Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 30 gr amandelmeel
  • 70 gr poedersuiker
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Voor de ganache
  • 250 ml slagroom
  • 2 el honing
  • 250 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 40 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Vanaf deze week ligt mijn nieuwe boek in de winkels: Rutger bakt de 100 allerbeste recepten! Ik ben er heel trots op, het is een mooi en dik bakboek geworden met echt mijn allerbeste recepten! Om dat te vieren deel ik vandaag één heerlijk recept uit het boek: de chocolade ganache taart. Deze taart staat bij ons regelmatig op tafel. De combinatie van de knapperige bodem en de zijdezachte chocoladevulling is waanzinnig lekker!

Chocolade ganache taart – recept

Ganache is een soort chocoladecrème die grotendeels bestaat uit room en chocolade. Het wordt vaak gebruikt als bonbonvulling, maar het is ook perfect als taartvulling voor deze onwijs lekkere chocolataart. De ganache kun je extra lekker maken door na het koken een scheutje van je favoriete likeur toe te voegen aan de room. Gebruik in dat geval 225 milliliter slagroom en 25 milliliter likeur. Van deze chocolade ganache taart kun je 10 -12 puntjes snijden.

Wil je meer weten over mijn boek Rutger bakt de 100 allerbeste recepten? Kijk dan hier!

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten

Chocolade ganache taart bakken

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het overhangende deeg af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Verwijder na het bakken de taartring en laat de bodem afkoelen.

Doe de slagroom met de honing in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en giet de hete room over de gehakte chocolade. Roer door tot de chocolade opgelost is. Voeg de boter toe en mix de ganache met een staafmixer tot een gladde massa. Schenk de ganache in de afgekoelde taartbodem en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Bestrooi de taart voor het serveren met de geroosterde hazelnoten.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Carina 2020-09-04 07:26:42

Deze taart gaat mijn 2de worden uit jou boek
Lijkt me zooooo lekkerrr
Geweldig het nieuwe boek.

Beantwoorden
CA
Sjoukje 2020-09-04 15:16:20

Ziet er heerlijk uit! Kun je deze taart ook met melkchocola maken, voor de mensen die puur te sterk van smaak vinden?

Beantwoorden
SJ
Rutger 2020-09-06 11:32:00

Dat kan, alleen worden de verhoudingen dan net iets anders: 200 ml slagroom en 300 gram melkchocolade. De overige ingredienten blijven het hetzelfde.

Beantwoorden
Lara 2022-05-22 16:20:18

Met melkchocolade geprobeerd en was heerlijk! Wat zou de verhouding bij witte chocolade moeten zijn?

Beantwoorden
LA
Rutger 2022-05-22 17:39:40

Hi! In dit artikel lees je de verhoudingen voor verschillende soorten chocolade: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
Carla 2020-09-13 16:45:37

Hoi rutger, even een vraag, als in het recept 2 eetlepels honing staat, moet ik dan de zelfde hoeveelheid inventsuiker gebruiken? Alvast bedankt voor je antwoord
Groetjes carla

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-09-14 10:36:16

Hoi, ja dat klopt!

Beantwoorden
Moon 2020-09-28 12:25:40

In t makkelijke bakboek staat t zonder ei en met basterdsuiker ipv poedersuiker wat is t verschil?

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-10-04 11:34:14

Dat deeg is heel anders, een soort kruimeldeeg wat je in de vorm drukt. Het deeg van dit recept is iets fijner van structuur en is geschikt om uit te rollen. De taart wordt daardoor iets delicater.

Beantwoorden
Lies 2020-10-29 19:34:45

Nog nooit taart gebakken welke boek kan ik beste kopen

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-02 09:21:49

Het makkelijke bakboek is dan ook heel geschikt, daar staan 100 recepten in die makkelijk zijn om te maken en natuurlijk zijn ze ook superlekker!

Beantwoorden
Eline Van Wynsberghe 2020-11-28 14:43:28

Dag Rutger,
Net de ganachetaart in de koelkast gezet. Alles ging goed maar door het mixen van de ganache met de boter op het einde kwamen er heel wat luchtbellen in mijn mengsel en is mijn ganache nu niet mooi vlak bovenaan. Is dit normaal?
Bedankt voor de hulp, en alle lekkere recepten natuurlijk 😊

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-11-30 08:24:36

Hoi. dat kan gebeuren als je tijdens het mixen teveel lucht mengt in het mengsel. Het is niet erg, alleen voor het ook wat minder mooi. Na het mixen kun je de kom met ganache enkele keren hard op het werkblad zetten, zodat de bellen naar boven komen.

