Deze angel food cake doet zijn naam eer aan: het is een extreem luchtige cake met de textuur en kleur van een wolk, die hemels smaakt. Het is dus geen verrassing dat de cake in Nederland ook wel eens hemelse cake of wolkjescake genoemd. De witte cake dankt zijn luchtigheid en wolkachtige textuur aan de stijfgeklopte eiwitten in het beslag. Om het nóg verrukkelijker te maken heb ik deze angel food cake gegarneerd met luchtig opgeklopte slagroom en verse aardbeien. 

Met dit angel food cake recept maak je een cake waarvan je zo’n 16 plakken snijdt.

Angel food cake

Wat is een angel food cake?

De cake bevat geen boter en is gemaakt op basis van opgeklopte eiwitten. Soms wordt een angelfood cake vergeleken met een biscuitgebak of spongecake, maar de cake is luchtiger dan biscuit of sponge cake

De cake is van oorsprong Amerikaans, maar er is ook een engelse variant die Angel cake wordt genoemd. Angel food cake dankt zijn naam aan de luchtigheid van de cake en de fluffy textuur: de cake is zo licht dat engelen ervan zouden kunnen eten zonder dat het hen zou verzwaren.

Angel food cake

Angel food cake vorm

De mooiste angel food cake bak je in een speciale bakvorm: een angel food cakevorm, ook wel chiffonvorm genoemd. De ronde vorm heeft een doorsnede van ongeveer 25 centimeter en heeft een losse bodem. Dit is dezelfde vorm waar je ook pandan cake in kunt bakken. Je vindt deze vorm in bakwinkels, maar vaak ook in de toko.

Om te zorgen dat de angel food cake mooi luchtig blijft en niet inzakt, wordt de vorm na het bakken omgekeerd. Let erop dat het middenstuk niet naar beneden kan zakken tijden het afkoelen. Zoals je op de foto ziet heb ik er een schoteltje onder gezet, om te voorkomen dat het midden naar beneden zakt. 

Vet de vorm niet in! Dan kan de cake tijdens het afkoelen te veel inzakken. De vorm is zo ontworpen dat je de cake na het afkoelen makkelijk los kunt snijden met een scherp mes. Ga daarvoor eerst langs de zijkanten van de vorm. Haal de cake er dan met de bodem en het middenstuk uit en snijd die ook los met een scherp mes. 

Angel food cake

Angel food cake bakken in tulbandvorm

Je kunt de angel food cake ook in een tulbandvorm bakken. Vet deze vorm wél in met boter, bestuif ‘m met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Stort de cake direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen. De cake zal tijdens het afkoelen iets krimpen, waardoor de structuur iets minder luchtig is dan de angel food cake die in de speciale bakvorm is gebakken. 

Angel food cake

Tip voor extra luchtigheid: cream of tartar

Om te zorgen dat het opgeklopte eiwit en dus het cakebeslag mooi luchtig wordt, voeg ik cream of tartar toe tijdens het opkloppen van de eieren. Dit stabiliseert het eiwit, met een mooie en luchtige cake als resultaat. 

In het Nederlands wordt cream of tartar wijnsteen genoemd (niet te verwarren met wijnsteenzuur, dat is iets anders). Je kunt cream of tartar kopen bij de toko of in de (online) bakwinkel. Je kunt het ook achterwege laten in dit angel food cake recept, maar dan zal de cake net iets minder luchtig worden. Er wordt geschreven dat je de wijnsteen in dit recept ook kunt vervangen door 1 theelepel citroensap, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. 

Hoe kan ik angel food cake bewaren?

De zelfgemaakte angel food cake kun je zonder topping luchtdicht verpakt 4-5 dagen bewaren op kamertemperatuur. Invriezen kan ook, voor 2-3 maanden (zonder de topping). Wil je de angel food cake bewaren met topping? Zet de cake dan in de koelkast, hij blijft dan 2-3 dagen lekker.

Angel food cake
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 145 gr bloem
  • 180 gr poedersuiker
  • 12 eiwitten (ongeveer 360 gram)
  • 1½ tl cream of tartar
  • snuf zout
  • 180 gr fijne suiker
  • 1½ tl vanille-extract

Recept angel food cake

Verwarm de oven voor op 170 °C. Gebruik voor de cake bij voorkeur een angelfood cakevorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter, met een losse bodem. Het voordeel van een deze vorm is dat je de cake omgekeerd kunt laten afkoelen. Vet de vorm vooral niet in, maar snijd de cake na het afkoelen voorzichtig los. Door het op de kop afkoelen blijft de cake mooi luchtig.

Beslag maken

Doe de bloem en de poedersuiker in een kom en meng deze door elkaar. Doe de eiwitten met de cream of tartar en het zout in een andere (brandschone) kom en klop het eiwit met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg zodra de eiwitten luchtig beginnen te worden geleidelijk aan de fijne suiker toe. Klop de eiwitten helemaal stijf, tot alle suiker opgelost is. Klop als laatste het vanille-extract erdoor. 

