Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 5 eieren
  • ¼ tl zout
  • 160 gr suiker
  • 1½ tl vanille-extract
  • 160 gr bloem
  • 45 ml water
  • Voor de botercrème
  • 30 ml hete espresso
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 tl oplos-espresso
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 200 gr pure chocolade, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • cacaopoeder, om te bestuiven

Een boomstam bakken klinkt misschien wat raar, maar geloof mij, het eindresultaat is heel erg lekker! Je komt een boomstam vaak tegen als kerstgebak of –dessert. In dit recept is de boomstam gevuld met een heerlijke chocolade-mokkacrème.

Om de boomstam extra mooi te maken kun je er nog eetbare decoratie bij maken. De paddenstoelen die je op de foto ziet zijn gemaakt van eiwitschuim. Gebruik dit recept voor Franse meringue en spuit daar kleine dopjes en puntige toefjes mee op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif de dopjes schuim voor het bakken met wat cacaopoeder. Droog de toefjes ongeveer 2 uur in een oven van 95 °C en laat ze daarna helemaal afkoelen in de gesloten oven. Plaats na het bakken een aantal dopjes op de stammetjes met wat botercrème. Van bruine marsepein maak je dennenappeltjes door deze ovaal te rollen en vervolgens met een schaar in te knippen. Van deze chocolade boomstam kun je met ongeveer 15 mensen genieten!

Bereiding: Chocolade mokka boomstam

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet een diepe bakplaat/bakvorm van ongeveer 25×35 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.

Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop dit in ongeveer 6 minuten schuimig op, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt. Zeef de bloem in delen boven het opgeklopte eimengsel en spatel dit samen met het water door het beslag. Probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad. Bak de cake in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de cake afkoelen.

Meng de hete espresso met de bruine basterdsuiker en de oplos-espresso en roer tot alles opgelost is. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg daar de banketbakkersroom aan toe en klop het geheel door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud, zet de schaal dan even in

wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Voeg tot slot het koffiemengsel en de gesmolten chocolade toe aan de botercrème en mix dit erdoor.

Bestrijk de cakeplak met de helft van de botercrème en rol deze vanaf de lange zijde op. Snijd ¼ van de rol af en houd deze apart. Bestrijk de rol met de botercrème, probeer het niet te glad te doen, het mag op boomschors lijken. Snijd het apart gehouden stukje rol in tweeën en plak deze als zijtakken op de stam. Werk de zijtakken af met de botercrème en decoreer de boomstam naar wens. Bewaar de boomstam in de koelkast maar haal hem er minimaal een halfuur voor het serveren uit. Bestuif de chocolade boomstam voor het serveren met behulp van een theezeefje met wat cacaopoeder.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
M&M 2020-01-28 17:54:16

Klopt de verhouding van de chocolade? Na het toevoegen van de warme gesmolten pure chocolade ging de botercreme schiften/zweten. Oftewel de boter veranderde in een olie rondom de botercreme.

Beantwoorden
M&
Rutger 2020-02-03 09:24:36

Dan was de chocolade waarschijnlijk te heet. De verhouding chocolade klopt wel namelijk.

Beantwoorden
Janke Cuperus 2019-12-24 13:48:08

Ben nu voor 1e Kerstdag een poging aan het doen om dit te maken, maar nu heb ik alle ingrediënten voor het beslag al bij elkaar gedaan. Oeps! Te snel!
Is dit nog te redden?

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-12-24 14:17:16

Het mengsel moet wel eerste echt luchtig geklopt worden. Dit is niet meer te redden.

Beantwoorden