Regelmatig krijg ik de vraag wat onmisbare bakvormen zijn die je als (beginnende) thuisbakker in je keukenlade moet hebben liggen. Mijn keukenkast ligt vol met bakvormen, maar toch zijn er een aantal bakvormen waar ik het meest naar grijp. Wat de beste bakvormen zijn om te hebben, is natuurlijk wel afhankelijk van wat je wilt bakken. Wil je vooral taarten bakken? Of ga je juist aan de slag met brood, cakes of brownies? Iedere gebakssoort vraagt om een eigen vorm.

Betekent dit dan dat je (net zoals ik) een groeiende collectie van bakvormen moet hebben? Als je graag bakvormen verzamelt, dan zeker! Maar als (beginnende) thuisbakker kom je ook al een heel eind met een aantal standaard bakvormen. In dit artikel vertel ik je alles over de basis bakvormen die elke thuisbakker, in mijn ogen, in zijn keuken zou moeten hebben. Ik vertel je ook per bakvorm welke maten mijn voorkeur hebben.

Bakvormen online kopen bij Baktotaal

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal. In hun webshop vind je een uitgebreid assortiment aan bakvormen. Je hebt de keuze uit verschillende materialen: van metalen tot siliconen bakvormen, tot handige bakvormen van papier voor in een cake-, muffin- of broodvorm. Ook qua vorm is Baktotaal van alle markten thuis. Heb je een ronde bakvorm nodig of juist een vierkante? Of ben je op zoek naar een bakvorm in een speciale vorm? Je vindt het allemaal!

Als je heel veel bakt of gewoon meerdere bakvormen in huis wilt halen, dan kan een set bakvormen ook een goede optie zijn. Denk dan aan een set bakvormen in dezelfde vorm maar verschillende maten of juist aan een set met verschillende soorten bakvormen.

Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in het assortiment van Baktotaal, of je nu gericht op zoek bent naar een standaard óf speciale bakvorm, of gewoon eens rond wilt neuzen.

De juiste bakvorm voor al je baksels

Bakvormen zijn in veel gevallen onmisbaar als je wilt gaan bakken. Hoewel ik mijn keukenlade vol heb liggen met bakvormen, kan je met een aantal bakvormen al prima vooruit. Maar hoe vind je de juiste bakvorm voor de lekkernij die je gaat maken? Hieronder vind je meer over de bakvormen die het leven van een thuisbakker een stuk makkelijker maken.

Springvorm

Springvorm

Wil je een taart of ronde cake bakken? Dan is een springvorm superhandig! Een springvorm dankt zijn naam aan de rand van de vorm. Deze rand ‘springt’ namelijk open. Zo kan je jouw taart of cake er heel makkelijk uit halen.

Over het algemeen gebruik ik 2 maten springvormen in mijn recepten; een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter en een springvorm met een doorsnede van 20 centimeter. Wil je graag een andere maat springvorm gebruiken? Dan kun je het recept omrekenen met behulp van deze bakvorm omrekentabel. Check hier het complete springvormen overzicht bij Baktotaal.

Cakevorm

Cakevorm

De basis bakvorm voor cakes die ik in mijn recepten gebruik, heeft een lengte van 25 centimeter en is aan de bovenkant zo’n 10-12 centimeter breed. Natuurlijk kun je ook een langere cakevorm gebruiken, van bijvoorbeeld 30 centimeter. Houd er dan wel rekening mee dat je cake wat lager wordt. Wil je dat voorkomen, gebruik dan ¼ van het recept extra als je een vorm van 30 centimeter gebruikt. Bekijk hier alle cakevormen bij Baktotaal.

Bijna alle cakevormen in hun assortiment zijn voorzien van een anti-aanbaklaag, waardoor de cake gemakkelijk uit de vorm komt na het bakken. Zeker weten dat je cake goed uit de bakvorm komt? Je kunt ervoor kiezen om de vorm van tevoren goed in te vetten, met boter of bakspray. Zelf kies ik er altijd voor om de bodem en twee zijkanten van de vorm te bekleden met bakpapier, zodat de cake gegarandeerd heel uit de vorm komt. In dit artikel laat ik je zien hoe het invetten en bekleden van een bakvorm werkt.