Zeef het bloem-poedersuikermengsel in delen boven de opgeklopte eiwitten en spatel dit voorzichtig door het beslag. Probeer de luchtigheid zo veel mogelijk te behouden. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. 

Cake bakken & garneren

Bak de angelfood cake in 40-45 minuten gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. 

Zet de vorm met daarin de cake direct uit de oven ondersteboven neer en laat de cake minimaal 1 uur op z’n kop afkoelen. Snijd de cake vervolgens met een scherp mes los van de zijkanten en verwijder de zijkant van de vorm. Snijd dan de bovenkant van de cake los van de vorm en haal ook deze eraf. 

Garneer de angelfoodcake voor het serveren met opgeklopte slagroom en aardbeien. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Juliette 2023-07-05 10:58:27

Kan deze ook glutenvrij gemaakt worden?

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-07-10 08:38:37

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je zou het met een glutenvrije bloemmix (die geschikt is voor paisserie) kunnen proberen.

Beantwoorden
Margriet Groen 2023-07-05 19:10:55

Beste Rutger,
Het lijkt mij een super cake!
Bij het lezen van het ingrediënt cream of tartar heb ik een vraag, misschien weet jij dit wel Ik herinner mij dat ik vroeger (60+ jaar geleden) voor mijn oma bij de apotheek een ons cream of tartar een ons zuiveringszout moest halen. Gemengd gebruikte ze dit als rijsmiddel, het een neutraliseerde de niet zo lekkere smaak van de ander. Is zuiveringszout het bestanddeel wat voor rijzen zorgt?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-07-10 08:38:05

Hi. Zuiveringszout is iets anders dan cream of tartar. Zuiveringszout is baking soda. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/wat-is-het-verschil-tussen-bakpoeder-en-baking-soda/

Beantwoorden
RV 2023-07-06 08:30:41

Hoi, niet Rutger hier, maar ik heb er vaker mee gebakken: het betreft wijnsteenbakpoeder, niet zuiveeingszout.

Beantwoorden
RV
Linda 2023-07-12 11:26:01

Is cream tartar hetzelfde als wijnsteenbakpoeder?

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-07-17 13:07:31

Hi. Dat is iets anders.

Beantwoorden
Jolanda 2023-07-13 10:29:35

Deze taart lijkt mij wel lekker, maar ik vind het een dikke laag cake met weinig room. Misschien te droog.

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-07-17 13:06:52

De cake is zeker niet droog!

Beantwoorden
Maritza 2023-07-13 18:03:50

Hoi Rutger, lijkt me een erg lekkere taart. Maar wat doe je met alle dooiers die je overhoudt?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-07-17 13:05:50

Hi. In dit artikel staan een aantal tips voor overgebleven eidooiers: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/eidooiers-over-dit-maak-je-met-overgebleven-eigeel/

Beantwoorden
Judith Thompson 2023-07-14 11:04:01

Hoi Rutger,
Ik heb de cake gemaakt in de speciale vorm en het is een fantastische cake geworden. Ik vroeg mij af zou dit recept een biscuit taart kunnen vervangen, wanneer het gebakken wordt in een springvorm en je er vier kleine blokjes onderzet tijdens het afkoelen? Wel of geen bakpapier, of alleen op de bodem? Veel vragen in een klein berichtje. Ik zie graag wat jij ervan denkt. Groetjes Judith

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-07-17 13:05:06

Hi. Dat is zeker leuk om te proberen! Ik zou de vorm dan niet invetten en geen bakpapier gebruiken. En dan na het afkoelen de cake lossnijden uit de vorm.

Beantwoorden
Judith Thompson 2023-10-26 09:47:49

Hoi Rutger,
Ik heb de cake gebakken als vervanging voor een biscuit taart. Eerst had ik er vier stokjes in gestoken om de taart te laten afkoelen, maar het gebak is zo luchtig dat, dat alleen de cake maar beschadigde. Toen heb ik de cake op zijn kop of vier koffie kopjes gezet en naar aanleiding van jou advies de cake losgesneden. Het resultaat was super. De taart was nergens ingezakt wat het in lagen snijden een stuk makkelijker maakte. Ook de smaak was veel voller en ik vond het echt niet nodig om te temperen, minder zwaar dan de Stapeltaart en. Ik had de taart gevuld met jou mokka boter crème en crème patisserie. Een dun laagje marsepein om de taart heen en dan afwerken met melk chocolade ganache. Die was niet echt goed gelukt deze keer, niet zo mooi glad maar de smaak was goed. Ik hou de Angel food cake er zeker in. Bedankt voor de goede tip. X

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-10-26 17:08:19

Wat leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.