Witte chocolade en frambozen zijn een hemelse combinatie. De friszure frambozen en de zoete witte chocolade gaan perfect samen en dat blijkt ook maar weer met deze witte chocoladetaart met frambozen. Geloof me: deze taart smaakt net zo lekker als dat ie eruit ziet. Deze witte chocoladetaart bestaat uit twee lagen biscuit, met daartussen een heerlijke witte chocolade-vanillemousse. De taart is afgemaakt met witte chocoladeganache, verse frambozen en chocolade decoraties.

Witte chocoladetaart met frambozen

Om deze lekkere witte chocoladetaart met frambozen te maken, ben ik de keuken van Baktotaal Bouwhuis ingedoken. Het biscuit voor deze taart heb ik gebakken in een standaard springvorm van 24 centimeter. Omdat het biscuit na het bakken iets krimpt, heb ik voor de opbouw van de taart een taartring van 22 centimeter gebruikt. Zo krijg je mooie laagjes aan de buitenkant van de taart en komt de mousse niet naast het biscuit. Om te zorgen dat de taart goed uit de vorm komt is het heel handig om acetaatfolie voor de taartrand te gebruiken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 100 gr suiker
  • 1 tl vanillepasta
  • 100 gr bloem
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf witte chocoladetaart maken

Wil je dit witte chocoladetaart recept maken? Het recept is op te splitsen in 3 stappen: het biscuit, de witte chocolademousse en de witte chocoladeganache.

Biscuit maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met bakspray of boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn. Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de vanillepasta in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit 20-25 minuten. Laat het biscuit vervolgens afkoelen in de vorm.

Snijd het afgekoelde biscuit horizontaal doormidden. Dit gaat het makkelijkst met behulp van een taartzaag. Gebruik een bakring of een ring van een springvorm met een doorsnede van 22 centimeter om 2 plakken uit het biscuit te steken. Bekleed de bakring of springvorm aan de binnenkant met acetaatfolie en leg de onderste biscuitplak erin.

Witte chocolademousse maken

Week voor de witte chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water. Doe de melk en de helft van de 75 milliliter slagroom in een pannetje en breng dit aan de kook. Doe de rest van die slagroom met de eidooiers en de vanillepasta in een kom en klop deze door elkaar. Giet al roerend het kokende mengsel bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de massa dikker wordt. Om te controleren of de crème anglaise klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de massa niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 °C zijn. Let er op dat je het dus niet laat koken!

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef. Knijp de gelatineblaadjes uit en los die op in het warme mengsel. Roer vervolgens de gesmolten witte chocolade erdoor. Laat dit afkoelen tot lichaamstemperatuur. Spatel 1/3 van de lobbig geklopte slagroom door het chocolademengsel en meng dit tot een egale massa. Spatel de rest van de slagroom in twee delen door de mousse en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.

Verdeel de helft van de chocolademousse over de biscuitplak. Verdeel daar 200 gram van de frambozen over en strijk daar de rest van de chocolademousse over. Dek de mousse af met de andere biscuitplak en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Witte chocoladeganache maken

Doe de slagroom, de honing en de vanillepasta in een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze afkoelen op kamertemperatuur.

Bestrijk de taart met de witte chocoladeganache en garneer deze met verse frambozen, de witte chocoladekrullen en crispy frambozenstukjes.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (24)
Gea 2021-06-04 15:19:07

Ziet er erg lekker uit, helaas zijn mijn frambozen in de tuin nog niet rijp, maar zodra die rijp zijn ga ik dit recept zeker maken.

Beantwoorden
GE
MARILENE 2021-06-04 20:00:03

Wat ziet er dat heerlijk uit.Mijn complimenten. Groetjes Marilene.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-06 13:04:09

Dankjewel!

Beantwoorden
Karlijn van Haften 2021-06-04 21:30:48

Hoi Rutger,

Lijkt me weer een geweldig recept! Maar 1 vraagje: hoeveel vanillepasta heb je nodig voor in het biscuit? Dat staat er niet bij...

Groetjes!

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-06-06 13:03:58

Dank voor je oplettendheid! De hoeveelheid was inderdaad weggevallen. Inmiddels staat het er weer bij, een theelepel is genoeg!

