Wie houdt er nou niet van appeltaart? Bijna elke thuisbakker heeft wel een variant van deze Hollandse favoriet op zijn bakrepertoire staan. Maar wat is nou de perfecte appel voor appeltaart? Waar moet je op letten? In dit artikel vertel ik je er alles over zodat je vanaf nu zeker weet dat je de lekkerste appeltaarten bakt.
De juiste appel kiezen voor de lekkerste appeltaart
Welke appels zijn nou het meest geschikt voor een appeltaart? Dit hangt deels af van de appeltaart die je wilt bakken.
Handappels versus moesappels
Om de juiste appels te kiezen, is het allereerst belangrijk dat je het verschil tussen handappels en moesappels weet. Handappels zijn meestal zoeter van smaak en blijven bij het bakken wat steviger. Moesappels zijn over het algemeen wat zuurder van smaak en vallen bij het garen snel uit elkaar in appelmoes. Welke appel je kiest, hangt dus af wat voor effect je in je taart wilt bereiken.
Wil je een taart met duidelijke plakjes of stukjes appel, dan kun je het beste een handappel gebruiken. Wil je meer een appelmoesachtige vulling, neem dan een moesappel zoals de Goudreinet.
De beste appels voor diverse appeltaarten
Welke appels je gebruikt, hangt dus deels af van je persoonlijke smaak. Maar ook het recept speelt een rol. Voor de ene appeltaart gebruik je rauwe appelstukjes of -plakjes, terwijl je bij andere soorten de appelstukjes eerst voor gaart. En ook dat heeft invloed op je appelkeuze.
- Voor een klassieke Hollandse appeltaart gebruik je rauwe appelstukjes of -plakjes. Die moeten na het bakken mooi hun vorm houden en niet al te veel vocht loslaten. Zo zorg je ervoor dat je een lekkere bite houdt en de bodem van je appeltaart niet te nat wordt.
- Ook een appelcake met rauwe appelstukjes vraagt om een appel die mooi stevig blijft en je beslag niet te nat maakt.
- Een tarte tatin maak je ook met zo’n stevige appel. Bij het omdraaien wil je dat de plakjes appel namelijk mooi heel blijven en de karamel moet niet te vloeibaar worden.
- Voor een Amerikaanse apple pie of een appelkruimelvlaai gaar je de appelstukjes eerst voor. Appels voor deze taarten moeten nog wel wat structuur houden na het garen, maar de stukjes hoeven niet allemaal mooi heel te blijven. De soort appel die je kiest maakt hier wat minder uit.
Zoet of zuur?
Het deeg van een appeltaart is meestal lekker zoet: dat hoort natuurlijk bij taart! Maar het is dan wel lekker om een iets friszure appel te gebruiken in je vulling om wat tegenwicht te bieden. Het verschil tussen het zoete deeg en de frisse appelvulling zorgt ervoor dat je blijft eten van een stuk appelgebak. Natuurlijk kun je appelsoorten gebruiken die jij lekker vindt. Ga je liever voor een extra zoete smaak of meer een subtiele zure smaak? Het is jouw feestje!
7 appelsoorten die geschikt zijn voor je appeltaart
Welke soorten appels voor appeltaart geschikt zijn, vertel ik je nu. De appels in dit lijstje hebben allemaal een stevigere celwand rondom het vruchtvlees. Dat betekent dat ze beter heel blijven als je een appeltaart gaat bakken en ze laten minder vocht los. Welke van deze appels je kiest, hangt helemaal af van wat je lekker vindt.
Elstar appel
De Elstar met zijn mooie rode blos is een frisse, zoetzure appel die goed zijn vorm en zijn bite houdt bij het bakken. Deze appel laat ook niet te veel vocht los in de oven. Het is echt een ideale appel als je een appeltaart gaat bakken.
Granny Smith appel
Deze felgroene appel is lekker zuur van smaak en blijft goed stevig tijdens het bakken. Is de smaak je toch iets te zuur? Combineer ‘m dan in je taart met een appel met een zachte milde smaak, zoals een Golden Delicious of Elstar.
Golden delicious
Deze milde appel met zijn vrolijke gele schil blijft goed stevig in taart. Wil je een zuurtje in je appeltaart? Combineer hem daarvoor dan weer met een zuurdere appel, zoals de Granny Smith.
Jonagold
De Jonagold met zijn mooie rode wangen is een goede keuze als je van niet te zuur houdt. De appel blijft goed stevig bij het bakken, maar laat wel iets meer vocht los dan bijvoorbeeld een Elstar.
