Een druppel rozenwater, Nadia Zerouali en Merijn Tol, Fontaine uitgevers

Nadia en Merijn kennen jullie waarschijnlijk wel van 24 kitchen of van één van hun vorige kookboeken met voornamelijk Arabische recepten. Eind vorig jaar verscheen van hun dit boek vol zoete recepten uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Mediterranée. De cover van Een druppel rozenwater ziet er al veelbelovend uit, ik ben dan ook zeer benieuwd naar de rest!

Heel veel onbekende recepten

In het voorwoord wordt direct al duidelijk wat je kan verwachten: Dit boek puilt uit van amandelen, dadels, dadelmelasse, druivenemelasse, pijnboompitjes, rozijnen, pistachenoten, specerijen, rozenwater en oranjebloesemwater. Direct na het voorwoord worden de meeste van deze ingrediënten beschreven, wat erg handig is, aangezien de meeste van ons niet elke dag met dadelmelasse of rozenwater zullen bakken. Vervolgens is het boek ingedeeld in verschillende hoofdstukken.

Natuurlijk begint het boek met Ontbijtzoet, met recepten als duizendgatenpannenkoekjes met amlou en honingbrood met amandelmelkijs. Gelijk al merk ik dat ik vrij weinig weet over deze zoete keuken, het merendeel is echt nieuw voor mij. In het hoofdstuk Koekjes staan ook veel verassende recepten. Van het overgrote deel heb ik nog nooit gehoord; briwat met pijnboompitjes en dadelmelasse, semolinakoekjes met argan en maqroud zijn enkele voorbeelden daarvan. Door de foto’s die erbij staan is het gelukkig wel duidelijk hoe de koekjes er uitzien. En ik krijg er eigenlijk best zin in.

review een druppel rozenwater

Na een hoofdstuk met allerlei verschillende puddingen komen we bij mijn favoriete hoofdstuk: Taarten. Hier staan prachtige creaties die mij doen watertanden. Naar de bittere-chocoladetaart met rozenspijs ben ik heel benieuwd, ik kan me daar weinig bij voorstellen. Goed excuus om die binnenkort maar eens te bakken.

Het boek blijft gaat verder met bijzondere recepten van cakes, snoepgoed en toetjes. Dit alles doet mij inzien dat ik nog heel veel zoete gerechten wil maken en proeven. En dat ga ik ook zeker doen!

review een druppel rozenwater

Naar sommige ingrediënten is het wel even zoeken

Wat mij opvalt is dat je voor ieder recept wel iets nodig hebt dat je niet bij de reguliere supermarkt kan krijgen, iets waar je wellicht zelfs nog nooit van gehoord hebt. Gelukkig zijn er toko’s en Turkse winkeltjes genoeg, maar het zal soms wel even zoeken zijn naar de juiste ingrediënten. Persoonlijk vind ik het wel heel leuk om met nieuwe ingrediënten aan de slag te gaan. Zo kan ik nieuwe smaken en texturen ontdekken, die misschien wel heel lekker zijn.

Wat wil ik als eerste gaan maken?

De kersen-olijfolietulband maakt mij erg nieuwsgierig. Een cake op basis van olijfolie en mascarpone, dat wil ik proeven. Het recept zal ik binnenkort met jullie delen!

review een druppel rozenwater

Veel te proberen

Al met al hebben Nadia en Merijn mij veel inspiratie en voorbeelden gegeven van zoete gerechten die voor mij vrij onbekend zijn. De recepten zijn duidelijk geschreven en allemaal voorzien van een foto. Vooral dat laatste is erg fijn, want aan de titels van de gerechten kan ik niet altijd afleiden hoe het uiteindelijke gerecht eruit zal zien. Ik ga er zeker wat dingen uit proberen en ben benieuwd wat ik van de smaken vind.

Nieuwsgierig geworden naar Een druppel rozenwater? Kijk hier voor meer informatie!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Jolanda 2016-03-30 08:49:33

Klinkt goed, en spannend, Ben ook wel een fan van Arabische keuken maar inderdaad de verkrijgbaarheid van de producten kan een probleem zijn. Online een goede toko/turk kan een goede oplossing zijn. Dat gefrustreerde winkelen en niet vinden wat je zoekt is ook zo vermoeiend en maakt vaak dat je het boek aan de kant legt en terug gaat naar een appeltaart ;) Ook lekker !

Beantwoorden
JO
Judith 2016-04-10 08:03:59

Het is een geweldig boek. Zelf heb ik de kersen-olijfolie tulband al gemaakt (met een pot amarenekersen) en hij was erg lekker. De koffie chocolade gember cake was ook een succes. Ook heb ik er koekjes uit gemaakt met vreemde ingrediënten die ook lekker waren. Niet alles is even zoet en dat is ook een welkome afwisseling. Kortom: gewoon aan de slag en laat je verrassen!

Beantwoorden
JU