- Voor het amandelbiscuit
- 2 eiwitten
- snuf zout
- 45 gr fijne suiker
- 45 gr amandelmeel
- 20 gr bloem
- 20 gr poedersuiker
- Voor de frambozenbavarois
- 3 blaadjes gelatine (= 5 gram)
- 250 gr (diepvries)frambozen
- 225 ml slagroom
- 75 gr suiker
- Voor de pure chocolademousse
- 1,5 gelatineblaadje (= 2,5 gram)
- 300 ml slagroom
- 3 eieren
- 50 suiker
- 165 gr pure chocolade, gesmolten
- Voor de chocoladespiegel
- 5,5 gelatineblaadjes (= 9 gram)
- 125 ml slagroom
- 150 ml water
- 175 gr suiker
- 60 gr cacaopoeder
- Verder nodig
- chocoladekrullen
- ijskristallen van witte chocolade
Dit boltaartje is gevuld met chocolademousse, frambozenbavarois, amandelbiscuit en overgoten met een chocoladeglazuur. Met dit recept maak je zeker indruk op je gasten! De verschillende smaken en texturen in dit taartje zorgen ervoor dat je er van blijft eten. Je kunt het dessert al (enkele dagen) van te voren maken en tot die tijd in de vriezer bewaren. Glaceer het in de ochtend en plaats het daarna direct op de schaal waarop je het gaat serveren. Laat het boltaartje in de koelkast ontdooien en garneer het vlak voor het serveren met de chocoladesterren. Voor de benodigdheden van dit dessert heb ik geshopt bij Baktotaal Bouwhuis. Daar vond ik onder andere deze prachtige bombevorm en deze sneeuwvlokken van witte chocolade die het dessertaartje extra feestelijk maken!
Om dit boltaartje af te maken heb ik zelf een chocoladespiegel gemaakt. Ik weet nu trouwens ook waarom dit een spiegel wordt genoemd, je ziet er alles in! Het taartje mooi op de foto zetten was dan ook de grootste uitdaging van de dag, omdat je werkelijk onze hele huiskamer in het taartje terug bleef zien. Los van dat zag het er onwijs mooi uit en is dit dessert echt een spektakelstuk als afsluiting van je diner! Heb je geen tijd (of zin) om zelf de chocoladespiegel te maken, dan kun je ook de kant-en-klare chocolade glaze van Decora gebruiken. Voor het overgieten van de bol heb ik dit druiprek van Wilton gebruikt, zo voorkom je dat de hele keuken onder de chocolade zit als je klaar bent. Van de frambozenbavarois maak je trouwens meer dan je nodig hebt, maar dat kun je gewoon in glaasjes laten opstijven, zo kun je er nog een keer van genieten!
Bereiding: Boltaartje met chocolademousse en frambozenbavarois
Verwarm de oven op 230 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom luchtig op. Voeg als het mengsel schuimig wordt de fijne suiker geleidelijk toe en blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgelost. Meng het amandelmeel met de bloem en poedersuiker en spatel deze voorzichtig door het eiwitmengsel. Probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Schep het beslag op de bakplaat en strijk het uit tot een cirkel van ongeveer 1 centimeter dik. Bak het amandelbiscuit in 7-11 minuten goudbruin en gaar. Laat het afkoelen, verwijder voorzichtig het bakpapier en snijd of steek er een cirkel uit die groot genoeg is om de bodem van de bombe te bedekken.
Week de gelatineblaadjes voor de frambozenbavarois in koud water. Pureer de frambozen en zeef ze. Weeg 160 gram van de gezeefde frambozenpuree af. De rest (wat vooral de pitjes zijn) heb je niet nodig in dit recept. Klop de slagroom met de suiker lobbig op. Verwarm 1/3e van de frambozenpuree in een pannetje. Haal deze van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Roer de rest van de frambozenpuree hier doorheen en spatel er tot slot de opgeklopte slagroom door. Bekleed een klein rond bakje (dat een mooi midden vormt in de bombe) met plasticfolie en vul dat met de bavarois. Zet dit minimaal 3 uur in de vriezer.
Het boltaartje maken
Week voor de pure chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn. Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten pure chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar. Doe de chocolademousse in de bombevorm. Haal de bevroren frambozenbavarois uit het bakje en verwijder voorzichtig het plasticfolie. Duw de frambozenbavarois in het midden in de chocolademousse. Dek het geheel af met de plak amandelbiscuit en druk deze licht aan, zodat het amandelbiscuit en de chocolademousse even hoog in de vorm zitten. Zet de bombe minimaal 1 nacht in de vriezer.
