Door kookwinkel Oldenhof werd ik gevraagd of ik de Ankarsrum Assistent wilde uitproberen. Ik maak veel gebruik van keukenmachines en sta dan ook altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Al valt dat nieuwe bij deze machine eigenlijk wel mee. Het Zweedse Ankarsrum maakt al vanaf 1940 dit type keukenmachines, maar hun ontwerpen zijn natuurlijk wel steeds doorontwikkeld. Het bijzondere aan deze keukenmachine is dat de kom draait, in plaats van de accessoires. Door dit unieke ontwerp kan de Ankarsrum wel 5 kilo deeg tegelijk kneden.

Wat zit er bij?

Bij de keukenmachine zitten een aantal standaardaccessoires: een roestvrijstalen mengkom met een inhoud van 7 liter, een deksel, een deeghaak, een deegroller, een schraper, een spatel, een plastic mengkom met een inhoud van 3,5 liter, ballongardes en kloppers. Daarnaast zijn er heel veel andere accessoires verkrijgbaar voor de Anakarsrum Assistent Original, zoals bijvoorbeeld een graanmolen, een vlokkenmolen en een vleesmolen. Daarover lees je binnenkort meer!

Review Ankarsrum

Wat kan je met de Ankarsrum?

Met deze keukenmachine en de eerder genoemde standaardaccessoires kan je kneden, mengen en (op)kloppen. Doormiddel van de verschillende hulpstukken kan je alle verschillende soorten deeg en beslag maken. Voor brooddeeg kun je de deeghaak gebruiken, met of zonder de spatel. De spatel zorgt ervoor dat het deeg niet aan de zijkant van de kom blijft plakken zodat het brooddeeg goed gekneed wordt. Vaak is de spatel aan het begin van het kneedproces heel handig, als alle ingrediënten tot een deeg gekneed zijn kan je deze ook verwijderen. Voor kleinere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak minder geschikt, de deegroller (ook in combinatie met de spatel) werkt dan beter. De deegroller werkt dan het beste als je hem op ongeveer 1 centimeter van de zijkant van de kom vastzet. Voor grotere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak ideaal.

Review Ankarsrum

Voor deeg dat eigenlijk alleen gemengd hoeft te worden, zoals zanddeeg, gebruik je de deegroller en de spatel. Ook hier geldt dat het apparaat minder geschikt is voor hele kleine hoeveelheden deeg, die ‘pakt’ het apparaat niet goed genoeg. Grotere hoeveelheden mengt het apparaat prima! Een paar weken geleden moest ik heel veel boterkoek bakken, het deeg daarvoor ging zonder problemen met kilo’s tegelijk in de Ankarsrum. Als je koekdeeg hebt waarbij de boter met de suiker eerst luchtig geklopt moeten worden, zou ik de ballongardes gebruiken.

Review Ankarsrum

Voor nog zachter deeg, beslag of om bijvoorbeeld eiwit of slagroom op te kloppen gebruik je de plastic mengkom met de kloppers of ballongardes. Hierbij blijft de kom wel stil staan en draaien de kloppers. De machine klopt luchtig op en een liter slagroom is geen probleem voor dit apparaat. Ik had verwacht dat het opkloppen wat minder goed zou gaan, maar was positief verrast over hoe luchtig alles wordt. Wel moet je er bij boter op letten dat deze niet ijskoud en hard is (zoals eigenlijk altijd als je boter gaat opkloppen), dat vindt de machine niet zo leuk!

Eindoordeel

In het begin was het even zoeken naar de juiste manier van kneden en mengen met dit apparaat. Zeker als je een standmixer gewend moet je een beetje omschakelen. De manier van kneden en de volgorde van ingrediënten toevoegen is hier en daar net wat anders. Toen ik de slag eenmaal te pakken had ging het kneden erg goed! Vooral voor grote hoeveelheden brooddeeg (ook met een hoog percentage aan vocht) vind ik het apparaat goed werken. Ik kreeg er ook prachtige luchtige meringue mee en heb nog nooit zoveel koekjesdeeg tegelijk kunnen maken. Ideaal! Binnenkort laat ik je mijn ervaringen met enkele van de extra accessoires zien!

Dit artikel is gesponsord door kookwinkel.nl Nieuwsgierig geworden naar de Ankarsrum Assistent Original? Kijk hier voor meer informatie!

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (8)
Lucia 2016-09-03 09:14:40

Mooie machine maar ook een flink prijskaartje. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Beantwoorden
LU
Ger 2016-09-03 10:06:32

Wat een prachtig apparaat! Wat zijn de afmetingen en prijs? Is hij ongeveer even groot als de Kitchenaid? En ik vroeg me af of het beslag niet over de randen spat, als je iets op volle toeren opklopt.

