Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 1 ½ sinaasappel, rasp
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 125 ml sinaasappelsap
  • 40 gr maanzaad
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Al een tijd ben ik fan van de bakvormen van Nordic Ware, met hun mooie originele vormen zijn ze geweldig om cakes en tulbanden in te bakken. Eind deze maand komt de jublieumvorm van Nordic Ware in de winkel: De Crown Bundt. Dankzij kookwinkel Oldenhof mocht ik alvast aan de bak met deze mooie vorm en dat resulteerde in deze prachtige tulband. De sinaasappel-maanzaadtulband is heerlijk smeuïg en fris van smaak! Je kunt dit recept ook in een gewone cakevorm bakken, maar neem dan slechts 2/3e van de genoemde hoeveelheden, anders wordt de cake te hoog.

Sinaasappel-maanzaadtulband

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een tulbandvorm in.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je doorklopt. Als alle eieren zijn opgenomen spatel je de bloem en het bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Spatel als laatste het sinaasappelsap en het maanzaad door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en bak deze in 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar.

Laat de sinaasappel-maanzaadtulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Sinaasappel-maanzaadtulband

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Leyla unlu 2018-09-07 15:51:08

Hoi Rutger,

Sinds kort maak ik gebakken maar jou recepten voer ik meest uit. Een vraagje sind kort heb ik sinaasappel maanzaad gebakken maar helaas vond ik mee vallen de reden was van binnen was het niet zo luchtig wat zou de reden zijn.

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-09-16 13:15:12

Heb je genoeg bakpoeder gebruikt? En het cakebeslag luchtig genoeg geklopt?

Beantwoorden
Ilse De Neef 2018-04-13 20:07:00

Hey Rutger, ik ben fan geworden van je gebak.
Wat ik me afvraag, ik hou enorm van appelsien maar de schil, geeft die geen bittere smaak af, ook al gebruik je enkel het oranje gedeelte, zoals het hoort ?? Indien ik die weglaat, heb ik nog voldoende sinaasappelsmaak, enkel met het sap, of is dit niet vodoende ?? Grtje, Ilse

Beantwoorden
IL
Rutger 2018-04-13 21:41:02

Hoi Ilse,
Wat tof om te horen dat je zo'n fan bent. Als je alleen het oranje van de schil gebruikt wordt het niet bitter. Het witte daaronder is vooral bitter. In het oranje van de schil zitten de etherische oliën van de sinaasappel, die de cake een superlekkere smaak geven. Met alleen sap ga je die smaak bijna niet proeven.

Beantwoorden
Lidwien 2017-11-27 09:15:14

Ik ben er inmiddels achter, denk ik. Brown sugar in het recept was in het Nederlandse recept vertaald naar basterdsuiker. Brown sugar is echter een soort rietsuiker, die heb ik dus nu gebruikt. Daarnaast 1 extra ei toegevoegd en de melk weggelaten, toen ging het goed. Ik heb een aantal Nordic Ware vormen, nooit problemen mee gehad; weet dat je ze goed moet invetten, desondanks hoor ik wel van anderen dat dit bij het huisje erg nauw steekt, m.n. bij de schoorsteen.

Beantwoorden
LI
Lidwien 2017-11-22 17:10:48

Hoi Rutger, ik heb o.a. het koekhuisje van Nordic Ware. De cake bleef er vorig jaar in plakken en ik heb hem daarna niet meer gebruikt. Nu lees ik op Facebook bij “het Bakoventje” dat dit hetzelfde tot 2 x toe bij iemand anders is gebeurd. In het bijgevoegde recept zit naast kruiden 300 gr bloem met bakpoeder, 355 suiker, 230 boter, 4 eieren en 300 ml melk. De vorm wordt goed beboterd en met bloem bestrooid. Wat denk jij, er te veel melk inzitten? Bij mij liep het beslag vorig jaar door de schoorsteen van de vorm tijdens het bakken.

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-11-27 07:57:19

Hoi Lidwien. Ik vind het lastig om te zeggen zonder het recept zelf uitgeprobeerd te hebben, maar 300 ml melk vind ik zelf wel heel veel. Zeker bij de gedetailleerde vormen van Nordic Ware is het belangrijk om ze heel goed in te vetten.

Beantwoorden
marina 2017-03-08 11:57:10

Bij Nordic Bakvormen is het heel belangrijk om deze, na het bakken, ongeveer een kwartiertje te laten afkoelen op een natte theedoek. Ik spray mijn vorm gewoon in en hij kleeft niet!

Beantwoorden
MA
Margo 2017-02-15 14:46:04

Vandaag heb ik ook deze cake gemaakt, maar met wijnsinaasappelen in plaats van gewone sinaasappelen. Héél lekker!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-20 11:17:51

Wat een heerlijk idee! Goede tip! Dankje!

Beantwoorden
Manuela 2017-02-03 13:32:48

Vanochtend ook gemaakt en hij is HEERLIJK. Zelf mijn puber vind het lekker en die is niet zo van nieuwe recepten proberen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-02-03 15:58:09

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
José 2017-01-29 15:48:12

In het recept staat 1 eetlepel bakpoeder. Is dit juist of moet het 1theelepel zijn?

Beantwoorden
JO
silvia 2017-01-29 18:56:26

dat vroeg ik me nou ook af over de bakpoeder ?

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-02-01 11:02:50

Dit is juist. Omdat het een behoorlijke tulband is gaan er drie theelepels bakpoeder = 1 eetlepel bakpoeder in.

Beantwoorden
colman annemie 2016-12-13 11:58:54

Vandaag is mijn eerste vorm toegekomen . Dit recept is de tray-out! Hopelijk met succes !

Beantwoorden
CO
Marleen M 2016-10-19 17:38:51

Tip om volgende keer eens te proberen: in plaats van de sinaasappelrasp en sinaasappelsap een sinaasappel ruim een uur koken in een beetje water. Hij wordt dan helemaal zacht en je kunt hem ( na de pitten eruit gehaald te hebben) vermalen in de keukenmachine. Het geheel wordt dan een tikje bitterder, maar dat vind ik persoonlijk wel lekker.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-20 09:35:36

Wat een leuke tip! Ik ga dat eens proberen.

Beantwoorden
Rutger 2016-07-08 20:49:02

Hoi! Wat gek! Het laagje bloem gebruik ik eigenlijk nooit, met boter of bakspray gaat het eigenlijk altijd goed. Ik durf niet te zeggen hoe het kan dat jouw tulband bleef steken. Hopelijk de volgende keer beter!

Beantwoorden
Nigel 2016-06-10 20:05:51

Ik bak zelf al jaren met Nordic Ware, die vormen lossen echt perfekt.
MAAR! Bij dit recept bleef het baksel echt hangen en werd het kapot getrokken.
Nog nooit meegemaakt! (En heus al je aanwijzingen gevolgd).
Wat ik wel altijd doe: de vorm zowel beboteren als bebloemen.
Weet jij de funktie van dat fimpje bloem? Of is het zo'n culinaire wet
die iedereen klakkeloos volgt, terwijl het misschien wel helemaal niet nodig is?
Kwaad kon het tot nu toe nooit...
Het is wel een lekkere cake, smeuïg inderdaad, bijna alsof er olie inzit.
Dank voor het recept!

Beantwoorden
NI
colman annemie 2016-12-13 11:57:52

lijkt me nu ook logisch : boter en bloem !

Beantwoorden
CO
Lien 2016-05-06 10:15:50

Ja nordic ware tulbandvormen zijn toch de beste. Weer een hele mooie nieuwe.... Mooi om er ook een baksel uit te zien.

Beantwoorden
LI