De chocolade glaçage maken
Week voor het chocoladeglazuur de gelatine in koud water. Doe de slagroom, het water en de suiker in een pan en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de geweekte gelatine en het cacaopoeder toe. Meng het geheel met de staafmixer tot een egale massa. Giet het glazuur door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen en laat het afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Haal de bevroren bombe uit de vorm en plaats deze op een verhoging, zodat het glazuur er goed af kan druipen. Giet het chocoladeglazuur over de bombe totdat deze helemaal bedekt is. Wacht een paar minuten en druk vervolgens aan de onderkant wat van het chocoladeschaafsel tegen de bombe. Plaats het taartje op een schaal en laat hem in de koelkast helemaal ontdooien (dit duurt zo’n 5 tot 8 uur). Garneer het boltaartje voor het serveren met de sterren van witte chocolade.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Die zelfde vraag heb ik ook.
Ik heb nog zo'n " Tupperware" puddingvorm, kan het daar ook in gemaakt?
Fijne Kerstdagen Rutger.
Die heb ik niet gemeten en zie ik ook niet staan. Het is een halve bol van 18 centimeter, dus met een beetje wiskunde kun je da t uitrekenen.
Beantwoorden
Hallo rutger heel hartelijk bedankt voor het recept voor de chocolade glanslaag topgozer ben je gr mary
BeantwoordenDank voor het recept, het klinkt weer heerlijk en ziet er prachtig uit! Ik ga het vrijdag meteen uitproberen. Ik houd niet zo van biscuitodems. Kan ik die vervangen door bijvoorbeeld een harde wenerbodem of bastognebodem? Of gaat het dan mis met invriezen?
BeantwoordenHarde Wener kan prima! ook erg lekker. Bastogne zou ik niet doen, dat overheerst de smaak heel erg.
Beantwoorden
Dank je voor je reactie! Ik heb toch de bodem zo gehouden als je recept, maar de mousse vervangen door de witte mousse uit je andere recept. Het was erg goed gelukt!
Ik heb er een rode spiegel overheen gedaan volgens een recept van internet, maar was er niet zo tevreden over, veel te veel gelatine en te elsstiekerig. Heb je misschien nog een goed recept voor een gekleurde spiegel?
Hoi Joanne! Ik ben daar nog mee aan het experimenteren, maar zodra ik een fijne gekleurde spiegel heb deel ik die zeker hier!
Beantwoorden
Hallo moet dit boltaartje perse in een siliconen bak vorm? of kan dit ook in een metalen of plastic bakvorm?
BeantwoordenHet kan ook in een plastic bakvorm. Wel zou ik die dan eerst met plasticfolie bekleden zodat je het bevroren taartje er makkelijk uit kunt krijgen.
Beantwoorden
Hallo kan je ook witte chocolade gebruiken om hem te marmeren voor de bovenkant gr
BeantwoordenDat kan, maar pure witte chocolade glanst wel minder dan deze spiegel en ik weet niet of het heel mooi marmert. Je zou dan ook een glaze van witte chocolade moeten maken als je het echt goed wilt doen.
Beantwoorden
Misschien een stomme vraag, maar wat heb je dan als binnenste bol gebruikt, en welke diameter had die?
BeantwoordenAls binnenste bol heb ik een kommetje gebruikt, niks bijzonders. Doordat ik die bekleed had met plasticfolie kon ik de bavarois er goed uithalen. De diameter was zo'n 9 centimeter.
Beantwoorden
Ik heb ondertussen alles in de diepvries staan in een aluminium bolbakvorm. Maar hoe krijg ik dat er morgenvroeg mooi uit? Even in warm water plaatsen?
BeantwoordenJa dat gaat het beste! Voor een volgende keer kun je de bolvorm ook eerst met plasticfolie bekleden aan de binnenkant, dan weet je zeker dat de bol er goed uit komt.
Beantwoorden
ja, maar met de plasticfolie had ik bij de bavarois gemerkt dat er zo strepen in de halve bol kwamen. Het heeft even geduurd voor ik de grote bol uit de metalen kom kreeg en hij was absoluut niet zo glad als deze van jou op de foto. Ik heb deze dan zachtjes glad gestreken met mn vinger. Daarnaast heb ik ook wel nog een aantal aandachtspuntjes: Het ei-suikermengsel kreeg ik amper tot 70 graden en mijn mixer werd moe van het lange mixen ;-) dus het mengsel zeker niet in een glazen kom opwarmen, bij een metalen kom in bain marie ging de temperatuur iets sneller omhoog, maar bij 65 graden ben ik gestopt... en bij de chocoladespiegel had ik deze dus aangebracht als deze op lichaamstemperatuur was, maar dat maakte dat mijn bol lichtjes begon te smelten en zo het spiegeleffect teniet deed. Ik had gelukkig nog de helft van de spiegel over, dus deze dan bijna volledig laten afkoelen voor ik hem heb aangebracht.
