Lekker zoet en sticky: wat zou een dikke spek- of appelpannenkoek zijn zonder een royale hoeveelheid stroop? Hoewel de klassieke donkerbruine Hollandse suikerstroop een vertrouwde favoriet blijft, is de wereld van stroop en siroop veel breder en er zijn heel veel alternatieven verkrijgbaar.
In dit artikel vertel ik je meer over de bekende Hollandse stroop en wat het verschil is tussen stroop en siroop. En ik vertel meer over de meest voorkomende soorten stroop en siroop.
Wat is stroop precies?
Stroop is een dikke, plakkerige en zoete substantie die ontstaat door suikerrijke vloeistoffen (zoals sap of siroop) te koken. Omdat het water verdampt en de suikers indikken tijdens het verhitten, ontstaat er een dikkere consistentie. Stroop wordt vaak gebruikt als zoetstof in bakrecepten, sauzen, glazuren en als topping voor pannenkoeken en wafels.
Draai de stroop of siroop van je keuze ook eens in smoothies, roer het door toetjes, sprenkel het over pancakes, klop het door een dressing dat net een vleugje zoet kan gebruiken of gebruik het in je thee of koffie.
Stroop of siroop: wat is het verschil?
Stroop en siroop worden in de wereld van de zoetigheid vaak door elkaar gebruikt en ze hebben overeenkomsten, maar wanneer is iets stroop en wanneer noem je het siroop? Stroop is over het algemeen dikker en meer geconcentreerd, siroop is dunner en makkelijker te schenken.
Het onderscheid tussen stroop en siroop ligt vooral in de consistentie en de productiemethode. Siroop is dunner en vloeibaarder dan stroop en wordt meestal gemaakt door suikers op te lossen in water of een andere vloeistof zonder lang (in) te koken. Het heeft vaak een iets zachtere smaak dan stroop, omdat het minder geconcentreerd is.
Welke soorten stroop en siroop zijn er?
Er zijn vele verschillende soorten stroop en siroop en ik bespreek de meest voorkomende soorten met je:
- Suikerstroop
- Glucosestroop
- Fruitstroop
- Ahornsiroop (esdoornsiroop of maple syrup)
- Dadelstroop
- Agavesiroop
- Kokosbloesemstroop
- Golden syrup
- Rijststroop
- Melassesiroop
Suikerstroop
Er zal bijna niemand in Nederland zijn die geen fles of pot stroop in zijn kast heeft staan. Of het nu keukenstroop, huishoudstroop, Zeeuwse stroop, rietsuikerstroop of pannenkoekenstroop is: deze zoetmakers worden allemaal gemaakt op basis van het ingekookte sap van suikerbieten of suikerriet. Soms wordt hieraan ook nog glucosestroop toegevoegd.
Al deze stropen hebben een intens zoete, karamelachtige smaak. Pannenkoekenstroop en schenkstroop bevatten iets meer vocht waardoor ze makkelijker te schenken zijn.
Glucosestroop
Glucosestroop is een heldere, doorzichtige stroop, gemaakt van zetmeel (bijvoorbeeld maïszetmeel, aardappelzetmeel of tarwezetmeel). Het is minder zoet dan suikerstroop en kristalliseert niet. Het wordt vaak aan stroop toegevoegd om het iets minder zoet te maken en minder snel te laten kristalliseren. Het wordt ook vaak gebruikt om snoepjes van te maken of om vullingen en ijs smeuïger te maken. Je kunt glucosestroop online kopen, bijvoorbeeld bij Baktotaal. Ik gebruik glucosestroop onder andere in mijn marshmallow recept. Of om te zorgen dat deze smeuïge karamel niet gaat kristalliseren.
Fruitstroop
Fruitstroop wordt gemaakt door fruitsap net zo lang in te koken tot het stroperig wordt. Het heeft een frisse fruitsmaak en is lekker op de boterham en in gebak. In Nederland kennen wij natuurlijk de vertrouwde appel- en perenstroop voor op de boterham, maar ook granaatappelsiroop of -melasse en druivenstroop of -melasse worden op deze manier gemaakt.
