In de recepten die ik zelf ontwikkel gebruik ik nooit zelfrijzend bakmeel, maar altijd een combinatie van bloem met bakpoeder. In deze bakhulp leg ik je het verschil tussen beide uit en vertel ik waarom bloem met bakpoeder mijn voorkeur heeft boven zelfrijzend bakmeel.

Zelfrijzend bakmeel

Wat is zelfrijzend bakmeel en hoe maak je zelf zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees. Als je bakpoeder uit een grote pot gebruikt, gebruik dan 4 theelepels (Let op: de maatlepels met een inhoud van 5 milliliter) op een hoeveelheid van 500 gram bloem. Alles over het verschil tussen bakpoeder en baking soda (zuiveringszout) lees je hier.

Waarom liever bloem met bakpoeder in plaats van zelfrijzend bakmeel?

Het klinkt misschien heel verleidelijk, een kant-en-klare bloem waar het bakpoeder al doorheen zit, maar toch ben ik er geen fan van. Doordat de verhouding bloem en bakpoeder al is vastgesteld zit je altijd vast aan diezelfde hoeveelheid bakpoeder. Als ik een cake of koek minder of meer zou willen laten rijzen, dan moet ik een gedeelte van het zelfrijzend bakmeel door bloem vervangen of juist alsnog extra bakpoeder toe voegen aan het deeg. Om die reden voeg ik altijd zelf bakpoeder toe aan mijn bloem, zodat ik zelf met de verhouding kan spelen en de hoeveelheden kan gebruiken die het lekkerste eindresultaat opleveren. Let er bij de lepelmaten wel op dat je maatlepels gebruikt. Die zijn bij elke kookwinkel te krijgen en zijn veel nauwkeuriger dan een gewone thee- of eetlepel. Een theelepel heeft een inhoudsmaat van 5 milliliter en een eetlepel van 15 milliliter.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (6)
esther 2019-05-22 08:14:31

In het buitenland kun je ook geen zelfrijzend bakmeel kopen (is het echt iets Nederlands?) dus dank voor de tip!

Beantwoorden
ES
Arjan 2020-03-04 01:35:22

volgens mij heb je dit gewoon in ieder land hoor..
in het engels heet het: all-purpose and self-rising flour
in het spaans: Harina de trigo y Harina preparada
etc

Beantwoorden
AR
Chris 2020-04-18 17:21:37

Hallo Esther,
in Spanje kun je (zelfriizend bakmeel)zelfrijzende bloem kopen,het noemt: Harina de trigo preparada para reposteria.

Beantwoorden
CH
Walter 2018-10-09 09:35:51

Rutger, ik weet niet of het een fabel is, maar ik heb de indruk dat de kracht van het rijzen afneemt als pakje niet direct volledig wordt gebruikt. Daarom dus ook liever apart. Klopt dat?

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-10-15 10:41:41

Bakpoeder kan wel zijn werking verliezen, dus zou dat bij zelfrijzend bakmeel ook het geval moeten zijn. Of het echt een groot verschil maakt weet ik niet, maar ik geloof zeker dat een zelfrijzende bloem dat al maanden openstaat minder goed rijst.

Beantwoorden
Henny Persijn 2021-07-12 14:37:19

Als je bakpoeder een heel klein beetje in een kopje water doet en het bruist dan is het nog goed.Ook als het al lang over de houdbaarheids datum is.

Beantwoorden
HE
Annelies 2018-04-13 20:13:55

@Marli Mees, Als de volledige graankorrel wordt gemalen krijg je meel. Tarwemeel is dus gemalen tarwekorrel. Bloem is hetgeen wat overblijft als de zemelen en kiemen uit het meel zijn gezeefd. De structuur van bloem is daardoor ook fijner dan die van meel.
Wat bekend staat als zelfrijzend bakmeel is dus eigenlijk zelfrijzende bloem door de toevoeging van het bakpoeder.

Beantwoorden
AN
Anne 2018-04-13 19:23:13

Super nuttig om de verhoudingen te weten! Ook heel fijn dat je duidelijk zegt dat 15 gram bakpoeder 4 theelepels (dus 20 ml) is. Hier worstel ik vaak mee, want volgens mij is mijn weegschaal niet zo nauwkeurig dat hij precies 15 gram afweegt, maar dan weet ik niet hoeveel maatlepels ik moet gebruiken. Maar nu dus wel, dankjewel!

Beantwoorden
AN
Aafke 2018-04-13 08:56:35

Bedankt Rutger, goede info! Zelf gebruik ik nooit zelfrijzend bakmeel omdat er bijna altijd bakpoeder met ongezonde aluminium in zit. Het heeft ook soms een nare bijsmaak. Gebruik altijd bio bakpoeder zonder aluminium.

Beantwoorden
AA
Marli Mees 2018-04-13 08:00:37

Wat is toch eigenlijk het verschil van noem en meel?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 21:44:36

Ik sluit mij helemaal aan bij Annelies. Nog een handigheidje dat ik ooit van mijn molenaar leerde: meel is veel. Bij meel heb je dus de hele gemalen korrel, inclusief zemelen en vliesjes. Bij bloem worden die eruit gezeefd, zodat je alleen het fijne witte overhoudt. De benaming zelfrijzend bakmeel is dus ook eigenlijk niet juist, het is bloem (met rijsmiddelen daaraan toegevoegd) en geen meel.

Beantwoorden
Vic 2018-05-13 22:39:47

Beste Rutger, ik vind het begrip meel nog steeds wel verwarrend. Ik heb altijd begrepen dat volkorenmeel de hele gemalen korrel is. Bij bloem zijn vlies en zemel eruit gezeefd. En verder heb ik begrepen dat "meel" een meer algemene aanduiding is. Meel zou ergens tussen volkorenmeel en bloem in zitten. In de praktijk meestal een mengsel van volkorenmeel en bloem. Dit schijnt vaak een mengsel te zijn in de verhouding 50/50 maar kan in principe ook iedere andere verhouding zijn ....toch??

Het is mij opgevallen dat sinds kort op het etiket van supermarktbrood vaak de term "tarwemeel" wordt gebruikt. Dit zou dan een mengsel zijn van volkoren tarwemeel en tarwebloem.

Beantwoorden
VI
Rutger 2018-05-14 20:46:57

In principe is meel altijd het hele gemalen graan (of bijvoorbeeld amandelen of rijst, daar wordt ook meel van gemaakt). Tarwemeel wil zeggen: meel van tarwe. Dus de hele gemalen tarwekorrels. Volkoren zegt dat de hele korrel is verwerkt. Dit kan dus volkoren tarwemeel zijn, maar ook spel of een ander graan. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.

Beantwoorden