Devil’s food cake is een echte Amerikaanse klassieker! Als je niet bang bent voor een overdosis chocolade, dan is dit de taart voor jou! Dit is namelijk echt de droomtaart voor elke chocoholic. Rijk van smaak, wat nattig, fudgy en afgemaakt met een heerlijke chocoladeganache.
Met dit devil’s food cake recept maak je een taart waar je 15-20 plakken uithaalt.
Wat is een devil’s food cake?
De devil’s food cake werd aan het begin van de twintigste eeuw populair in de Verenigde Staten en wordt tegenwoordig gezien als een echte klassieker. Het verhaal gaat dat het allereerste recept voor deze taart in 1902 werd gepubliceerd in een kookboek. Waar komt de naam vandaan? Sommige mensen beweren dat de naam bedacht is als tegenhanger van de Angel food cake, die juist luchtig is als een wolk. Of dit echt klopt is niet bekend.
De toevoeging van cacaopoeder aan het cakebeslag zorgt voor de rijke smaak en extra donkere kleur van de cake. Een ander kenmerkend ingrediënt voor deze taart? Baking soda. Wist je dat dit zorgt voor een meer fluffy cake?
4 tips voor de lekkerste devil’s food cake
- Ik gebruik een chocoladeganache in dit recept om de cake af te smeren, maar In sommige recepten wordt er gekozen voor een chocoladecrème op basis van zure room of een chocoladebotercrème.
- Wil je echt groots uitpakken? Maak dan anderhalf keer het recept en verras je gasten met een drielaagse chocoladetaart!
- Voor een extra rijke smaak kun je ook warme koffie gebruiken in plaats van kokend water voor het cakebeslag.
- Deze devil’s food cake kun je 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Haal de taart minimaal een uur voordat je ‘m gaat serveren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Je kunt de devil’s food cake ook 2-3 maanden invriezen. Bonustip: snijd de taart al in plakken voordat je ‘m invriest. Zo kan je af en toe een plak uit de vriezer halen wanneer je er zin in hebt.
- Voor het beslag
- 65 gr cacaopoeder
- 275 ml kokend water
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 tl vanille-extract
- 200 gr suiker
- 140 gr donkerbruine basterdsuiker
- ½ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 275 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- Voor de ganache
- 325 ml slagroom
- 2 el honing
- 325 gr pure chocolade, grof gehakt
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Devil’s food cake – Recept
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 2 (spring)vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Cakebeslag maken
Meng het cacaopoeder met het kokende water. Doe de boter, het vanille-extract, de suiker, de donkerbruine basterdsuiker en het zout in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop deze door het mengsel. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en de baking soda. Doe de helft daarvan – samen met de helft van het cacaomengsel – bij het beslag. Klop alles tot een glad beslag en voeg vervolgens de rest van de bloem en het cacaomengsel toe. Klop het beslag nog kort door, tot het egaal van kleur is. Verdeel het vervolgens over de twee bakvormen.
Cakes bakken
Bak de cakes 30-35 minuten. Test of de cakes gaar zijn door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Stort de cakes op een rooster en laat ze op hun kop afkoelen.
Ganache maken
Doe de slagroom en de honing in een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze afkoelen op kamertemperatuur. Je kunt de ganache ook in de koelkast laten afkoelen, dat gaat sneller, maar let erop dat de ganache dan niet te koud wordt, dan wordt die te stevig om mooi op de taart te smeren. in dat geval kun je de ganache weer een tijdje op kamertemperatuur zetten, zodat de chocoladetopping weer zachter wordt.
Devil’s food cake maken
Bestrijk een van de cakes met een laagje ganache en plaats de andere cake daar op zijn kop op, zodat de bovenkant mooi plat is. Bestrijk de taart aan de boven- en zijkant rijkelijk met de ganache. Laat de ganache opstijven in de koelkast. Haal de taart ruim voor het serveren weer uit de koelkast; op kamertemperatuur smaakt de devil’s food cake het lekkerst!
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hey Rutger! Thanks voor weer een top recept, ik ben groot fan!
Ik zou de taart graag op vrijdag willen bakken en op zaterdag willen eten met visite, kan ik de rest toevallig invriezen om later van te genieten?
BeantwoordenHallo Rutger!
Ik ben zo blij met je recepten en tips. Als ik iets bak check ik altijd eerst of jij daar ook een recept van hebt, dat is voor mij dan een betrouwbare bron dat het recept gaat lukken! Ik bak dan glutenvrij en de meeste recepten lukken door gewoon glutenvrije bakmix te gebruiken. Zou het bij deze cake ook lukken denk je? Zo ja, raad je aan de verhouding van de ingrediënten hetzelfde te laten?
BeantwoordenHi! Wat leuk om te lezen. Zelf heb ik geen ervaring met de glutenvrije versie van deze taart, maar ik denk dat het wel gaat lukken.
BeantwoordenHi Rutger,
Dankjewel weer voor je leuke nieuwsbrief.
Ik geniet er elke keer weer van!
Ik heb maar 1 springvorm, kan ik de cakes om de beurt bakken i.p.v. tegelijk?
Hoi Rutger
Dit lijkt mij een heerlijke taart!! Maar kan het kloppen dat de maat van ee bakvorm er niet bij staat?
ha Rutger,
Kan ik deze taart ook bakken in 1 springvorm van 24 cm en hem na afkoelen doormidden snijden?
Dank je
gr Lies
Hi. Dat gaat lastig, de cake wordt dan lastig gaar en als je de tijd erg verlengd, dan kan de cake juist te droog worden. Vandaar dat het lekkerder is om deze in 2 delen te bakken.
BeantwoordenRutger ivm dieet mag ik geen suiker of producten waar suiker in zit.
Ook fruit kan problemen geven.
Heb jij toevallig tips/ recepten voor cake/ taart zonder...
Alvast bedankt voor meedenken