Deze zijdezachte chocolade-botercrème is perfect om taarten mee af te smeren of te vullen en de crème is ook heel lekker als topping op bijvoorbeeld cupcakes. Met dit recept maak je echt een flinke hoeveelheid botercrème. Je kan er ook voor kiezen om het recept te halveren of om een gedeelte in te vriezen. Ingevroren chocolade-botercrème laat je ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen. Klop de botercrème voordat je hem gaat verwerken nog kort los. Het basisrecept voor botercrème op banketbakkersroom vind je hier! En heb je problemen tijdens het maken van de botercrème? Check dan deze bakhulp!

Chocolade-botercrème
Ingrediëntenlijst
  • Voor de botercrème
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
  • 300 gr pure chocolade, gesmolten
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Bereiding: Chocolade-banketbakkersroom

Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Klop geleidelijk aan de gesmolten chocolade door de botercrème. Blijf vooral doorkloppen, anders stolt de chocolade en krijg je stukjes chocolade in de crème. De botercrème is nu klaar om verder te verwerken. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Lia Koorevaar 2018-03-04 06:54:19

Beste Rutger,
Met dank voor je heerlijke recepten en je enthousiasme er nog steeds voor te gaan.
Je bent mijn hoop dat je me kan helpen.
Ik had een hete luchtoven. Prima. Mooie resultaten. Nu heb ik een combi magnetron.
Ik heb geen ruimte meer voor een oven.
En nu lukken mijn baksels niet meer.
Ik vond het zo erg. Zo ontmoedigend. En ik bak zo graag. Weet jij raad. Ken je een bakboek voor de combi magnetron? Magnetron is mooi. Koken kan er ook in. Maar ik wil BAKKEN

Al bij voorbaat bedankt.

Beantwoorden
LI
Annelies 2018-05-18 17:38:19

Een combimagnetron heeft vaak een ovenfunctie met hete lucht. Ik zou om te beginnen de temperatuur 10% lager instellen dan waar in recepten om wordt gevraagd.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-03-04 21:20:19

Hallo Lia. Helaas is de ovenkwaliteit van een combimagnetron niet altijd heel fijn. Het is een kwestie van uitproberen wat er nog lukt, maar daar kan ik je weinig bij helpen helaas. Zover ik weet zijn er geen speciale boeken voor. Hopelijk vind je toch nog wat bakplezier terug met je combimagnetron!

Beantwoorden
Nancy 2018-03-04 21:13:53

Hoi Rutger,

Ik wil graag dit recept koemelkvrij maken. Kan ik de roomboter vervangen voor margarine en de melk in de room voor soja of amendel melk?

Groetjes,
Nancy

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-03-04 21:16:21

Dat kan zeker, alleen wordt de smaak dan natuurlijk wel iets anders.

Beantwoorden
Lisa 2018-09-25 13:29:51

Hoi! Is een nutella variant ook mogelijk? En zo ja wat zou dan de hoeveelheid moeten zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-09-27 12:44:53

Leuk om een keer uit te proberen! Hoeveelheden durf ik je nog niet te zeggen, dat is een kwestie van uittesten tot de smaak sterk genoeg is.

Beantwoorden
Lisa 2018-09-25 13:38:40

en hoelang kun je een taart (in of buiten de koelkast) met botercrème vulling en decoratie bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-09-27 12:44:10

Het beste is om de crème wel in de koelkast te bewaren. Het lekkerste is de taart de eerste twee dagen, maar een paar dagen langer kan ook nog wel.

Beantwoorden
m jonkers 2018-10-31 08:49:39

zou je de pure chocolade ook kunnen vervangen door melkchocolade

Beantwoorden
M
Rutger 2018-11-04 15:55:04

Dat kan, maar zou ik voor de smaak niet doen. Doordat de pure chocolade door de crème gaat is de smaak al veel minder puur. Met melkchocolade kan de smaak wat te subtiel worden ben ik bang.

Beantwoorden
Daniëlle 2018-12-13 12:26:51

Hi Rutger, wat lijkt me dit een heerlijk recept! Ik ben van plan deze morgen te gaan maken om te gebruiken in een chocolade-stapeltaart. Ik wil de taart ook nog bekleden met fondant. Kan ik deze vulling ook gebruiken om de taart mee af te smeren?

Beantwoorden
DA
Rutger 2018-12-17 08:50:31

Dat kan zeker. Let wel op dat als je een licht gekleurd fondant gebruikt de donkere crème iet te zien zou kunnen zijn.

