Wil je zelf de lekkerste vegan koekjes bakken? Bakken is voor iedereen, en met dit eenvoudige vegan koekjes recept maak je heerlijke vegan zandkoekjes. Deze vegan vanillekoekjes zijn de perfecte basis om mee te variëren. Of je nu zin hebt in vegan chocolade koekjes, speculaaskoekjes, of koekjes met kaneel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat voeg jij toe aan dit basisrecept voor vegan koekjes?
Met dit recept kun je, afhankelijk van de grootte van de koekjesuitsteker, zo’n 40-50 vegan koekjes maken.
Wat zijn vegan koekjes?
Vegan koekjes zijn koekjes die volledig vrij zijn van dierlijke producten, zoals boter, melk of eieren. In dit vegan koekjes recept wordt plantaardige boter gebruikt in plaats van gewone boter en plantaardige melk in plaats van dierlijke melk. Het resultaat? Heerlijke, knapperige vegan zandkoekjes die net zo lekker zijn als traditionele koekjes, maar dan helemaal veganistisch.
Bonustip voor makkelijk vegan koekjes maken
Vind je het uitrollen van deeg lastig? Bekijk dan mijn bakhulp voor deeg uitrollen. Je kunt de koekjes ook op een andere manier vormen. Maak een rol van het deeg (ongeveer 4 centimeter doorsnede) en verpak die in plasticfolie. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast en snijd vervolgens plakjes van de rol van zo’n 4 millimeter dik. Bak deze op dezelfde manier als de uitgestoken koekjes in het recept. Zo maak je eenvoudig vegan koeken zonder gedoe.
3x variëren met dit vegan koekjes recept
Dit basisrecept voor vegan zandkoekjes is ideaal. De koekjes zijn op zichzelf al heerlijk, maar je kunt er ook volop mee variëren. Hier zijn drie ideeën om je koekjes vegan en toch uniek te maken:
- Vegan chocoladekoekjes maken: Gebruik 225 gram bloem en voeg 25 gram cacaopoeder toe aan het deeg voor heerlijke vegan chocolade koekjes.
- Vegan kaneel-citroenkoekjes: Meng de rasp van 1 citroen met 1 theelepel kaneelpoeder en voeg dit toe aan het deeg voor een frisse, kruidige smaak.
- Vegan speculaaskoekjes: Voeg 1-2 eetlepels speculaaskruiden toe aan het deeg voor veganistische koekjes met de warme smaak van speculaas.
Vegan koekjes bewaren
Vegan koekjes kun je minimaal 2 weken luchtdicht verpakt bewaren. Wil je ze langer bewaren? Vries de koekjes dan luchtdicht verpakt in. Ze blijven dan 2-3 maanden goed. Zo heb je altijd een voorraad heerlijke vegan zandkoekjes bij de hand.
- Voor het deeg
- 160 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
- 140 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 25 ml sojamelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, om te bestuiven
Stap voor stap recept – Vegan koekjes maken
Zelf vegan koekjes maken is eenvoudig. Net als bij andere koekjes is het vooral een kwestie van het deeg maken, de koekjes uitsteken, en vervolgens de vegan koekjes bakken. Volg dit stap voor stap recept voor de perfecte vegan koekjes.
Deeg maken
Doe de plantaardige boter, basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met een platte menghaak. Meng de plantaardige melk erdoor en voeg tot slot de bloem en het bakpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Vegan koekjes uitsteken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg nog heel kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze met een voldoende tussenruimte op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je opnieuw uitrollen. Wordt het deeg te zacht om uit te rollen, leg het dan even terug in de koelkast zodat het weer wat steviger wordt.
Vegan koekjes bakken
Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Schep ze na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Meer vegan recepten proberen?
Als je van vegan koekjes houdt, probeer dan ook eens een van mijn andere vegan bakrecepten zoals deze vegan kokosbites, deze vegan chocolate chip cookie dough bites of mijn vegan brownies.
Bekijk al mijn vegan bakrecepten voor nog meer inspiratie.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Yes! Deze gaan we ook proberen! Hopelijk volgen er meer recepten! Mijn zoontje (met allergieën) zal hier blij mee zijn!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.