- Voor de cake
- 140 gr pure chocolade, grof gehakt
- 140 gr boter, op kamertemperatuur
- 110 gr poedersuiker
- ΒΌ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 6 eidooiers
- 6 eiwitten
- 110 gr fijne suiker
- 140 gr bloem
- Voor de ganache
- 100 ml slagroom
- 200 gr pure chocolade, gehakt
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 300 gr abrikozenjam
- melkchocolade, gesmolten
Begin dit jaar was ik samen met mijn vriend een lang weekend in Wenen. Als er iets is dat je geproefd moet hebben als je in Wenen bent, dan is dat natuurlijk de Sachertorte.
Wat de Sachertorte betreft zijn er twee bakkers die beweren het originele recept te hebben; natuurlijk hotel Sacher en daarnaast patisserie Demel. Zeker die laatste is trouwens echt een aanrader, naast deze bekende chocoladetaart hebben ze nog veel meer prachtige een lekkere patisserie. Om zelf te ontdekken welke Sachertaart het lekkerste is hebben we ze natuurlijk allebei geproefd. Ik had niet verwacht dat er nog zoveel verschil tussen zou zitten.
De chocoladecake van hotel Sacher is één keer doorgesneden, gevuld met jam en bestreken met jam voordat deze overgoten werd met chocoladeglazuur. De cake van patisserie Demel is alleen aan de buitenkant bestreken met jam. Hun cake is echter wel heel lekker van structuur, die van Sacher is een tikkie aan de droge kant. Al wint Sacher weer met zijn chocoladeglazuur, die is het volste van smaak. Kortom, ik stel dus voor om de cake van Demel te combineren met het glazuur en de jam van Sacher, dat zou voor mij de perfecte Sachertorte zijn.
De echte recepten zijn uiteraard heel geheim, dus daarom deel ik hier mijn eigen versie van de Sachertaart. Omdat chocoladeglazuur wat lastiger te maken is (er moet met een suikerthermometer siroop voor gekookt worden) heb ik ervoor gekozen om een chocoladeganache over de cake heen te gieten. Met mijn eigen variant van deze super lekkere taart waan ik me zo toch weer een beetje in Wenen.
Sachertorte maken
Verwarm de oven voor op 170 Β°C.
Vet een springvorm van 23 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de pure chocolade au bain-marie en laat deze iets afkoelen. Doe de boter, poedersuiker, het zout en vanille-extract in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen tot een romige massa. Klop (met schone garde) de eiwitten in een andere vetvrije kom stijf en voeg geleidelijk de fijne suiker toe. Klop de eiwitten tot een stijf en glanzend geheel. Meng de gesmolten chocolade door het botermengsel en spatel daar vervolgens de bloem door. Meng als laatste de opgeklopte eiwitten in gedeeltes door het beslag, probeer het daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Doe het beslag in de springvorm en bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar. Laat de taart eerst 15 minuten afkoelen in de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.
De Sachertaart decoreren
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en druk deze door een fijne zeef. Keer de cake om zodat de onderkant de bovenkant wordt en snijd de cake horizontaal doormidden. Strijk er een laag abrikozenjam tussen. Plaats de helften op elkaar en bestrijk de zij- en bovenkant met de abrikozenjam. De jam moet eerst een halfuur opdrogen voordat de ganache over de taart gegoten kan worden.
Doe de slagroom in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet de room over de gehakte chocolade. Roer door tot er een mooie ganache ontstaat. Voeg de boter toe aan de ganache en roer nog een minuut goed door. Plaats de taart op een rooster en giet de ganache er rijkelijk overheen, zodat ook de zijkanten goed bedekt zijn. Maak de bovenkant eventueel glad met een paletmes. Met dit recept maak je meer ganache dan je nodig hebt omdat bij het overgieten van de taart wat ganache verloren zal gaan. Laat de taart opstijven in de koelkast.
Spuit met de gesmolten melkchocolade het woord βSacherβ op de taart.
Fotoβs: Harold Pereira en Erik Spronk

