Beantwoorden
GE
Petra 2022-02-23 08:13:28

Het beslag spat niet over de randen. De kom met de double beater staat stil, de gardes draaien, door de schuine stand van de gardes spat er niets naar buiten.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-09-04 11:14:06

Op de site van oldenhof vind je alle informatie die je vraagt. Ik heb zelf geen last gehad van opspattend beslag. Www.kookwinkel.nl

Beantwoorden
Lucia 2016-09-03 11:54:53

Op de site van kookwinkel.nl staat een prijs van €699,=.

Beantwoorden
LU
Jonna@Burgertrutjes 2016-09-03 17:31:36

Ben benieuwd naar de accessoires en jouw ervaring ermee! Zelf heb ik een keukenmixer van Bosch, ideaal!

Beantwoorden
JO
Hein Henderson 2016-10-25 16:06:19

Alle Ankarsrum's Assistent Original in Nederland zijn €699, voor het basis apparaat (6220).
De 6290 betreft apparaat + 7 delige onderdelenset.
Veel duurder zinn deze dan in bijvoorbeeld Duitsland waar de basisset rond de €520 kost, een verschil van zo'n €180, of bijna 25% va Nederlandse prijs. Meer dan 30% gerekend vanaf de Duitse.

Beantwoorden
HE
Els Vogelaar 2017-01-06 12:11:01

Heb recent dit apparaat aangeschaft , maar hoe maak ik cakebeslag, kun jij me adviseren?

Beantwoorden
EL
Petra 2022-02-23 08:09:36

Een wat zwaarder cakebeslag en koekjesdeeg maak je met de rol en de schraper in de roestvrijstalen kom. Een dun cakebeslag maak je met de double beater in de transparante (voorheen witte) kom.

Beantwoorden
PE
erik 2017-02-19 09:13:46

ik heb een bosch 4405mum en doet het prima voor de prijs hoef je het niet te laten voor de prijs van de Ankarsrum. kan ik 7 keer een bosch kopen , dan is de rekening vlug gemaakt dan hoor ik nog van eigenaars van de Ankarsrum. dat de haak niet deugt dat ze dan een andere haak kopen

Beantwoorden
ER
Petra 2022-02-23 08:05:58

De haak deugt prima, je moet er alleen aan wennen dat dit apparaat anders werkt. Als je van plan bent om de komende 20 jaar zelf brood te bakken in batches van 2,5 kg meel per keer, dan is dit jouw apparaat. Je zult de Bosch direct zien falen op de hoeveelheid, en als je toch stevig volkorenbrood gaat maken met de Bosch, zul je er in 20 jaar meer dan 7 verslijten. Maar vermoedelijk zul je na het stuk gaan van je eerste of tweede Bosch alsnog de Ankarsrum kopen en daar veertig jaar later nog steeds mee werken. De mijne is nu bijna twintig jaar oud en is nog als nieuw. Ik maak elke drie weken een deeg van 2,5 kg meel, en met dit apparaat krijg je in een handomdraai een deeg met perfect geactiveerde gluten.
Ben je geen brood bakker en maak je geen grote hoeveelheden, dan heb je kans dat de Bosch prima voldoet. Voor zwaar brooddeeg is de Ankarsrum absoluut superieur.

Beantwoorden
PE
Eugene 2017-06-17 16:07:54

Een Bosch 4405 mum vergelijken met de Ankarsrum is appelen met peren vergelijken. Een Ankarsrum is inderdaad prijzig, maar heeft ook een grotere capaciteit. Als je alleen slagroom wilt kloppen en cakebeslag wilt maken, dan is die Bosch 4405 mum inderdaad een prima keuze. Maar als je bijvoorbeeld een serieuze hobbybakker bent, dan kun je de Bosch beter laten staan. Met de Ankarsrum zal je veel beter brood bakken. Het is maar wat je zoekt.

Beantwoorden
EU
Anja 2018-01-12 18:52:02

Geweldig apparaat! En zeker als ik naar de prijskaartjes van de kitchen aid of de Kenwood kijk... dan heb ik voor mijn gevoel een veel beter apparaat. Ook 1 brood doet het voor mij prima. En supereenvoudig in gebruik en onderhoud. Top verhaal, ik sluit me er helemaal bij aan!

Beantwoorden
AN
Bertie 2021-12-29 16:03:57

Waarom moet men bij het deeg maken van brood het water eerst doen? Kan het ook in de normale volgorde?

Beantwoorden
BE
Petra 2022-02-23 07:53:29

De kom beweegt ten opzichte van de kneedhaak, de deeghaak staat stil. Voor een goede kneedactie moet het mengsel dus aan de kom kleven. Water kleeft, bloem niet. Als je met de gist en bloem begint duurt het dus veel langer voordat het deeg goed gemengd is en begint te kleven aan de kom

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-12-31 11:30:53

Dat gaat lastiger met de ankarsrum. Dan pakt hij het deeg minder goed.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.