BeantwoordenVanmiddag heb ik dit prachtige taartje gemaakt en hij staat in de vriezer, zonder chocoladespiegel uiteraard. Kan ik 'm tot 1e Kerstdag in de vriezer laten staan of is dat te lang?
BeantwoordenHoi Rutger! Ik wil een variatie gaan maken op deze taart, en daarbij o.a. witte chocolade gebruiken voor de chocolademousse i.p.v. pure, heb je tips in hoeverre ik de ingrediënten voor de chocolademousse dan zou moeten aanpassen? Minder suiker? Alvast bedankt!
BeantwoordenHoi! Voor het recept van de witte chocolademousse kun je dit recept aanhouden:
https://www.rutgerbakt.nl/feestelijke-witte-chocolademousse-kern-frambozencremeux-recept/
Beantwoorden
Hoi hoi, hoe lang kan ik de taart in de diepvries bewaren voordat ik de laatste stap glazuur en ontdooien doe?
BeantwoordenIk heb het recept gemaakt maar dan in mini formaat zodat ieder een eigen bombe krijgt. Ik heb er 9 gemaakt. Heb ik dan genoeg aan de vermelde hoeveelheid glaze?
BeantwoordenSuperleuk! Ik denk dat je het wel gaat redden met de glaze! En als je het rooster op een diep bord of schaal zet kun je de glaze opvangen di eraf stroomt en nogmaals gebruiken.
Beantwoorden
Beste Rutger.
Voor de koekbodem beschrijf je er niet bij of je het door moet kloppen tot stijven pieken.
Het is verbrand ik heb het door gemixt tot het suiker opgelost was.
Maar ik heb een heteluchtoven een draaiende schotel maar ik heb het wel op een vierkante plaat gedaan dus automatisch draait hij dan niet.
Keihard was het misschien toch te hoog de temperatuur.
Gr Sylvia
Hoi! Het mengsel moet doorgeklopt worden tot de suiker is opgelost, dat duurt een tijdje, dus het mengsel heeft dan zeker stijve pieken. Hete lucht is niet heel geschikt voor deze bodem, en je moet de temperatuur daar wat voor verlagen. Ik denk dat het daaraan ligt dat de bodem niet zo geworden is als de bedoeling was.
Beantwoorden
Ik wil kleine domes maken.zou dat lukken door de dome eerst te bekleden met een laagje chocolade, dan te vullen met frambozenmouse of vanilleijs en nog een kern van frambozensaus toe te voegen?! Kan nergens zo iets vinden, maar het lijkt mij zo lekker.
BeantwoordenHey Rutger,
Onwijs mooi boltaartje! Ik had een vraagje over je spiegelglazuur; indien ik er een fruitglazuur van maken, kan ik dan cacaopoeder vervangen door gepureerd fruit?
Alvast bedankt!
XJ
BeantwoordenHet recept voor fruitglazuur is net weer anders. Voor nu heb ik dat nog niet, maar wellicht komt het nog online.
Beantwoorden
Hallo mijn vraag is kan je het overgebleven choco glazuur nog een keer opwarmen of invriezen bvd
BeantwoordenHoi Rutger. Moet je een siliconen vorm ook bekleden met plastic folie? Ik ben heel benieuwd hoe ik hem uit de vorm moet krijgen die jij gebruikt hebt!
BeantwoordenHoi! Dat hoeft niet. Doordat de taart bevroren wordt kun je hem heel gemakkelijk uit de flexibele vorm 'ploppen'.
Beantwoorden
Hallo Rutger, dit ziet er echt heel mooi en lekker uit! Ik wil deze vegetarisch maken, dus met Agar Agar poeder. Weet je of dit kan?
BeantwoordenDat moet kunnen denk ik. De exacte dosering van de agar agar durf ik je alleen niet te geven.
Beantwoorden
Een late reactie... maar het was gelukt met Agar Agar, dank je! Ik had wel minis gemaakt, en verhouding gegoogled. Ze waren heerlijk!
BeantwoordenIk heb een boltaartje als uitdaging om er een eenhoorn van te maken maar mijn vraag is:
Kan die bol wel in de oven?
Normaal doe ik een cake bakken in springvorm en in de bolvorm plastic folie en vul het met cake
Kan die bolvorm ook met deeg in de oven?
