Het Franse bakboek, Jean Michel Raynaud, Aerial
Volgens Jean Michel gaat bakken net zozeer over wetenschap als over creativiteit. Dat ben ik helemaal met hem eens, soms is het net scheikunde. Binnen redelijk strenge regels met vaste verhoudingen en bereidingen van de ingrediënten kun je met je creativiteit alle kanten op. Jean Michel beschrijft dat hij je met dit boek een sterk bakfundament wil geven waar je zelf op kunt doorborduren.
Handige tips
Het Franse bakboek begint met het uitleggen van de ingrediënten en gereedschappen die er worden gebruikt. De uitleg is duidelijk en gedetailleerd; ruim een halve pagina met informatie over verschillende soorten zout is uitgebreid! Het is wel heel fijn om over sommige grondstoffen wat meer te lezen en ook de tips en handigheidjes die er bij staan zijn erg fijn. Wat ik zelf een erg handige tip vind: Als je deeg gebruikt met een laag suikergehalte, zoals bladerdeeg of pâte brisée, voeg dan meer dooiers aan het eierstrijskel toe, om het deeg een mooie kleur te geven binnen de tijd die het deeg nodig heeft om gaar te worden.
Alle bekende Franse patisserie komt voorbij
De recepten zijn onderverdeeld in een vrij standaard verdeling: Koekjes, Cake en dessert, Zoete en hartige taart, Soezendeeg, Bladerdeeg, Croissants, Brioches, Brood en het laatste hoofdstuk met Jams en zoet beleg. Die verdeling is wel heel compleet en dekt volgens mij het hele Franse bakscala. In de recepten kom je bekende klassiekere tegen als Amandelkrullen, Suikersoesjes en Croissants, maar ook verrassende recepten als Olijfoliecake met gekonfijte citroen en lavendel, Tapenadekrullen met haloumi en Kaneelbeignets.
Goed te bakken
De recepten zijn zeer gedetailleerd beschreven met veel handige tips en aanwijzingen er tussendoor. Sommige recepten (vooral de basisrecepten voor de verschillende deegsoorten) zijn voorzien van stap-voor-stapfoto’s waardoor het gelijk duidelijk is hoe een bereiding eruit moet zien. Alle recepten worden ingeleid door een klein en persoonlijk verhaaltje van Jean Michel, daarmee creëert hij een gezellige sfeer. De foto’s zijn fris en aantrekkelijk, je gaat het bijna ruiken.
Wat wil ik als eerste gaan bakken?
De Frambozen-kokosfriands (Financiers aux framboises et à la noix de coco) gaan hier binnenkort de oven in! Ik bak graag financiers en deze smaakcombinatie lijkt mij erg fijn. Jean Michel beschrijft dat het zuur van de frambozen een perfect contrast vormt met de volle smaak van de cake, en de kokos draagt bij aan de structuur.
Mooie toevoeging aan mijn verzameling
Jean Michel is een meesterpatissier en dat kan je terug zien in zijn heldere uitleg en handige tips. De recepten zien er allemaal heerlijk uit en zijn erg duidelijk beschreven. Met het boek waan je jezelf in een Franse patisserie. Ik heb spontaan zin om binnenkort weer op vakantie te gaan!
Nieuwsgierig geworden naar Het Franse Bakboek? Kijk hier voor meer informatie!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)