Tulbanden zijn er in veel verschillende vormen en smaken. Het is een feestelijk gebak dat vaak rond Kerst en Pasen wordt gebakken, maar ook de rest van het jaar is het heerlijk om te bakken. In dit artikel vertel ik je alles over de tulband cake en geef ik je tips hoe je zelf de lekkerste tulband kunt bakken!

Tulband maken

Geschiedenis van de tulband

Hoe de tulband precies in Nederland is gekomen is niet helemaal duidelijk. In oude bakkersboeken is er weinig over te vinden, dus besloot ik het na te gaan bij banketbakker Cees Holtkamp uit Amsterdam. Ook voor hem zijn er meer vragen dan antwoorden over de herkomst van de tulband in Nederland. Het recept kan zowel op basis van moskovisch beslag of gistdeeg zijn. Broodbakkers gebruikten vaak stollendeeg, om daar met amandelspijs gevulde tulbanden van te bakken. Heel anders dan bijvoorbeeld de Kugelhopf, dat is bijna een soort cake op gistbasis.

De echte kersttulband

Wat Cees betreft is de moskovische tulband de enige echte kersttulband; gevuld met rozijnen en krenten. Dat moskovisch gebak is trouwens erg intensief om te maken voor banketbakkers, omdat alle boter in kleine blokjes door het luchtig geklopte beslag gemengd moet worden. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om meer dan 20 tulbanden tegelijk te bakken. Cees en zijn vrouw Petra hebben vroeger ook geprobeerd om de tulbanden ook na de kerst te blijven verkopen, omdat het gewoon een heel erg lekker product is. Toch had dat geen succes, zodra het januari werd kocht men de tulbanden bijna niet meer. Eigenlijk zonde, want volgens mij kun je prima het hele jaar door genieten van tulbanden. Kijk hier voor het moskovische tulband recept van Cees Holtkamp.

Moskosvische tulband

Hoe krijg je een tulband goed uit zijn vorm? 5 tips

Er is niets vervelender dan een tulband die niet, of slechts gedeeltelijk, uit zijn vorm komt. Waar je bij een cake- of springvorm de bodem en zijkanten kunt bedekken met bakpapier om dat te voorkomen, is dat bij een tulband helaas niet mogelijk. Met de volgende tips zal je tulband toch mooi en heel uit de vorm komen:

  • Zorg dat de tulbandvorm schoon, droog en op kamertemperatuur is voordat je begint. Aanbaksels van vorige tulbanden zorgen ervoor dat de nieuwe tulband niet goed kan lossen, invetten van een nog vochtige vorm gaat niet goed en bij een te warme vorm smelt de boter te snel.
  • Gebruik zachte boter op kamertemperatuur en een (siliconen) kwastje. Vet de vorm grondig en ruimschoots in met boter. Neem hier echt de tijd voor, werk systematisch en vergeet geen enkel hoekje of randje. Het heeft niet de voorkeur om bakspray hiervoor te gebruiken.
  • Stuif wat bloem in de vorm, maar voorkom daarbij grote klonten bloem. Het makkelijkst gaat dit met behulp van een theezeefje. Keer de tulbandvorm om en klop de overtollige bloem uit de vorm. Je tulbandvorm is nu klaar om te gebruiken.
  • Wil je nog meer zekerheid, strooi dan geen bloem maar fijn paneermeel in de vorm na het invetten. Dit laat een dikkere laag achter dan de bloem. Dit kun je ook doen met notenmeel (bijvoorbeeld amandelmeel).
  • Laat de tulband na het bakken een paar minuten staan in de vorm. De cake komt dan iets los van de zijkanten van de vorm en lost zo gemakkelijker. Doe dit niet langer dan 5-10 minuten, daarna moet de tulband echt gestort worden.
Tulband maken

Wanneer is een tulband cake gaar?

Een tulband op basis van (amandel)cake- of moskovisch beslag test je met een satéprikker. Steek de prikker in het midden van de tulband; komt hij er schoon uit, dan is de tulband gaar. Zo niet, dan moet de tulband nog wat langer bakken.