Beantwoorden
patricia 2021-06-04 22:27:05

waar koop ik vanille pasta.of kun je dat zelf maken

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-06-06 13:03:17

Als je in de ingrediëntenlijst op vanillepasta klikt, dan kom je op de site van Baktotaal Bouwhuis waar het verkocht wordt.

Beantwoorden
Karlijn 2021-06-04 22:44:32

Als je erop klikt, word je omgeleid naar de site van Baktotaal. Daar kun je het kopen.

Beantwoorden
KA
Inger 2021-06-09 11:33:07

Was echt een heerlijke taart!

Beantwoorden
IN
Frieda 2021-06-10 17:11:45

Ik wil morgen de taart maken. Hij ziet er fantastisch uit! Eigenlijk wil ik een grote en daarbovenop dezelfde in het klein maken. De verhouding kan ik mede dankzij jouw tabellen wel uitrekenen, maar mijn vraag is: kan ik deze taart wel stapelen?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-06-14 08:59:15

Een kleintje erop moet wel lukken denk ik. Maar het is geen heel stevige taart, dus veel meer stapelen lukt niet zonder de taart extra te verstevigen.

Beantwoorden
Frieda Ruitenberg 2021-06-11 16:27:44

Toch maar niet gestapeld. Sowieso is het veel te warm om te bakken. Maar een enkele taart is nog wel te doen en… hij ziet er prachtig uit! Goed gelukt dus.

Beantwoorden
FR
Lisette 2021-06-14 21:07:21

Recept zou ik graag een keer proberen. Is dit ook veilig te eten voor kleinere kinderen gezien de witte chocolade mouse ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-06-22 10:39:30

Jazeker. Als je zorgt dat het goed verhit wordt gaat het prima.

Beantwoorden
Petra 2021-06-24 11:53:18

Kan ik deze taart maken zonder gelatine? Waarmee kan ik de gelatine vervangen, en welke hoeveelheid?

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-06-27 12:49:09

Het kan ook met agar agar, maar de exacte hoeveelheid durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Brouwer 2021-06-24 16:09:29

Een vraag is de basis mouse altijd op basis van chocolade, en wanneer ik een andere chocolade soort zou willen gebruiken blijven de hoeveelheden dan gelijk. Van de basis mouse recept Dan. De ganache weet ik de juiste hoeveel heden wel van wanneer ik een andere chocolade soort zou gebruiken.

Ziet er heerlijk uit en duidelijk uitgelegd in de YouTube filmpje.

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-06-27 12:47:20

Mousse hoeft zeker niet op chocoladebasis te zijn. Met andere soorten chocolade worden de verhoudingen anders. Er staat ook een taart met donkere chocolade mousse op mijn blog: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/chocolademousse-taart/

Beantwoorden
Annelies 2021-06-27 16:56:12

Heerlijke taart en dankzij de duidelijke instructie goed gelukt. Wel machtig dus in kleine porties verdeeld!

Beantwoorden
AN
Aster 2021-06-29 09:21:51

Erg lekker! Ik heb voor de chocolademousse in mijn variant alleen opgeklopte slagroom (400 ml) en witte chocolade (150g) gebruikt omdat ik niet graag gelatine gebruik. Dit werkte bij mij prima.

Beantwoorden
AS
Celine van heyst 2021-07-20 15:44:33

Zou je de honing kunnen vervangen met iets anders? of is dat niet lekker of mogelijk

Beantwoorden
CE
Rutger 2021-07-21 13:44:48

Je kunt het ook weg laten. Het kan zijn dat de ganache dan iets minder glad wordt.

Beantwoorden
Marleen 2021-08-23 16:40:08

Kun je deze taart (of een deel) ook invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 09:28:03

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Maud 2022-05-16 16:00:14

Hoi Rutger, wat een heerlijk recept. Hoe komt het dat deze taart niet ingevroren kan worden en de andere taart met chocolade-mousse bijvoorbeeld wel?
Ben benieuwd!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-22 18:04:09

Hoi! Het invriezen bij de andere taart doe ik zodat de chocolade ganache er helemaal overheen kan. Doordat de taart bevroren is vormt de ganache een mooi laagje op de taart. Voor dit recept laat ik de ganache eerst steviger worden en dan smeer ik 'm erop. Invriezen is dan niet nodig.

