Ingrediëntenlijst
  • Voor de botercrème
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
  • 300 gr pure chocolade, gesmolten

Deze zijdezachte chocolade-botercrème is perfect om taarten mee af te smeren of te vullen en de crème is ook heel lekker als topping op bijvoorbeeld cupcakes. Met dit recept maak je echt een flinke hoeveelheid botercrème. Je kan er ook voor kiezen om het recept te halveren of om een gedeelte in te vriezen. Ingevroren chocolade-botercrème laat je ontdooien in de koelkast en vervolgens op kamertemperatuur komen. Klop de botercrème voordat je hem gaat verwerken nog kort los. Het basisrecept voor botercrème op banketbakkersroom vind je hier! En heb je problemen tijdens het maken van de botercrème? Check dan deze bakhulp!

Chocolade-botercrème

Bereiding: Chocolade-banketbakkersroom

Zorg dat de banketbakkersroom en de boter beide op kamertemperatuur zijn voordat je gaat beginnen. Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Klop geleidelijk aan de gesmolten chocolade door de botercrème. Blijf vooral doorkloppen, anders stolt de chocolade en krijg je stukjes chocolade in de crème. De botercrème is nu klaar om verder te verwerken. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal.

Foto: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Daniëlle 2018-12-13 12:26:51

Hi Rutger, wat lijkt me dit een heerlijk recept! Ik ben van plan deze morgen te gaan maken om te gebruiken in een chocolade-stapeltaart. Ik wil de taart ook nog bekleden met fondant. Kan ik deze vulling ook gebruiken om de taart mee af te smeren?

Beantwoorden
DA
m jonkers 2018-10-31 08:49:39

zou je de pure chocolade ook kunnen vervangen door melkchocolade

Beantwoorden
M
Rutger 2018-11-04 15:55:04

Dat kan, maar zou ik voor de smaak niet doen. Doordat de pure chocolade door de crème gaat is de smaak al veel minder puur. Met melkchocolade kan de smaak wat te subtiel worden ben ik bang.

Beantwoorden
Lisa 2018-09-25 13:29:51

Hoi! Is een nutella variant ook mogelijk? En zo ja wat zou dan de hoeveelheid moeten zijn?

Beantwoorden
LI
Lisa 2018-09-25 13:38:40

en hoelang kun je een taart (in of buiten de koelkast) met botercrème vulling en decoratie bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-09-27 12:44:10

Het beste is om de crème wel in de koelkast te bewaren. Het lekkerste is de taart de eerste twee dagen, maar een paar dagen langer kan ook nog wel.

Beantwoorden
Rutger 2018-09-27 12:44:53

Leuk om een keer uit te proberen! Hoeveelheden durf ik je nog niet te zeggen, dat is een kwestie van uittesten tot de smaak sterk genoeg is.

Beantwoorden
Nancy 2018-03-04 21:13:53

Hoi Rutger,

Ik wil graag dit recept koemelkvrij maken. Kan ik de roomboter vervangen voor margarine en de melk in de room voor soja of amendel melk?

Groetjes,
Nancy

Beantwoorden
NA
Rutger 2018-03-04 21:16:21

Dat kan zeker, alleen wordt de smaak dan natuurlijk wel iets anders.

Beantwoorden
Lia Koorevaar 2018-03-04 06:54:19

Beste Rutger,
Met dank voor je heerlijke recepten en je enthousiasme er nog steeds voor te gaan.
Je bent mijn hoop dat je me kan helpen.
Ik had een hete luchtoven. Prima. Mooie resultaten. Nu heb ik een combi magnetron.
Ik heb geen ruimte meer voor een oven.
En nu lukken mijn baksels niet meer.
Ik vond het zo erg. Zo ontmoedigend. En ik bak zo graag. Weet jij raad. Ken je een bakboek voor de combi magnetron? Magnetron is mooi. Koken kan er ook in. Maar ik wil BAKKEN

Al bij voorbaat bedankt.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-03-04 21:20:19

Hallo Lia. Helaas is de ovenkwaliteit van een combimagnetron niet altijd heel fijn. Het is een kwestie van uitproberen wat er nog lukt, maar daar kan ik je weinig bij helpen helaas. Zover ik weet zijn er geen speciale boeken voor. Hopelijk vind je toch nog wat bakplezier terug met je combimagnetron!

Beantwoorden
Annelies 2018-05-18 17:38:19

Een combimagnetron heeft vaak een ovenfunctie met hete lucht. Ik zou om te beginnen de temperatuur 10% lager instellen dan waar in recepten om wordt gevraagd.

Beantwoorden
AN