Dreigt de bovenkant van de tulband te donker te worden tijdens het bakken, maar is hij van binnen nog niet gaar, dek de tulband dan losjes af met aluminiumfolie.

Hoe krijg je een tulband minder droog?

Natuurlijk hangt dit grotendeels af van het tulband recept en de baktijd en –temperatuur die je gebruikt. Maar er is wel een handig trucje om te voorkomen dat de tulband te droog wordt. Zet de tulbandvorm er dan na het lossen weer overheen. De condens die uit de afkoelende tulband vrijkomt wordt dan weer opgenomen door de tulband, waardoor hij minder uitdroogt.

Meer handige cake tips vind je in deze cake bakhulp!

Waarom zakt de vulling in de tulband naar beneden?

Hoe snel een vulling in een cake zakt hangt erg af van het soort beslag. In een luchtige tulband zakt de vulling eerder dan in een steviger cakebeslag. Om die reden heb ik ook voor mijn kersttulband recept een redelijk zwaar cakebeslag gebruikt. Zorg er verder voor dat je vulling niet te nat is. Hoe natter en zwaarder het is, des te makkelijker het tijdens het bakken naar beneden zakt. Door de vulling eerst te bedekken met een dun laagje bloem zakt deze ook minder snel. Over het algemeen gebruik je 2-3 eetlepels bloem.

Tulband recepten

Genoeg gelezen! Nu kun je aan de bak! Er is niet per se één basis tulband recept, er zijn namelijk zoveel verschillende soorten. Hieronder vind je enkele van mijn favoriete tulband recepten, zodat je zelf aan de slag kunt. 

De lekkerste kersttulband – recept

De lekkerste kerst tulband

Deze tulband bakte ik in de eerste week van mijn deelname aan Heel Holland Bakt en mede daardoor werd ik gelijk meesterbakker die week. Het beslag is op basis van amandelspijs, wat de cake heerlijk rijk van smaak en textuur maakt. Met de vulling kun je variëren. Check hier mijn kerst tulband recept.

Chocolade sinaasappel tulband – recept

Chocolade tulband met sinaasappel

Deze gemarmerde tulband is heerlijk vol van smaak. Het recept bestaat voor de helft uit chocoladecake en voor de andere helft uit sinaasappelcake. Door beide soorten beslag kort door elkaar te mengen ontstaat deze heerlijke gemarmerde chocolade tulband. Bekijk mijn chocolade-sinaasappel tulband recept.

Engelse fruitcake – tulband recept

Engelse fruitcake

Deze Engelse cake zit boordevol fruit en noten. Het is geen lichte tulband, maar wel een hele lekkere. Voordeel is dat je deze Engelse cake heel lang kunt bewaren. Zelf maken? Bekijk het recept voor Engelse fruitcake.

Sinaasappel-maanzaadtulband

Sinaasappel-maanzaad tulband

Deze sinaasappel-maanzaad tulband is heerlijk smeuïg en fris van smaak! Perfect om te bakken op een zomerse dag! Ontdek het recept voor deze maanzaad tulband.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan het overzicht van al mijn tulband recepten.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (18)
Mandy 2020-12-10 11:34:37

Wat een handig artikel! Hier is het altijd even spannend als een cake uit de tulband wordt gestort.
Afgelopen weekend een spijs gemaakt voor jou recepten van de kersttulband en de kerststol. Elk jaar weer valt hij zeer goed in de smaak bij mijn familie.
Heb je nog tips voor het goed verdelen van de vulling? Ik heb af en toe een ophoping aan rozijnen/abrikozen doordat het aan elkaar blijft plakken.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-13 13:23:21

Wellicht de vulling er dan toch net iets langer doorheen mengen, zodat deze goed vermengd is.

Beantwoorden
jg 2020-12-10 12:29:27

ik zie nergens tips hoe je de tulband verstopt met drie puberzoons in huis die overal bij kunnen.

Beantwoorden
JG
Rutger 2020-12-13 13:21:46

Oei dat is een lastige! Snel zelf maar opeten dan!

