Al een tijd ben ik fan van de bakvormen van Nordic Ware, met hun mooie originele vormen zijn ze geweldig om cakes en tulbanden in te bakken. Eind deze maand komt de jublieumvorm van Nordic Ware in de winkel: De Crown Bundt.

Sinaasappel-maanzaadtulband

Dankzij kookwinkel Oldenhof mocht ik alvast aan de bak met deze mooie vorm en dat resulteerde in deze prachtige tulband. De sinaasappel-maanzaadtulband is heerlijk smeuïg en fris van smaak! Je kunt dit recept ook in een gewone cakevorm bakken, maar neem dan slechts 2/3e van de genoemde hoeveelheden, anders wordt de cake te hoog.

Sinaasappel-maanzaadtulband
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ½ sinaasappel, rasp
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 40 gr maanzaad
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Sinaasappel maanzaad tulband recept

Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een tulbandvorm in.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je doorklopt. Als alle eieren zijn opgenomen spatel je de bloem en het bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Spatel als laatste het sinaasappelsap en het maanzaad door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en bak deze in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar.

Laat de sinaasappel-maanzaadtulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Sinaasappel-maanzaadtulband

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (20)
Lien 2016-05-06 10:15:50

Ja nordic ware tulbandvormen zijn toch de beste. Weer een hele mooie nieuwe.... Mooi om er ook een baksel uit te zien.

Beantwoorden
LI
Nigel 2016-06-10 20:05:51

Ik bak zelf al jaren met Nordic Ware, die vormen lossen echt perfekt.
MAAR! Bij dit recept bleef het baksel echt hangen en werd het kapot getrokken.
Nog nooit meegemaakt! (En heus al je aanwijzingen gevolgd).
Wat ik wel altijd doe: de vorm zowel beboteren als bebloemen.
Weet jij de funktie van dat fimpje bloem? Of is het zo'n culinaire wet
die iedereen klakkeloos volgt, terwijl het misschien wel helemaal niet nodig is?
Kwaad kon het tot nu toe nooit...
Het is wel een lekkere cake, smeuïg inderdaad, bijna alsof er olie inzit.
Dank voor het recept!

Beantwoorden
NI
Anoniem 2020-09-09 07:41:50

De bloem is een 'verklikker' om te controleren of je alles hebt ingevet en niets bent vergeten.

Beantwoorden
AN
colman annemie 2016-12-13 11:57:52

lijkt me nu ook logisch : boter en bloem !

Beantwoorden
CO
Rutger 2016-07-08 20:49:02

Hoi! Wat gek! Het laagje bloem gebruik ik eigenlijk nooit, met boter of bakspray gaat het eigenlijk altijd goed. Ik durf niet te zeggen hoe het kan dat jouw tulband bleef steken. Hopelijk de volgende keer beter!

Beantwoorden
Marleen M 2016-10-19 17:38:51

Tip om volgende keer eens te proberen: in plaats van de sinaasappelrasp en sinaasappelsap een sinaasappel ruim een uur koken in een beetje water. Hij wordt dan helemaal zacht en je kunt hem ( na de pitten eruit gehaald te hebben) vermalen in de keukenmachine. Het geheel wordt dan een tikje bitterder, maar dat vind ik persoonlijk wel lekker.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-20 09:35:36

Wat een leuke tip! Ik ga dat eens proberen.

Beantwoorden
colman annemie 2016-12-13 11:58:54

Vandaag is mijn eerste vorm toegekomen . Dit recept is de tray-out! Hopelijk met succes !

Beantwoorden
CO
José 2017-01-29 15:48:12

In het recept staat 1 eetlepel bakpoeder. Is dit juist of moet het 1theelepel zijn?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-02-01 11:02:50

Dit is juist. Omdat het een behoorlijke tulband is gaan er drie theelepels bakpoeder = 1 eetlepel bakpoeder in.

Beantwoorden
silvia 2017-01-29 18:56:26

dat vroeg ik me nou ook af over de bakpoeder ?