Beantwoorden
Lenny 2022-11-07 19:53:13

Hoi Rutger,
Ik lees dat het niet nodig is maar zou het wel kunnen om dat te doen net als bij de chocolade mouse taart?
Dat ik dan de ganache iets vloeibaarder laat.. alvast bedankt! Groetjes

Beantwoorden
LE
Mandy 2021-08-27 11:38:44

Ziet er heerlijk uit! Gebruik je volle - of halfvolle melk? Of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:58:13

De melk die ik gebruik is altijd vol, maar met halfvolle melk kan het ook prima.

Beantwoorden
Tessa 2021-09-13 07:47:07

Weet iemand hoe hoog de taart ongeveer wordt? Mijn zoontje heeft een 'hoge' taart aangevraagd....

Beantwoorden
TE
Bols Annie 2021-09-26 18:21:05

Dag Rutger u gebruikt roze lange krullen op de taart als versiering.
On het recept staan witte krullen maar de roze vind ik persoonlijk veel mooier kan u mij zeggen waar ik die kan kopen alstublieft?
Alvast bedankt voor de respons en dank je wel voir al die lekkere recepten. Ben helemaal fan er van!!!
Groetjes
Bols Annie

Beantwoorden
BO
Rutger 2021-09-26 21:09:12

Hallo Annie. De roze chocoladekrullen komen van Baktotaal Bouwhuis, alleen zie ik dat ze daar momenteel niet voorradig zijn.

Beantwoorden
Bols Annie 2021-10-03 12:07:48

Dankjewel voor de respons👍

Beantwoorden
BO
Wesley 2021-11-26 16:57:12

Ziet er heerlijk uit! Is de vanille pasta ook te vervangen door vanille extract?

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-11-30 13:52:20

Dat kan prima!

Beantwoorden
Elise 2021-12-02 07:40:35

Hoi Rutger,

Deze ga ik zeker maken! In hoeveel stukken kun je deze taart het beste snijden?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-08 22:44:55

Ik zou 10 stukken aanhouden.

Beantwoorden
Julia 2022-02-25 19:22:43

Hier bleef de mousse erg dun… hoe kan dit? We hebben het nu in de koelkast geplaatst voordat we het op het kapsel verdelen..

Beantwoorden
JU
Astrid 2022-06-30 06:37:19

Hoi Julia en Rutger, ik had hetzelfde en vermoed dat het bij mij kwam omdat het chocolademengsel nog te warm was op het moment dat ik de opgeklopte slagroom erdoor mengde. Ik ga het de volgende keer iets langer laten afkoelen voor het mengen (ook weer niet te lang, want dan stijft het misschien te veel op waardoor het mengen niet meer soepel gaat). @ Rutger denk je dat dit inderdaad de oorzaak kan zijn? Groeten, Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2022-03-01 09:23:41

Heb je de stappen zoals die in de video te zien zijn gevolgd? Ik kan vanaf hier lastig zeggen waarom het bij jullie te dun bleef.

Beantwoorden
Sonja 2022-03-10 15:57:23

lijkt me een heerlijk recept, wil hem morgen gaan maken echter ik denk dat hij nog lekkerder wordt met kokos, hoe denk je daar over? en hoe zou je dat verwerken?

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-03-13 12:44:18

Dat klinkt lekker! Gewoon experimenteren!

Beantwoorden
Brenda Andriese 2022-06-26 10:09:35

Ik wil je enorm bedanken voor dit geweldige recept. Heb hiermee een fantastische verjaardagstaart voor mijn moeder kunnen maken. Prachtig om te zien en O zo lekker!!! Meteen een favoriet!

Beantwoorden
BR
Brenda Andriese 2022-08-08 22:24:13

Bij het maken van de witte chocolademousse staat dat je dit af moet laten koelen tot lichaamstemperatuur. Moet dit niet kamertemperatuur zijn?

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-08-18 13:46:48

Lichaamstemperatuur is prima voor deze mousse.

Beantwoorden
Carla 2022-10-18 20:38:33

Goddelijk lekker!

Dank voor dit recept. En al die andere :)

Beantwoorden
CA

U kunt niet meer reageren.