Beantwoorden
Liduin 2020-12-10 13:48:17

Nordic Ware adviseert wanneer je de tulband/cake uit de oven gehaald hebt, 10 minuten te wachten voordat je hem lost. Mijn ervaring is dat het dan zonder problemen lukt.

Beantwoorden
LI
Miranda 2020-12-10 19:09:49

De kerst tulband is favoriet bij ons. Zoonlief wilde hem zelfs als verjaardagstaart😍

Beantwoorden
MI
Marloes 2020-12-17 11:39:07

Wat is de beste grootte voor een tulband? Bij de recepten staat het er vaak niet bij. Ik heb er nog geen, maar wil er graag een aanschaffen, maar weet dus niet welke doorsnede het meest handig is. Tips?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-20 09:11:05

Let vooral op de inhoud van de vorm. Mijn recepten gaan uit van een tulbandvorm met een inhoud van ongeveer 2,4 liter.

Beantwoorden
Yvonne 2020-12-23 22:49:28

Een tulband bakvorm van 2,4 ltr welke vorm is dat? Er staat altijd bv bij 22 cm

Beantwoorden
YV
Rutger 2020-12-30 10:18:16

Vaak staat ook de inhoud erbij. Niet elke vorm van 22 centimeter heeft dezelfde inhoud, dus dat kan ik moeilijk zeggen.

Beantwoorden
Marjan 2020-12-29 16:49:02

Hoi .. wat doe ik verkeerd ? 400 gram bloem 400 basterdsuiker 400 boter en 8 eieren .. een grote tulband vorm . Oven 160 gr en 1.5 uur bakken !!! Cake is modder vet .. sate stok schoon maar veel vet.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 09:29:12

Heb je het beslag goed luchtig geklopt? Ik zou wat rijsmiddel gebruiken, dan wordt de cake iets luchtiger en daardoor is het gevoel minder vet. En 400 gram van alles is wel aan de ruime kant voor een tulband.

Beantwoorden
Mvd 2021-02-03 12:47:29

Ik heb t zelfde als Marjan, alleen wel alles met 200gr gedaan. En extra rijsmiddel. Tulband is luchtig maar nog steeds echt bagger vet. Ook qua smaak..

Beantwoorden
MV
Marjan 2020-12-30 14:25:23

Hoeveel bakpoeder kan ik dan gebruiken ?? Ik heb nog een oude tulband vorm en de 400 past er goed in of bedoel je het is gewoon te groot ?? Is t zo dat basterdsuiker een grove cake geeft ?? Het lijkt ook of hij (vetter kijkt) ... en bloem erdoorheen scheppen of mag je toch door mixen met de handmixer? Dank je voor je antwoord

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:45:18

Ik zou 2 1/2 theelepel bakpoeder gebruiken. Basterdsuiker geeft geen grove cake, dat lost juist beter op.

Beantwoorden
Renate 2021-01-09 13:59:30

Een toptip gevonden op internet: gelijke delen bloem, olie en crisco(plantaardig vet) mengen. Deze dik vloeibare mix met kwast in vorm, dan ben je in één keer klaar!! Mijn minitulbandjes kwamen prachtig en zonder enige moeite uit de vorm “vallen”

Beantwoorden
RE
Ankie 2021-08-06 15:06:13

Het valt mij op dat je altijd de boter met suiker klopt en dan de eieren toevoegt.
Ik klop altijd eerst de eieren met de suiker luchtig en voeg dan de gesmolten boter toe.
Wat is beter?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-08-09 11:35:47

Er is geen beter, beide methoden leveren uiteindelijk een prima cake op, maar de structuur zal net iets anders zijn.