Beantwoorden
SI
Manuela 2017-02-03 13:32:48

Vanochtend ook gemaakt en hij is HEERLIJK. Zelf mijn puber vind het lekker en die is niet zo van nieuwe recepten proberen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-03 15:58:09

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Margo 2017-02-15 14:46:04

Vandaag heb ik ook deze cake gemaakt, maar met wijnsinaasappelen in plaats van gewone sinaasappelen. Héél lekker!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-20 11:17:51

Wat een heerlijk idee! Goede tip! Dankje!

Beantwoorden
marina 2017-03-08 11:57:10

Bij Nordic Bakvormen is het heel belangrijk om deze, na het bakken, ongeveer een kwartiertje te laten afkoelen op een natte theedoek. Ik spray mijn vorm gewoon in en hij kleeft niet!

Beantwoorden
MA
Lidwien 2017-11-22 17:10:48

Hoi Rutger, ik heb o.a. het koekhuisje van Nordic Ware. De cake bleef er vorig jaar in plakken en ik heb hem daarna niet meer gebruikt. Nu lees ik op Facebook bij “het Bakoventje” dat dit hetzelfde tot 2 x toe bij iemand anders is gebeurd. In het bijgevoegde recept zit naast kruiden 300 gr bloem met bakpoeder, 355 suiker, 230 boter, 4 eieren en 300 ml melk. De vorm wordt goed beboterd en met bloem bestrooid. Wat denk jij, er te veel melk inzitten? Bij mij liep het beslag vorig jaar door de schoorsteen van de vorm tijdens het bakken.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-27 07:57:19

Hoi Lidwien. Ik vind het lastig om te zeggen zonder het recept zelf uitgeprobeerd te hebben, maar 300 ml melk vind ik zelf wel heel veel. Zeker bij de gedetailleerde vormen van Nordic Ware is het belangrijk om ze heel goed in te vetten.

Beantwoorden
Lidwien 2017-11-27 09:15:14

Ik ben er inmiddels achter, denk ik. Brown sugar in het recept was in het Nederlandse recept vertaald naar basterdsuiker. Brown sugar is echter een soort rietsuiker, die heb ik dus nu gebruikt. Daarnaast 1 extra ei toegevoegd en de melk weggelaten, toen ging het goed. Ik heb een aantal Nordic Ware vormen, nooit problemen mee gehad; weet dat je ze goed moet invetten, desondanks hoor ik wel van anderen dat dit bij het huisje erg nauw steekt, m.n. bij de schoorsteen.

Beantwoorden
LI
Ilse De Neef 2018-04-13 20:07:00

Hey Rutger, ik ben fan geworden van je gebak.
Wat ik me afvraag, ik hou enorm van appelsien maar de schil, geeft die geen bittere smaak af, ook al gebruik je enkel het oranje gedeelte, zoals het hoort ?? Indien ik die weglaat, heb ik nog voldoende sinaasappelsmaak, enkel met het sap, of is dit niet vodoende ?? Grtje, Ilse

Beantwoorden
IL
Rutger 2018-04-13 21:41:02

Hoi Ilse,
Wat tof om te horen dat je zo'n fan bent. Als je alleen het oranje van de schil gebruikt wordt het niet bitter. Het witte daaronder is vooral bitter. In het oranje van de schil zitten de etherische oliën van de sinaasappel, die de cake een superlekkere smaak geven. Met alleen sap ga je die smaak bijna niet proeven.

Beantwoorden
Leyla unlu 2018-09-07 15:51:08

Hoi Rutger,

Sinds kort maak ik gebakken maar jou recepten voer ik meest uit. Een vraagje sind kort heb ik sinaasappel maanzaad gebakken maar helaas vond ik mee vallen de reden was van binnen was het niet zo luchtig wat zou de reden zijn.

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-09-16 13:15:12

Heb je genoeg bakpoeder gebruikt? En het cakebeslag luchtig genoeg geklopt?