Beantwoorden
Elise 2020-12-05 16:55:38

Waarom moet het eigenlijk opgeklopt worden? Wordt het daar luchtiger van? Ik ken ganache namelijk alleen als laten opstijven zonder opkloppen.

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-07 07:03:12

Het gaat niet om het opkloppen, maar om het goed mengen. Emulgeren in vaktermen. Door de ganache met de staafmixer te mixen weet je zeker dat de chocolade en de room heel goed gemengd worden, met een superzachte ganache als eindresultaat!

Beantwoorden
Rosanna 2020-12-24 10:09:45

Hoi Rutger, wat een heerlijke taart weer!! Ik heb de taart in een rechthoekige vorm gebakken, alleen is tijdens het bakken het deeg met een cm gekrompen in de vorm waardoor ik minder inhoud had voor de ganache. Heb je een tip om dat krimpen tegen te gaan?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-30 10:14:46

Dat krimpen hoort erbij, dat kun je niet tegengaan.

Beantwoorden
Nynke 2021-02-06 15:23:28

Hoi Rutger, heb je ook een alternatief voor de bakring? Ik heb alleen een hoge springvorm in die grootte

Beantwoorden
NY
Rutger 2021-02-08 11:52:02

Die kien je ook gebruiken, doe het deeg dan niet helemaal tot bovenaan. Het is wel lastiger om een mooie strakke rand te krijgen.

Beantwoorden
Floor 2021-03-01 08:09:20

Hoi Rutger! Kan ik 25 gram bloem vervangen door 25 gram cacaopoeder?

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-03-08 10:37:51

Dat kan prima!

Beantwoorden
Iris 2021-04-28 20:26:28

Hoi,

Zou dit recept ook in een quichevorm gebakken kunnen worden? Of is die rand te laag?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-05-03 09:03:42

Dat kan prima!

Beantwoorden
B vd B 2021-05-21 15:43:14

Hoi zou ik een stuk van deze taart mee naar school kunnen nemen? Zou ik hem dan in zilverfolie of iets anders moeten doen

Beantwoorden
B
Rutger 2021-05-31 11:00:07

Dat kan prima. In een bakje gaat denk ik het makkelijkst.

Beantwoorden
Remie 2021-09-15 22:21:53

Heerlijk informatief

Beantwoorden
RE
Remie 2021-09-24 12:56:04

Recept taart moet 500 gr chocolade zijn
En een grotere ring
Voor de rest wel goed

Beantwoorden
RE
Franklin 2021-10-02 12:36:38

Remie, wanneer komt jouw bakboek uit ?
Jammer zulke opmerkingen ….

Beantwoorden
FR
Suzanne 2022-04-27 13:57:49

Hi Rutger, superlekker recept! Kan ik de hazelnoten ook door de ganache mengen? En zo ja, moet ik ze dan eerst roosteren? Alvast bedankt!

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-05-02 08:29:29

Dat kan zeker. Eerst roosteren is wel het lekkerste.

Beantwoorden
Paula 2022-05-27 08:33:54

Ik heb de taart iets anders gemaakt, maar wel de volgorde gevolgd. Slagroom opgewarmd, chocolade erin en daarna roomboter. Helemaal af laten koelen en daarna in de koelkast. Staat al 11 uur in de koelkast en nog steeds niet stijf. Wat gaat hier verkeerd?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-05-29 20:59:52

Heb je alles goed afgewogen? En de ganache echt goed gemengd, met een staafmixer? En pure chocolade gebruikt?

Beantwoorden
Mieke 2022-09-15 18:49:25

Ik maak de bodem 2 dagen van te voren. In de koelkast bewaren of beter om in te vriezen? Groetjes Mieke

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-09-19 12:11:39

De bodem, zonder de vulling, kun je luchtdicht verpakt heel goed op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Joëlle Driessen 2022-10-10 19:47:04

Ik heb nog praline in een potje staan van baktotaal. Kan ik dit op de bodem doen of mengen door de ganache?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-10-11 07:59:25

Beide kan. Zelf zou ik het inderdaad door de ganache mengen. Deze kan daardoor wel iets zachter worden.

Beantwoorden
Cynthia 2022-11-25 13:20:37

Hoi Rutger,

Heerlijke taart en al meermalen gemaakt. Bij mij valt alleen tijdens het bakken altijd de rand om. Ik heb ook geprobeerd om de ring eerst in te vetten met boter, maar dat hielp ook niet. Heb jij nog tips om dit in het vervolg wel goed te krijgen?

Beantwoorden
CY
Rutger 2022-12-01 15:30:45

Je kunt de bodem dan toch eerst blindbakken, met een steunvulling erop.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.