- Voor het amandelbiscuit
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 45 gr fijne suiker
- 45 gr amandelmeel
- 20 gr bloem
- 20 gr poedersuiker
- Voor de frambozenbavarois
- 3 blaadjes gelatine (= 5 gram)
- 250 gr (diepvries)frambozen
- 225 ml slagroom
- 75 gr suiker
- Voor de pure chocolademousse
- 1,5 gelatineblaadje (= 2,5 gram)
- 300 ml slagroom
- 3 eieren
- 50 suiker
- 165 gr pure chocolade, gesmolten
- Voor de chocoladespiegel
- 5,5 gelatineblaadjes (= 9 gram)
- 125 ml slagroom
- 150 ml water
- 175 gr suiker
- 60 gr cacaopoeder
- Verder nodig
- chocoladekrullen
- ijskristallen van witte chocolade
Dit boltaartje is gevuld met chocolademousse, frambozenbavarois, amandelbiscuit en overgoten met een chocoladeglazuur. Met dit recept maak je zeker indruk op je gasten! De verschillende smaken en texturen in dit taartje zorgen ervoor dat je er van blijft eten. Je kunt het dessert al (enkele dagen) van te voren maken en tot die tijd in de vriezer bewaren. Glaceer het in de ochtend en plaats het daarna direct op de schaal waarop je het gaat serveren. Laat het boltaartje in de koelkast ontdooien en garneer het vlak voor het serveren met de chocoladesterren. Voor de benodigdheden van dit dessert heb ik geshopt bij Baktotaal Bouwhuis. Daar vond ik onder andere deze prachtige bombevorm en deze sneeuwvlokken van witte chocolade die het dessertaartje extra feestelijk maken!
Om dit boltaartje af te maken heb ik zelf een chocoladespiegel gemaakt. Ik weet nu trouwens ook waarom dit een spiegel wordt genoemd, je ziet er alles in! Het taartje mooi op de foto zetten was dan ook de grootste uitdaging van de dag, omdat je werkelijk onze hele huiskamer in het taartje terug bleef zien. Los van dat zag het er onwijs mooi uit en is dit dessert echt een spektakelstuk als afsluiting van je diner! Heb je geen tijd (of zin) om zelf de chocoladespiegel te maken, dan kun je ook de kant-en-klare chocolade glaze van Decora gebruiken. Voor het overgieten van de bol heb ik dit druiprek van Wilton gebruikt, zo voorkom je dat de hele keuken onder de chocolade zit als je klaar bent. Van de frambozenbavarois maak je trouwens meer dan je nodig hebt, maar dat kun je gewoon in glaasjes laten opstijven, zo kun je er nog een keer van genieten!
Bereiding: Boltaartje met chocolademousse en frambozenbavarois
Verwarm de oven op 230 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom luchtig op. Voeg als het mengsel schuimig wordt de fijne suiker geleidelijk toe en blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgelost. Meng het amandelmeel met de bloem en poedersuiker en spatel deze voorzichtig door het eiwitmengsel. Probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Schep het beslag op de bakplaat en strijk het uit tot een cirkel van ongeveer 1 centimeter dik. Bak het amandelbiscuit in 7-11 minuten goudbruin en gaar. Laat het afkoelen, verwijder voorzichtig het bakpapier en snijd of steek er een cirkel uit die groot genoeg is om de bodem van de bombe te bedekken.
Week de gelatineblaadjes voor de frambozenbavarois in koud water. Pureer de frambozen en zeef ze. Weeg 160 gram van de gezeefde frambozenpuree af. De rest (wat vooral de pitjes zijn) heb je niet nodig in dit recept. Klop de slagroom met de suiker lobbig op. Verwarm 1/3e van de frambozenpuree in een pannetje. Haal deze van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Roer de rest van de frambozenpuree hier doorheen en spatel er tot slot de opgeklopte slagroom door. Bekleed een klein rond bakje (dat een mooi midden vormt in de bombe) met plasticfolie en vul dat met de bavarois. Zet dit minimaal 3 uur in de vriezer.
Het boltaartje maken
Week voor de pure chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn. Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten pure chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar. Doe de chocolademousse in de bombevorm. Haal de bevroren frambozenbavarois uit het bakje en verwijder voorzichtig het plasticfolie. Duw de frambozenbavarois in het midden in de chocolademousse. Dek het geheel af met de plak amandelbiscuit en druk deze licht aan, zodat het amandelbiscuit en de chocolademousse even hoog in de vorm zitten. Zet de bombe minimaal 1 nacht in de vriezer.
De chocolade glaçage maken
Week voor het chocoladeglazuur de gelatine in koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine en het cacaopoeder toe. Meng het geheel met de staafmixer tot een egale massa. Giet het glazuur door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen en laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Haal de bevroren bombe uit de vorm en plaats deze op een verhoging, zodat het glazuur er goed af kan druipen. Giet het chocoladeglazuur over de bombe totdat deze helemaal bedekt is. Wacht een paar minuten en druk vervolgens aan de onderkant wat van het chocoladeschaafsel tegen de bombe. Plaats het taartje op een schaal en laat hem in de koelkast helemaal ontdooien (dit duurt zo’n 5 tot 8 uur). Garneer het boltaartje voor het serveren met de sterren van witte chocolade.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk




