Beantwoorden
Tanja 2018-12-20 22:04:54

Super recept! Ik heb half melk/half puur gebruikt en je eet je vingers er bij op :-) ...

Beantwoorden
TA
Rutger 2018-12-21 13:10:41

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Lianne 2021-05-08 12:36:49

Hoi, er staat 1 recept banketbakkersroom. Ik heb nog mix staan om deze te maken, hoeveel gram moet ik dan pakken om bovenstaand te maken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-10 08:06:17

Je hebt ongeveer 650 gram banketbakkersroom nodig.

Beantwoorden
Pam 2021-08-26 07:56:40

Goedemorgen, hoe lang kan ik de botercreme in de koelkast bewaren?

Groetjes Pam

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-09-13 09:18:20

Zo'n 2-3 dagen. Je kunt de crème ook invriezen.

Beantwoorden
Fenna in t Veen 2021-09-22 08:07:14

Beste Rutger,

Ik had het probleem dat het te overheersend was, ik had het op cupcakes gedaan en proefde de cupcakes niet meer. Is het een mogelijkheid om er minder pure chocolade in de doen om de smaak iets te verlichten? Of eventueel half half met elk? Anders nog andere ideeën?

Groetjes Fenna.

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-09-26 21:34:10

Hoi. Je kunt altijd naar smaak wat minder chocolade gebruiken in de topping.

Beantwoorden
Fenna in t Veen 2021-09-22 08:08:09

Met melk* sorry

Beantwoorden
FE
Tara 2021-11-04 08:23:35

Hoi Rutger!
Ik ben van plan om deze botercreme te gebruiken als vulling en om mijn taart af te smeren. Vervolgens wil ik hem bekleden met fondant. Kan ik de taart dan het beste bewaren in de koelkast of buiten de koelkast? want ik begrijp dat fondant gaat zweten in de koelkast, maar vanwege de banketbakkersroom zou ik hem in de koelkast zetten.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-11-10 08:27:21

Hoi. Door de vulling zou ik de taart wel in de koelkast bewaren. Maak de taart niet te lang van te voren en dek 'm niet af met iets.

Beantwoorden
Tara 2021-11-10 09:10:23

Oké, bedankt!

Beantwoorden
TA
Gideon 2021-12-19 17:36:53

Hoi rutger,

Kan deze creme ook worden meegebakken in de oven als vulling?

Beantwoorden
GI
Rutger 2021-12-21 07:55:52

Dat gaat niet.

Beantwoorden
Yasmin 2022-01-16 20:03:35

Beste Rutger,
Ik ga deze vulling morgen maken maar een vraagje
Hoe warm moet de chocolade zijn ? Dus mag ik hem meteen toevoegen na het smelten of moet lauw zijn?
Bedankt

Beantwoorden
YA
Rutger 2022-01-17 08:00:59

Hoi. Je mag de chocolade na het smelten direct toevoegen.

Beantwoorden
Robin 2022-03-08 21:12:22

Hi Rutger! Kan je met deze botercrème echt mooie toeven maken om een taart te decoreren? Er staat een taart afsmeren, maar ik wil mooie toeven die ook hun vorm blijven houden na een dag. Is dit recept daar geschikt voor of moet ik iets aanpassen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-03-13 12:52:45

Dat kan! Als je de taart in de koelkast bewaard blijft de vorm prima behouden.

Beantwoorden
Birgit Braspennincx 2022-04-04 14:11:49

Hallo Rutger

Voor ongeveer hoeveel cupcakes af te werken is dit recept aub?

Bedankt!!

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-04-10 11:40:41

Dat heb ik nooit geteld, dit antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Mirjam 2022-05-17 14:37:53

Hoi Rutger even je advies nodig.
Ik ga een hoge taart maken. Nu dacht ik de chocoladeboter creme als vulling te doen. En vers fruit. En afsmeren met aardbeien of frambozen botercreme of is dit dan teveel botercreme denk je??

Alvast bedankt!
Groetjes Mirjam

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-05-22 18:00:16

Hoi! Het is misschien ook wel lekker om een frisse jam of curd als vulling te gebruiken, als tegenhanger voor de botercrème inderdaad.

Beantwoorden
Aline 2022-10-14 17:58:24

Moet de chocolade au bain marie gesmolten worden?

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-10-17 08:24:13

Die kun je inderdaad au bain-marie smelten of in de magnetron.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.