Beantwoorden
Barti 2020-12-10 05:48:13

Hoi Rutger,

Ik wil deze cake met citroen maken. Hoeveel citroenrasp en citroensap heb ik dan nodig? Dezelfde hoeveelheden?

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-12-13 13:25:51

Je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden.

Beantwoorden
Tjitske 2020-12-19 16:39:12

Vandaag gemaakt, ik zeg goed gelukt en lekker. Voor mijn tulband teveel beslag: dus cake erbij gemaakt.

Beantwoorden
TJ
Karen Zijlstra 2021-01-10 15:08:55

Hi Rutger, top recept van die maanzaad sinaasappel cake, maar wat is de reden waarom het maanzaad niet gekneusd wordt. In midden Europa is het gebruikelijk dit te doen, ik heb dat zo ook van mijn grootmoeder en moeder geleerd, dus waarom in jouw recept geen gekneusd maanzaad. Ik zal graag jouw visie vernemen.
Dank en groetjes, Karen

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-11 10:02:44

Deze tulband is gebaseerd op de bekende lemon-poppyseed cake. Daar wordt de maanzaad ook niet gekneusd, maar als je wilt dat er meer smaak vrijkomt kun je dat wel doen natuurlijk.

Beantwoorden
Albert Zijlstra 2021-01-10 15:13:32

Hallo Rutger vandaag sinasappel tulband met maanzaad gemaakt Alleen vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde van maanzaad is behalve dat het een beetje knarst bij het nuttigen. Want smaak proef ik niet echt. In Duitsland wordt het maanzaad gekneusd of gemalen,waarschijnlijk om meer smaak te genereren. Graag verneem ik.Groet Albert Zijlstra.

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-01-11 10:00:43

Hoi! Het voegt vooral textuur toe, maar ook wel een iets notige smaak. Wil je echt de smaak van maanzaad, dan moet je er inderdaad een pasta van maken zoals in Oost-Europa veel gebeurd.

Beantwoorden
M. Bentvelzen 2022-01-10 09:25:28

Ik heb een vraag over het moscovische tulbandrecept van Cees Holtcamp.
Ik wil daarvoor een tulbandvorm van Nordic Ware Heritage kopen.
Je hebt 2 groottes, 2,4 l en 1,4 l .
Past dit recept zowel in de kleine en ook in de grote?

Komt de cake wel goed uit deze vorm of is een andere vorm beter?

Vr. Gr. M.Bentvelzen

Beantwoorden
M.
Rutger 2022-01-11 09:11:44

Hoi. Ik zou de 2,4 liter gebruiken. Als je de vorm goed invet en met bloem bestuift komt de tulband er zeker uit.

Beantwoorden
Patricia 2022-01-20 15:49:46

Beste Rutger,

Heerlijke cake! Al meerdere malen gemaakt en valt altijd goed in de smaak.
Echter bij het mengen van de boter, suiker, vanille extract, zout en sinaasappel rasp blijft dit mengsel korrelig ipv mooi glad. Alle ingrediënten zijn (uren lang) op kamertemperatuur. Als ik daar de eieren bij doe (eveneens op dezelfde temp) dan lijkt het nog meer te schiften. Ondanks dat de cake altijd lekker smaakt wordt hij hierdoor toch minder luchtig heb ik het idee. Wat kan hier de oorzaak voor zijn en wat kan ik hier aan doen?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-01-22 12:30:16

Hoi. Het klinkt toch als een temperatuurkwestie. Verwarm het beslag eens al kloppend met een haarfohn, het zal dan gladder worden.

Beantwoorden
Debbie 2022-04-07 11:18:35

Super lekkere cake! smeuig en niet droog. Gisteren deze tulband gemaakt voor op het werk, bechter in plaats van sinaasappel had ik citroen gebruikt (75ml citroensap). En een deel van het maanzaad in de vijzel gekneusd voor iets meer smaak.

Beantwoorden
DE

U kunt niet meer reageren.