Wil je zelf de lekkerste vegan koekjes bakken? Bakken is voor iedereen en ik deel hier een heel fijn en makkelijk recept voor heerlijke vegan koekjes. Deze vegan vanille-koekjes zijn de perfecte basis om mee te variëren. Vegan chocolade koekjes, speculaaskoekjes of koekjes met kaneel: het zijn slechts een paar van de mogelijkheden. Wat vind jij lekker om toe te voegen aan dit basis recept voor vegan koekjes?
Afhankelijk van de grootte van de koekjesuitsteker die je gebruikt kun je met dit recept zo’n 40-50 vegan koekjes maken.
Bonustip voor makkelijk vegan koekjes maken
Vind je het uitrollen van deeg lastig? Bekijk dan mijn bakhulp voor deeg uitrollen. Je kunt de koekjes ook op een andere manier vormen. Maak een rol van het deeg (ong. 4 centimeter doorsnede) en verpak die in plasticfolie. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast en snijd vervolgens plakjes van de rol van zo’n 4 millimeter dik. Bak deze op dezelfde manier als de uitgestoken koekjes in het recept.
3x variëren met dit vegan koekjes recept
Dit basisrecept voor vegan koekjes is ideaal. De koekjes die je met dit recept maakt zijn al superlekker, maar je kunt er ook volop mee variëren. Enkele ideeën:
- Vegan chocoladekoekjes maken? Gebruik dan 225 gram bloem met 25 gram cacaopoeder.
- Voor vegan kaneel-citroenkoekjes: meng de rasp van 1 citroen met 1 theelepel kaneelpoeder en voeg dit toe aan het deeg.
- Voeg 1-2 eetlepels speculaaskruiden toe voor vegan koekjes met speculaas.
Bewaar de koekjes na het afkoelen luchtdicht verpakt. Het deeg kun je ook heel goed invriezen.
- Voor het deeg
- 160 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
- 140 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 25 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, om te bestuiven
Stap voor stap vegan koekjes maken
Zelf vegan koekjes maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Net als bij andere koekjes is het vooral een kwestie van het deeg maken, de koekjes uitsteken en vervolgens de vegan koekjes bakken.
Deeg maken
Doe de plantaardige boter, basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met platte menghaak. Meng de plantaardige melk erdoor en voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vegan koekjes uitsteken
Kneed het deeg nog heel kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze met een voldoende tussenruimte op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je opnieuw uitrollen. Wordt het deeg te zacht om uit te rollen, leg het dan even terug in de koelkast zodat het weer wat steviger wordt.
Vegan koekjes bakken
Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Schep ze na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Yes! Deze gaan we ook proberen! Hopelijk volgen er meer recepten! Mijn zoontje (met allergieën) zal hier blij mee zijn!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.