Zelf kersenijs maken? Daar is dit kersen sorbet recept perfect voor. Afgelopen weekend heb ik een flinke lading kersen geplukt. Eigenlijk te veel om gewoon op te eten, dus heb ik ook een voorraad van deze kersen sorbet gemaakt. Voor deze sorbet van kersen heb je wel een ijsmachine nodig, zonder ijsmachine is het moeilijk om er zo’n lekker ijs van te maken.  

kersen ijs

De gelatine in dit recept is optioneel. De kersensorbet wordt er net iets gladder van, maar als je liever geen gelatine gebruikt kun je deze zonder problemen weglaten. De dextrose (druivensuiker) zorgt ervoor dat het ijs niet zo hard bevriest en dat je het nog goed kunt scheppen. Je kunt het in de grotere supermarkten en natuurwinkels kopen in poedervorm. En als je geen liefhebber van steranijs bent, dan kun je deze weglaten.

Kersensorbet met steranijs – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 1 gelatineblaadje, optioneel
  • 200 ml water
  • 100 gr suiker
  • 50 gr dextrose
  • 3 stuks steranijs
  • Voor de kersensorbet
  • 500 gr kersen, vers of diepvries, ontpit
  • sap van 1 citroen
kinderbakboek banner mob

Kersen sorbet maken

Begin met de suikersiroop. Als je een gelatineblaadje gebruikt, week deze dan eerst minimaal 10 minuten in koud water.

Doe 200 milliliter water met de suiker, dextrose en steranijs in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de siroop 2-3 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur, voeg eventueel het blaadje gelatine toe en roer de siroop door tot de gelatine opgelost is. Dek de pan af met een deksel of met een stuk aluminiumfolie en laat de siroop helemaal afkoelen. Verwijder daarna de steranijs uit de suikersiroop.

Meng de kersen met het citroensap en maal alles fijn. Dit gaat het makkelijkst in een blender, maar het kan ook met een staafmixer of in een foodprocessor. Meng de kersenpuree met de afgekoelde suikersiroop en zet dit mengsel enkele uren (of een hele nacht) in de koelkast.

Draai het gekoelde ijsmengsel in een ijsmachine tot sorbetijs. Maak de sorbet niet te lang van te voren. Als je het sorbetijs te lang in de vriezer bewaard kunnen er ijskristallen ontstaan die het ijs minder lekker maken.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Janny 2019-08-03 01:51:00

Wat heerlijk een ijsrecept van één van mijn favoriete fruitsoorten en ook nog eens lactose vrij. Ik ga dit zeker ma ken.

Beantwoorden
JA
Moniek 2021-12-15 20:11:36

Voor de dextrose kan ik daar ook gewone druivensuiker voor gebruiken?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-12-21 08:27:35

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.