- Voor de vulling
- 150 gr donkere rozijnen
- 50 ml kirsch (of rum of brandy)
- Voor het voordeeg
- 100 ml melk, lauwwarm
- 100 gr bloem
- 9 gr gedroogde gist
- Voor het deeg
- 125 ml melk, lauwwarm
- 400 gr bloem
- 10 gr zout
- 100 gr fijne suiker
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren
- ½ citroen, rasp
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- handje blanke amandelen
- poedersuiker, om te bestrooien
Een tijdje terug ontving ik van Nordic Bakeware een aantal van hun nieuwe bakvormen, waaronder die voor een Kugelhopf. Deze ‘broodachtige’ tulband stond al een tijdje op mijn to-bake-list en met deze vorm in huis was er echt geen ontkomen meer aan. De kugelhopf is gemaakt van een rijk gistdeeg met een vulling van in kirsch gewelde rozijnen. Voor die kirsch kan je overigens ook rum of brandy gebruiken, beide smaken ook erg lekker in deze tulband. Kenmerkend voor dit recept zijn de amandelen die als eerste in de vorm worden gelegd, zodat deze na het bakken mooi aan de bovenkant zitten. Een plak kugelhopf smaakt perfect bij een kop koffie.
Kugelhopf maken
Meng een avond van tevoren de rozijnen met de kirsch en laat deze een nacht wellen.
Doe voor het voordeeg de melk, bloem en gedroogde gist in een kom en meng deze door elkaar heen. Dek de schaal af met plasticfolie en laat deze 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Vet een tulbandvorm in met boter en leg de amandelen netjes in groeven van de vorm. Voeg alle ingrediënten voor het deeg toe aan het voordeeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig, kneden gaat het makkelijkste met een mixer of keukenmachine. Doe het deeg in de tulbandvorm en dek deze af met plasticfolie. Laat het deeg 1 tot 1 ½ uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ᵒC. Bak de kugelhopf in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Als de bovenkant te donker dreigt te worden kun je deze afdekken met een stuk aluminiumfolie. Stort de tulband na het bakken op een rooster en laat deze afkoelen. Bestrooi de kugelhopf voor het serveren licht met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, in je bakbijbel schrijf je dat 1 theelepel 15 ml is. Als ik 1 theelepel gedroogde gist nodig heb hoeveel is dat dan in grammen? Ik weet nl niet hoe ik gist inmiddels moet afmeten. Ik hoor t graag van je. Groeten Yvonne
Beantwoorden
Van de vorm heb ik geen foto, wel van de tulband die ik er dus in gebakken heb.
Beantwoorden
Hoi Rutger
De rozijnen moet dat perse in iets van alcohol geweld worden? Want dan kan ik het nie aan me neefjes ofzo laten proeven of vervliegt de alcohol tijdens het bakken?
BeantwoordenHet vervliegt wel, maar de smaak blijft wel aanwezig. Je kan ze ook in water, thee of appelsap wellen.
Beantwoorden
Wat n geweldig deeg. Gist bubbeld in de melk en in de laatste rijstijd groeit ie nog. Heerlijk recept en de geur in huis is nog beter dan appeltaart. Helaas toch wat blijven plakken, ga volgende keer nog enthousiaster boteren.
BeantwoordenHallo Rutger,
Ik lees in jouw recepten steeds theelepeltje zus of eetlepel zo en ook ml kom ik vaak tegen. Waarom geef je niet het advies om een weeglepel te kopen en alles in grammen af te wegen. Dat voorkomt onnodige mislukking en werkt veel prettiger. Zelf heb ik ook een weeglepel en gebruik deze altijd bij b.v. brood bakken.
vriendelijke groet,
Evert
BeantwoordenHallo Evert,
Ik ga er vanuit dat meer mensen (maat)theelepels hebben dan een weeglepel. Met een setje maatlepels van een paar euro zit je ook prima en gaat er niks mislukken. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld zout of gist voor brood, weeg ik wel altijd.

Goede middag Rutger.
Zag dit recept net op de swr (duitse tv) bij koch's anders om 19-9 2020 programma uit 2019. kirstorf - heimertshausen daar deed men als die uit de oven kwam rondom de buitenkant met gesmolten roomboter en daarna rolde men hem door de suiker heen. Leuk om dit ook uit te proberen
Leuk recept je kan denk ik ook spekreepjes in de, tulband bakvorm doen en scan het deeg erin een variatie op spek poffer
Beantwoorden