Hoop echt op je antwoord
Groetjes Carina
Hoi! De siliconen bolvorm kan tot 280 graden Celsius verhit worden.
Beantwoorden
Gisteren mijn nieuwe siliconen bolvormpjes (8cm) uitgetest met dit chocomousse recept en hij was heerlijk! Als bodem had ik brownie uitgestoken en in het vormpje erbij geduwd. De glaze vind ik ook erg lekker en mooi. Fijn dat dit gewoon met ingrediënten gemaakt kan worden die je altijd in huis hebt ;) Een witte chocoladeversie van de glaze zou ook zeker welkom zijn!
Met dit recept van chocolademousse en glaze had ik genoeg voor 10 kleine bollen.
Beste Rutger,
Hoe lang blijft het taartje ongeveer mooi als het glazuur erop zit? Wil het maken en ergens mee naartoe nemen, dus zou liefst de glazuur er al tevoren op doen. En bewaar ik het dan liefst nog gekoeld (koelkast? vriezer?)?
Groet, Liselotte
Hoi. Het blijft zeker 1-2 dagen mooi. Bewaar het taartje in de koelkast voor het mooiste resultaat.
Beantwoorden
Beste Rutger,
Ik lees in de bereiding bij de Chocolade glacage dat je het mengsel van slagroom, water en suiker 5 min moet koken, daarna de gelatine toevoegen. Is het dan niet zo dat bij zo'n hoge temperatuur de bindkracht afneemt van de gelatine? Ik denk zelf dat je beter wat later de gelatine kan toevoegen als het mengsel wat is afgekoelt. Wat is jou ervaring hier mee?
Groetjes Gerjanne
BeantwoordenHoi. Het verliezen van de bindingskracht tijdens koken is eigenlijk al achterhaald. Dat is niet het geval. Maar je voegt de gelatine pas toe als de pan van het vuur is, dus dat kan echt geen kwaad.
Beantwoorden
Beste Rutger. Ik wil graag de Bonne maken maar ik kan geen volmaken vinden. Ik wil dit voor 6 personen maken. Dank je.
BeantwoordenSorry, de frambozen chocoladebombe.welke inhoud heeft dit. Ivm maat kommen. Ik wel het maken voor 6 personen. Dank je Nellie
BeantwoordenIk heb deze bombevorm gebruikt: https://www.bouwhuis.com/siliconen-gebaksvorm-bol-o18x9-h-per-stuk Dat is zeker genoeg voor 6 personen.
Beantwoorden
De chocoladespiegel is prima gelukt, dank je wel voor het recept! Ik heb alleen nog heel veel over, kun je dit bewaren? IJskast? Vriezer? En als je het een 2e keer verwarmt stijft het dan nog wel op? Alvast dank namens een enthousiaste beginner…
BeantwoordenJe kunt het bewaren. Zowieso in de koelkast, vriezer heb ik geen ervaring mee.
Beantwoorden
Kun je voor de eiwitten uit de chocolademousse ook eiwit uit een fles gebruiken? Dat heb ik nl. over van macarons. Hoeveel eiwit moet je dan gebruiken?
BeantwoordenKun je de spiegel ook smaakloos maken door de cacaopoeder weg te laten? En kun je dan kleurstof (vloeibaar) toevoegen om het een andere kleur te geven?
BeantwoordenHi. Er zijn spiegels in aderend kleuren. Of je daar deze basis voor kunt gebruiken, dat weet ik niet. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik denk wel dat het kan hoor, maar probeer het eerst even een keer uit als je het zeker wilt weten.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik ben al bezig met de ideeën voor kerst. Ik wil dit taartje in het klein (1-persoons) gaan maken. Kan ik de frambozenmousse ook vervangen door frambozencoulis? Of is dit te nat en loopt dit eruit bij het ontdooien?
Ik hoor het graag.
Groeten ,
Lydie
BeantwoordenHoi. Dat gaat er wel uitlopen, de coulis blijft gewoon vloeibaar.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Allereerst hartelijk dank voor de super recepten op deze site! Ik heb dit taartje al verschillende keren gemaakt, iedereen vind hem fantastisch! Ik wil nu de kern van sinaasappelbavarois gaan doen, heb je nog tips om een goed smaak contrast te krijgen?
Mvg
Rachel
Hoi! Dank! Dat is ook erg lekker! In mijn Toetjesbijbel staat een recept voor sinaasappelbavarois, dat zou je kunnen gebruiken in combinatie met de chocolademousse. Erg lekker samen!
Beantwoorden
