- Voor de cake
- 225 gr boter, op kamertemperatuur
- 225 gr suiker
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 225 gr bloem
- 4 tl bakpoeder
- Voor de vulling
- 250 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 1 zakje slagroomversteviger
- 1 mango, schoongemaakt en in plakjes
- 3 - 4 passievruchten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
De Victoria sponge cake is een Britse klassieker. Traditioneel wordt hij geserveerd met aardbeienjam en slagroom, maar deze versie met mango en passievrucht is minstens zo lekker. De cake wordt gemaakt met de all-in-one-methode. Dat houdt in dat je alle ingrediënten voor het cakebeslag in één keer met elkaar mengt. Dus niet eerst de boter luchtig kloppen, maar alles tegelijk. Bij deze methode is het erg belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur is (met name de boter en de eieren) omdat het anders niet goed mengt. En dat je het beslag niet te lang doorklopt, gemengd is gemengd. Als je het te lang doorklopt ga je gluten activeren in de bloem met een taaie cake als resultaat. Als je deze twee basisregels in acht neemt maak je met heel weinig moeite deze heerlijke cake!
Bereiding: Victoria sponge cake met mango en passievrucht
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee ronde vormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodems met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de sponge cake in een kom en meng deze met de mixer tot ze net gemengd zijn. Vooral niet te lang mixen: zodra het een homogene massa is, ben je klaar. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in 20-25 minuten licht goudbruin. Prik tegen het einde van de baktijd met een satéprikker in de cakes. Als er geen beslag meer aan de prikker zit, zijn de cakes gaar. Stort de beide cakes op een rooster en laat deze afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Verdeel de slagroom over één van de cakes en dek deze af met plakjes mango en het vruchtvlees van de passievruchten. Plaats de tweede cake hier bovenop en bestuif deze met poedersuiker.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Deze ga ik zeker eens met mijn dochter maken, dank je wel
BeantwoordenDat is makkelijk en vlug en ziet er goed uit.
Dat ga ik snel maken.
groetjes coby

net uit de oven, nu de rest nog en dan..............smikkelen en smullen
Dank je wel en groetjes
Sonia
Het recept lijkt me echt super lekker, dus ik ga hem zo maken! Enige wat ik mij afvraag: als je niet twee gelijke taartvormen hebt, moet je de cakes dan in 2x bakken, of kun je ook 1 grote maken en die doorsnijden? Groetjes, Geriane
BeantwoordenJe kunt dan het beste twee keer achter elkaar bakken in dezelfde vorm.
Beantwoorden
Dag Rutger,
Ik zag jouw gastblog met de tulband van sinaasappel en maanzaad die je maakte voor het kookwinkelblog. Ziet er heerlijk uit!
Ik zag dat je daar een mooi taartrooster had gebruikt en zie soortgelijke taartroosters hier terug. Ik ben op zoek naar een mooi klassiek taartrooster. Heb jij een tip waar ik die kan vinden? Tot op heden alleen maar nieuwe rvs roosters gezien.
Alvast dank!
BeantwoordenDag Rutger,
Ik zag jouw gastblog met de tulband van sinaasappel en maanzaad die je maakte voor het kookwinkelblog. Ziet er heerlijk uit!
Ik zag dat je daar een mooi taartrooster had gebruikt en zie soortgelijke taartroosters hier terug. Ik ben op zoek naar een mooi klassiek taartrooster. Heb jij een tip waar ik die kan vinden? Tot op heden alleen maar nieuwe rvs roosters gezien.
Alvast dank!
BeantwoordenHoi! Vooral veel zoeken op marktplaats en kringloopwinkels, ze zijn inderdaad niet heel makkelijk te vinden.
Beantwoorden
Mijn spongecake is aan de randen hoog geworden en in het midden laag. De cake is wel gaar. Kan ik iets tegen deze ongelijkheid doen?
BeantwoordenWaarschijnlijk was het beslag te luchtig, waardoor hij aan de zijkanten meer rees. Voor de volgende keer het beslag iets minder lang mengen of iets minder bakpoeder gebruiken.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik ga verjaardagstaarten bakken voor kindjes waarvan de ouders geen taart kunnen betalen. Nu wil ik inderdaad iets als dit maken en dan de bovenkant leuk opmaken.
Kun je door het beslag van de spongecake ook van die gekleurde bolletjes doen zodat het cakebeslag wat kleurtjes krijgt?
Alvast dank voor je antwoord.
Dat kan zeker! Je kunt er eetbare confetti doorheen doen zoals bij dit recept: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/verjaardagstaart/
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik wil een versie maken met lemon curd. Hoe doe ik dan de verdeling tussen de taarten? Ik dacht zelf de ene helft insmeren met lemoncurd en daar de slagroom bovenop. Gaat dat goed of moet het andersom?
Hoi. Dat zou ik inderdaad ook doen. Eerst de curd en dan de slagroom. En je kunt eventueel ook nog wat curd bovenop strijken en daar bijvoorbeeld nog wat verse frambozen op ter garnering.
Beantwoorden
Dag Rutger,
Ik ben een grote fan van je recepten maar het zou makkelijker zijn wanneer de tl in grammen wordt vermeld. Is dat mogelijk? Bijv. bij dit recept.
Heel erg bedankt vast!
BeantwoordenHoi. Dat is helaas niet mogelijk. Omdat de hoeveelheden dan zo klein worden, worden dit grammen met cijfers achter de komma. Helaas heeft niet iedereen een weegschaal die zo nauwkeurig meet. Met een setje maatlepels is het daarom makkelijker.
Beantwoorden
