Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 - 175 ml melk, lauwwarm
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 20 gr boter
  • 2 kleine appels, in stukjes
  • 1-2 el suiker
  • ½ tl kaneel
  • 30 gr donkere rozijnen
  • Voor het glazuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 ½ el water

Deze kaneelbroodjes met appel zien eruit als opgerolde buns maar zijn dat stiekem niet. Dit brood heeft zijn prachtige vorm gekregen door de bakvorm van Nordic Ware. In werkelijkheid zijn het gevulde kaneelbroodjes met een appelvulling. Heel lekker! Door het rijke brooddeeg is de structuur bijna cake-achtig. Perfect als paasontbijt of voor bij de paasbrunch dus!

De taartschaal waar ik de broodjes op geserveerd heb is van Pillivuyt. Deze taartschaal is gemaakt van sterk porselein en daardoor erg gebruiksvriendelijk. Zo kan je hem gewoon in de vaatwasser doen en zou je hem zelfs in de vriezer of oven kunnen gebruiken. Naast deze taartschaal heeft Pillivuyt trouwens ook een leuke patisserie-lijn.

Gevulde kaneelbroodjes met appel

Maar nu eerst aan de bak voor deze feestelijke gevulde kaneelbroodjes!

Bereiding: Gevulde kaneelbroodjes met appel

Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de boter toe. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.

Verwarm voor de appelvulling een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker en kaneel toe en roer alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Zet het vuur uit, voeg de rozijnen toe en laat het mengsel afkoelen voor gebruik.

Vet de bakvorm licht in met boter of bakspray. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke porties. Maak van iedere portie deeg een bolletje en druk deze plat. Leg een flinke eetlepel van de appelvulling in het midden van het deeg en vouw het deeg er vervolgens omheen, zodat de appelvulling ingepakt is. Leg de deegbolletjes met de sluiting naar boven in de bakvorm. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.

Gevulde kaneelbroodjes met appel

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de kaneelbroodjes met appelvulling.

Hier vind je trouwens mijn review van de Ankarsrum, die je ook op de foto ziet.

Gevulde kaneelbroodjes met appel

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gesponsord door Kookwinkel Oldenhof

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Roxane 2017-04-10 10:42:08

Heerlijk! Zojuist de vorm besteld :) kan ik de broodjes ook invriezen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-04-13 15:55:02

Ik vrees dat ze er niet veel lekkerder op worden als je ze invriest.

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-04-02 08:13:08

Oh wow, die vorm MOET ik hebben zeg! Wat ziet het er feestelijk uit :)

Beantwoorden
JO
Mariëlle in de Keuken 2017-04-01 22:51:44

Wat een mooie vorm!

Beantwoorden
MA
Ria Welgraven 2017-04-01 14:43:00

Wat een mooie vorm...daar wordt ik erg hebberig van.
Die broodjes ga ik zeker een keer maken.

Beantwoorden
RI
Kiki 2017-04-01 11:49:20

Lijkt me heerlijk, maar wat kan ik het best als alternatief voor die mooie vorm gebruiken? Springvorm? Ik denk dat ik dan "gewone" bolletjes krijg?
Alvast bedankt en fijn weekend, Kiki

Beantwoorden
KI
Maartje 2017-04-01 12:49:00

Dat zou ik ook graag willen weten als je niet zo een mooi blik hebt

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-04-03 20:50:53

Je kan het ook in een gewone springvorm van ongeveer 24 centimeter doen. Dat gaat prima!

Beantwoorden