Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 225 gr suiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 225 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 250 ml slagroom
  • 30 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 1 mango, schoongemaakt en in plakjes
  • 3 - 4 passievruchten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

De Victoria sponge cake is een Britse klassieker. Traditioneel wordt hij geserveerd met aardbeienjam en slagroom, maar deze versie met mango en passievrucht is minstens zo lekker. De cake wordt gemaakt met de all-in-one-methode. Dat houdt in dat je alle ingrediënten voor het cakebeslag in één keer met elkaar mengt. Dus niet eerst de boter luchtig kloppen, maar alles tegelijk. Bij deze methode is het erg belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur is (met name de boter en de eieren) omdat het anders niet goed mengt. En dat je het beslag niet te lang doorklopt, gemengd is gemengd. Als je het te lang doorklopt ga je gluten activeren in de bloem met een taaie cake als resultaat. Als je deze twee basisregels in acht neemt maak je met heel weinig moeite deze heerlijke cake!

Victoria Sponge Mango Passievrucht

Bereiding: Victoria sponge cake met mango en passievrucht

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet twee ronde vormen van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodems met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor de sponge cake in een kom en meng deze met de mixer tot ze net gemengd zijn. Vooral niet te lang mixen: zodra het een homogene massa is, ben je klaar. Verdeel het beslag over de twee vormen en bak ze in 20-25 minuten licht goudbruin. Prik tegen het einde van de baktijd met een satéprikker in de cakes. Als er geen beslag meer aan de prikker zit, zijn de cakes gaar. Stort de beide cakes op een rooster en laat deze afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Verdeel de slagroom over één van de cakes en dek deze af met plakjes mango en het vruchtvlees van de passievruchten. Plaats de tweede cake hier bovenop en bestuif deze met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Janneke 2018-05-07 15:35:46

Mijn spongecake is aan de randen hoog geworden en in het midden laag. De cake is wel gaar. Kan ik iets tegen deze ongelijkheid doen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-05-14 21:16:27

Waarschijnlijk was het beslag te luchtig, waardoor hij aan de zijkanten meer rees. Voor de volgende keer het beslag iets minder lang mengen of iets minder bakpoeder gebruiken.

Beantwoorden
Saskia van 2017-11-30 17:26:15

Dag Rutger,

Ik zag jouw gastblog met de tulband van sinaasappel en maanzaad die je maakte voor het kookwinkelblog. Ziet er heerlijk uit!

Ik zag dat je daar een mooi taartrooster had gebruikt en zie soortgelijke taartroosters hier terug. Ik ben op zoek naar een mooi klassiek taartrooster. Heb jij een tip waar ik die kan vinden? Tot op heden alleen maar nieuwe rvs roosters gezien.

Alvast dank!

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-12-12 12:30:51

Hoi! Vooral veel zoeken op marktplaats en kringloopwinkels, ze zijn inderdaad niet heel makkelijk te vinden.

Beantwoorden
Saskia van 2017-11-30 17:25:52

Dag Rutger,
Ik zag jouw gastblog met de tulband van sinaasappel en maanzaad die je maakte voor het kookwinkelblog. Ziet er heerlijk uit!

Ik zag dat je daar een mooi taartrooster had gebruikt en zie soortgelijke taartroosters hier terug. Ik ben op zoek naar een mooi klassiek taartrooster. Heb jij een tip waar ik die kan vinden? Tot op heden alleen maar nieuwe rvs roosters gezien.

Alvast dank!

Beantwoorden
SA
Geriane 2017-10-19 19:49:22

Het recept lijkt me echt super lekker, dus ik ga hem zo maken! Enige wat ik mij afvraag: als je niet twee gelijke taartvormen hebt, moet je de cakes dan in 2x bakken, of kun je ook 1 grote maken en die doorsnijden? Groetjes, Geriane

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-10-23 09:17:31

Je kunt dan het beste twee keer achter elkaar bakken in dezelfde vorm.

Beantwoorden
Maes Sonia 2017-10-11 16:55:42

net uit de oven, nu de rest nog en dan..............smikkelen en smullen
Dank je wel en groetjes
Sonia

Beantwoorden
MA
coby bock 2017-10-09 11:38:30

Dat is makkelijk en vlug en ziet er goed uit.
Dat ga ik snel maken.
groetjes coby

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-10-11 11:56:29

Geniet er van!

Beantwoorden
Jenneke van Maurik 2017-10-09 07:33:32

Deze ga ik zeker eens met mijn dochter maken, dank je wel

Beantwoorden
JE