Vorige maand was ik samen met mijn vriend voor het eerst in Oostenrijk, om daar te bakken met de verse degen van Tante Fanny. Voor mij was het de eerste keer in Oostenrijk, een goed excuus dus om er gelijk een weekendje Wenen aan vast te plakken. Geïnspireerd door onze compacte reisgids en verschillende (food)blogs hebben wij in twee dagen heel veel gezien, gedaan en geproefd in Wenen. Mijn vijf leukste culinaire belevenissen van dat weekend lees je hier!

De strijd om de Sachertorte

Als je naar Wenen gaat, dan kan je er natuurlijk niet omheen: de Sachertorte. Waarschijnlijk kent iedereen hem wel, al wordt de taart nog wel eens verward met de Schwarzwälder kirschtorte. De Sachertorte is een chocoladecake met een laagje abrikozenjam en chocoladeglazuur eroverheen. Erg lekker, maar zeker ook erg machtig.

Zowel hotel Sacher als patisserie Demel beweren het originele recept van de Sachertorte te hebben. Natuurlijk moesten wij de proef op de som nemen en hebben we beide versies geproefd. Bij patisserie Demel was het zo druk dat het helaas niet lukte om daar te zitten, die punt hebben we heerlijk in één van de vele parken van Wenen opgegeten. Bij hotel Sacher wisten we wel een plekje te bemachtigen. In het wat verjaarde hotelcafé genoten wij (net als echt iedereen die daar zat) van de Sachertorte en een kop Weense koffie.

Wil je zelf Sachertorte bakken? Mijn recept vind je hier!

KO7A3911Vijf culinaire tips in Wenen

KO7A3978KO7A3898

Hoewel de taarten in de eerste instantie erg op elkaar lijken, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Het grootste uiterlijke verschil zit hem in de jam; bij patisserie Demel zit er alleen een laagje jam tussen de cake en het chocoladeglazuur, bij hotel Sacher is de cake éénmaal door gesneden en ook daar voorzien van een laagje jam. Het glazuur bij patisserie Demel is iets zachter, maar de cake van hotel Sacher is weer iets droger. Kortom, beide taarten smaken toch echt wel anders. Na uitgebreid proeven zijn we het er over eens: de perfecte Sachertorte heeft de cake van patisserie Demel en de jam en het glazuur van hotel Sacher. Binnenkort zal ik mijn recept voor Sachertorte online zetten, die is weer iets anders, maar ook heel lekker!

(Patisserie Demel, Kohlmarkt 14 & Hotel Sacher, Philharmonikerstraße 4)

KO7A3891KO7A3895

KO7A3880KO7A3886

Genieten op de Naschmarkt

Eén van de bekendste markten in Wenen is de Naschmarkt. Bedenk je de Albert Cuyp, maar dan veel uitgebreider en met heel veel restaurantjes. Wij waren er in een zonnig weekend, waardoor de terrassen overvol zaten met etende en drinkende mensen. Heel gezellig. De markt is langgerekt en bestaat uit drie rijen kramen en stalletjes, met daartussen twee looppaden. Aan het eerste pad vind je alle etenskraampjes en winkels, aan de andere kant zitten alle restaurantjes, cafe’s en bars. Je kan je hier de hele dag vermaken, van ontbijt tot borrel en diner. Als je van rondstruinen op een foodmarkt en lekker eten en drinken houdt moet je hier zeker naar toe!

KO7A3943KO7A3923

KO7A3925KO7A3921

KO7A3931KO7A3938

Van alle markten thuis in Julius Meinl

Deze uitgebreide en luxe supermarkt bevindt zich midden in het centrum en heeft een heel ruim assortiment. Alles wat er in Julius Meinl verkocht wordt is voorzien van een vlaggetje van het land van herkomst. Behalve Oostenrijkse etenswaar, waren heel Europa en enkele landen daarbuiten vertegenwoordigd. Natuurlijk zijn wij gelijk op zoek gegaan naar ‘onze’ Nederlandse producten, maar die vielen helaas wat tegen. Completa koffiemelkpoeder, Calvé pindakaas en het gehele Conimex assortiment bleken onze voornaamste inbreng te zijn. Al met al is deze winkel echt wel een bezoek waard en lukt het je niet om met lege handen naar buiten te gaan. Ik kocht er verschillende soorten chocolade (onder andere witte chocolade met roos en champagne) en gekonfijte viooltjes (die worden veel gebruikt in de Weense patisserie).

(Julius Meinl, Graben 19)

KO7A3877KO7A3875

Heel veel proeven op het Genuss Festival in het Stadpark

Ons hotel zat aan het Stadpark,waar toevallig dat weekend het Genuss festival werd gehouden. Een verzameling van ongeveer 200 stands en kramen gaf een leuke indruk van culinair Oostenrijk.  Het was heerlijk weer, dus het hele park zat en lag vol met genietende mensen. Er werd heel veel wijn gedronken, dat het nog maar 11 uur in de ochtend was maakte daarvoor totaal niet uit. We proefden bij een stand allemaal verschillende smaken geroosterde pompoenpitten, van chocolade tot knoflook. Best lekker eigenlijk, dat zouden we in Nederland ook meer moeten hebben. Natuurlijk kochten we nog wat koeken en een mini-Gugelhopf, die we daar lekker in het zonnetje hebben opgegeten. Helaas hadden we op de terugreis alleen maar handbagage, anders was ik hier met tassen vol vandaan gekomen. En op elke hoek werd Erdbeerbowl geschonken, wat eigenlijk niets anders is dan aardbeien in wijn. Die ga ik wel missen! Misschien komt het ook door de sfeer en het lekkere weer daar, maar die was heerlijk!

KO7A4086KO7A4062

KO7A4069KO7A4096

KO7A4084KO7A4083

KO7A4076KO7A4108

Apfelstrudel uit paleis Schönbrunn

Naast Sachertorte staan de Weense patisserieën natuurlijk ook bekend om hun Apfelstrudel. In het paleis Schönbrunn (die van Sisi en André Rieu) bevindt zich een bakkerij waar dagelijks Apfelstrudelshows worden gegeven. Daar kan je live zien hoe de strudels gemaakt worden. Helaas waren wij net te laat daarvoor, maar gelukkig konden hem nog wel proeven bij Café Landtmann. Daar hebben we overigens ook heerlijk gegeten, met super lekkere zelfgemaakte limonade uit hun patisserie. Bezoek trouwens ook de tuinen van het paleis, die zijn prachtig!

(Schönbrunn, Schönbrunner Schloßstraße 47 & Café Landtmann, Universitätsring 4)

KO7A4052KO7A4026

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Petra 2016-06-19 16:37:36

Wat een leuk verslag van jullie reis, dankjewel! (En het water loopt me in de mond :) )

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-06-19 22:30:11

Dankjewel!

Beantwoorden
Shirley Rutgrink 2016-06-19 22:46:30

Wat een leuke tips, ik ga volgende maand voor het eerst naar Oostenrijk/Wenen dus ze komen goed van pas :-)

Beantwoorden
SH
Rutger 2016-06-20 11:04:26

Heel veel plezier daar! Het is een heerlijke stad!

Beantwoorden
Lilian Vaassen 2016-06-20 12:46:00

Zou wel een dagje mee willen lopen bij Patisserie Demel ;-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-06-20 18:14:11

Dan ga ik graag met je mee!!!

Beantwoorden
Jos Duinkerken 2016-08-12 10:35:53

Zou ook graag een dagje met Rutger meelopen ,want bij mij met bakken mislukt het regelmatig .groet Jos

Beantwoorden
JO