Dit witte chocolade ijs met frambozen is om je vingers bij af te likken! Witte chocolade en frambozen zijn altijd een fijne combinatie en dit smaakvolle ijs is geen uitzondering. In dit ijs marmer ik de frambozensaus door het ijs én de witte chocolade is op twee manieren verwerkt in het ijs. Zowel gesmolten door het ijsmengsel als op het einde in kleine stukjes toegevoegd aan het vers gedraaide ijs op het einde. Dat levert een heerlijke smaak van witte chocolade op!

Witte chocolade ijs met framboos

Naar wens kun je vlak voor het serveren ook nog (extra) verse frambozen en/of witte chocoladeschaafsel toevoegen. Zelf schaafsel maken? Check hiervoor dit recept: zelf chocoladeschaafsel maken.

Dit witte chocolade ijs recept met framboos is goed voor zo’n 10-15 bolletjes ijs.

Witte chocolade ijs met framboos

Witte chocolade-framboos ijs maken met ijsmachine

Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig. IJsmachines zijn er in verschillende soorten. Bij sommige moet je de kom eerst minimaal 12 uur in de vriezer zetten voordat je aan de slag kunt, andere zijn zelfvriezend en koelen het mengsel dus zelf. Volg de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing van jouw ijsmachine en let ook op de maximale hoeveelheid die in de ijsmachine kan. Net uit de ijsmachine is het ijs altijd nog erg zacht, maar na enkele uren in de vriezer is het steviger. Of je nu dit witte chocolade ijs met frambozen maakt, of een andere variant: bewaar zelfgemaakt ijs niet te lang: na verloop van tijd ontstaan er ijskristallen in het ijs waardoor de textuur minder lekker wordt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de ijsbasis
  • 375 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 90 gr suiker
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • 75 gr fijngehakte witte chocolade
  • 60 ml frambozensaus
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Zelf witte chocolade ijs met frambozen maken 

Doe de melk en de slagroom in een pan en breng aan de kook. Doe intussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop kort door. Schenk het kokende melkmengsel bij de eidooiers, klop het goed door en schenk het terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren met een spatel tot het mengsel dikker begint te worden, tot het zo’n 85 °C is. Laat het niet koken. Haal de ijsbasis van het vuur en schenk deze door een zeef in een kom. Voeg de grof gehakte witte chocolade toe en meng alles goed met een staafmixer tot de chocolade opgelost is.

Laat het mengsel afkoelen en laat het daarna een nacht rusten in de koelkast.

Mix de ijsbasis voordat je het tot ijs gaat draaien nog ½-1 minuut door met een staafmixer. Giet de ijsbasis in de ijsmachine en draai tot ijs. Meng als het ijs gedraaid is de fijngehakte witte chocolade erdoor. Schep ⅓ van het witte chocolade ijs in een (diepvries)bakje en verdeel daar ⅓ van de frambozensaus over. Herhaal dit 2 keer en eindig met de frambozensaus. Marmer het ijs met de saus kort door. Dit doe je door met een spatel door het ijs te gaan. Zet het witte chocolade-frambozen ijs in de vriezer zodat het stevig wordt.

Witte chocolade ijs met framboos

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Pim 2024-11-05 19:20:20

Eidooier stolt bij 75 graden dus je hebt zoals Robert van Beckhoven zegt ´foe yong hai´

Beantwoorden
PI
Rutger 2024-11-22 08:54:25

Hi. Dat gaat niet op voor dit recept. De basis van dit ijs is een crème Anglaise, die wordt altijd op deze manier gemaakt. Het garen van de dooier heb je juist nodig om de ijsbasis te binden. Als je tijdens het verhitten maar blijft roeren en zorgt dat het mengsel niet gaat koken, dan komt het helemaal goed!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.