Beantwoorden
Margret 2021-09-29 12:57:47

Heb met bewondering de verschillende tulbandvormen bekeken. Nu is mijn vraag, waar kan ik die kopen? In de winkel heb ik ze nooit gezien.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:51:33

Je vindt ze onder andere bij Baktotaal Bouwhuis: https://www.bouwhuis.com/nordic-ware

Beantwoorden
Tanja 2021-11-26 14:17:52

Hoi Rutger,
Ik heb een vraagje
Als in mijn tulband bak en hij is gaar heb ik soms dat hij aan de buitenkant net iets te donker is. Moet ik het bakblik op het rooster in het midden van de oven plaatsen of op een bakplaat. Ik gebruik geen hetelucht als ik een tulband bak.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-11-30 13:53:14

Je kunt het beste het rooster gebruiken. En zorg dat de tulband zich in het midden van de oven bevindt. Daarvoor moet het rooster dus iets onder het midden geplaatst worden.

Beantwoorden
Tanja 2021-12-01 13:15:20

Dank je wel ik ga het proberen.

Beantwoorden
TA
Marleen janssens 2021-12-05 09:46:43

Waar kan ik een kerst tulband kopen ( zo een dat lijkt op kerstbomen vind ik heel prachtig

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:23:51

Bij (online) kookwinkels, bijvoorbeeld baktotaal.com

Beantwoorden
Vivien Goudt 2021-12-12 21:44:12

Hi Rutger,

Samen met mn zoontje gaan we aan de slag met je recept voor chocolade tulband. Alleen dan een kleine siliconen tulband vorm (doorsnede 7cm). Welke baktijd kan ik dan ongeveer aanhouden?

Dank alvast voor je hulp!

Groet,
Vivien

Beantwoorden
VI
Rutger 2021-12-14 08:09:02

Hoi. Ik zou beginnen met zo'n 25-30 minuten. Test goed met een prikker wanneer ze gaar zijn.

Beantwoorden
Marjon 2021-12-22 16:19:56

Als ik een tulband bak
is de onderkant nooit mooi recht.

Klopt dat ?
Dat deel er afsnijden?

Marjon

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-23 08:17:50

Hoi. De onderkant wordt wel iets bol inderdaad. Bak je met onder- en bovenwarmte? Dat is het beste, met hete lucht wordt het nog boller. Ik zou het er niet afsnijden, zonde van de cake.

Beantwoorden
T Tanke 2021-12-23 20:21:54

Heerlijke tulbanden, welke moet ik nu kiezen

Beantwoorden
T
Lisette 2022-04-16 03:18:04

Heb net een mooie Tulband van norwic gekocht zie nu de maat is is 2.8 liter
Kan ik gewoon de maten aanhouden van 2.4 liter

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-04-21 10:05:17

Dat kan prima!

Beantwoorden
Belisa 2022-04-25 18:37:59

Ik ga het ook maaken en her is meega leker

Beantwoorden
BE
Marrit 2022-10-02 11:48:06

Dankjewel voor je tips Rutger! Ik ben een pain perdu aant maken van in stukjes gesneden oud brood, rozijnen, appel en kaneel. Dacht voor de verandering de tulband te gebruiken (wat een prachtige vormen Bundt zijn er tegenwoordig te koop!!). Op zoek naar tips voor bakken in de tulband kwam ik bij jou terecht :-)). Zag je overpeinzing met de Amsterdamse bakker… hoe de tulband ooit hier terecht is gekomen. Wellicht is er een verband: bij een rondleiding door de Rembrandt tentoonstelling in het Rijks (2018) werd ons verteld dat het portret met de tulband ontstond doordat zeelieden het souvenir uit den vreemde hadden meegenomen naar Amsterdam. Daar kwam het in handen van de schilder die verzot was op dergelijke accessoires om zijn tronies mee af te beelden. (Man met Tulband 1635) Wellicht heeft ook een bakker zich laten inspireren?! Volgens Wiki komen tulbanden, gugelhupf, oorspronkelijk uit de hoek Oostenrijk/Bohemen/Zwitserland/Elsas in de 17e eeuw. Traditioneel werden ze gebakken om de 3 koningen (6 januari) te vieren. Koningin Marie-Antoinette zou de tulband in Frankrijk hebben geïntroduceerd.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:37:48

Wat een leuke geschiedenis. Dat zou inderdaad zomaar verband kunnen houden.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.