Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroensuiker
  • 2 citroenen (bij voorkeur biologische)
  • 30 gr suiker
  • Voor de moskovische tulband
  • 30 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïszetmeel (maïzena)
  • 1 mespuntje zout
  • 100 gr boter, koud
  • 6 eidooiers
  • 1 tl citroensuiker
  • 120 gr suiker
  • 5 eiwitten
  • Voor de geklaarde boter
  • 110 gr boter

In de serie Hollandse Bakkers, die begin dit jaar werd uitgezonden op 24Kitchen, was elke week te zien hoe een Nederlandse bakker zijn of haar favoriete recept bakte. Cees Holtkamp maakte daar deze moskovische tulband en mede door zijn enthousiasme kreeg ik gelijk heel veel zin om die te gaan bakken. Cees Holtkamp is een echte vakman en dat merk je in alles. Ik kijk ook altijd met veel plezier naar zijn bakfilmpjes op foodtube waarin hij samen met zijn kleindochter Stella de lekkerste klassiekers bakt. Hierbij het recept van Cees , wat zeer de moeite waard is om te bakken!

Moskosvische tulband

Bereiding: Moskovische tulband

Begin een dag van te voren met de citroenrasp. Was de citroenen goed. Rasp de schil van de citroenen (alleen het geel) met een fijne rasp. Meng met de suiker en laat een hele nacht staan. Deze citroensuiker kan je trouwens lang bewaren (in de koelkast) en maakt veel baksels lekkerder!

Wel een paar uur van tevoren de krenten en rozijnen circa 10 minuten in warm water en laat ze daarna uitlekken in een zeef.

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de tulband in met boter en bestuif deze met bloem.

Zeef de bloem met het maïszetmeel en een mespuntje zout. Snijd de boter in zeer kleine dobbelsteentjes van 5 millimeter en meng door de bloem. Cees benadrukt hoe belangrijk het is dat de blokjes echt 5 millimeter zijn, neem hier dus aandachtig de tijd voor. Doe de bloem met de boter in een kom en zet even in de koelkast.

Klop de eiwitten op met een mespuntje zout en voeg beetje bij beetje de helft van de suiker toe. Klop de eidooiers met citroensuiker en de rest van de suiker tot het bijna wit is. Spatel eerste een klein beetje van de eidooiers door het eiwitschuim. Voeg vervolgens de rest van het dooiermengsel toe. Meng het bloemmengsel door de eiermassa en spatel als laatste de gewelde rozijnen en krenten erdoor.

De Moskovische tulband bakken

Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. (Bij mij duurde het 35 minuten tot de tulband gaar was, ik testte het met een satéprikker)

Smelt ondertussen de boter in een pannetje en giet het daarna voorzichtig in een schaaltje. De witte delen die bij het smelten zijn ontstaan, blijven achter in het pannetje en de boter is nu klaar voor gebruik.

Los de tulband en bestrijk met geklaarde boter. Plaats de vorm terug over de tulband en laat afkoelen. Bestrooi de tulband na het afkoelen met poedersuiker voor het serveren.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Zwaan 2017-12-26 15:11:58

Hi Rutger, de tweede keer dat ik de tulband maak volglens recept en de tweede keer dat de tulband "bol" opbakt (de rand is lager dan het midden). Temperatuur wat lager zetten?

Beantwoorden
ZW
Rutger 2017-12-27 11:55:03

Je kunt de temperatuur iets lager zetten, al is het bol opbakken niet helemaal te voorkomen. Dat heb je bij een gewone cake ook natuurlijk.

Beantwoorden
Door 2017-12-19 07:10:46

Hi Rutger, die 175 graden, is dat voor een hete lucht oven of een conventionele oven?

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-12-20 12:19:42

Alle recepten zijn gebaseerd op een conventionele oven.

Beantwoorden
Corina Eijgelaar 2017-12-18 18:44:24

Moet je de geklaarde boter meteen na het bakken op de tulband strijken? Ik heb de tulband gemaakt en ook meteen bestrooid met poedersuiker, maar na een dag is ie kleverig geworden. Ik vroeg me af of dat daar aan ligt

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-12-20 12:33:41

De geklaarde boter strijk je direct na het bakken op de tulband. De poedersuiker zou ik er later op strooien, voordat je hem gaat serveren.

Beantwoorden
Judith van der Poel 2017-12-09 20:07:22

Heb deze tulband al een aantal keren gemaakt (stap voor stap met veel beleid) en is echt heerlijk, maar soms zakt hij enorm in. Waar zou dit aan liggen?

Beantwoorden
JU
Rutger 2017-12-12 11:28:32

Waarschijnlijk was het mengsel dan toch niet luchtig genoeg of te kort gebakken.

Beantwoorden
Elisabeth 2017-03-14 18:50:00

Moet je de boter er doorheen kneden/mixen of alleen mengen, zodat je de bloem, maïszetmeel en de zout met stukjes boter hebt?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-03-15 06:52:58

Alleen mengen, zodat de stukjes boter zo veel mogelijk behouden blijven.

Beantwoorden
Nienke 2016-12-24 18:51:12

Jammer, de cake oogt stroperig en wat taai. Wat is er misgegaan?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-12-25 14:02:53

Het klinkt alsof het mengsel niet luchtig genoeg is geweest en misschien n iet lang genoeg heeft gebakken.

Beantwoorden
linda 2016-06-21 19:44:52

Zie dat je een Bundt vorm van Nordic ware gebruikt. Heb deze ook maar mijn vraag is: is dit voldoende deeg voor zo'n grote vorm?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-22 21:27:32

Hoi Linda! De vorm had iets voller gekund, maar het ging prima zo!

Beantwoorden
Jolanda Baltus 2016-06-21 08:47:07

Ja die is zeker lekker, alleen laat ik de rozijnen en de krenten er uit !

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-06-21 09:20:44

Dat kan ook prima!

Beantwoorden