Ahornsiroop of maple syrup
Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van een boom uit de esdoornfamilie, de ahorn (of in het Engels: maple tree) uit Noord Amerika. In de lente gaat het suikerrijke sap van deze bomen stromen en wordt het afgetapt en ingekookt. Ahornsiroop is iets minder zoet dan suikerstroop en heeft een unieke karamelachtige smaak met een hint van vanille. Het is in verschillende soorten te koop, van heel donker van kleur en sterk van smaak tot heel licht van kleur en smaak. In de winkel vind je flessen met de Nederlandse naam ahornsiroop (of esdoornsiroop) en de Engelse naam maple syrup. De inhoud van het flesje is precies hetzelfde. Online kun je ahornsiroop kopen bij Baktotaal.
Bakken met ahornsiroop? Probeer dan deze pecan pie of deze zelfgebakken American pancakes met maple siroop.
Dadelstroop of -siroop
Deze stroop of -siroop wordt gemaakt van gemalen dadels die worden aangelengd met wat water en daarna gezeefd. Deze vloeistof wordt daarna weer iets ingekookt tot siroop- of stroopdikte. De kleur van deze stroop is vrij donker, het is minder zoet dan suikerstroop en heeft de uitgesproken honingachtige karamelsmaak van dadels.
Agavesiroop
Agavesiroop wordt gemaakt van het ingekookte sap van de agave: dezelfde blauwe agaveplant waar ook tequila van wordt gemaakt! Je kunt deze siroop krijgen in allerlei varianten, van licht tot donker. Hoe lichter, hoe neutraler van smaak en dunner hij is. Hoe donkerder, hoe dikker en karamelachtiger van smaak. Agavesiroop is minder zoet dan suikerstroop.
Kokosbloesemsiroop
Kokosbloesemstroop wordt gemaakt van het ingekookte sap van de bloemen van de kokospalm. Leuk om te weten: de donkere gekleurde stroop smaakt niet naar kokos, maar heeft een iets fruitige karamelsmaak. Het is iets minder zoet dan suikerstroop.
Golden syrup
Golden syrup is lichtgekleurd en vooral populair is in Engels en Amerikaans gebak. Het wordt gemaakt door suikerstroop te koken met glucosestroop en citroenzuur. Golden syrup is iets minder zoet dan gewone suikerstroop en heeft een iets frisse, lichte citroensmaak.
Rijststroop
Rijststroop wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van rijstkorrels. Het heeft een lichte honingkleur en een milde, iets nootachtige smaak. Rijststroop is iets minder zoet dan suikerstroop en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Melassestroop
Dikke, donkere melassestroop is het bijproduct van de suikerproductie. Melassestroop is niet zo zoet en heeft een diepe, zelfs iets hartige smaak. Het wordt gebruikt als smaakmaker in roggebrood, koekjes en drop. Je vindt het ook terug in Engelse en Amerikaanse bakrecepten, bijvoorbeeld voor Molasses cookies.
Stropen en siropen vervangen
Als je alle soorten stroop in huis zou moeten hebben om lekker te kunnen bakken en koken, zit je keukenkastje al snel vol. De meeste soorten kun je gelukkig zonder probleem door elkaar vervangen. Het resultaat wordt wat smaak en kleur betreft wel altijd iets anders.
- Keukenstroop, huishoudstroop, rietsuikerstroop en Zeeuwse stroop lijken heel erg op elkaar en kun je goed onderling vervangen.
- Hetzelfde geldt voor agavesiroop en rijststroop, allebei vrij neutraal van smaak.
- Fruitstroop, ahornsiroop, kokosbloesemstroop, golden syrup en dadelstroop hebben een meer uitgesproken eigen smaak. Als je ze vervangt door een andere stroop, zal de smaak van je gebak dan ook echt anders worden.
- Houd rekening met de dikte van de stroop of siroop. Kies bij voorkeur een vervanger met dezelfde dikte.
Dit artikel is geschreven door Dosia Brewer
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik ben al een paar jaar op zoek naar melasse stroop maar ik kan dit nergens vinden. Wie kan mij voorzien van de juiste tip?
En een vraag aan Rutger: waarmee kun je melasse stroop het beste mee vervangen in zoete recepten?
BeantwoordenHi. Melassestroop kun je in de meeste natuurwinkels vinden. Je kunt een andere stroop gebruiken, zoals ahornsiroop of zelfs honing, maar dat geeft wel een ander resultaat en smaak.
Beantwoorden