Tulbanden zijn er in veel verschillende vormen en smaken. Het is een feestelijk gebak dat vaak rond Kerst en Pasen wordt gebakken, maar ook de rest van het jaar is het heerlijk om te bakken. In dit artikel vertel ik je alles over de tulband cake en geef ik je tips hoe je zelf de lekkerste tulband kunt bakken!
Geschiedenis van de tulband
Hoe de tulband precies in Nederland is gekomen is niet helemaal duidelijk. In oude bakkersboeken is er weinig over te vinden, dus besloot ik het na te gaan bij banketbakker Cees Holtkamp uit Amsterdam. Ook voor hem zijn er meer vragen dan antwoorden over de herkomst van de tulband in Nederland. Het recept kan zowel op basis van moskovisch beslag of gistdeeg zijn. Broodbakkers gebruikten vaak stollendeeg, om daar met amandelspijs gevulde tulbanden van te bakken. Heel anders dan bijvoorbeeld de Kugelhopf, dat is bijna een soort cake op gistbasis.
Wat Cees betreft is de moskovische tulband de enige echte kersttulband; gevuld met rozijnen en krenten. Dat moskovisch gebak is trouwens erg intensief om te maken voor banketbakkers, omdat alle boter in kleine blokjes door het luchtig geklopte beslag gemengd moet worden. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om meer dan 20 tulbanden tegelijk te bakken. Cees en zijn vrouw Petra hebben vroeger ook geprobeerd om de tulbanden ook na de kerst te blijven verkopen, omdat het gewoon een heel erg lekker product is. Toch had dat geen succes, zodra het januari werd kocht men de tulbanden bijna niet meer. Eigenlijk zonde, want volgens mij kun je prima het hele jaar door genieten van tulbanden. Kijk hier voor het moskovische tulband recept van Cees Holtkamp.

Hoe krijg je een tulband goed uit zijn vorm?
Er is niets vervelender dan een tulband die niet, of slechts gedeeltelijk, uit zijn vorm komt. Waar je bij een cake- of springvorm de bodem en zijkanten kunt bedekken met bakpapier om dat te voorkomen, is dat bij een tulband helaas niet mogelijk. Met de volgende tips zal je tulband toch mooi en heel uit de vorm komen.
Zorg dat de tulbandvorm schoon, droog en op kamertemperatuur is voordat je begint. Aanbaksels van vorige tulbanden zorgen ervoor dat de nieuwe tulband niet goed kan lossen, invetten van een nog vochtige vorm gaat niet goed en bij een te warme vorm smelt de boter te snel.
Gebruik zachte boter op kamertemperatuur en een (siliconen) kwastje. Vet de vorm grondig en ruimschoots in met boter. Neem hier echt de tijd voor, werk systematisch en vergeet geen enkel hoekje of randje. Het heeft niet de voorkeur om bakspray hiervoor te gebruiken.
Stuif wat bloem in de vorm, maar voorkom daarbij grote klonten bloem. Het makkelijkst gaat dit met behulp van een theezeefje. Keer de tulbandvorm om en klop de overtollige bloem uit de vorm. Je tulbandvorm is nu klaar om te gebruiken.
Wil je nog meer zekerheid, strooi dan geen bloem maar fijn paneermeel in de vorm na het invetten. Dit laat een dikkere laag achter dan de bloem. Dit kun je ook doen met notenmeel (bijvoorbeeld amandelmeel).
Laat de tulband na het bakken een paar minuten staan in de vorm. De cake komt dan iets los van de zijkanten van de vorm en lost zo gemakkelijker. Doe dit niet langer dan 5-10 minuten, daarna moet de tulband echt gestort worden.

Wanneer is een tulband cake gaar?
Een tulband op basis van (amandel)cake- of moskovisch beslag test je met een satéprikker. Steek de prikker in het midden van de tulband; komt hij er schoon uit, dan is de tulband gaar. Zo niet, dan moet de tulband nog wat langer bakken.
Dreigt de bovenkant van de tulband te donker te worden tijdens het bakken, maar is hij van binnen nog niet gaar, dek de tulband dan losjes af met aluminiumfolie.
Hoe krijg je een tulband minder droog?
Natuurlijk hangt dit grotendeels af van het tulband recept en de baktijd en –temperatuur die je gebruikt. Maar er is wel een handig trucje om te voorkomen dat de tulband te droog wordt. Zet de tulbandvorm er dan na het lossen weer overheen. De condens die uit de afkoelende tulband vrijkomt wordt dan weer opgenomen door de tulband, waardoor hij minder uitdroogt.
Meer handige cake tips vind je in deze cake bakhulp!
Waarom zakt de vulling in de tulband naar beneden?
Hoe snel een vulling in een cake zakt hangt erg af van het soort beslag. In een luchtige tulband zakt de vulling eerder dan in een steviger cakebeslag. Om die reden heb ik ook voor mijn kersttulband recept een redelijk zwaar cakebeslag gebruikt. Zorg er verder voor dat je vulling niet te nat is. Hoe natter en zwaarder het is, des te makkelijker het tijdens het bakken naar beneden zakt. Door de vulling eerst te bedekken met een dun laagje bloem zakt deze ook minder snel. Over het algemeen gebruik je 2-3 eetlepels bloem.
Tulband recepten
Genoeg gelezen! Nu kun je aan de bak! Hieronder vind je enkele van mijn favoriete tulbandrecepten. Een compleet overzicht van al mijn cake- en tulbandrecepten vind je hier!

De lekkerste kerst tulband
Deze tulband bakte ik in de eerste week van mijn deelname aan Heel Holland Bakt en mede daardoor werd ik gelijk meesterbakker die week. Het beslag is op basis van amandelspijs, wat de cake heerlijk rijk van smaak en textuur maakt. Met de vulling kun je variëren. Check hier mijn kerst tulband recept.

Chocolade tulband met sinaasappel
Deze gemarmerde tulband is heerlijk vol van smaak. Het recept bestaat voor de helft uit chocoladecake en voor de andere helft uit sinaasappelcake. Door beide soorten beslag kort door elkaar te mengen ontstaat deze heerlijke gemarmerde chocoladetulband. Het recept voor deze chocolade-sinaasappeltulband vind je hier.

Engelse fruitcake
Deze Engelse cake zit boordevol fruit en noten. Het is geen lichte tulband, maar wel een hele lekkere. Voordeel is dat je deze Engelse cake heel lang kunt bewaren. Je vind het recept hier!

Sinaasappel-maanzaadtulband
Deze sinaasappel-maanzaadtulband is heerlijk smeuïg en fris van smaak! Perfect om te bakken op een zomerse dag! Het recept voor de maanzaadtulband vind je hier.