Cox Orange
Houd je van lekker zoet? De Cox Orange is een lekkere aromatische appel, die goed stevig blijft en weinig vocht loslaat. Combineer ’m eventueel met een iets zuurdere appel voor extra frisheid.
Pink Lady
Ook de geurige Pink Lady appel blijft mooi stevig in appeltaart. De smaak is wel vrij zoet, dus gebruik ‘m eventueel in combinatie met een iets frissere appel.
Braeburn
De Braeburn is een niet al te zure appel met een hint van citrus. De appel laat tijdens het bakken niet veel vocht los en blijft goed stevig.
Goudreinet gebruiken voor appeltaart?
Mis je de Goudreinet in dit rijtje? Deze oer-Hollandse appel wordt vaak genoemd als een klassieke appeltaart-appel. Het is een lekker frisse, zure appel met veel smaak. Helaas valt de Goudreinet bij het bakken snel uit elkaar en laat hij veel vocht los.
Wil je toch je appeltaart maken met deze appel, dan kun je het beste eerst een laagje paneermeel of koekkruimels over je taartbodem verdelen. Als er dan vocht uit de appels komt, wordt dit door het laagje opgenomen. Zo voorkom je dat je appeltaart bodem te nat wordt. Je kunt ook wat custardpoeder of maïzena door je vulling scheppen om wat van het vocht op te nemen.
Combineer de Goudreinet met een stevigere appel voor een mix van zacht en stevig. Andere namen waaronder je deze appel tegenkomt zijn Schone van Boskoop, Goudrenet of Goudreinette.
Appels schillen of niet?
Meestal schil je de appels voor in je appeltaart. De stukjes bakken dan wat beter aan elkaar en je vulling blijft mooi stevig. Voor het schillen van appels kun je een schilmesje gebruiken of een dunschiller.
Schil je de appels niet, dan houden ze een wat stevigere beet. Daarnaast zitten de meeste voedingsstoffen en vezels natuurlijk in de schil van de appel. Maak je deze Franse appeltaart? Dan kan een schilletje ook nog eens erg decoratief staan.
Appels voor appeltaart in plakjes of stukjes?
Appels voor je appeltaart in plakjes snijden, is wat mij betreft echt de moeite waard. Het kost iets meer tijd, maar je vulling blijft na het bakken steviger en je kunt mooiere stukken snijden. Tussen appelplakjes past minder lucht dan tussen stukjes en je vulling zal tijdens het bakken minder inzakken. Druk je vulling daarom ook altijd stevig aan om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk lucht in je vulling houdt.
Maar, of je nu voor stukjes of plakjes kiest: snijd ze altijd zo veel mogelijk op dezelfde maat. Zo gaart je vulling het meest regelmatig en krijg je het beste én lekkerste resultaat.
Dit artikel is geschreven door Dosia Brewer
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb de appel vaak graspt en met rozijnen en custardpoeder gemengd.
De goudreinet is mijn favoriet, maar die is niet het hele jaar te koop
Ik gebruik zelf altijd de Elstar en om ervoor te zorgen dat ie lekker smeuïg is, laat ik de appel altijd een week op twee op de schaal liggen voordat ik hem verwerk in de appeltaart. Dan is ie heerlijk zoet en niet te hard.
Dan is die taart in een mum van tijd op.
Ik vind dat je (altijd) leuke tips geeft. Maar hier mis ik toch een beetje ook de kans om "onze" NL appeltjes aan te prijzen. Wij zijn een écht appel-land dus ik had het leuk gevonden om ook alleen maar NL-appels terug te vinden, ipv ook verre buitenlandse appels.
BeantwoordenHi! Thanks voor je reactie! Ik heb vooral geprobeerd tips te geven voor appels die voor iedereen goed en breed verkrijgbaar zijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer fijne appels die je kunt gebruiken. Welke typische Nederlandse appels gebruik jij graag voor de appeltaart?
BeantwoordenIk woon in Denemarken en heb een Belle de Boskop in mijn tuin. Vele jaren is de oogst bescheiden geweest. Van 10 tot 50 appels. Dit weekend hebben we 90 (negentig) kilo geoogst, zodat buren en vrienden een volle zak kregen. Ik weet dus welke appel ik ga gebruiken voor alle taarten en gerechten. Bedankt Rutger voor alle inspiratie.
Jolanda
Een appel, die in dit rijtje zeker niet mag ontbreken is : Wellant. De lekkerste appel die ik ken. Om zo te eten, maar ook heel geschikt voor appeltaart.
BeantwoordenDat ligt helemaal aan het recept. Bij een appeltaart gebruik je vaak deeg om de appels heen, daar kunnen ze niet echt naar beneden zakken.
Beantwoorden