Broodvorm

De cakevorm en de broodvorm lijken wellicht op elkaar, maar toch zijn ze verschillend. Een broodvorm is iets korter en iets breder dan een cakevorm en de zijkanten zijn rechter. Toch is de ene broodvorm de andere niet, en heb je de keuze uit verschillende broodvormen. Het onderscheid wordt vaak gemaakt op basis van de hoeveelheid brooddeeg die in de vorm kan.

Voor mijn broodrecepten die ik in een broodvorm bak, ga ik uit van een inhoud van 900 gram. De exacte maten zijn per soort/merk net iets anders, maar meestal komt het neer op een broodvorm van zo’n 21-23 x 11-13 cm centimeter. Alle broodvormen op een rijtje vind je hier!

Broodvorm quichevorm

Quichevorm

Een quichevorm is iets groter dan standaard springvormen en ook iets lager. Daardoor is deze vorm perfect om te gebruiken voor een zelfgebakken quiche of hartige taart. Mijn hartige taart recepten gaan meestal uit van een quichevorm met een doorsnede van zo’n 28-30 centimeter en een hoogte van 3-4 centimeter. Wil je het jezelf echt makkelijk maken, zorg dan dat je een quichevorm gebruikt met een losse bodem. Zo komt je quiche na het bakken supermakkelijk uit de vorm!

Cupcakevorm

Als je de mooiste cupcakes wilt bakken, dan mag een cupcakevorm niet ontbreken. Soms wordt er gedacht dat je de cupcakes ook zonder vorm kunt bakken, omdat de cupcakes in een papiertje worden gebakken. Ondanks dat het beslag inderdaad in papieren cupcake cups wordt gebakken, heb je wel een vorm nodig. Zonder die vorm zijn de papiertjes niet stevig genoeg, waardoor je cupcakes of muffins tijdens het bakken uitzakken.

De keuze voor een cupcakevorm hangt vooral af van hoeveel je er tegelijk wilt bakken; zo zijn er vormen voor 12 cupcakes en voor 6 cupcakes. Heb je een kleinere (combi)oven, check dan even goed of de bakvorm van 12 cupcakes wel past. Een overzicht van alle cupcakevormen vind je hier.

Cupcakevorm brownievorm

Vierkante (brownie)vorm

Een vierkante vorm van 20×20 centimeter is voor mij ook een must! Natuurlijk voor de allerlekkerste brownies, maar ook om boterkoek en andere bars in te bakken. Je kunt zowel een lage als een hoge vorm gebruiken, dat maakt niet heel veel uit. Alle vierkante bakvormen vind je hier.

Tulbandvorm

Speciale bakvorm: de tulbandvorm

De tulbandvorm: niet noodzakelijk, maar wel verslavend als je ze eenmaal in huis haalt. Met deze vorm bak je de allermooiste tulbanden! Tulbandvormen horen niet meer bij de basis bakvormen, maar ik wil ze wel noemen in dit artikel. Het geeft zo’n kick om elke keer weer de mooiste tulbanden te bakken. Alle tulbandvormen vind je hier! Wil je weten hoe je de mooiste tulbanden bakt? Check dan dit artikel met tulband tips.

Bakvormen schoonmaken

Heb je deze handige en leuke bakvormen in huis gehaald? Of het nu gaat om standaard bakvormen of bijzondere bakvormen: aan schoonmaken ontkom je niet. Om lang van je bakvormen te genieten, werkt het het beste om de bakvormen met de hand af te wassen. In de afwasmachine slijten ze sneller, en soms kunnen ze (gedeeltelijk) verkleuren of aan randjes gaan roesten. Dat is zonde!

