Dit crème fraîche ijs is een van mijn favoriete variaties op klassiek vanille ijs. De crème fraîche maakt het ijs heerlijk fris en vol van smaak. In dit crème fraîche ijs recept meng ik na het draaien een zelfgemaakte blauwe-bessencompote door het ijs, dat maakt het extra lekker. Je kunt deze compote natuurlijk ook achterwege laten, en gewoon naturel crème fraîche ijs maken. Dit ijsrecept komt uit mijn boek Toetjesbijbel, met daarin ruim 300 toetjesrecepten!

Crème fraîche ijs - Recept

Om het ijs te maken heb je een ijsmachine nodig. Daarover lees je meer in dit vanille ijs recept.

Luchtig crème fraîche ijs maken

Voor dit crème fraîche ijs gebruik ik ook wat magere-melkpoeder. Dat geeft het ijs meer body en maakt de textuur lekkerder. Het is optioneel, dus je kunt het ook achterwege laten, maar dan zal de structuur van het ijs iets anders zijn.

Als je melkpoeder gebruikt: let op dat je geen melkpoeder voor in de koffie gebruikt, maar magere melkpoeder (verkrijgbaar in grotere supermarkten of online, bijvoorbeeld hier). De melkpoeder voor in de koffie is minder geschikt om te gebruiken.

Crème fraîche ijs - Recept
Ingrediëntenlijst
 • Voor het crème-fraîche-ijs
 • ½ vanillestokje
 • 325 ml melk
 • 30 gr magere melkpoeder, optioneel
 • 3 eidooiers
 • 125 gr suiker
 • 250 gr crème fraîche
 • Voor de blauwe-bessencompote
 • 200 gr (diepvries) blauwe bessen
 • 75 gr geleisuiker
 • sap van ¼-½ citroen
kinderbakboek banner mob

Recept voor crème fraîche ijs

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met de melk in een pan. Verwarm op middelhoog vuur en voeg het melkpoeder toe als het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Roer goed door en breng het melkmengsel vervolgens aan de kook.

Doe intussen de eidooiers met de suiker in een kom en klop kort door. Schenk het kokende melkmengsel bij de eidooiers en klop goed door. Verwijder het vanillestokje en giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren met een spatel tot het mengsel dikker begint te worden (tot zo’n 85 °C). Laat het niet koken. Haal de ijsbasis van het vuur en schenk deze door een zeef in een kom.

Voeg de crème fraîche toe en meng deze er met een staafmixer door. Laat het mengsel afkoelen en laat het daarna een nacht rusten in de koelkast.

Compote van blauwe bessen maken

Doe de blauwe bessen, de geleisuiker en het citroensap in een steelpan en breng dit op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Laat de bessen op laag vuur 4-6 minuten pruttelen en roer het mengsel regelmatig door. Laat het mengsel daarna afkoelen en zet het tot gebruik in de koelkast.

Crème fraîche ijs maken met ijsmachine

Mix de ijsbasis voordat je het tot ijs gaat draaien nog ½-1 minuut door met een staafmixer. Giet de ijsbasis in de ijsmachine en draai tot ijs. Schep ¼ van het ijs in een (diepvries)bakje en verdeel daar 50 gram van de blauwe-bessen-compote over. Herhaal dit 2 keer en eindig met een laag ijs. Zet het ijs in de vriezer om het wat steviger te laten worden. 

Serveer het crème-fraîche-ijs met de rest van de compote.

Receptfoto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Alinda 2023-07-22 10:00:04

Klinkt lekker en iets minder calorierijk dan vanille ijs of roomijs. In het stukje staat: "heb je geen ijsmachine?" maar daar komt niets achteraan. Is dit recept ook zonder ijsmachine te maken of echt helemaal niet?

Beantwoorden
AL
Rutger 2023-07-24 10:04:27

Ha. Qua calorieën scheelt het niet veel met gewoon ijs hoor, maar het is wel heel lekker. Excuus voor de zin over de ijsmachine, daar moet een verwijzing komen naar ijsrecepten die je zonder ijsmachine kunt maken, maar dat artikel komt nog online. Dit recept maken zonder ijsmachine vind ik minder lekker worden.

Beantwoorden
agf 2023-07-24 17:06:29

Beste Rutger, Kan ik ook volle melkpoeder gebruiken?

Beantwoorden
AG
Rutger 2023-07-31 11:14:45

Het kan vast ook met volle, maar voor ijs wordt vaak magere melkpoeder gebruikt. Het gaat om extra droge stoffen in het ijs, om het meer body te geven. En niet zo zeer om extra vetten, daar wordt het ijs juist weer zwaarder van.

Beantwoorden
Pechimo 2023-07-27 12:01:39

Hallo Rudger , allereerst bedankt voor het recept , ik gebruik heel veel crème-fraîche in mijn gerechten .
Maar net als vorige wil ik ook graag weten of je volle melkpoeder kan gebruiken ?
En waarom magere ?

Beantwoorden
PE
Rutger 2023-07-31 11:13:53

Het kan vast ook met volle, maar voor ijs wordt vaak magere melkpoeder gebruikt. Het gaat om extra droge stoffen in het ijs, om het meer body te geven. En niet zo zeer om extra vetten, daar wordt het ijs juist weer zwaarder van.

Beantwoorden
Merel 2023-09-13 09:39:00

Hoi Rutger,
Hoeveel bolletjes ijs kun je ongeveer verwachten uit dit recept? Ik overweeg namelijk om dit ijs (1 bolletje per persoon) te gebruiken als onderdeel van een dessert dat ik ga maken voor 20 personen. Hoe vaak denk je dat ik dit recept moet vermenigvuldigen?

Alvast bedankt voor je antwoord!

Beantwoorden
ME
Rutger 2023-09-17 16:15:41

Hi, afhankelijk van hoe groot je de bolletjes schept, kun je uit dit recept 10-15 bolletjes scheppen.

Beantwoorden
Tine Bosman 2023-10-26 17:41:53

Dag Rutger,
Vandaag voor het eerst ijs gedraaid uit de Toetjesbijbel, maar nu begaf mijn oude ijsmachine het. Ik wil graag een nieuwe, maar wel een goeie. Heb jij een tip voor een soort machine? Het gaat om af en toe kleine hoeveelheden ijs, waar ik de hoeveelheden uit de Toetjesbijbel kan draaien. Het ijs is namelijk heerlijk.
Alvast bedankt.

Groet, Tine

Beantwoorden
TI
Rutger 2023-11-05 14:43:07

Hi. Ik heb te weinig ervaring met verschillende ijsmachines om te zeggen welke wel en niet goed zijn. Zelf heb ik er één van heyhey, maar die is voor af en toe ijs draaien wellicht wel wat aan de dure kant.

Beantwoorden
Karin 2023-12-08 10:41:11

Hoi Rutger, ik wil dit ijs graag voor oa 2 personen met een lactose-intolerantie maken. Bij t maken van ijs maak ik daarom altijd gebruik van lastosevrije volle melk van Arla. Het melkpoeder wilde ik dus weglaten. En de lactosevrije crème fraiche van Arla gebruiken. Denk je dat dit goed gaat?

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-12-11 09:37:33

Hi. Ik denk dat het wel goed gaat, maar heb daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.