat net iets onder het midden van de oven. Bak de appelstrudel in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Bestuif de appelstrudel voor het serveren met poedersuiker en serveer het eventueel ook met een bolletje vanille-ijs of wat vanillesaus.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Wim 2022-03-03 10:41:41

Het zou leuk zijn als er ook regelmatig, voor de ruim een miljoen diabetes 2 patiënten, lowcarb recepten langs komen.

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-03-07 15:24:37

Dat begrijp ik, alleen is low carb bakken minder mijn expertise.

Beantwoorden
Rianne 2022-09-05 16:17:19

Zou dit ook met filodeeg gemaakt kunnen worden?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-09-14 19:55:40

Dat kan ook, alleen wordt de textuur dan net anders.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.