Maak ze dus schoon met warm water en wat afwasmiddel. Zit er iets aangekoekt, laat de bakvormen dan even weken voordat je het met een afwasborstel schoon gaat maken. Wil je de vormen na het wassen extra goed drogen, zet ze dan kort in een warme oven. Dit kan ook heel goed de oven zijn die aan het afkoelen is, waar je net jouw baksel uit hebt gehaald. De restwarmte is vaak genoeg om de afgewassen vorm goed droog te krijgen.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Josanne 2023-05-10 17:23:48

Kun je ook iets meer vertellen over de vele verschillen binnen een soort bakvorm. De materialen en prijzen kunnen namelijk erg uiteen lopen en de keuze is reuze...

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-05-15 12:15:48

Hi! Dat is wel een lastige. Meestal geldt wel dat goedkoop op den duur vaak duurkoop is. De goedkopere bakvormen gaan vaak minder lang mee dan de wat duurdere. Die zijn over het algemeen van een zwaardere kwaliteit, waardoor je er langer plezier van hebt.

Beantwoorden
Betty 2023-05-10 19:02:00

Wat ik niet wil missen is het rooster om alle gebak af te laten koelen

Beantwoorden
BE
Rutger 2023-05-15 12:14:38

Dat is zeker een goede! Niet echt een bakvorm, maar voor mij ook onmisbaar!

Beantwoorden
Sylvia 2023-05-10 23:34:48

Er zijn "gewone" cakevormen en gegoten (zonder naden binnenin)

Ik vind die naden na verloop van tijd toch wat viezig worden, maar heb geen ervaring met de gegoten vormen.

Ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Beantwoorden
SY
Alex 2023-05-18 20:01:10

Siliconen bakvormen hebben geen vouwen maar zijn wel wat onhandiger in gebruik.
Ze zijn namelijk slapper dan een ijzeren bakvorm waardoor bij mij het beslag de neiging heeft om tegen de vormrand aan te komen of zelfs omvallen.
Ik zet ze nu dan ook eerst op de rooster voor ik de vorm vul.

Beantwoorden
AL
Rutger 2023-05-15 12:14:17

De naden kunnen inderdaad wat lastiger schoon te maken zijn. Zelf vind ik de versie met naden wel fijner werken, omdat die vaak wat strakker zijn dan de gegoten vormen. Die hebben vaak rondere randen.

Beantwoorden
Natasja 2023-05-15 14:52:09

Hoe lang gaan bakvormen? Vervang je ze op een bepaald moment?

Beantwoorden
NA
Rutger 2023-05-22 09:15:44

Dat ligt heel erg aan de kwaliteit en hoe je er zelf mee om gaat. Doe je ze in de vaatwasser, dan slijten ze veel sneller. Op het moment dat de anti-aanbaklaag loslaat of je veel roest/slijtage ziet, dan vervang ik ze.

Beantwoorden
Alex 2023-05-18 20:08:31

Goede (lees dure) gaan zeer lang mee, er zijn bakkers die bijna nooit nieuwe kopen.
Alleen een vorm met anti-aanbak laag moet je vervangen zodra je merkt dat de laag los laat al is het maar een klein schilfertje.
Het is dan ook aan te raden om bakpapier te gebruiken en dat hoeft heus niet de dure te zijn, zelf gebruik ik die van de Action, Wibra, Aldi, Lidl of Kruidvat.
Als ik het goed heb verkoopt ook de Zeeman het maar die zit hier niet in de buurt.
Gemiddeld kosten die rond de euro terwijl kook winkels daar best veel voor vragen.
Alleen als je een 90 cm oven heb dan zou je wel bredere en langere vellen of rol nodig hebben

Beantwoorden
AL
cardi 2023-05-20 11:31:22

Weet u waar ik een vorm kan kopen om een chiffon cake te maken? Met dank voor een reactie. Mvg

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-05-22 09:07:53

Hoi, jazeker. Bijvoorbeeld hier: https://www.baktotaal.nl/bakvorm-chiffon-o20-5x10cm

Beantwoorden
Lydia 2023-06-08 11:50:16

Persoonlijk ben ik erg fan van Lekue, een springvorm die niet kan roesten en gewoon in de vaatwasser kan. Doe er zelf al bijna 10jaar mee!

Beantwoorden
LY