Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 300 gr witte basterdsuiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 ½ sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • Voor het chocoladebeslag
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr cacaopoeder
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 75 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • paneermeel, voor de vorm
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze gemarmerde tulband is niet alleen een feest om te zien, hij is ook nog eens onwijs lekker! Dit tulband recept bestaat voor de helft uit chocoladecake en voor de andere helft uit sinaasappelcake. Door beide cakebeslagen kort door elkaar te mengen ontstaat deze heerlijke gemarmerde chocoladetulband. In plaats van poedersuiker kun je deze tulband ook garneren met een sinaasappelglazuur. Meng daarvoor 125 gram poedersuiker met 1 ½ – 2 eetlepel sinaasappelsap tot een glad glazuur. Besprenkel de chocolade-sinaasappelcake met het glazuur en maak ‘m af met wat extra sinaasappelrasp.

Bereiding: Chocolade sinaasappel tulband

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif ‘m met paneermeel en klop het overtollige paneermeel eruit.

Doe de witte basterdsuiker, boter, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel na iedere ei goed door. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder door. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Meng de extra witte basterdsuiker en het cacaopoeder met het sinaasappelsap. Spatel dit samen met de gehakte chocolade door de helft van het beslag. Vul de tulbandvorm om en om met eetlepels van beide soorten beslag. Ga op het einde met een vork door het beslag om beide kleuren te marmeren.

Bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Bestuif de tulband voor het serveren licht met poedersuiker.  

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Gerlinda 2020-01-13 19:07:53

Hallo Rutger,
Zou in dit kunnen maken met glutenvrije bloem, recept lijkt me heerlijk maar heb coeliakie en moet glutenvrij eten.
Of zou ik beter bestaand cakemeel kunnen gebruiken?

Gerlinda

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-01-14 09:11:41

Hoi! Met een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor patisserie kun je dit recept ook proberen.

Beantwoorden
Gerda 2019-12-23 23:27:49

Vandaag gemaakt, prima recept!

Beantwoorden
GE
Stephanie 2019-12-22 16:28:46

Hij is heerlijk!

Beantwoorden
ST
Dinie 2019-12-22 12:27:54

vervolg op mijn vorige reactie
de tulbandjes hebben een
doorsnede van 10 cm

Beantwoorden
DI
Dinie 2019-12-21 14:21:20

hi Rutger,

is het met dit beslag ook mogelijk om miniatuur tulbandjes te maken?
Zo ja,hoe lang moet het dan ongeveer in de oven?

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-12-22 19:50:38

Dat kan. De tijd is een kwestie van uitproberen, maar ik zou vanaf 20-25 minuten de gaarheid gaan controleren met een prikker.

Beantwoorden
Ozlem 2019-12-18 09:44:06

Zit er in de deze tulband geen boter of olie?

Beantwoorden
OZ
Rutger 2019-12-20 15:11:29

Jawel hoor, deze staat als tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Anne-Marie van der Linde 2019-12-15 21:54:22

Heerlijke combinatie. Mijn dochter griezelde bij idee van sinaasappel maar vindt deze cake heerlijk. Wordt een blijvertje hier.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-16 10:40:40

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Carla 2019-12-14 07:57:09

Lijkt mij erg lekker, zou het lekker smaken op i.p.v. sinaasappelsap Grand Marnier te nemen.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-12-16 10:47:46

Zeker! Dat maakt de smaak nog intenser.

Beantwoorden
Annelies 2019-12-13 13:15:04

Ik ga hem proberen Rutger, maar er gaat niets boven jouw kersttulband , die ik ieder jaar maak.

Beantwoorden
AN
Arja 2019-12-13 09:40:57

Ik heb pas geleden een prachtige vorm van nordic ware gehad, gaat dit waarschijnlijk het eerste baksel worden. De combinatie van chocola met sinaasappel is goddelijk.

Beantwoorden
AR